![]() |
#1 |
Nocna Straż
|
Biegówki
No tak, biegające na nartach też chciałyby znaleźć tu swoje miejsce
![]() Mam nadzieję że nie jestem tu sama, a choćby nawet to może uda mi się namówić kogoś do biegówek ![]() W każdym razie na miarę mojego sześcioletniego doświadczenia (w każdym sezonie wybieganych od 30 do 40 dni) służę pomocą zainteresowanym. Ja w każdym razie tupię i smaruję swoje wąziutkie i bardzo szybkie narty czekając na pierwszy porządny śnieg. Pozdrawiam kanirak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Biegówki
Cześć, ja właśnie przymierzam się do biegówek.Możesz polecić mi jakieś fajne trasy biegowe oprócz Jakuszyc?.Lokalizacja nie gra większej roli.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Kupiłam w zeszłym roku biegoweczki ale niestety nie dane mi bylo wyprobowac bo snieg wczesniej stopnial,wiec bede stawiala pierwsze kroki w tym sezonnie,juz nie moge sie doczekac:
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Nocna Straż
|
Więc co do tras - skoro Jakuszyce znasz, to może kroczek dalej i wybierzesz się do Czech.
Ja poleciłabym Ci ich trasy biegowe. Przede wszystkim izerską magistralę zazwyczaj o niebo lepiej utrzymaną od tras jakuszyckich. Czyli np Bukowiec. Lub wyprawę w wyższe Karkonsze do Horni Misecki lub Bedrichowa (trzeba pojechać do Szpindlerowego Młyna i do góry). Z drugiej strony Karkonoszy polecam wyjazd do Janskich Lazni -Svetla i Cerna Hora to też świetnie utrzymane trasy, ale tam warto sobie wjechać na górę lanovką. To są rejony które znam Poza tym podobno warto pojechać w okolice Pradziada - do Jesenik. mmmagda123 trzymam kciuki za Ciebie - ja też nie mogę doczekać się sezonu Pozdrawiam kanirak O rejonach południowej Polski nic nie powiem bo nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki za rady,ja też nie mogę się doczekac sezonu,szkoda tylko,że w Polsce jest tak mało tras...
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Nocna Straż
|
A w nocy popruszyło śniegiem w Karkonoszach.
Niedługo będziemy biegać!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Myślimy z mężem o biegówkach. Na Mazurach są możliwości, brak co prawda przygotowanych tras, ale za miastem można pobiegać.
Chcemy na początek kupić używany sprzęt, ale nie wiem, jak się do tego zabrać - długość nart, kijków itd. Możesz polecić jakieś strony? Albo doradzić? |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Nocna Straż
|
Cześć !
Strony, no ze stronami trochę kiepsko w polsce ![]() ![]() mamy jedynie dość aktywne (przynajmniej w sezonie zimowym) forum: http://biegowki.pl/forum/, na którym poradzą Wam nie tylko amatorzy ale i zawodnicy. W kwestii wyboru nart ciężko doradzać, bo nie wiem czy podchodzicie do sprawy kwotowo czy jakościowo, na jakich trasach zamierzacie biegać i gdzie, czy zamierzacie odwiedzać utrzymane trasy? Uniwersalne porady: 1. Nie wybierać zbyt długich nart (góra wzrost + 10 do 15 cm) 2. Nie wybierać zbyt krótkich kijków (spotkacie się często nawet w sklepie, że mają sięgać łokcia, ale powinny być dłuższe - bo odbicie jest daleko za ciałem a nie przed lub pod ramieniem- moja długość do kije do ucha ![]() 3. Nie wybierać zbyt miękkich nart - stosować test kartki - położyć nartę na podłodze pod nią na wysokości wiązania kartkę i stanąć na narcie całym ciężarem ciała - kartka ma się pozwolić wysunąć a nie wyrwać. Do klasyka ta narta nie może być też zbyt twarda - więc ta przestrzeń po dociśnięciu nie może być duża - po prostu około milimetr (lub mniej) luzu 4. Kupcie wiązania i buty z systenu SNS Profil lub SNS Pilot Salomon lub NNN Rotefella- nic starszego. A buty mają być wygodne i ciepłe. ![]() Na początek polecam sprzęt używany, bo i tak go zmienicie po pierwszym sezonie, gdy wasze gusta i preferencje okrzepną. Nie kupujcie jednak staroci, tylko sprzęt góra paroletni. I polecam wybrać się do Jakuszyc ![]() Pozdrawiam kanirakk Miłej nauki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odpowiedź i porady sprzętowe
![]() Do Jakuszyc daleko od nas ![]() U nas nie ma przygotowanych tras, więc pozostaje jazda po polach. Sprzęt chcemy kupić na allegro, kiedyś widziałam na rynku, ale to pewnie trzeba trafić. Nie mamy za bardzo gdzie wypróbować, chociaż słyszałam, ze w Gołdapii można wypożyczyć biegówki. Najlepiej by było wypożyczyć i zobaczyć, czy ten sport się spodoba ![]() Lubię narty zjazdowe, ale w góry daleko, w okolicach jest wyciąg, ale krótki... A na biegówkach można biegać wszędzie, dlatego o nich myślimy. |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Witajcie!
Ja na razie przymierzam się do biegówek, szkoda że sama - męża jakoś nie ciągnie ![]() Kanirak, Twoje podpowiedzi będą na pewno pomocne. Dziękuję ![]() Jak długo już biegasz i jak się zaczęła Twoja przygoda z takimi nartami?
#11 |
Przyczajenie
|
A ja po pobycie w Jakuszycach w koncu wciągnęłam meża-zagorzałego zjazdowca w bieganie,warunki są tam teraz super-polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Nocna Straż
|
I tak trzymać Akaly
![]() Ja ze zjazdówkami nie miałam do czynienia wcale a wcale. I mnie nie ciągnie. Wydaje mi się że biegówki lepiej realizują moją potrzebę wolności ![]() Agnysko89 - przepraszam za brak odpowiedzi na Twój post- nie zaglądałam do tego wątku wieki - miałam wrażenie że nie ma na wizażu zbyt wielu osób interesujących się biegówkami - moja wina i przepraszam (normalnie wstyd mi). Jak się zaczęło? Napatrzyłam się kilka razy na stada Czechów na biegówkach na grani Karkonoszy - pozazdrościłam im swobody i szybkości z jaką mogą pokonać duże odległości zimą kiedy pieszy - wiadomo - grzęźnie w śniegu. No tych parę lat temu zaczęłam. Przebrnęłam przez wszystkie pułapki czekające na początkującego: zakup nieodpowiedniego sprzętu, zakup nieodpowiedniego stroju, moje nieumiejętności i strachy i powiem że było warto upaść xxx razy, żeby cieszyć się teraz swobodą na biegówkach. To mój siódmy sezon - w zeszłym roku wybiegałam na nartach 41 dni. Miłego dnia kochane! Edytowane przez kanirak Czas edycji: 2009-01-08 o 08:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Zjazdowki też są ok.,ale zdecydowanie wolę biegowki-to miłość od pierwszego wejścia na narty...
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Zakochalam sie w tym sporcie
![]()
#15 |
Przyczajenie
|
?
Edytowane przez antiq Czas edycji: 2009-08-01 o 11:15 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
bardzo fajna trasa choc chwilami trudna ze wzgledu na strome zjazdy zwlaszca dla poczatkujacych to z rysianki na pilsko(beskidy) Turbacz i okolice....ja wtym roku zaczelam ta przygode(mysle ze przerzuce sie na ski touring) udalo mi sie nawet zjechac z przeleczy smutne sedlo w tatrach zachodnich - niezla adrenalina....
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Śnieg już leży, a wątek biegówkowy stanął na czerwcu. Trzeba go reaktywować bo rzeczywiście w Jakuszycach trasy już częśćiowo przygotowane. A mamy październik.
Ja biegam, ale 2 lata przerwy na dzidziusia miałam. Nie mam ciuchów na biegówki, podpowiedzcie gdzie i jakie kupić? Podobają mi się jak Czeszki tam wymiatają w swoich ciuchach biegówkowych... |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
No właśnie, przerwa na dziecko.Moja przerwa dopiero się zaczęła
![]() U mnie( podkarpacie) warunki wyśmienite na biegówki. Na prawdę dziwię się, że narciarzy u nas brak. Tras przygotowanych też nie mamy. Dlatego w przyszłości planuję zakup sprzętu na trasy nieprzygotowane. Co do odzieży, to jak zaczynałam w zeszłym roku, zdarzyło mi się nawet wybrać w teren w bryczesach ![]() ![]() Ten sezon jednak pod znakiem przerwy i oczekiwania na dziecko. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Pora reaktywować wątek, bo Justyna już zaczęła biegać (chociaż ona to właściwie biega przez cały rok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja w tym roku dopiero zaczynam
![]() ![]()
#21 |
Raczkowanie
|
A ja łącze biegówki i zjazdówki czyli wybrałam skitury, których nie zamienię na inne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Hej!
Fajnie że jest na forum taki wątek ![]() Ja na nartach biegam od 16 lat ![]() ![]() Jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć czegoś o smarowaniu albo o doborze sprzętu to służę pomocą ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Mój przyszły mąż od kilku dni nawija tylko o kupnie nart (póki co używanych), ale ja nie wiem czy się zgodzić czy nie ![]() Generalnie staramy się co jakiś czas (raz na 3 miesiące) wyjeżdżać choć na kilka dni w góry pochodzić, no i w tym roku padło hasło: biegówki. No i nie wiem czy z kondycją siedzącego trybu pracy nie będzie to dla mnie mordęga i czy da przyjemność ![]() Na razie jeżdzilibyśmy po okolicy, a na ferie ew. pojedziemy do Szklarskiej Poręby w Izery konkretnie. Co uważacie ![]()
#24 |
Przyczajenie
|
Hm, jeśli lubisz chodzić po górach to na nartach pewnie też Ci się spodoba. Tylko że najlepiej jest spacerować/ jeździć po trasach przygotowanych do nart, bo w głębokim śniegu albo na wąskich ścieżkach pieszych jest to bardzo meczące. Ale w izerach akurat są przepiękne i chyba najlepsze trasy na biegówki w Polsce (Jakuszyce).
Tylko kup narty z łuską - bo bez tego trzeba odpowiednio smarować na trzymanie co jest problematyczne przy jeździe rekreacyjnej. |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie dzisiaj narty zostały zamowione ![]() ![]() Jak odbierzemy to pewnie wybierzemy gdzieś popróbować.
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
O jak fajnie że jest taki wątek. Kocham biegówki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Ja też jestem pod wrażeniem tego sportu. Niestety jeszcze nie próbowałam go uprawiać i mam wątpliwości co do swojej wytrzymałości, ale spróbuję - to już postanowione
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Myślę, że używane spokojnie wystarczą. Ja jeżdżę cały czas na jednych i tych samych, kupiłam używane sprowadzone ze Szwecji, jakiej firmy nie mam pojęcia. Np. u mnie w mieście są giełdy narciarskie i tam można kupić taki sprzęt.
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Co do bardziej znanych firm nart - Fisher, Atomic, Madshus, Rossigniol, Peltonen a Salomon biegówki pod swoja marką wydaje od stosunkowo niedawna.
Co do używanego sprzętu to należy obejrzeć sobie ślizg, czy przypadkiem nie były połamane i klejone. Kiedyś takie praktyki sie zdarzały, teraz chyba rzadziej ale zawsze lepiej sprawdzić. Wiem, że w Wiśle był świetny sprzęt z używanymi nartami i sprzętem, gdzie buty zawodnicze sprzed 3-4 sezonów, w dobrym stanie można było kupić za ok 150-200 zł (!). Ceny na narty również kuszące. Tylko kurcze nie wiem gdzie mam namiary na tą firmę ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Witam. Pierwszy raz będę biegać na nartach, czekam na snieg.
Mam troche pytań, za porady i informacje będę bardzo wdzięczna. Kupiłam komplet: narty Atomic fitness 8 o długości 163 cm+ buty też firmowe, ale moja obawa, że może za krótkie narty. Mam tylko 150 cm wzrostu i waże 53 kg. Czy może znacie ten rodzaj nart, czy są dobre dla takiej początkującej osoby. Pozdrawiam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.