![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny blagam pomozcie jak najszybciej-ostry bol gardla
Juz niew wiem gdzie umiescic ten watek Dziewczyny od wczoraj mma ostry bol gardla ,nie mam kaszlu , nie kicham,nie mam goraczki,ani powiekszonych wezlow chlonnych, tylko mocny bol gardla a u Nas apteki sa w soboty wszytskie pozamykane...Aw domu nic nie mam na gardlo blagam doradzcie cos moze jakis dobry skuteczny domowy sposob na bol garda
![]() ![]() Edytowane przez NiekochanaTakiLos Czas edycji: 2011-11-26 o 10:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziewczyny blagam pomozcie jak najszybciej-ostry bol gardla
Nie ma u Was ani jednej całodobowej apteki? Wiesz... trudno nam coś będzie doradzić, bo nie wiemy jakiego pochodzenia jest ten ból. Może po prostu udaj się do lekarza, a jeżeli też żaden w sobotę nie przyjmuje to na pogotowie?
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ew. domowe sposoby, pij rumianek lub płucz nim gardło, Na bóle gardła dobre też jest płukania roztworem wody z solą (ciepła szklanka wody, 3 łyżeczki soli), ale mniej obrzydliwe jest płukanie wodą przegotowaną z wodą utlenioną w stos. 1:10 mniej więcej... Tylko nie połykaj wody.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Polecam pokroić cebulkę, zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce. Powstały sok pić . Hektolitry herbaty z miodem i cytryną+sok malinowy.
![]() Mnie również boli gardło...Trzymaj się
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Ja płuczę olejkiem tymiankowym i zawsze mi pomaga ale pewnie ty nie masz olejku to zaparz tymianek i naparem płucz gardło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A jeszcze sobie przypomniałam, że możesz zamiast płukanki zrobić inhalację solną. Do miski/garnka nalać wrzątku, wsypać ze dwie łyżki stołowe soli i inhalować z głową przykrytą ręcznikiem głęboko oddychając ustami. Z tym, że działanie będzie jednak słabsze niż przy płukaniu. Edytowane przez 201606280916 Czas edycji: 2011-11-26 o 17:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Z BÓLEM GARDŁA??!! chyba raczysz żartować??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Plukalam woda+sol ,ale nic nie pomoglo,nic a nic a po tym plukanio,wymiotowalam...S traszny okrutny bol mnie meczyl,az o malo nie plakalam,ostry bol gardla-okrutny,podzwonilam po znajomych kolega przywiozl mi zestaw 5 produktow na gardlo i dopiero teraz znacznie mi lepiej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
przeciwbólowo działają goździki. 2-3 goździki porzuć (nie połykać), uważać na język, bo go też znieczula.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
syrop z cebuli - serio, nic wiecej nie pomaga mi, zadne aptekowe cuda! nienawidzilam kiedys tego potwornie, ale pokochalam bo czesto chorujac na gardlo nie mialam wyjscia.
no i rano do lekarza.... ps. bylo cos takiego jeszcze jak roztwor jodyny chyba z gliceryna i odrobina czegos jeszcze - jak ktos zna niech podpowie (spirytus?) tym sie 'pedzlowalo' tyl gardla Edytowane przez Bakteryika Czas edycji: 2011-11-27 o 00:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja też jestem za tym, żeby skonsultować się z lekarzem. Prawdopodobnie masz angine, bądz ostre zapalenie gardła. A angina nieleczona powoduje powiklania. Nie tak od razu, ale w póżniejszym zyciu, Wiem co mowie bo jestem zwiazana ze służba zdrowia
Masz tu i poczytaj http://www.angina24.pl/powiklania.php Głupotą jest bagatelizowanie bólu gardła!! Edytowane przez Lunka88 Czas edycji: 2011-11-27 o 00:31 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No nie powiedzialabym.
Mialam okropny bol gardla, nie poszlam na pogotowie, po jakims czasie zabrala mnie tam karetka w ciezkim stanie. Wniosek- bol gardla wbrew pozorom moze byc niebezpieczny. Wiec daruj sobie teksty o zartach zanim komus przez ciebie stanie sie krzywda. Autorko mozesz plukac gardlo szalwia albo roztworem wody z sola (akurat u mnie sie nie sprawdzilo bo zaczelam po tym wymiotowac i nie pomoglo nawet zmniejszenie ilosci soli) i jak najpredzej do lekarza a jak nie to na pogotowie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Lunka88 Czas edycji: 2011-11-27 o 02:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
pij duzo płynów, lub płynnych pokarmów (zupy). ja w dziecinstwie mialam problemy z migdałkami, wiecznie cos. lekarka zalcila przy pierwszych objawach (ból) - wypic 4-6 szklanek, zazwyczaj pomagalo na ból.
teraz tez to odczuwam, czesto przy lekkim przeziebieniu po przebudzeniu czy w nocy boli najbardziej. dobrym sposobem jest tez ssanie czegos/rzucie gumy, niekoniecznie pastylek leczniczych, chocby jakies dropsy, mentosy, tic taci, nie musza byc chyba nawet mietowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakbys pojezdzila troche, popracowała w tym zawodzie to nie mówiłabys tego co powiedziałaś. Jaby mnie ktos wezwał do bólu gardła, to jeszcze bym rachunek za wizyte wystawila. Nauczmy sie troche szanowac czyjas prace. Bo pogotowie nie jest od leczenia - od leczenia jet lekarz w POZ !! Ale co Ty mozesz o tym wiedziec... P.S. Gwoli wyjasnienia, ja nie napisalam, zeby NIEskonsultowac sie z lekarzem, ale do bólu gardła nie wzywac pogotowia. POgotowie jest od ratowania ludzkiego zycia, a nie przychodnia na kółkach Edytowane przez Słodkaaa Czas edycji: 2011-11-27 o 12:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Jezu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
A ktoś jej każe wzywac pogotowie!!? Niech pojedzie na sor i tyle od tego on jest. Lekarze tam pełnią dyzur wtedy kiedy zamkniete sa przychodnie. Wez sie zatasnow. Jakby ci dziecko wylo z bolu gardla to tez bys to olala?
Edytowane przez Lunka88 Czas edycji: 2011-11-27 o 14:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
zainteresowałabym się tym w piątek, a nie w sobotę - kiedy apteki u niej zamknięte (bo u mnie są otwarte wszędzie, więc tym bardziej nie muszę nic olewać, a zwłaszcza brać dziecko na pogotowie z powodu bólu gardła ;-)).
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2011-11-27 o 15:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Przecież oczywistym jest, że nie mówię tego a propos sytuacji autorki.
Sprawa wzywania pogotowia do błahych przypadków wyszła w trakcie "rozmowy". Ktoś tam na samej górze zaproponował pogotowie - wiec to była moja odpowiedz. Gdyby mi dziecko wyło, to tak jak to zauważyła słusznie koleżanka wyżej, zainteresowałabym się wcześniej. A na pogotowiu nie ma przyjęć, można jechać najwyzej na sor, a stamtad tez bym odesłała jedną z drugą z kwitkiem do lekarza POZ. Ludzie zacznijcie szanowac swoje zdrowie, po pierwsze, po drugie zacznijcie szanowac prace innych. Lekarz na pogotowiu lub samo pogotowie nie jest od leczenia ![]() tyle odnosnie pogotowia. A na ból gardła herbatka z maliną, orofar max, lub strepsils. A jak nie pomoze to jutro lekarz i leki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
.
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Angina nie zawsze zaczyna się z gorączką.Miesiąc temu przeszłam półtoratygodniową, wcześniej tez miewałam ale nie wiedziałam że w ogóle istnieje tak ostry ból gardła.
Idź do lekarza jak najszybciej, bo jeśli to angina,potrzebny jest antybiotyk.Nieleczona powoduje powikłania, niekiedy poważne. A im szybciej tym lepiej, jak Cię weźmie na poważnie to nic nie zjesz przez kilka dni (wiem co mówię ![]() Szybkiego powrotu do zdrowia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
biegam dla Zabawy
|
Myślę, że tylko z bólem gardła to spokojnie to poniedziałku z wizytą u lekarza może poczekać.
Większość bóli gardła przechodzi po 3-4 dnich i antybiotyk nie miałby tu sensu, bo to wirusowe i leczy się i tak tylko objawowo. Dopiero jak po tym czasie nie przechodzi warto udać się do lekarza. http://zdrowie.flink.pl/bol_gardla.php Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty tak na powaznie myslisz, ze ktos wezwal do mnie pogotowie (tak KTOS wezwal bo ja sama nie bylam w stanie wydusic z siebie slowa ani nawet wystukac numeru 112 na klawiaturze telefonu) bo mnie gardelko bolalo? A tak dla scislosci to wzielo mnie blyskawicznie. Na drugi dzien rano mialam isc do przychodni, szkoda tylko ze do rana bym prawdopodobnie nie dozyla gdyby do mojego bolu gardelka karetka nie przyjechala. I wiecie co? Ja sie w cale nie dziwie, ze w Polsce duzo ludzi umiera w glupi sposob bo jak sie naczytaja, ze z zadnym bolem gardla nie mozna isc na pogotowie bo w tym czasie ktos moze miec atak serca, to siedza w domu i czekaja do nastepnego dnia. Tylko, ze nastepnego dnia moze byc za pozno bo zaawansowana sepsa zabija. Dlatego nie Wam oceniac z czym mozna isc na pogotowie a z czym nie. Jak bol jest nie do zniesienia to sie idzie zanim bedzie za pozno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
polecam droga wizazanko czytanie ze rozumieniem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
.
|
ja tez.
plus porozmawianie sobie z lekarzami jak to wyglada i jak czesto sa przypadki <3 w nocy> - "a panie dochtorze bylem z psem na spacerze to stwierdzilem, ze wejde, bo meczy mnie kaszel od tygodnia"
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Czytam ze zrozumieniem. Dziewczyna napisala wyraznie, ze ma ostry bol gardla. U mnie tez sie zaczelo od ostrego bolu gardla i zadnych innych objawow. Reszta doszla nagle.
Dlatego uwazam, ze jak ktos czuje, ze bardzo boli to dla swojego dobra powiniem isc na pogotowie jesli nie ma w tym czasie mozliwosci isc do przychodni. Nie mowie, ze powinna wzywac karetke i nikt tutaj tego nie napisal wiec nie zabralaby srodka transportu do szpitala osobie z wypadku ani z atakiem serca. Sama moze na pogotowie pojechac i nawet jesli okazaloby sie, ze bol jest nie grozny, to nie zabralaby lekarza osobie z atakiem serca/z wypadku bo to sa pacjenci priorytetowi i jesli zdarzy sie taki przypadek, to lekarz idzie do takiego przypadku a nie "obsluguje" kogos z bolem gardla. I nie mowie tu o przypadkach "bylem z psem na spacerze, to stwierdzilem, ze wejde bo kaszel mnie meczy od tygodnia" tylko mowie tu o ostrym bolu, ktory moze byc niebezpieczny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie demonizujcie bólu gardła, bo niedługo ludzie ze zwykłym katarem będą latać na pogotowie, bo a nuż to wynika ze śmiertelnej choroby.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:07.