![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 33 255
|
ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Witam.
Nigdy się tu nie udzielam, bo kuchnia to dla mnie to pomieszczenie z lodówka i kocimi miskami, gdzie się robi drinki, a gotowanie to czarna magia ![]() Zawsze gotuje mąż, ale ostatnio stwierdziłam, że tak dalej być nie może i ja też mogę. Zostało mi rzucone wyzwanie - ŻEBERKA - nigdy nie przyrządzaliśmy żeberek, ja... nie wiem czy kiedykolwiek w ogóle jadłam (może jako dziecko, w ciągu ostatnich 20 lat na pewno nie) i potrzebuje jakiegoś niezawodnego przepisu na przepyszne żeberka, który nie będzie wymagał nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych, więc mam olbrzymią prośbę o Wasze przepisy. I jeszcze jedno - w przepisie nie może być żadnych "przypraw do żeberek", "Przypraw do wołowiny", "granulowanych" przypraw, nic, co zawiera glutaminian sodu, barwniki, jakies konserwanty, taki... możliwie jak najnaturalniejszy ![]() Z góry serdecznie dziekuję!
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: krainasnow
Wiadomości: 1 180
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Jesli nie moze byc zadnych takich przypraw a szkoda (ja uzywam przyprawy do zeberek w miodzie pyyyszotka) w takim razie zrob taka mieszanke
-sól - majeranek - rozgnieciony czosnek -pieprz (czarny) rozetrzyj to ze soba potem natrzyj tym zeberka odstaw do lodowki na ok 1 h zeby troche sie przezarlo ze soba i mozesz to usmazyc na patelni przykrywajac od czasu do czasu pokrywa albo w piekarniku w blaszce lub zaroodpornym |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
sół,
pieprz, olej dalej: 4 lyzki miodu, bazylia, majeranek, 2 łyzki koncentratu pom, łyzka octu winnego czosnek (jak lubisz) zrobić z tego sos którym dokładnie oblożyć ![]() ![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 33 255
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Cytat:
Dziękuję! Wlaśnie coś o "żeberkach w miodzie" wszyscy mówią, że takie genialne ![]() Myślisz, że można zastąpic ocet winny cytryną?Nie powinnam żadnego octu spożywać ![]()
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
kg chudych żeberek
przecier pomodorowy w kartoniku 1/2 słoika miodu trochę sosu worcester (dostępny w każdym markecie) duuużo cebuli sól pieprz ja daje jeszcze trochę whisky żebarka pokroić wg uznania wymieszać przecier z miodem i pozostałymi składnikami, wkroić do tego cebulkę i wstawić na noc do lodówki, piec w rozgrzanym piekarniki, u mnie to różnie bywa, zależy ile żeberek, one mają w tym sosie pływać i zapiec się na rumiano, ten przepis to prawdziwy mistrz, serio, to jedyna rzecz, którą robi mój mąż i niestety mnie jako speca od gotowania powala na łopatki tym przysmakiem ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- zapomniałam o odrobinie papryki mielonej, czosnku kurcze i o bulionie, może być nawet taki z kostki, troszkę można podlać ale nie za wiele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 4 366
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Podam Ci przepis mojego męża
jego popisowe danie ![]() proste i szybko się przygotowuje ![]() ok 70dkg żeberek takich mięsnych( żeby było co obgryźć ![]() 3-4 cebule takie większe 2-3 marchewki w zależności jak słodko lubicie sól, pieprz, trochę papryki mielonej my dajemy jeszcze delikat do mięs ale jak nie chcesz to myślę że i tak wyjdzie ![]() czosnek, ziele ang, liść laurowy, olej lub oliwa przygotowanie: pokroić żeberka wg uznania natrzeć solą, pieprzem na gorącej patelni zesmażyć tak żeby się "ścieły" ( nie wiem jak się fachowo to nazywa, chodzi o to, żeby sok został w środku mięsa) cebule pokroić w piórka, marchewkę w plastry lub słupeczki na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę oleju lub oliwy tak żeby było "ślisko" ( można użyć tego ze smażenia) na to położyć część marchewki z cebulką, na to żeberka, przykryć resztą warzyw, wrzucić ziele, liścia, czosnek w ząbkach, podlać rosołkiem rozpuszczonym w szklance wody i do piekarnika- na 180st w piekarniku trzymamy aż mięso będzie miękkie i marchewka prawie rozlatująca się myślę, że ok 1-1,5h w trakcie pieczenia podlewać wodą tak, żeby nie wysychało na wierzchu smacznego ![]()
__________________
Julitka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Cytat:
![]() ![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Do zeberek pasuje majeranek i cebulka. Bardzo naturalne przyprawy.
Moj przepis - siekasz cebulke i smazysz na duzym ogniu na patelni, dodajesz odrobine oleju, mozna wcale no chyba ze lubisz tlusta kuchnie, ale uprzedzam, ze zeberka sa dosc tluste, wiec.... Zeberka myje i kroje w poprzek w sensie kazde zebro osobno, bo ciezko tak potem na talerzu jesc taka wielka kosc. ![]() Mieso trafia tez na patelnie. Wszystko podsmazone przerzucam do rondla dodaje wody, majeranku (duuzo), czosnek, lisc laurowy, sol pieprz. Dusze na malym ogniu. Sos zageszczam maka. Mozna podawac z ziemniakami, chlebem. Edytowane przez Rena Czas edycji: 2009-08-22 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 33 255
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję
![]() W ten weekend zrobię wg. przepisu Nutki, a kolejny raz na pewno wykorzystam cebulkowo majerankowy przepis Reny, bo zapowiada sie pyyysznie...
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 85
|
Przepis na żeberka
moją obecność na forum zaczynam od przepisu na żeberka, naprawdę- rewelacja, czasem ma się poprostu ochotę na mięcho
![]() przepis: http://dorkabest.blogspot.com/2009/0...a-zeberka.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 524
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Może podzielę się też moim wypróbowanym i ulubionym przepisem na żeberka.
Pół butelki keczupu 1/4 butelki sosu sojowego i łyżka miodu To wszystko mieszam wrzucam do sosu żeberka i odstawiam do lodówki na godzinę, dwie, zależy jak się spieszę, po czym piekę w piekarniku około godziny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Najprostszy sposób na zeberka to kupic ,Pomysł na ... soczyste zeberka". Wkladasz zeberka do rekawa do pieczenia wsypujesz przyprawy i wstawiasz do piekarnika. Bez tluszczu - a za godzinke sa soczyste miekkie i przepyszne. Szybko i bez roboty
![]()
__________________
Żyję po raz drugi ... teraz wszystko musi być na 100% !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 33 255
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Byłoby fajnie, jakby odpowiadając na wątek, przeczytać pierwszy post, w którym prosiłam o przepis bez jakichkolwiek sztycznych dodatków, gotowych fiksów czy innych cudów, a "pomysł na..." nie spełnia w najmniejsym stopniu tego warunku...
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 476
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
ja wlasnie przyrzadzam zeberka
![]() najpier jje marynuje: sol pieprz, papryka, troszke miodu,czosnek na brytfance rozgrzewam lyzke smalcu i wrzucam zeberka podsmazam , dodaje wode i dusze je z hmm1,5h? pod koniec dodaje drobniutko posiekana cebulke i gotuje chwilke, pozniej mozesz sos zagescic tylko smietana, jesli nie chcesz uzywac sosu z torebki np pieczeniowego czy mysliwskiego. ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
ja najpierw podgotowuję a potem smażę na patelni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 524
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
hihi, ja jednak namawiam do swojego przepisu, keczup jest zdrowszy od koncentratu pomidorowego, przede wszystkim jest dobry na serce A żeberka tak przyrządzone maja przepiękny kolor i wybornie smakują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 33 255
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Cytat:
To tak, jakby napisać, że szynka jest zdrowsza niż kiełbasa... nie uwzględniając producenta... edit: Swoją droga przeglądam składy keczupów i cała masa ma jako pierwszą pozycję "koncentrat pomidorowy" albo "przecier pomidorowy", więc jeśli keczup jest zrobiony z koncentratu pomidorowego+zagęszczacze i aromaty, to nie może byc zdrowszy niż sam koncentrat chyba...?
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2009-10-13 o 12:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 524
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
A pomidory jadasz? Jesli tak to taki keczup można zrobic samemu, jest pyszny i zdrowszy od kupowanego, a jego właściwości zawdzięczamy pomidorom, które są bogate w składniki mineralne (magnez, wapń, fosfor, cynk, chlor, jod, żelazo, fluor, kobalt, miedź) i witaminy z grupy B, K i C. W dodatku pomidory zawierają likopen (czerwony barwnik), który dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega nowotworom. i można by wymieniać i wymieniać
![]() Likopen jest też lepiej przyswajany z przetworzonych pomidorów niż ze świeżych. Edytowane przez szonja Czas edycji: 2009-10-13 o 12:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 33 255
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Cytat:
---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- PRZETWORZONE= co? Koniecznie gotowy produkt...? Nie można ich sobie samemu przetworzyc...?
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 524
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Oczywiście, że można, ja tylko mówię, ze najwięcej tego likopenu znajduje się w keczupie, no i można go jak najbardziej zrobic samemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 33 255
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
A możesz mi wyjaśnić na jakiej zasadzie będzie więcej będzie tego likopenu we własnorobnym keczupie (sos średnio gesty) niż we własnorobnym koncentracie pomidorowym...?
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 524
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Tak wykazują wyliczenia dietetyków, no i keczup jemy częściej niż koncertant pomidorowy, ja np, używam go codziennie, a z koncentratu gotuję tylko zupę, no ewentualnie do sosów dodaję, ale rzadziej, dlatego uważam i nie tylko ja, bo i dietetycy mówią, że keczup bardziej służy zdrowiu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 33 255
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Cytat:
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 524
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Oj, ale ja tego nie wyliczałam, to moja skromna wiedza, którą się interesowałam, bo także preferuję zdrowy tryb żywienia i życia
![]() ![]() Może wróćmy jednak do żeberek ![]() Edytowane przez szonja Czas edycji: 2009-10-13 o 13:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 33 255
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Cytat:
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Cytat:
![]() Zeberka wkladam do jakiejs miski i nacieram je miodem. Gdy beda sie od niego lepiły dodaje wersja 1: chili w proszku wersja 2: papryczki chilli - dwie, pokrojone z wyciagnietymi wczesniej ziarenkami ![]() Zostawiam na jakies 2-3 godzinki w lodowce zawiniete w folie, by zapachy i smaki soba wzajemnie przeszly ![]() To wszystko potem wkładam do rękawa do pieczenia i piekarnika - swietny smak ![]()
__________________
Żyję po raz drugi ... teraz wszystko musi być na 100% !!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 33 255
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Cytat:
![]() Ile pieczesz i w jakiej temperaturze?
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 524
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Przed chwilą znalazłam takie info, że Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w połączeniu z tłuszczem. Dlatego też więcej tego związku będzie przyswojone w sosie pomidorowym czy sałatce z oliwą niż w surowych pomidorach, czy koncentracie, a keczup zawiera tłuszcz,,,i wszystko jasne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 33 255
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Cytat:
edit: Z informacji, które ja znalazłam wynika, ze najlepiej to jest po prostu zwykle pomidory z oliwa obrobic termicznie. Nie żaden keczup, nie żadne koncentraty. Tak dla ścisłości, dla zwolenników jedzenia nieprzetworzonego. Pomidory+tłuszcz+temperat ura.
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2009-10-13 o 13:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: Grudziądz
Wiadomości: 33
|
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)
Składniki:
-1kg żeberek -1 dżem morelowy -ketchup -vegeta -olej Sposób wykonania: Żeberka podzielić na porcje wymieszać je z vegetą i 1/4 szklanki oleju. Odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Dno naczynia żaroodpornego wysmarować ketchupem,na to poukładać żeberka. Na żeberka wyłożyć dżem morelowy i wierzch posmarować ketchupem. Tak przygotowane żeberka pieczemy (pod przykryciem) 1 godzinę w temp 200-225 st.C Jeśli mamy 2kg żeberek pieczemy je 2 godziny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.