Czy są tu jakieś mamy nastolatek, które mogą coś doradzic?/nagość w sieci - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-28, 22:29   #1
Ivonka0705
Raczkowanie

Question

Czy są tu jakieś mamy nastolatek, które mogą coś doradzic?/nagość w sieci

Zaczynam dosc nietypowo na Wizaz (choć znam to forum od bardzo dawna). Otóz... przyjaciółka ma problem ze swoją córką. Chciałabym jej cos doradzić ale mimo wykształcenia pedagogicznego jakoś... nie potrafie ;/ Sprawa wygląda tak.

Przyjaciólka ma córkę (12letnią). Przeglądnęła jej telefon i okazało się,że dziewczynka wymienia się półnagimi/nagimi zdjęciami ze starszymi od siebie chłopakami (17-19 lat ). Chłopcy nie wiedzą, że młoda ma tylko 12 lat. Nie dziwne zresztą...wygląda na sporo starszą (przedstawiła się im jako 17;latka). Była krótka rozmowa z nią -dlaczego, po co, co to ma znaczyc etc, ale młoda nic sensownego nie mówi, płacze, zaprzecza, zaciera ślady, buntuje się, krzyczy i tak w kółko. No i jest problem, bo nie wiadomo co z tym teraz zrobić. Narazie zabrany telefon, brak dostepu do neta i oddelegowanie do ojca, bo jej rodzice żyją oddzielnie (rozwiedzeni odkąd mała przyszla na świat ).
Za miesiąc młoda wraca do matki. Co robic? Doradzcie coś.
Ivonka0705 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 00:48   #2
laisla
Zakorzenienie

Dot.: Czy są tu jakieś mamy nastolatek, które mogą coś doradzic?/nagość w sieci

Trzeba z pełnym przekonaniem uświadomić jej czym grozi takie rozsyłanie zdjęć i jak może się skończyć bo taka młoda dziewczynka może nie zdawać sobie z tego sprawy. Następnie oddać ten telefon aby pokazać, że obdarza się zaufaniem ale pilnować i jeszcze raz pilnować, wracać do tematu co jakiś czas i generalnie poświęcić dużo więcej czasu temu dziecku i przyjrzeć się jej koleżankom i kolegom.

Poza tym już patrząc na to z drugiej strony to prawdopodobnie można by tych dorosłych facetów oskarżyć o działania pedofilskie skoro korespondują z dzieckiem przyjmując te nagie fotki od nieświadomej do końca faktów dziewczynki.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2015-07-29 o 00:50
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 07:45   #3
Manami
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Puder_to_sens_zycia Pokaż wiadomość

Może też zostać prostytutką.

albo po prostu jej przeznaczeniem jest oddawanie się za pieniądze.
rly?

Moim zdaniem młoda się po prostu pogubiła, ja bym ją w tej sytuacji próbowała potraktować jak dorosłą - porozmawiała szczerze o tym jakie zagrożenia kryją się za rozsyłaniem nagich zdjęć, zapytała dlaczego to robi, jeśli będzie sie wypierać to rozmowa do skutku aż się przyzna, w końcu została złapana za rękę. Po czym oddała jej telefon i dostęp do internetu i podkreśliła, że jest moją córką więc ufam że jest rozsądna i wyciągneła odpowiednie wnioski z rozmowy. A później kontrola tego co robi w sieci.

Krzyki i szlabany moim zdaniem osiągną odpowiedni skutek i może być tak że jak tylko odzyska telefon (prędzej czy później musi) to będzie dokładnie to samo tylko będzie się lepiej z tym kryła.
Manami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 08:47   #4
kaja1981
Rozeznanie

kary i szlabany mało dadzą... i karne oddelegowanie do ojca? to niestety sygnał dla dzieciaka, że rodzic jest bezradny i sobie nie radzi. jak nie porazi sobie ojciec, to gdzie ją wyślą?

tłumaczyć, rozmawiać i jeszcze raz tłumaczyć, pokazywać, czym to grozi, nawet dość dosłownie i obrazowo. poszukać kogoś, kto przez to przeszedł, z negatywnymi niestety konsekwencjami i zorganizować spotkanie.

bo niestety, młoda zbliża się do tego wieku, że jak pogada z kimś, kto ma takie doświadczenia, ale wyszedł "na ludzi", to będzie mieć z tyłu głowy, że co szkodzi pokorzystać, jak można potem żyć normalnie.
kaja1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 08:48   #5
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

mam podobne zdanie do Manami... powiedzieć czym grozi rozsyłanie zdjęć. w dobie fb i internetu łatwo wstawić zdjęcia do sieci z tagowaniem na dana osobę a potem wstyd i płacz. Może znajdźcie w film o tym jak to dziewczyny przezywały wrzucanie ich zdjęć i filmików do sieci. myślę że na młodą szybciej podziała to niż tłumaczenia. jeśli nie tłumaczenia to może specjalista ale taki którego matka nie zna , chodzi o pewność że to co na spotkaniach tam zostanie.

według mnie dziecko szuka akceptacji u płci przeciwnej a chyba nie wie że są inne drogi na jej zdobycie.

jednak ostatnio mój znajomy 33 latek po kilkudniowej lekkiej korespondencji z dziewczyna poznana w necie zaczął od niej dostawać zdjęcia w bieliźnie i lekkie sugestie na temat sexu... okazało się że dziewczyna ma 16 lat (sic) i prawie żadnych zahamowań- szybko został uświadomiony o tym ze może zostać posądzony o czynności względem nieletniej a zdjęć się nie wyprze. zakończył znajomość wcześniej uświadamiając dziewczynę co robi źle. dzieci za szybko dorastają i próbują to jeszcze przyśpieszyć jedne z lepszym inne z gorszym skutkiem.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 09:08   #6
Plotkarrra
Rozeznanie

polecam zapoznać młodą z filmem Cyberbully-da jej do myślenia
Plotkarrra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-30, 09:55   #7
modeleczka90
BAN stały

Też jestem mamą nastolatki, ma 17 lat i zażyczyła sobie na urodziny taki stanik: xxxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2015-07-30 o 10:32 Powód: reklama i OT
modeleczka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-31, 19:19   #8
giselle2504
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Trzeba z pełnym przekonaniem uświadomić jej czym grozi takie rozsyłanie zdjęć i jak może się skończyć bo taka młoda dziewczynka może nie zdawać sobie z tego sprawy. Następnie oddać ten telefon aby pokazać, że obdarza się zaufaniem ale pilnować i jeszcze raz pilnować, wracać do tematu co jakiś czas i generalnie poświęcić dużo więcej czasu temu dziecku i przyjrzeć się jej koleżankom i kolegom.

Poza tym już patrząc na to z drugiej strony to prawdopodobnie można by tych dorosłych facetów oskarżyć o działania pedofilskie skoro korespondują z dzieckiem przyjmując te nagie fotki od nieświadomej do końca faktów dziewczynki.
Zgadzam się, co do pierwszego akapitu. Trzeba poświęcać dziewczynie dużo czasu i tłumaczyć. Bez wrzasków i ględzenia, normalna rzeczowa rozmowa, bo inaczej zniechęci się ją i oleje słowa rodziców.

Z drugim się za bardzo nie zgadzam. Ci faceci myśleli, że ona ma 17, a nie 12 lat. Widać całkiem sprytnie sobie poradziła kłamiąc odnośnie wieku. 12 lat to już nie tak mało, mogła nie zdawać sobie do końca sprawy z konsekwencji rozsyłania nagich fotek i tego, co tacy chłopcy mogą z nimi zrobić. Niemniej w jakimś celu im te foty wysyłała, więc nie byłabym tak bezwzględna wobec tych chłopaków.
Stary 2015-08-19, 19:02   #9
Ivonka0705
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny.
podsunę koleżance filmik Cyberbully . Ogladną wspólnie jak młoda wróci. Mam nadzieje, ze wszystko dobrze sie skonczy.
Ivonka0705 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości