|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
bransoletka z kordonka
Cześć, Dziewczyny
![]() Przeczesuję godzinami internet w poszukiwaniu sposobu na zrobienie bransoletki z napisem. Właśnie wróciłam z Zakopanego i było tam na ulicach mnóstwo takowych bransoletek i się zastanawiam jak się je robi. Oszaleję jak takiej nie zrobię. Nie bardzo interesują mnie bransoletki z muliny, bo takie umiem już robić. Proszę, pomóżcie jakoś ![]() Pozdrawiam
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: bransoletka z kordonka
Witaj ! Ja taką kupiłam kiedyś swojej wnusi , ale jak sie to robi to dla mnie czarna magia . Na wizazu jest dużo zdolnych łapek i być może znajdzie się ktoś , kto rozwikła
ten problem .
![]() |
#3 |
www.dulcedo.pl
|
To robota maszynowa nie ręczna chyba raczej nie da rady tego zrobić samemu.
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Da radę, ja sama takie robiłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
www.dulcedo.pl
|
Nie wiem czy się dokładnie przyglądnełaś wzorowi myślę że chodzi Ci o bransoletke z muliny którą się robi supełkami i zgodzę się że da się zrobić taki wzór np jak na dole (zdjęcie zaczerpnięte ze strony p. Kasi Wisniewskiej):
ZAPRASZAM do mojego świata. Edytowane przez lubomirka Czas edycji: 2009-06-04 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
nie, nie, nie - da się. moja koleżanka mi kiedyś taką zrobiła i właśnie nie supełkową, tylko taką jak na zdjęciach w pierwszym poście. pamiętam, że bazą był plastik - cos z butelki. kiedyś mi tłumaczyła, ale teraz nie pamiętam....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Donka94 ja się własnie inspiruję tymi z Zakopanego xD.
135nudziara, koleżanki mają w szkole te bransoletki(wczoraj wróciliśmy klasą z Zakopanego, więc to dlatego ![]() ![]() ![]() Jak skończę, to wrzucę tutaj zdjęcia(do zobaczenia zatem za 30 lat xD nie no żartuję ![]()
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja dawno temu zrobiłam sobie taką ze swoim imieniem, nie noszę jej jednak. Nie wiem, czy potrafię wytłumaczyć, jak ją zrobić
![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
One wyglądają troche jakby były "tkane".
"Tło" owijamy w krótszą stronę, a "kolor na literki" - w dłuższą. "Tło" zasadniczo leci po wierzchu, a jak ma byc kawałek literki, to kolor nr 2 przekładamy wierzchem. Popatrzcie na kierunek nici, widoczny jest w pasku "JUSTYNA" - rozowy leci pionowo, niebieski wyraznie poziomo. Tylko potrzebny jest szkielet (tu ten plasticzek w srodku) i zaplanowanie gdzie beda literki. Jakbym miala sama to robic, to 1. Uciac pasek plastiku, zeby prawie objal reke (np. 2/3 obwodu nadgarstka) i na nim zaznaczyć markerem miejsca wzoru/literek 2. Uciac tyle nitek koloru wzoru (liter) zeby na szerokosc zapelnily ukrojony plastik, na dlugosc 1,5x obwod nadgarstka (dla ułatwienia obliczeń załóżmy, że wyszło ich 15) 3. Wymierzyć gdzie wypadałby równo na środku pasek plastiku, zawiazac supełek na pęczku nitek (tak żeby przycelować w jeden koniec przymierzonego paska, mozna zaznaczyć ten koniec paska na jednej nitce markerem), przykleić równo jakąś kropelka albo czymś przy jednym końcu paska, ale nie za daleko od końca, podkleic pasek od spodu. 4. Owinąć ten koniec "kryjąco" kolorem tła, przyklejajac do drugiej porcji kleju (tej pod spodem, chodzi o to, zeby nie przesiaklo na wierzch paska) 5. Dojść owijaniem do miejsca, gdzie ma byc wzor 6. Żeby zrobić np krzyżyk z 5 kwadracików, 3 nitki zostawic "pod tłem", 3 podniesc, 3 zostawic, 3 podniesc, 3 zostawic; zostawione owinac 3 owinieciami tla; boczne podniesione polozyc, srodkowa trojke podniesc, owinac 3x; powtorzyc pierwsza serie; polozyc wszystkie 15 nitek, owinac kolorem tła. Powinna wyjsc "szachowniczka". Owijac dalej 7. Dojsc tam, gdzie maja byc literki i kombinowac z podnoszeniem i "zostawianiem" odpowiednich nitek partiami zeby uzyskac mozliwie dobre przyblizenie liter :) 8. Owijac dalej do miejsca gdzie ma byc drugi wzorek, powtorzyc symetrycznie pkt 6. 9. Owijac dalej do konca paska, zamocowac znowu na ociupince kleju konce kolorow wzorow, tak samo na spodzie przymocowac koniec nitki tła. 10. Wykonac supełek na końcu nitek wzorów, z ogona zapleść warkoczyk, tak samo z poczatkowego ogonka nitek, wplatając w oba końce ogonek nitki od tła. Powyzsze wnioski wyciagniete prawie wylacznie na bazie zdjec :) Wiec w razie czego nie odpowiadam za wyniki, ale ja bym to tak zrobiła :)
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie, nie chodziło mi o supełkową. ;-) Poszukam gdzies tej bransoletki to zrobię zdjęcie ![]() Postawą był plastik ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Tak, baza jest plastik z butelki. Owija się go potem kordonkiem, i wydaje mi się, że na tym plastiku kładziesz po prostu kilka nitek kordonka, w przeciwnym kierunku do zawijanego kordonka. I w zależności od tego, gdzie ma być literka, kordonek którym owijamy plastik, wkładasz POD kordonek który na plastkiu leży.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:45.