Biegówki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Notka

Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych.

Narzędzia
Stary 2008-11-07, 13:15   #1
kanirak
Nocna Straż

Biegówki

No tak, biegające na nartach też chciałyby znaleźć tu swoje miejsce

Mam nadzieję że nie jestem tu sama, a choćby nawet to może uda mi się namówić kogoś do biegówek.
W każdym razie na miarę mojego sześcioletniego doświadczenia (w każdym sezonie wybieganych od 30 do 40 dni) służę pomocą zainteresowanym.

Ja w każdym razie tupię i smaruję swoje wąziutkie i bardzo szybkie narty czekając na pierwszy porządny śnieg.

Pozdrawiam kanirak
kanirak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-07, 21:56   #2
akaly
Przyczajenie

Dot.: Biegówki

Cześć, ja właśnie przymierzam się do biegówek.Możesz polecić mi jakieś fajne trasy biegowe oprócz Jakuszyc?.Lokalizacja nie gra większej roli.
akaly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-11, 17:51   #3
mmmagda123
Przyczajenie

Kupiłam w zeszłym roku biegoweczki ale niestety nie dane mi bylo wyprobowac bo snieg wczesniej stopnial,wiec bede stawiala pierwsze kroki w tym sezonnie,juz nie moge sie doczekac:)
mmmagda123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-12, 07:28   #4
kanirak
Nocna Straż

Więc co do tras - skoro Jakuszyce znasz, to może kroczek dalej i wybierzesz się do Czech.
Ja poleciłabym Ci ich trasy biegowe. Przede wszystkim izerską magistralę zazwyczaj o niebo lepiej utrzymaną od tras jakuszyckich. Czyli np Bukowiec.
Lub wyprawę w wyższe Karkonsze do Horni Misecki lub Bedrichowa (trzeba pojechać do Szpindlerowego Młyna i do góry).
Z drugiej strony Karkonoszy polecam wyjazd do Janskich Lazni -Svetla i Cerna Hora to też świetnie utrzymane trasy, ale tam warto sobie wjechać na górę lanovką.
To są rejony które znam
Poza tym podobno warto pojechać w okolice Pradziada - do Jesenik.
mmmagda123 trzymam kciuki za Ciebie - ja też nie mogę doczekać się sezonu
Pozdrawiam kanirak
O rejonach południowej Polski nic nie powiem bo nie wiem . Nie jeżdzę tam . To raczej ludzie stamtąd przyjeżdzają w wyżej opisane rejony
Stary 2008-11-12, 13:17   #5
akaly
Przyczajenie

Dzięki za rady,ja też nie mogę się doczekac sezonu,szkoda tylko,że w Polsce jest tak mało tras...
Stary 2008-11-17, 10:09   #6
kanirak
Nocna Straż

A w nocy popruszyło śniegiem w Karkonoszach.
Niedługo będziemy biegać!!!
Stary 2008-11-17, 10:43   #7
betig1975
Wtajemniczenie

Myślimy z mężem o biegówkach. Na Mazurach są możliwości, brak co prawda przygotowanych tras, ale za miastem można pobiegać.
Chcemy na początek kupić używany sprzęt, ale nie wiem, jak się do tego zabrać - długość nart, kijków itd. Możesz polecić jakieś strony? Albo doradzić?
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-18, 07:53   #8
kanirak
Nocna Straż

Cześć !
Strony, no ze stronami trochę kiepsko w polsce Trochę jak z trasami
mamy jedynie dość aktywne (przynajmniej w sezonie zimowym) forum: http://biegowki.pl/forum/,
na którym poradzą Wam nie tylko amatorzy ale i zawodnicy.

W kwestii wyboru nart ciężko doradzać, bo nie wiem czy podchodzicie do sprawy kwotowo czy jakościowo, na jakich trasach zamierzacie biegać i gdzie, czy zamierzacie odwiedzać utrzymane trasy?

Uniwersalne porady:
1. Nie wybierać zbyt długich nart (góra wzrost + 10 do 15 cm)
2. Nie wybierać zbyt krótkich kijków (spotkacie się często nawet w sklepie, że mają sięgać łokcia, ale powinny być dłuższe - bo odbicie jest daleko za ciałem a nie przed lub pod ramieniem- moja długość do kije do ucha ale ja biegam łyżwą. Wam propnuję kije do ramienia (myślę że na początek spróbujecie klasyka)
3. Nie wybierać zbyt miękkich nart - stosować test kartki - położyć nartę na podłodze pod nią na wysokości wiązania kartkę i stanąć na narcie całym ciężarem ciała - kartka ma się pozwolić wysunąć a nie wyrwać. Do klasyka ta narta nie może być też zbyt twarda - więc ta przestrzeń po dociśnięciu nie może być duża - po prostu około milimetr (lub mniej) luzu
4. Kupcie wiązania i buty z systenu SNS Profil lub SNS Pilot Salomon lub NNN Rotefella- nic starszego. A buty mają być wygodne i ciepłe.

Na początek polecam sprzęt używany, bo i tak go zmienicie po pierwszym sezonie, gdy wasze gusta i preferencje okrzepną. Nie kupujcie jednak staroci, tylko sprzęt góra paroletni.
I polecam wybrać się do Jakuszyc- zamiast kupować to powypożyczać i wypróbować na trasie różne opcje, zanim się coś kupi.
Pozdrawiam kanirakk Miłej nauki
Stary 2008-11-18, 08:03   #9
betig1975
Wtajemniczenie

Dzięki za odpowiedź i porady sprzętowe
Do Jakuszyc daleko od nas także raczej w tym sezonie się nie wybierzemy.
U nas nie ma przygotowanych tras, więc pozostaje jazda po polach.
Sprzęt chcemy kupić na allegro, kiedyś widziałam na rynku, ale to pewnie trzeba trafić. Nie mamy za bardzo gdzie wypróbować, chociaż słyszałam, ze w Gołdapii można wypożyczyć biegówki. Najlepiej by było wypożyczyć i zobaczyć, czy ten sport się spodoba
Lubię narty zjazdowe, ale w góry daleko, w okolicach jest wyciąg, ale krótki...
A na biegówkach można biegać wszędzie, dlatego o nich myślimy.
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 09:11   #10
agnyska81
Zakorzenienie

Witajcie!
Ja na razie przymierzam się do biegówek, szkoda że sama - męża jakoś nie ciągnie Może uda mi się pożyczyć sprzęt na początek, potem jak mi się spodoba kupię coś używanego. Nie wybieram się w góry, na przygotowane trasy, zamierzam popróbować w mojej okolicy (mieszkam na wsi, duzo tu lasów z fajnymi drogami - powinny się nadać).

Kanirak, Twoje podpowiedzi będą na pewno pomocne. Dziękuję
Jak długo już biegasz i jak się zaczęła Twoja przygoda z takimi nartami?

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 16:40   #11
akaly
Przyczajenie

A ja po pobycie w Jakuszycach w koncu wciągnęłam meża-zagorzałego zjazdowca w bieganie,warunki są tam teraz super-polecam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-08, 08:16   #12
kanirak
Nocna Straż

I tak trzymać Akaly.

Ja ze zjazdówkami nie miałam do czynienia wcale a wcale. I mnie nie ciągnie.
Wydaje mi się że biegówki lepiej realizują moją potrzebę wolności

Agnysko89 - przepraszam za brak odpowiedzi na Twój post- nie zaglądałam do tego wątku wieki - miałam wrażenie że nie ma na wizażu zbyt wielu osób interesujących się biegówkami - moja wina i przepraszam (normalnie wstyd mi).

Jak się zaczęło?
Napatrzyłam się kilka razy na stada Czechów na biegówkach na grani Karkonoszy - pozazdrościłam im swobody i szybkości z jaką mogą pokonać duże odległości zimą kiedy pieszy - wiadomo - grzęźnie w śniegu. No tych parę lat temu zaczęłam.
Przebrnęłam przez wszystkie pułapki czekające na początkującego: zakup nieodpowiedniego sprzętu, zakup nieodpowiedniego stroju, moje nieumiejętności i strachy i powiem że było warto upaść xxx razy, żeby cieszyć się teraz swobodą na biegówkach. To mój siódmy sezon - w zeszłym roku wybiegałam na nartach 41 dni.

Miłego dnia kochane!

Edytowane przez kanirak
Czas edycji: 2009-01-08 o 08:18
Stary 2009-01-08, 15:17   #13
akaly
Przyczajenie

Zjazdowki też są ok.,ale zdecydowanie wolę biegowki-to miłość od pierwszego wejścia na narty...
Stary 2009-02-05, 01:14   #14
Rodolphe Lindt
Zadomowienie

Zakochalam sie w tym sporcie i mam to szczescie ze w moim miescie jest bardzo duzo tras, dobrze przygotowanych. Nie sadzilam ze to taka frajda. Nie mam na razie swojego sprzetu i wypozyczam, ale szukam na poczatek czegos uzywanego.
Stary 2009-02-17, 11:19   #15
antiq
Przyczajenie

GG do antiq

?

Edytowane przez antiq
Czas edycji: 2009-08-01 o 11:15
antiq jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-21, 07:04   #16
azyla
Raczkowanie

bardzo fajna trasa choc chwilami trudna ze wzgledu na strome zjazdy zwlaszca dla poczatkujacych to z rysianki na pilsko(beskidy) Turbacz i okolice....ja wtym roku zaczelam ta przygode(mysle ze przerzuce sie na ski touring) udalo mi sie nawet zjechac z przeleczy smutne sedlo w tatrach zachodnich - niezla adrenalina.... pisze juz po sezonie...chyba z teskonty pozdrawiam
azyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-18, 14:44   #17
agnieszkaanka
Rozeznanie

Śnieg już leży, a wątek biegówkowy stanął na czerwcu. Trzeba go reaktywować bo rzeczywiście w Jakuszycach trasy już częśćiowo przygotowane. A mamy październik.
Ja biegam, ale 2 lata przerwy na dzidziusia miałam. Nie mam ciuchów na biegówki, podpowiedzcie gdzie i jakie kupić? Podobają mi się jak Czeszki tam wymiatają w swoich ciuchach biegówkowych...
agnieszkaanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-19, 08:53   #18
janiseya
Przyczajenie

No właśnie, przerwa na dziecko.Moja przerwa dopiero się zaczęła, mimo radycyjnych objawów, które czasem dają w kość, w zasadzie czuję się dobrze. Nie wiem jak sobie z tym radziłaś, czy wogóle Ci to doskwierało agnieszkaanka, ale u mnie za oknem tak pięknie, zaśnieżone tereny... Ciężko, na prawdę ciężko usiedzieć w domu.Ehhhhh...
U mnie( podkarpacie) warunki wyśmienite na biegówki. Na prawdę dziwię się, że narciarzy u nas brak. Tras przygotowanych też nie mamy. Dlatego w przyszłości planuję zakup sprzętu na trasy nieprzygotowane.
Co do odzieży, to jak zaczynałam w zeszłym roku, zdarzyło mi się nawet wybrać w teren w bryczesach(spodni e do konnej jazdy). Były o tyle wygodne, że nie krepowały ruchów, ale przemakały w kontakcie ze śniegiem.No i zimno było. Kurtkę zakupiłam tradycyjną narciarską, jak na razie się sprawdziła na wietrznej pogodzie. Spodnie też mam tradycyjne dla zjazdówców. Nie wiem jak się sprawdzą. Na otwartym terenie, mogą być dobre bo nie zmarznę. Z tym, że ja, jak na razie miałam raczej uczucie braku kondycji, a to narzuca wolniejsze tempo. W przypadku intensywnego biegu np. godzinnego taki strój może być zbyt gruby, ale na wędrówki po terenie, czego nie.
Ten sezon jednak pod znakiem przerwy i oczekiwania na dziecko.
janiseya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 20:53   #19
Krzysztof123
Przyczajenie

Pora reaktywować wątek, bo Justyna już zaczęła biegać (chociaż ona to właściwie biega przez cały rok ), a i śnieg zaczyna padać. Na Mazurach najlepsze trasy do biegania są na tzw. Mazurach Garbatych (okolice Gołdapi, Olecka, Wydmin, Ełku). Pagórki (a nawet pagóry), niewiele płotów bo były tam duże obszarowo PGR-y, mało ludzi no i stosunkowo dużo śniegu i dość zimno. A dla początkujących dobrych pomysłem są nasypy starych linii kolejowych. Poza tym duże tereny leśne (Puszcza Borecka, Romincka). Na takie tereny najlepiej kupić tzw. śladówki, czyli narty nieco szersze niż typowe biegówki, takie które nie zakopują się nawet w dziewiczym śniegu i dobrze sobie radzą także poza przygotowanymi trasami. Pojawiły się już wypożyczalnie także na Mazurach, które mają taki sprzęt.
Krzysztof123 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-24, 13:00   #20
camelek81
Raczkowanie

Ja w tym roku dopiero zaczynam Sprzęt już jest (przez net zakupione używane śladówki), a dziś spadły w Łodzi pierwsze, nieśmiałe płatki śniegu. Niegdyś jeździłam na zjazdówkach, ale od trzech czterech lat nie miałam możliwości wyjechania na stok. Na razie trasy po parku i lesie w pełni wystarczą. Liczę, że może kiedyś będzie okazja pośmigać w Jakuszycach. Pozdrawiam
Stary 2010-11-24, 17:26   #21
aniczkas
Raczkowanie

A ja łącze biegówki i zjazdówki czyli wybrałam skitury, których nie zamienię na inne
Stary 2010-12-06, 08:34   #22
xyaga
Przyczajenie

Hej!
Fajnie że jest na forum taki wątek
Ja na nartach biegam od 16 lat I zazwyczaj w zimę więcej kilometrów przemierzałam na nartach niż na nogach
Jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć czegoś o smarowaniu albo o doborze sprzętu to służę pomocą
Pozdrawiam
xyaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-06, 22:04   #23
bambusiek
Zakorzenienie

Witam

Mój przyszły mąż od kilku dni nawija tylko o kupnie nart (póki co używanych), ale ja nie wiem czy się zgodzić czy nie

Generalnie staramy się co jakiś czas (raz na 3 miesiące) wyjeżdżać choć na kilka dni w góry pochodzić, no i w tym roku padło hasło: biegówki.
No i nie wiem czy z kondycją siedzącego trybu pracy nie będzie to dla mnie mordęga i czy da przyjemność
Na razie jeżdzilibyśmy po okolicy, a na ferie ew. pojedziemy do Szklarskiej Poręby w Izery konkretnie.

Co uważacie
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 09:41   #24
xyaga
Przyczajenie

Hm, jeśli lubisz chodzić po górach to na nartach pewnie też Ci się spodoba. Tylko że najlepiej jest spacerować/ jeździć po trasach przygotowanych do nart, bo w głębokim śniegu albo na wąskich ścieżkach pieszych jest to bardzo meczące. Ale w izerach akurat są przepiękne i chyba najlepsze trasy na biegówki w Polsce (Jakuszyce).
Tylko kup narty z łuską - bo bez tego trzeba odpowiednio smarować na trzymanie co jest problematyczne przy jeździe rekreacyjnej.
Stary 2010-12-07, 12:43   #25
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xyaga Pokaż wiadomość
Hm, jeśli lubisz chodzić po górach to na nartach pewnie też Ci się spodoba. Tylko że najlepiej jest spacerować/ jeździć po trasach przygotowanych do nart, bo w głębokim śniegu albo na wąskich ścieżkach pieszych jest to bardzo meczące. Ale w izerach akurat są przepiękne i chyba najlepsze trasy na biegówki w Polsce (Jakuszyce).
Tylko kup narty z łuską - bo bez tego trzeba odpowiednio smarować na trzymanie co jest problematyczne przy jeździe rekreacyjnej.
Dzięki

Właśnie dzisiaj narty zostały zamowione Jako mój prezent gwiadkowy. Są właśnie z łuską
Jak odbierzemy to pewnie wybierzemy gdzieś popróbować.
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-10, 08:04   #26
oranzadka
Przyczajenie

O jak fajnie że jest taki wątek. Kocham biegówki i jeżdżę już prawie 10 lat. szkoda tylko że u nas to trochę mało popularny sport, czasem spotykam na trasach starszych biegaczy, ale nikt z moich znajomych rówieśników nawet o biegówkach nie słyszał..
oranzadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-10, 15:39   #27
humanity
Przyczajenie

Ja też jestem pod wrażeniem tego sportu. Niestety jeszcze nie próbowałam go uprawiać i mam wątpliwości co do swojej wytrzymałości, ale spróbuję - to już postanowione. Też mam problem z wyborem nart, zastanawiam się czy nie kupić sobie używanych na dobrenarty.pl, bo mają tam dobre marki, a ja nie mam aktualnie na tyle funduszy, żeby kupić nowe. Chyba Salomon to dobra marka? Przynajmniej tak słyszałam.
humanity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-10, 16:23   #28
oranzadka
Przyczajenie

Myślę, że używane spokojnie wystarczą. Ja jeżdżę cały czas na jednych i tych samych, kupiłam używane sprowadzone ze Szwecji, jakiej firmy nie mam pojęcia. Np. u mnie w mieście są giełdy narciarskie i tam można kupić taki sprzęt.
oranzadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-12, 10:48   #29
xyaga
Przyczajenie

Co do bardziej znanych firm nart - Fisher, Atomic, Madshus, Rossigniol, Peltonen a Salomon biegówki pod swoja marką wydaje od stosunkowo niedawna.
Co do używanego sprzętu to należy obejrzeć sobie ślizg, czy przypadkiem nie były połamane i klejone. Kiedyś takie praktyki sie zdarzały, teraz chyba rzadziej ale zawsze lepiej sprawdzić.
Wiem, że w Wiśle był świetny sprzęt z używanymi nartami i sprzętem, gdzie buty zawodnicze sprzed 3-4 sezonów, w dobrym stanie można było kupić za ok 150-200 zł (!). Ceny na narty również kuszące. Tylko kurcze nie wiem gdzie mam namiary na tą firmę ;/
Stary 2011-01-11, 23:19   #30
nutka50
Przyczajenie

Witam. Pierwszy raz będę biegać na nartach, czekam na snieg.
Mam troche pytań, za porady i informacje będę bardzo wdzięczna.
Kupiłam komplet: narty Atomic fitness 8 o długości 163 cm+ buty też firmowe, ale moja obawa, że może za krótkie narty.
Mam tylko 150 cm wzrostu i waże 53 kg.
Czy może znacie ten rodzaj nart, czy są dobre dla takiej początkującej osoby.
Pozdrawiam.
nutka50 jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości