Pisanie listów do chorych dzieci - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-05, 18:23   #1
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Pisanie listów do chorych dzieci

Nie wiem czy wiecie, ale istnieje coś takiego jak Marzycielska Poczta. Jest to akcja, w której wysyła się listy do chorych dzieci. Ja jako osoba, która nałogowo pisze listy mogę zrozumieć radość tych dzieci gdy widzą nową kopertkę, kartkę pocztową. Na stronie akcji możecie znaleźć profile i adresy do ok 40 dzieci z całego kraju.
Brałyście kiedyś udział w czymś takim? Nie? To polecam!
Jeśli tak, to jakie są wasze odczucia?

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

plastikowabiedronko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-05, 18:50   #2
Kaveri
Spaceroholiczka

Dot.: Pisanie listów do chorych dzieci

Ja brałam udział, w ramach wolontariatu, a także na zajęciach w szkole, w ubiegłym roku. Jak dla mnie super sprawa A radość dzieci bezcenna!
Kaveri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-05, 19:06   #3
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plastikowabiedronko Pokaż wiadomość
Nie wiem czy wiecie, ale istnieje coś takiego jak Marzycielska Poczta. Jest to akcja, w której wysyła się listy do chorych dzieci. Ja jako osoba, która nałogowo pisze listy mogę zrozumieć radość tych dzieci gdy widzą nową kopertkę, kartkę pocztową. Na stronie akcji możecie znaleźć profile i adresy do ok 40 dzieci z całego kraju.
Brałyście kiedyś udział w czymś takim? Nie? To polecam!
Jeśli tak, to jakie są wasze odczucia?
Nigdy o tym nie słyszałam, ale po tym wątku weszłam na stronę akcji i jestem szczerze oczarowana
Fantastyczny pomysł !
Przejrzałam profile dzieci, 2 wyjątkowo wpadła mi w oko

Tyle, że martwię się czy umiałabym pisać z tak chorymi dziećmi. Wiecie- co pisać, jak pisać. Czy nawiązywać do zdrowia, czy totalnie omijać ten temat. Jeśli nie unikać, to w jaki sposób pisać- aby nie dać fałszywej nadziei ale znów też nie dołować. Miałabym sporo obaw.
Może się odważę, bo naprawdę bardzo podoba mi się ten pomysł.
Stary 2012-08-05, 19:22   #4
Kaveri
Spaceroholiczka

Cytat:
Napisane przez Ashaai Pokaż wiadomość
Nigdy o tym nie słyszałam, ale po tym wątku weszłam na stronę akcji i jestem szczerze oczarowana
Fantastyczny pomysł !
Przejrzałam profile dzieci, 2 wyjątkowo wpadła mi w oko

Tyle, że martwię się czy umiałabym pisać z tak chorymi dziećmi. Wiecie- co pisać, jak pisać. Czy nawiązywać do zdrowia, czy totalnie omijać ten temat. Jeśli nie unikać, to w jaki sposób pisać- aby nie dać fałszywej nadziei ale znów też nie dołować. Miałabym sporo obaw.
Może się odważę, bo naprawdę bardzo podoba mi się ten pomysł.
Jak brzydko ujęte...

W pierwszych listach możesz opowiadać o sobie, bardzo dużo dzieci lubi słuchać, w tym przypadku czytać, czym zajmują się ich "przyjaciele". Większość maluchów, tak jak ich rodzice, są otoczeni opieką psychologa, i naprawdę - choć możesz sobie nie zdawać sprawy - ich choroby nie stanowią dla nich tematu tabu, tak jak śmierć, która może być konsekwencją. Jednakże najważniejsze to, sprawić, aby uśmiech gościł na ich twarzach do końca! Parę lat temu, kilku chłopców z mojej starej szkoły zbierali z całej Polski od ludzi, samodzielnie zdjęcia psów, parę gadżetów i - choć zazwyczaj się nie ujawniają - pojechali do szpitala, do chłopca wręczyć mu "prezent". Choć chłopiec zmarł kilka dni po ich wizycie, rodzice byli wdzięczni, bo ich dziecko było szczęśliwe nawet kilka dni przed śmiercią i bardzo dobrze zdawało sobie z tego sprawę, iż jest to walka z czasem.
Stary 2012-08-05, 19:27   #5
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kaveri Pokaż wiadomość
Jak brzydko ujęte...

W pierwszych listach możesz opowiadać o sobie, bardzo dużo dzieci lubi słuchać, w tym przypadku czytać, czym zajmują się ich "przyjaciele". Większość maluchów, tak jak ich rodzice, są otoczeni opieką psychologa, i naprawdę - choć możesz sobie nie zdawać sprawy - ich choroby nie stanowią dla nich tematu tabu, tak jak śmierć, która może być konsekwencją. Jednakże najważniejsze to, sprawić, aby uśmiech gościł na ich twarzach do końca! Parę lat temu, kilku chłopców z mojej starej szkoły zbierali z całej Polski od ludzi, samodzielnie zdjęcia psów, parę gadżetów i - choć zazwyczaj się nie ujawniają - pojechali do szpitala, do chłopca wręczyć mu "prezent". Choć chłopiec zmarł kilka dni po ich wizycie, rodzice byli wdzięczni, bo ich dziecko było szczęśliwe nawet kilka dni przed śmiercią i bardzo dobrze zdawało sobie z tego sprawę, iż jest to walka z czasem.
Faktycznie zabrzmiało trochę niefortunnie
Więc poprawiam się : dwoje z nich wydaje się być moimi pokrewnymi duszami, czuję że moglibyśmy załapać fajny kontakt

Dziękuję za rady. Przemyślę sprawę i może się odważę w wolnej chwili coś naskrobać do jakiejś młodej osóbki
Stary 2012-08-05, 19:30   #6
Kaveri
Spaceroholiczka

Cytat:
Napisane przez Ashaai Pokaż wiadomość
Faktycznie zabrzmiało trochę niefortunnie
Więc poprawiam się : dwoje z nich wydaje się być moimi pokrewnymi duszami, czuję że moglibyśmy załapać fajny kontakt

Dziękuję za rady. Przemyślę sprawę i może się odważę w wolnej chwili coś naskrobać do jakiejś młodej osóbki
O, dobre Aczkolwiek wiem o co Ci chodziło, już w poprzednim poście, tylko po prostu źle ujęłaś

Nie ma za co, gdybyś jeszcze miała jakieś pytania możesz śmiało pisać na PW
Stary 2012-08-05, 19:44   #7
Honey7
Zakorzenienie

Ja również nic nie wiedziałam o takiej akcji.
Hmm, muszę to przemyśleć, miło by było podarować komuś radość a już tym bardziej tak młodym potrzebującym osobą

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-06, 12:34   #8
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Honey7 Pokaż wiadomość
Ja również nic nie wiedziałam o takiej akcji.
Hmm, muszę to przemyśleć, miło by było podarować komuś radość a już tym bardziej tak młodym potrzebującym osobą

Chyba właśnie dlatego założyłam ten wątek. Akcja jest tak urocza i poruszająca.
Bardzo mnie poruszyło gdy przeczytałam gdzieś na stronie akcji, że nie wysyłamy listu a cząstkę naszego serca. Zresztą i my możemy się od takich dzieci wiele nauczyć. Załamujemy się swoimi niepowodzeniami. One są chore, często samotne.. Wiedzą, że czeka je śmierć, a jednak potrafią cieszyć się z listów od początkowo obcych ludzi. Małe, a jak wartościowe osóbki..

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Stary 2012-08-07, 10:29   #9
almondfairy
seriously? no.

świetna akcja! w wolnej chwili głębiej zainteresuję się tematem i na pewno coś naskrobię

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-07, 15:26   #10
plastikowabiedronko
Zadomowienie

A może znacie jeszcze inne akcje? Wiem, że Amnesty organizuje maratony pisania listów... Ale coś takiego co można robić na codzień, a nie raz w roku?

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Stary 2012-08-08, 11:39   #11
przeklete_pragnienia
Zakorzenienie

GG do przeklete_pragnienia

Nigdy nie słyszałam o takiej akcji, na pewno jest bardzo fajna, ale...
No nie wiem, piszecie, że są to bardzo chore dzieci, którą mogą umrzeć. Ja chyba za bardzo przyzwyczajam się do ludzi, bałabym się, że nie dałabym rady przejść nad tym do porządku dziennego.
Wiem, że to podejście bardzo wygodne i gdyby każdy tak myślał jak ja to
Muszę nad sobą popracować, wejdę na tą stronkę, poczytam, pomyślę..

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości