|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak nadać poszczególne listy na poczcie i określić ich kwotę?
Chciałabym zacząć sprzedawać na Allegro różne rzeczy. I teraz sa 4 rodzaje listów:
-list ekonomiczny -list ekonomiczny priorytetowy -list polecony ekonomiczny -list polecony priorytetowy Skąd mam wiedzieć ile za który umieścić w cenniku? Czym one się różnią od siebie? Jak nadać każdy na poczcie? Mam mówić, list priorytetowy czy co? Czy różnią się ilością znaczków? I przede wszystkim gdzie mogę kupić koperty? Bo chyba te listy różnią się wagą i czasem dostarczenia, prawdA?
I cel: ![]() ![]() II cel: ![]() ![]() III cel: ![]() ![]() Start: 16 listopada 2012 Meta: 1 kwietnia 2013. Zero słodyczy, zero alkoholu, zero napojów słodkich. Biust: 90 Talia: 94 Biodra: 102 Uda: 59 Łydki: 41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak nadać poszczególne listy na poczcie i określić ich kwotę?
Na stronie poczty polskiej jest cennik każdej usługi. Wysyłając list ja nie przyklejam żadnych znaczków - po nadaniu robi do pani na poczcie czy w punkcie pocztowym.
Czym się różnią? Czasem dostarczenia i tym czy przy odbiorze trzeba coś podpisać czy nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cennik możesz znaleźć na stronie Poczty Polskiej. Cena jest uzależniona od wagi listu. Moim zdaniem lepiej wysłać przesyłkę listem poleconym ekonomicznym lub priorytetowym, bo wtedy masz dowód że wysłałaś i wrazie zaginięcia przesyłki możesz składać reklamację na poczcie. Wysyłając zwykłym ekonomicznym lub priorytetowym nie masz żadnego potwierdzenia. Wysyłając listem poleconym musisz wypełnić taki mały druczek. Na nim dane nadawcy i odbiorcy. Czas dostarczenia zazwyczaj list polecony ekonomiczny do 7 dni roboczych a polecony priorytetowy do 3 dni roboczych. Koperty jak najbardziej na poczcie, masz tam duży wybór co do wielkości. Druczki do listu poleconego możesz też wziąć wcześniej z poczty i w domu wypełnić. No i jak chcesz wysłać to na poczcie mówisz np: list polecony ekonomiczny i dajesz list i wypełniony poprawnie druczek. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:56.