Turystyka-opłaca się? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-08, 20:30   #1
Lulla12
Rozeznanie

Turystyka-opłaca się?

Do studiów zostały mi jeszcze 4 lata , ale ja już poważnie zastanawiam się nad swoją przyszłością. Interesuje mnie głównie turystyka. Jestem ciekawa świata, lubie podróżować, ucze się języków obcych, więc to chyba kierunek dla mnie. Jednak nie wiem czy będzie opłacalny tymbardziej za 4 lata. Rodzice chcą żebym poszła na medycyne lub prawo, uważają turystyke za kompletnie nieopłacalny kierunek. Może i mają racje, ale ja nie lubie rutyny i chce wykonywać swoją prace z pasją. A turystyka, podróże to jest to co kocham Jednak, jak myślicie opłaca się studiować turystyke? Jakie przedmioty musze zdawać rozszerzone na maturze? A może jest tu ktoś kto studiuje bądź studiował turystyke?
Lulla12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 21:04   #2
Nathalynn
Raczkowanie

Dot.: Turystyka-opłaca się?

Żeby podróżować nie trzeba mieć ukończonych studiów, celuj w języki, bo te Ci się przydadzą na bank, a plany związane ze studiami zmienisz jeszcze pierdyliard razy
Nathalynn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 21:12   #3
Atenya
summer vibes;)

Mój brat jest po turystyce i nie pracuje w zawodzie. Jakoś nie mógł znaleźć tej pracy, ale on chciał gdzieś na miejscu pracować np. w biurze podróży, a nie podróżować. Generalnie teraz żałuje, że poszedł na te studia. Teraz wybrałby inne, np. na politechnice.

Edytowane przez Atenya
Czas edycji: 2012-09-08 o 21:22
Atenya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 21:19   #4
WhiteCherry
Zakorzenienie

biura podróży plajtują, żeby zostać przewodnikiem nie trzeba wcale studiowac turystyki, tak samo nie trzeba jej studiować, by zostać pilotem wycieczek/pracować na recepcji w hotelu itp.

jeśli chcesz podróżować, to studiuj coś konkretnego, co pozwoli zarobić Ci kasę na podróże.
Stary 2012-09-08, 21:27   #5
DariaKom
Zakorzenienie

Zgadzam się z Twoimi rodzicami...kompletnie beznadziejny kierunek...wiem coś o tym ... nie daje żadnych konkretnych kwalifikacji...jesteś niby specem od turystyki, ale nie masz papierów ani pilota, ani przewodnika...to musisz zrobić sobie na własną rękę. Więc po co studiować 5 lat, żeby nie mieć nawet tak podstawowych kwalifikacji...może to mieć po zwykłym kursie.
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 21:31   #6
Klepsydra88
Zakorzenienie

Turystyka-opłaca się?

nie.
Stary 2012-09-08, 21:38   #7
DariaKom
Zakorzenienie

Autorko wątku..ale chcąc się podroczyć z rodzicami możesz im powiedzieć, że prawo też już nie jest opłacalnym kierunkiem....pełno chodzi magistrów prawa bez pracy i szansy na aplikację, z braku laku robią doktoraty...Teraz jak się podniosły głosy o uwalnianiu zawodów to dopiero są jaja...każdy będzie mógł być adwokatem czy innym notariuszem...
A póki co...nadal jest tak, że jak się nie ma prawnika rodzica czy innego dobrego wujka to na prawo nie ma po co się pchać.
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-08, 21:51   #8
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Lulla12 Pokaż wiadomość
Jakie przedmioty musze zdawać rozszerzone na maturze?
strona uczelni Ci powie. na każdej uczelni mogą być wymagane inne przedmioty.

kiedyś czytałam post dziewczyny, która poszła na turystykę i po tym podróże jej obrzydły. nie przez to, że miała ich jakoś dużo, tylko kierunek nie był tym, czego się spodziewała. stwierdziła, że powinna to zostawić jako hobby, a nie studia,

turystyka od kilku lat jest uważana za mało opłacalny kierunek, jak jest w rzeczywistości nigdy sama nie sprawdzałam. może poszukaj ofert pracy dla absolwentów tego kierunku i sama zobaczysz? i przede wszystkim sprawdź, jakie przedmioty będziesz mieć na studiach, czy Cię to interesuje.
Stary 2012-09-09, 11:30   #9
nniee
Zakorzenienie

Turystyka to tak obszerna dziedzina, że moim zdaniem trudno stwierdzić jednoznacznie jeśli masz pomysł na siebie, lubisz pracę z ludźmi, nie boisz się wyzwań i tego, że musisz być cały czas dyspozycyjna to bierz się za to. Praca w tej branży może dać wiele satysfakcji, ale też wymaga poświęceń. Nie wiem czy akurat studia na tym kierunku to dobry pomysł, jak dziewczyny mówiły- nic konkretnego, wiele osób się rozczarowało.
Btw. praca w turystyce a podróżowanie to czasem dwie inszości

Edytowane przez nniee
Czas edycji: 2012-09-09 o 11:31
nniee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 12:13   #10
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nniee Pokaż wiadomość
Turystyka to tak obszerna dziedzina, że moim zdaniem trudno stwierdzić jednoznacznie jeśli masz pomysł na siebie, lubisz pracę z ludźmi, nie boisz się wyzwań i tego, że musisz być cały czas dyspozycyjna to bierz się za to. Praca w tej branży może dać wiele satysfakcji, ale też wymaga poświęceń. Nie wiem czy akurat studia na tym kierunku to dobry pomysł, jak dziewczyny mówiły- nic konkretnego, wiele osób się rozczarowało.
Btw. praca w turystyce a podróżowanie to czasem dwie inszości
Najlepsza odpowiedź Podpisuję się pod tym.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 13:36   #11
Darkoz
Zakorzenienie

Myślisz, że po turystyce będziesz tylko podróżować i jeszcze zbijać na tym kasę? O naiwności ludzka... Przychodzi mi do głowy antropologia, do tego jakiś rzadki język - znam jedną osobę po tym kierunku, teraz jeździ po świecie, np. do Boliwii i tam porozumiewa się z tubylcami.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości