Czym zastąpić keczup? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-03, 10:40   #1
Lulla12
Rozeznanie

Czym zastąpić keczup?

Niedawno dowiedziałam się, że jestem alergikiem i musze wiele produktów wyeliminować
Nie jestem uczulona na pomidory, prawdopodobnie na konserwanty znajdujące się w keczupie.
Może macie jakiś pomysł czym można zastąpić keczup?

Odchudzam się:
Jest: 57 kg
Cel: 50 kg
Lulla12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 12:42   #2
Am_
Raczkowanie

Dot.: Czym zastąpić keczup?

Można robić samemu ketchup. Naprawdę polecam w lecie kupić gdzieś na targu pomidorków i zrobić kilka słoiczków na zimę. Trochę pracy jest, ale naprawdę warto.
Ja też staram się unikać ketchupu. Zastępuję go sosem miodowo-musztardowym (niestety, nie podam dokładnego przepisu, bo robię wszystko na oko, polecam się zdać na własny smak ). Mniej więcej: łyżka musztardy, niecała łyżka miodu i mała(bardzo mała!) łyżeczka koncentratu pomidorowego (spokojnie można pominąć). I jem to do frytek, pieczonych warzyw, kurczaka, indyka... Po prostu uwielbiam to połączenie
Am_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 15:34   #3
simple9
Raczkowanie

jak nie jesteś uczulona na pomidory to koncentratem pomidorowym są nawet takie przepisy dietetyczne gdzie jakieś lekkie pieczywo smaruje się koncentratem pomidorowym na to kładzie szynke z ogórkiem kiszonym lub rzodkiewka. A jak coś z innych sosów to zależy do jakiego dania, ale może skosztuj sosu czosnkowego, tysiąca wysp? albo tabasco jak lubisz na ostro
simple9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 15:50   #4
Lulla12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Am_ Pokaż wiadomość
Można robić samemu ketchup. Naprawdę polecam w lecie kupić gdzieś na targu pomidorków i zrobić kilka słoiczków na zimę. Trochę pracy jest, ale naprawdę warto.
Ja też staram się unikać ketchupu. Zastępuję go sosem miodowo-musztardowym (niestety, nie podam dokładnego przepisu, bo robię wszystko na oko, polecam się zdać na własny smak ). Mniej więcej: łyżka musztardy, niecała łyżka miodu i mała(bardzo mała!) łyżeczka koncentratu pomidorowego (spokojnie można pominąć). I jem to do frytek, pieczonych warzyw, kurczaka, indyka... Po prostu uwielbiam to połączenie
Musze wypróbować

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Cytat:
Napisane przez simple9 Pokaż wiadomość
jak nie jesteś uczulona na pomidory to koncentratem pomidorowym są nawet takie przepisy dietetyczne gdzie jakieś lekkie pieczywo smaruje się koncentratem pomidorowym na to kładzie szynke z ogórkiem kiszonym lub rzodkiewka. A jak coś z innych sosów to zależy do jakiego dania, ale może skosztuj sosu czosnkowego, tysiąca wysp? albo tabasco jak lubisz na ostro
Tabasco niestety nie moge, a szkoda bo baardzo lubie ostre sosy, keczupy itd.
Szczerze mówiąc nie pomyślałam o koncentracie, też musze wypróbować [COLOR="Silver"]

Odchudzam się:
Jest: 57 kg
Cel: 50 kg

Edytowane przez Lulla12
Czas edycji: 2013-05-03 o 15:56
Lulla12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 16:14   #5
Rena
Zakorzenienie

zrob sos pomidorowy w domu i po bolu. od koncentratu lepszy bedzie przecier, jak lubisz octowy posmak i nie ma przeciwskazan to mozesz wymieszac z octem balsamicznym, a tak to daj sol i pieprz do smaku.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-04, 09:10   #6
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

popieram powyższe wpisy - zrobic
[wiadomo, ze przetworzone pomidorki zdrowsze od świeżych]

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-04, 11:59   #7
Black_Rose
Zadomowienie

GG do Black_Rose

Cytat:
Napisane przez Lulla12 Pokaż wiadomość
Niedawno dowiedziałam się, że jestem alergikiem i musze wiele produktów wyeliminować
Nie jestem uczulona na pomidory, prawdopodobnie na konserwanty znajdujące się w keczupie.
my w domu robimy nap. na swieta sami ketchup, jest wysmienity:

kg wypestkowanych sliwek
300g koncentratu pomidorowego
dwie lyzki cukru
pol szkl wody
50 ml octu (bialego, winnego)
sol, pieprz, paryka, ew. Vegeta

Sliwki smaz do miekkosci na lyzce masla, zasyp cukrem, podlej woda i dodaj koncentrat. Smaz az bedzie konsystecja gestego sosu, przypraw, ostudz. Jesli lubisz ostre dodaj tabasco lub po prostu chilli. Mozna wywazyc dodawany cukier, zalezy jak slodki ketchup lubisz. To samo mozesz zrobic bez sliwek i zamiast nich dodac swieze lub puszkowane pomidory, tez ok kg, ale musza byc slodkie i dojrzale.
Black_Rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-04, 15:02   #8
Kucharka2013
Rozeznanie

Można majonez z trochę paptyki w proszku wymieszać i też smakuje pysznie
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 06:37   #9
Lev
Raczkowanie

Zblenderuj suszone pomidory z majonezem.
Możesz też wypróbować keczupòw Słodka Ania i Krzepki Radek. One mają dość naturalny skład (nie zawierają nawet octu).
Lev jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 10:49   #10
aaanitka86
BAN stały

kup ketchup pudliszek- taki dla dzieci nie mam tam konserwantów.Skład:pomido ry 184g na 100 g ketchupu, cukier, ocet , sól,aromaty naturalne.bez zagęstników i konserwantówpasteryzowa ny
aaanitka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-08, 12:40   #11
Aimee_J
Zakorzenienie

Ja bym po prostu robiła na bieżąco sos pomidorowy z pomidorów - albo kupowanych całych, albo tych z puszki [krojone/całe]. Zdarza mi się taki sos robić. Przyprawiam solą, pieprzem, bazylią, oregano, czasem czymś jeszcze jak mi w ręce coś wpadnie i wszystko razem blenduję. I szczerze mówiąc: wolę taki sos niż ketchup
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-12, 01:17   #12
aanemone
Raczkowanie

GG do aanemone

U mnie też lubimy sobie blendować pomidorki z puszki i doprawiać (;

aanemone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 15:26   #13
apows
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lulla12 Pokaż wiadomość
Skoro jesteś uczulona na dodatku znajdujące się w ketchupie, proponuję Ci wykonać ketchup w domowych warunkach. Przepisy znajdziesz w sieci. Ketchup domowy jest na pewno zdrowszy bo wykonany z naturalnych składników, więc warto sie pobawić w produkcję ekologicznego ketchupu.

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości