|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Czym zastąpić keczup?
Niedawno dowiedziałam się, że jestem alergikiem i musze wiele produktów wyeliminować
![]() Nie jestem uczulona na pomidory, prawdopodobnie na konserwanty znajdujące się w keczupie. Może macie jakiś pomysł czym można zastąpić keczup?
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czym zastąpić keczup?
Można robić samemu ketchup. Naprawdę polecam w lecie kupić gdzieś na targu pomidorków i zrobić kilka słoiczków na zimę. Trochę pracy jest, ale naprawdę warto.
Ja też staram się unikać ketchupu. Zastępuję go sosem miodowo-musztardowym (niestety, nie podam dokładnego przepisu, bo robię wszystko na oko, polecam się zdać na własny smak ). Mniej więcej: łyżka musztardy, niecała łyżka miodu i mała(bardzo mała!) łyżeczka koncentratu pomidorowego (spokojnie można pominąć). I jem to do frytek, pieczonych warzyw, kurczaka, indyka... Po prostu uwielbiam to połączenie
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
jak nie jesteś uczulona na pomidory to koncentratem pomidorowym
są nawet takie przepisy dietetyczne gdzie jakieś lekkie pieczywo smaruje się koncentratem pomidorowym na to kładzie szynke z ogórkiem kiszonym lub rzodkiewka. A jak coś z innych sosów to zależy do jakiego dania, ale może skosztuj sosu czosnkowego, tysiąca wysp? albo tabasco jak lubisz na ostro
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- Cytat:
![]() Szczerze mówiąc nie pomyślałam o koncentracie, też musze wypróbować [COLOR="Silver"]
Edytowane przez Lulla12 Czas edycji: 2013-05-03 o 15:56 |
||
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
zrob sos pomidorowy w domu i po bolu. od koncentratu lepszy bedzie przecier, jak lubisz octowy posmak i nie ma przeciwskazan to mozesz wymieszac z octem balsamicznym, a tak to daj sol i pieprz do smaku.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
popieram powyższe wpisy - zrobic
[wiadomo, ze przetworzone pomidorki zdrowsze od świeżych]
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kg wypestkowanych sliwek 300g koncentratu pomidorowego dwie lyzki cukru pol szkl wody 50 ml octu (bialego, winnego) sol, pieprz, paryka, ew. Vegeta Sliwki smaz do miekkosci na lyzce masla, zasyp cukrem, podlej woda i dodaj koncentrat. Smaz az bedzie konsystecja gestego sosu, przypraw, ostudz. Jesli lubisz ostre dodaj tabasco lub po prostu chilli. Mozna wywazyc dodawany cukier, zalezy jak slodki ketchup lubisz. To samo mozesz zrobic bez sliwek i zamiast nich dodac swieze lub puszkowane pomidory, tez ok kg, ale musza byc slodkie i dojrzale. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Można majonez z trochę paptyki w proszku wymieszać i też smakuje pysznie
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Zblenderuj suszone pomidory z majonezem.
Możesz też wypróbować keczupòw Słodka Ania i Krzepki Radek. One mają dość naturalny skład (nie zawierają nawet octu). |
|
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
kup ketchup pudliszek- taki dla dzieci
nie mam tam konserwantów.Skład:pomido ry 184g na 100 g ketchupu, cukier, ocet , sól,aromaty naturalne.bez zagęstników i konserwantów pasteryzowa ny
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym po prostu robiła na bieżąco sos pomidorowy z pomidorów - albo kupowanych całych, albo tych z puszki [krojone/całe]. Zdarza mi się taki sos robić. Przyprawiam solą, pieprzem, bazylią, oregano, czasem czymś jeszcze jak mi w ręce coś wpadnie i wszystko razem blenduję. I szczerze mówiąc: wolę taki sos niż ketchup
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
U mnie też lubimy sobie blendować pomidorki z puszki i doprawiać (;
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Skoro jesteś uczulona na dodatku znajdujące się w ketchupie, proponuję Ci wykonać ketchup w domowych warunkach. Przepisy znajdziesz w sieci. Ketchup domowy jest na pewno zdrowszy bo wykonany z naturalnych składników, więc warto sie pobawić w produkcję ekologicznego ketchupu.
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:23.

). Mniej więcej: łyżka musztardy, niecała łyżka miodu i mała(bardzo mała!) łyżeczka koncentratu pomidorowego (spokojnie można pominąć). I jem to do frytek, pieczonych warzyw, kurczaka, indyka... Po prostu uwielbiam to połączenie