|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studia i praca.. Pomozcie...
Od poniedziałku do piątku studiuje, a weekendy pracuje w barze i nie umiem podjac decyzji czy ma byc tak dalej czy rzucic prace. Pieniądze nie sa mi az tak bardzo potrzebne, ale wiadomo, ze zawsze fajnie miec jakies swoje wlasne, a nie ciagnac od rodzicow. Z drugiej strony czasem patrze na kolegow ze studiow, ktorzy sobie beztrosko w weekendy chodza na imprezy, skupiają się tylko na nauce bo nie muszą pracować i zastanawiam sie, czy przypakiem nie marnuje sobie fajnego okresu w moim zyciu przez te pieniadze.. Czasami jestem z siebie 'dumna' a czasami mysle ze to taki okres ze powinnam 'byc biedna', ale cieszyc sie zyciem poki moge jeszcze smakowac beztroski. Boje się, ze rzucę prace i bede zalowac czując się jak najgorszy leń, ale tez ze obudze sie po kilku latach ze stwierdzeniem, ze tyle rzeczy mnie ominelo na wlasne zyczenie. Co robic?
![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studia i praca.. Pomozcie...
Ja na Twoim miejscu nie rezygnowałabym. Jeśli jednocześnie radzisz sobie z nauką i pracą to fajnie
![]() Przynajmniej ja tak uważam, nie samymi imprezami człowiek żyje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też bym nie rezygnowała z pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja studiuje dziennie, zaocznie i udzielam korepetycji- tez na nadmiar wolnego czasu narzekac nie moge
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja studiuję dziennie i zaocznie i do tego pracuję w tygodniu w 3 szkołach. Nie mam tyle czasu na studia co moi znajomi, ale też mam satysfakcję że po skończeniu studiów będę miała takie CV jakiego nikt ode mnie ze studiów nie będzie miał. A imprezy... wolę przebywać w towarzystwie swoich przyjaciół niż imprezować co tydzień.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
a ja bym na twoim miejscu nie rezygnowała z pracy.
zawsze to masz swoja kase zawsze jakies doswiadczenie zawsze to mozesz sie bawic w tygodniu.. ![]() tylko wiesz, nie za mocno, zeby jednak wstać na zajęcia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Skoro umiesz połączyć studia i pracę to nie rezygnuj
![]() Może spróbuj znaleźć inną pracę? ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
tez bym nie rzucala.. jesli dobrze pojdzie mi sesja a i plan bede miala dogodny to chetnie pojde do jakiejs pracy. kiedy nie ma sesji, to jednak na studiach jest duzo czasu, ja sie caly padziernik i listopad bardzo nudzilam.. bo czlowiek pierwszy raz w zyciu mial tak duzo czasu i najzwyczajniej w swiecie go marnowal. a studenci imprezuja nie tylko w weekendy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Ja też bym nie rezygnowała, warto mieć własne pieniądze, tym bardziej jak jestes w stanie wszystko pogodzić.
Ja też studiuje dziennie i pracuje czesto na zlecenie, chociaż teraz rozglądam się za czyms stałym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jesli dobrze radzisz sobie z godzeniem pracy i studiow to nie rezygnuj! Podziwam takie osoby jak Ty!
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
A ja powiem, co innego niż większość: jeśli masz taką możliwość, to wstrzymaj się jeszcze z pracą. Okres, kiedy w życiu można 'tylko' studiować, uczyć się i chodzić na imprezy jest bardzo fajny. Mi właśnie on się kończy i żałuję, że część studiów przepracowałam (choć nie musiałam na dobrą sprawę).
Owszem, zdobyłam jakieś tam doświadczenie zawodowe, ale nie wiem, czy było ono warte zmęczenia spowodowanego jednoczesnym studiowaniem i pracowaniem. Pomyśl: kiedy w życiu będziesz miała jeszcze możliwośc takiej beztroski? Kiedy jesteś studentką dużo Ci wolno i niewiele musisz. To fajne i niedługo się skończy. Wykorzystaj ten okres na zdobywanie przyjaźni, imprezy i rozwój zainteresowań. Nie jest powiedziane, że koniecznie trzeba udowadniać sobie i innym, że jest się już takim dorosłym i odpowiedzialnym.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie zrezygnowała. Po pierwsze jesteś juz dorosła i powinnaś odciążyć rodziców. Poza tym wyszaleć się można w wakacje czy jakieś inne wolne. Jeżeli nie czujesz sie bardzo zmęczona obowiązkami nie rezygnuj tylko dlatego, że nie masz czasu na impreze
![]() Ale decyzja zawsze należy do Ciebe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
dzieki Wam wszystkim za pomoc
![]() ![]()
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Tym bardziej uważam, że podarowanie sobie pracy na jakiś czas to dobry pomysł. Pierwsze lata studiów są z reguły bardziej obłożone niż późniejsze i pracowanie na czwartym - piątym roku wymaga mniejszych wyrzeczeń.
Choć nie jest to regułą.
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja np. jestem na licencjacie- w tym roku koncze i w tym roku zaczelam 2 kierunek no i jak juz pisalam udzielam korepetycji chociaz przyznam, ze na 1 roku nie udzielalam korkow, ale to tylko dlatego, ze mi sie najzwyczajniej nie chcialo wydaje mi sie, ze wszystko mozna pogodzic... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Jak mamy Ci powiedzieć czego Ty chcesz skoro sama tego nie wiesz? Jeśli nie chcesz pracować to przestać i tylko się baw i ucz. Jeśli chcesz to pracuj, baw się i ucz! Proste
![]() Jeśli o mnie chodzi to studiuje dziennie w tygodniu prawo na UJ (pierwszy rok), a w weekendy pracuje na 12 godzinne zmiany (najczęściej nocki), spotykam się z chłopkiem i jeżdżę na imprezy do znajomych (co się wiąże z często nieprzespanymi nocami). Radzę sobie, sesja idzie mi świetnie (piątki) więc nie widzę powodu do rezygnacji! Nic nie tracę, a widzę, że będą to intensywnie spędzone lata. Utrzymuję nawet wszystkie stare znajomości a do tego dochodzą nowe, ze studiów. Do której pracujesz w tym barze w soboty? Nie możesz nigdzie wyjść wieczorem? Wiadomo, że w niedziele będziesz wykończona ale raz za czas można pospać mniej albo w ogóle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Tak trudno wyobrazić sobie, że chodzi np. o lata 1-3 ?
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
napisalas piersze lata- jakby studia trwaly niewiadomo ile... np moje studia trwaja wlasnie 3 lata- to wszystkie sa pierwsze?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Nie wszystkie studia są w trybie 3+2. Są też jednolite magisterskie. Medycyna trwa sześć lat podobnie jak tzw. makrokierunek na Neofilologii UW. Nie dość, że się czepiasz, to jeszcze bezpodstawnie.
Muminki cię widzą. Muminki cię śledzą. Muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą... ************************* *** Stultorum infinitus est numerus... Edytowane przez Ponura Czas edycji: 2009-01-26 o 18:10 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
powaznie? na to bym nie wpadla
bo ja w ogole czepliwa jestem nvm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
![]() Szczerze to jestem z siebie dumna, że pracuje, mam jakiś grosz na siebie. Mam na studiach koleżanki, które NIGDY NIGDZIE nie pracowały - nic. Żal mi takich osób, bo doświadczenie w jakiejkolwiek pracy jest zawsze mile widziane. Ja bym nie rezygnowała. Jak mam potrzebę imprezy to załatwiam sobie wolne i już ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Ja bym na Twoim miejscu nie rezygnowała z pracy a jedynie inaczej ułozyłabym sobie grafik - w taki sposób aby znaleźć czas i na nauke i na prace i na imprezy.
Jeśli do tej pory nie czujesz się zmęczona obowiązkami a jedynie żal Ci że mniej uczestniczysz w życiu studenckim to myślę ze poradzisz sobie z intensywnym trybem zycia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.