Kaligrafia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-17, 13:19   #1
annfas
Zakorzenienie

Kaligrafia

czy któraś z was może kiedyś próbowała nauczyć sie sztuki pisania???? ja bardzo bym chciala, tylko nie wiem czy to jest trudne czy nie???? a moze pochwalicie sie swoimi dziełami????
ja chcialabym sie nauczyć nawet tak dla samej siebie, zawsze to jakaś dodatkowa przyjemność a i jaka satysfakcja ze mozna kamuś na super napisać zyczenia czy zaproszenia

co o tym myślicie????

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-17, 14:12   #2
Aeterna
Zakorzenienie

Dot.: Kaligrafia

Cytat:
Napisane przez annfas
czy któraś z was może kiedyś próbowała nauczyć sie sztuki pisania? ja bardzo bym chciala, tylko nie wiem czy to jest trudne czy nie
to jak Ty stukasz w klawiszki, Fstyd, i do tego Moderator

A tak na serio - i dlatego tu wpadam - ja kiedyś bardzo chciałam się nauczyć.
Bazgrolę, szczególnie, gdy piszę brzydko, i też sobie pomyslałam, że to fajny pomysł.

Obkupiłam się w zeszyty z trzema liniami, i produkowałam wywijasy z wywieszonym językiem - ale niestety nie osiągnęłam pozytywnych rezultatów w tej dziedzinie.

Pewnie, gdybym pracowała na tym dłużej - lepiej bym na tym wyszła - ale moja cierpliwość w tej dziedzinie okazała się słomiana.
Szkoda. Ale już raczej nie wrócę do kaligrafowania.

Chociaż, chociaż...
Teraz usiłuję przestawić moją ręczność - tak z kaprysu - pewnego dnia moja biedna głowa powiedziała mi , abym zaczęła robić wszystko drugą rączką - i tak mi to jakoś zostaje...

No i uczę się pisania, nawet jakoś idzie - bo kroić chleb, albo buta zawiązać odwrotnie, to nie jest takie trudne. Nawet dziwne mi nie było.
Nie wiem, skąd mi się wzięło to (maksymalne już) dziwactwo.
I może teraz będę pisać ładniej.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-17, 14:18   #3
annfas
Zakorzenienie

ja teraz kupiłam sobie książke o kaligrafii była w Klubie Dla Ciebie, w sumie to nic wielkiego ale przynajmniej wiem od czego zaczynać i czego bede potrzebowała, a jak zaczną się zajęcia to zajrze w piortkowie do sklepu dla plastyków (bo takowy w piotrkowie mamy )

Stary 2006-02-17, 14:25   #4
Justin_14
Zakorzenienie

fajny pomysł
A to książka na ten temat http://kdc.pl/servlet/SNFProduct?p_p...01f4659f353d8e
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-17, 14:26   #5
annfas
Zakorzenienie

no mwlasnie ta książke zamówiłam, dzisiaj dostałam

Stary 2006-02-17, 14:27   #6
Justin_14
Zakorzenienie

Ooo już ją znalazłaś?
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-17, 14:31   #7
annfas
Zakorzenienie

no wlasnie od dzisiaj mam ja w domku

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-17, 14:59   #8
lilithin
Wtajemniczenie

i pomocna ta ksiazka? warto kupic?
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-17, 15:14   #9
annfas
Zakorzenienie

jescze nie zdazylam sprawdzic na razie tylko wiem mniej wiecej co mi bedzie potrzebne, ale z tego co przejrzalam to widze ze wszystko jest ladnie opisane i sa szablony na koncu

Stary 2006-02-17, 17:28   #10
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

ja mialam liternictwo i kaligrafie w szkole - istna mordega chociasz wyglada to ladnie
liternictwo to koszmar zwlaszcza jak kaza pisac patykiem i tusz sie rozlewa a cala kartka do wyrzucenia i od nowa... napewno uczy to cierpliwosci.. jesli chesz ladnie pisac to musisz nauczyc sie odpowiednich odlegosci (swiatla) medzy literami, proponuje najpierw proste czcionki a dopiero potem zabawe w ozdabianie.
ja mam pamietnik po dziadku( taki do ktorego jego przyjaciele sie wpisywali ) sa tam wierszyki po polsku rosyjsku i niemiecku i kazdy napisany kaligrafia - cos pieknego
Dorka__00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-17, 21:15   #11
annfas
Zakorzenienie

dlatego chcialabym sie wlasnie tego nauczyc, bo uważam ze to jest coś pięknego. duzo osob mi mowilo ze mam duze zdolnosci maualne i wyobraznie zarowno przestrzenna jak i plaska, rzeczy typu pismo techniczne proste i pochyle wychodzily mi bez najmniejszego problemu i chcialabym sprobowac czegos z wyzszej polki tylko boje sie ze nauczenie sie czegos takiego samemu bedzie na prawde trudne, no ale poćwicze swoją cierpliwość

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-03, 13:14   #12
annfas
Zakorzenienie

podbijham ten watek bo znalazlam super sklep a artukułami dla artystów plastylów moze komuś sie przyda na razie nie zamawialam ale sie przymierzam

http://www.architekci-sklep.pl/

Stary 2006-03-03, 13:43   #13
lilithin
Wtajemniczenie

a jak tam Ci idzie nauka kaligrafii? moze sie pochwalisz, co juz zrobilas?
Stary 2006-03-03, 14:45   #14
annfas
Zakorzenienie

na razie zbieram potrzebne na poczatek rzeczy jak stworze jakiś dzieło [hahaha] to sie pochwale

Stary 2006-03-16, 00:23   #15
Syringa
Zakorzenienie

GG do Syringa

Odkopuję wątek, ponieważ też kupiłam tę samą książkę co annfas No i mam równie ambitne plany odnośnie nauki pięknego pisania Póki co skończyło się na przekartkowaniu książki i pozachwycaniu się Chyba potrzebuję motywacji...

------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam do galerii zdjęć

Syringa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-07, 11:32   #16
Claire-K
Raczkowanie

Cześć dziewczyny

Też chcę się nauczyć kaligrafii Idę dziś do księgarni w poszukiwaniu książki, po zeszyt i do dzieła!
Stary 2008-04-07, 13:50   #17
lilithin
Wtajemniczenie

chyba przydadza ci sie tez specjalne pior aod kaligrafii, z taka jakby splaszczona stalowka
Stary 2008-04-07, 14:13   #18
Claire-K
Raczkowanie

Chyba tak
Stary 2008-04-07, 18:06   #19
lilithin
Wtajemniczenie

tak naprawde te pioro, to juz polowa sukcesu. przez ta splaszczona stalowke nawet zwykle litery wygladaja ladnie. sama sie uczylam kaligrafii, ale po ok tygodniu przestalam
Powodzenia!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-10, 22:15   #20
mamanuna
Raczkowanie

witam dziewczyny, ja też próbowałam
kupiłam książkę w Klubie dla ciebie i zestaw pióra z 3 stalówkami na allegro. żałuję tylko, że pióro nie ma tłoczka.
najprostsza czcionka na razie jako tako mi idzie... zaczęłam od pisania na kartkach i opisywania albumów ze zdjeciami dla moich dzieciaków (oczywiście albumy tradycyjne ze zdjęciami wklejanymi)
no i raz pokusiłam się o wypisanie świadectw moich uczniów - rodzicom się spodobało, kilku nauczycieli treż było zachwycoych.
dobrze piszecie, że już sama ścięta stalówka robi swoje.
a o jakiej książce wspominacie, bo stronka nie chce mi się otworzyc....
mamanuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-14, 09:32   #21
lilithin
Wtajemniczenie

mamanuna,
podziwiam, ze swiadectwa tak wypisalas. Mi napisanie jednego slowa zajelo sporo czasu, bo ciagle musialam patrzec jak to w ksiazce wyglada
Stary 2008-04-14, 12:13   #22
hejasz
Zakorzenienie

GG do hejasz

Witam, zaciekawil mnie temat wątku. Bowiem w wieku 18 lat podczas wakacji ćwiczylam swoje pismo i wyćwiczylam. Wczesniej pisalam niewyraźne, krzywe litery i w ogole nauczyciele obiżali mi oceny za nieczytelne pismo i brzydkie. Zależalo mi szczegolnie na języku polskim, jestem tzw. humanistką, a moja polonistka w szkole średniej obniżyla mi za pismo ocene o d2 stopnie, zamiast 5 dostalam w 2 klasie na koniec roku 3. Zawzięlam się więc i warto było. Owa pani omalże niedoznala szoku jak zobaczyla mój zeszyt po kilku tygodniach od rozpoczecia roku szkolnego. Kazala mi cos tam przepisac w klasie, bo trudno jej było uwierzyc, że sama pisze w swoim zeszycie, ale zobaczyla. Od tej pory pisze wuraźnie, a większość znajomych zachwyca sie moim pismem. Co prawda to nie jest kaligrafia, ale mogę Was zapewnic, że jest mozliwe aby nauczyc sie także kaligrafii. Temat ten zresztą chodzi za mna od dawna.
1 List św. Jana 4:18 / Biblia Tysiąclecia.

Cichy kącik hejasz

Papierowy kącik hejasz
hejasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-14, 16:10   #23
lilithin
Wtajemniczenie

hejasz,
jak to mozliwe, aby obnizac ocene ze wzgledu na pismo? chyba liczy sie Twoja wiedza i umiejetnosci, a nie ladne pismo. rozumiem, ze moze w wypadku pisania wypracowania na lekcji, moglo ono byc nieczytelne i w tym przypadku bylabym sklonna jakos to zaakceptowac. ale nie o 2 stopnie na koniec roku.
och, krew mnie zalewa jak slysze o takich 'swietnych' nauczycielach.
moze mialas dysgrafie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-25, 21:54   #24
agatachan
Przyczajenie

Ja mam bzika na punkcie kaligrafii. Zachęcam do kaligrafowania i ładnego pisania. Wiem, ile to sprawia radości, gdy po wielu godzinach żmudnej pracy można popodziwiać swoje dzieło. Mi kaligrafia przynosi same zyski, dzięki niej zostałam laureatką ogólnopolskiego konkursu ładnego pisania.
agatachan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 17:54   #25
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Sorry, że odgrzebałam wątek i trochę nie na temat. Moje dziecko chodzi do 2 klasy podst. Cholera mnie bierze jak on pisze Próbuje to robić ze sztuką pisania, czyli łączy niemalże wszystko co się da. Tak teraz pokazują w podręcznikach. Ręka praktycznie ma się nie odrywać podczas pisania słowa. Przez to pisze takie wielkie kobyły i tak "rozciągliwie", że żal patrzeć.
Jestem strasznie ciekawa czy w tych książkach, o których piszecie są pokazane sposoby łączenia liter, jakieś ćwiczenia na to? Naprawdę nie wiem jak mu pomóc, a nie chcę sama eksperymentować.
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-12, 07:24   #26
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez AgaZ Pokaż wiadomość
Sorry, że odgrzebałam wątek i trochę nie na temat. Moje dziecko chodzi do 2 klasy podst. Cholera mnie bierze jak on pisze Próbuje to robić ze sztuką pisania, czyli łączy niemalże wszystko co się da. Tak teraz pokazują w podręcznikach. Ręka praktycznie ma się nie odrywać podczas pisania słowa. Przez to pisze takie wielkie kobyły i tak "rozciągliwie", że żal patrzeć.
Jestem strasznie ciekawa czy w tych książkach, o których piszecie są pokazane sposoby łączenia liter, jakieś ćwiczenia na to? Naprawdę nie wiem jak mu pomóc, a nie chcę sama eksperymentować.
Aga, na co dzien mam do czynienia z dziecmi uczacymi sie pisac. Coz moge ci poradzic : osobiscie uwazam, ze ta teoria o laczeniu liter jest do bani. Tu, gdzie mieszkam niektore szkoly ucza kaligrafii ze-niby i mam sporo 8-10 latkow(w tym wieku dzieci tu pisza plynnie, tzn szybko, sprawnie itd, lata praktyki he he) i szlag mnie trafia jak mam czytac, to, co pisza, bo za nic nie da sie tych bazgrolow odczytac, ba! sami czesto maja problem odroznic to pikne b od h itd. Owszem, moze wglada to ladnie, ale pismo ma zadanie komunikowac, a nie wygladac jak dzielo sztuki. Ja bym ci poradzila przestac zmuszac dziecko, zeby laczylo litery. Dzieciom jest bardzo trudno laczyc literki, bo wymaga to dosc duzego nacisku olowkiem, a one po prostu nie maja tak silnych miesni. Stawiaj na to, zeby literki byly ksztaltne i zeby sie zgadzala ich wysokosc oraz stosunek miedzy duzymi a malymi np. zeby lame a bylo wieklkosci brzuszka w malym b. Jest w internecie wiele cwiczen, ktore mozna sciagnac i wydrukowac, zeby dziecko cwiczylo. Jesli chcesz, moge ci podac namiary.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-02, 13:58   #27
201604111429
Konto usunięte

Witam!

Może poszukującym przyda się taka ksiązka?

http://sklep.kaligraf.eu/p/16/74/kal...dreczniki.html

Księgarnia oferuje wiele książek o kaligrafii - głównie angielskie. Polskie trudno dostępne ( są tylko 3 współczesne). Poza tym firma prowadzi kursy kaligrafii oraz posiada w sprzedaży wspaniałe zestawy do kaligrafii oraz dużo piór - sama zamierzam się zabrać za zakupy u nich.

PONIŻEJ KURSY Z CHOMIKA:

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/obol/9_NAUKA_/Kursy/Kaligrafia

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/jollen/Dla+nauczycieli/Klasa+I/*c4*86wiczenia+kaligrafic zne-karty+pracy

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/ewapoz/kaligrafia

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/kingasweet/Kaligrafia

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/mullein/Liternictwo/Kaligrafia

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/I.Pawlak/Podr*c4*99czniki/Zeszyt+do+kaligrafii+nr+1

Jeżeli chcecie szukać na chomiku to wystarczy wpisać w google interesujący temat z dopiskiem chomikuj . pl - ja tak szukam i oto efekt. Zakropkowane miejsca to adres serwera czyli tam gdzie czaszki wpiszcie: chomikuj . pl ( spacje użyte, by forum niezakropkował nazwy)

Pozdrawiam

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Witam!

Może poszukującym przyda się taka ksiązka?

http://sklep.kaligraf.eu/p/16/74/kal...dreczniki.html

Księgarnia oferuje wiele książek o kaligrafii - głównie angielskie. Polskie trudno dostępne ( są tylko 3 współczesne). Poza tym firma prowadzi kursy kaligrafii oraz posiada w sprzedaży wspaniałe zestawy do kaligrafii oraz dużo piór - sama zamierzam się zabrać za zakupy u nich.

PONIŻEJ KURSY Z CHOMIKA:

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/obol/9_NAUKA_/Kursy/Kaligrafia

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/jollen/Dla+nauczycieli/Klasa+I/*c4*86wiczenia+kaligrafic zne-karty+pracy

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/ewapoz/kaligrafia

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/kingasweet/Kaligrafia

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/mullein/Liternictwo/Kaligrafia

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/I.Pawlak/Podr*c4*99czniki/Zeszyt+do+kaligrafii+nr+1

Jeżeli chcecie szukać na chomiku to wystarczy wpisać w google interesujący temat z dopiskiem chomikuj . pl - ja tak szukam i oto efekt. Zakropkowane miejsca to adres serwera czyli tam gdzie czaszki wpiszcie: chomikuj . pl ( spacje użyte, by forum niezakropkował teraz nazwy)

Pozdrawiam

Edytowane przez 201604111429
Czas edycji: 2012-08-02 o 13:56
201604111429 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości