|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Od kiedy obowiązki?
Ile wasze dzieci miały lat, gdy miały już swoje pierwsze obowiązki? Ile wy same miałyście lat? A jeśli dzieci za małe - kiedy chcecie wprowadzić?
Zaznaczam - nauka to dla mnie konieczność, nie obowiązek dodatkowy. Tak samo pokój dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Od kiedy obowiązki?
Obowiązkiem mojej córki jest ztarcie kurzy w 4 pokojach.Tylko 2 są w pełni umeblowane
![]() Jej pokój jest sprzątany na koncu i zawsze musze jej o nim przypominać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja jeszcze dziecka nie mam, ale się wypowiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Sama nie miałam jakiś jasno wytyczonych obowiązków- robiłam co kazali lub prosili na bieżąco :śmieci,odkurzanie,zakupy .
Dziecko moje tez nie ma obowiązków jasno wytyczonych, śmieci - idzie wynieś - nie zawsze chce, oczywiście ![]() Ma utrzymywać porządek w swoim pokoju ale nasze wyobrażenia o czystości znacznie się różnią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Po chwili zastanowienia się i przypomnienia, zauważyłam, że sama długo nie miałam jasno określonych obowiązków. Do 10 roku zycia mieszkali z nami dziadkowie i ukochana babcia nie wyobrażala sobie bym miała cokolwiek robić.
![]() ![]() Teraz mój synek ma 4,5 roku i jego obowiązkiem jest sprzątanie swoich zabawek, nie raz trzeba przypominać, albo pomóc ale generalnie jest to jego obowiązek. Ma obowiązek gdy skończy jeść wynieść swój talerzyk, kubek do kuchni i już. Reszta rzeczy wynika z jego chęci pomocy lub z mojej prośby o jego pomoc, ale nie są to obowiązki. Pisze tu np o sobotnim sprzątaniu, pomocy w nakryciu do stołu, czy pomoc w wyjęciu prania z pralki.
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
U nas w sumie wyszło, że Nika sama narzuciła sobie obowiązek - mianowicie sprzątanie zabawek (porozrzucanych klocków, walających się książeczek, zabawek w wannie itp). Ponieważ sama z siebie zaczęła tak robić, to my tylko od czasu do czasu jej przypominamy o posprzątaniu
![]() Sama uważam, że dziecko od małego powinno być przyzwyczajone do pomagania w domu - obowiązki adekwatne do wieku. Tż jest świetnym przykładem, że brak obowiązków powoduje trudności w ogarnięciu mieszkania w wieku dorosłym. Teraz jest tak, że muszę mu powiedzieć, co ma zrobić i wtedy dopiero robi - sam z siebie nie ma potrzeby sprzątania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Poza ogarnięciem własnego pokoju, poza rzeczami oczywistymi jak rzut brudnymi skarpetkami do kosza na pranie, a nie na podłogę itp. nie mam w planach żadnych wymagań w tym zakresie.
Mam nadzieję, że to się zrobi samo, przy okazji panowania nad domem, na zasadzie wspólnej pomocy. Tak jak było u mnie w domu. Nie miałam jasno wytyczonego zakresu. Ale jak ojciec ugotował, a matka cały dzień prała, to wiadomo było, że muszę umyć gary. Takie oczywiste oczywistości. Ale może mi się jeszcze sto razy odmieni. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
kobieta za ladą
|
moja mloda ma 4 lata-- wie że wieczorem wszystkie zabawki wracają na swoje miejsce czyli do jej pokoju
ścieli razem ze mną/małżonkiem łóżko wie ze jak papierek do kosza po obiedzie sama wkłada do zlewu brudne rzeczy odkłada w miejsce do prania w sumie to tyle na reszte przyjdzie czas ![]() ja w domu rodzinnym nie sprzątałam dłuuugo w moim pokoju był burdel kontrolowany czyli wiedziałam gdzie co jest nawet jak sterta papierów,no i paredziesiąt książek otwarytch grzbietem do góry ![]() obiady gotowałam gdzieś koło 14-15 roku zycia u mojego tż mamusia pedantka co sobotę generalne sprzątanie łącznie z odkurzaniem książek(każda książka wyjęta z półki i wytarta) co miesiąc wyjmowane wszystkie talerze garki i i reszta rzeczy kuchennych i myta co 2 tyg są odsuwane meble od ścian i myta tzn wycierana pilśnia z tyłu ![]() do tej pory tak u nich jest kiedy ta kobita odpoczywa nie mam pojęcia ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wszystkie piszecie o starszych dzieciach, a młodsze? 14 mcy to za wcześnie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Moja jak coś przywlecze np. do kuchni to ma to odnieść. Czasem specjalnie, dla jej frajdy (2l.) daję jej
misję" do wypełnienia - wieszam pranie, to ma odnieść miskę do łazienki (nieduża miska), ma brudne ubranka swoje do pralki wrzucić, talerzyk czy kubek do zlewu zanieść, wie, że śmieci do kosza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Moje dziecie ma 18 msc. Sprzatamy zabawki wieczorem, wieszamy razem pranie, odnosi butelke do zlewu i wyrzuca pieluchy do kosza. Ale czy to są obowiązki? Dla niego to frajda ale moze sie nauczy (nie tak jak jego ojciec) ze trzeba sprzatac po sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
U nas jak i wszędzie - sprzątanie zabawek, z tym, że to jest w formie zabawy. A oprócz tego ja jestem pedantyczna i widzę, że moja córka naturalnie przejmuje moje upodobania do porządku. Ma 20 m-cy, układa sama z siebie równo buty w przedpokoju, odnosi rzeczy na miejsce, wyciera kurze, zbiera nici i inne śmietki z czarnej kanapy
![]() ![]()
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A TŻ się nie udzieliło? Nie jest porządnicki nad wyraz? ---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- Cytat:
![]() W sprawie śmietków na czarnej kanapie... Nie masz może za dużo czasu ostatnio? Mam czarną kanapę... i kota. Miło by było, gdyby ktoś te dwie rzeczy rozdzielił, chociaż na parę dni. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To teraz super zabawa. Jak Szaja pisze - rodzaj misji do spełnienia. ![]() np. który dorosły chłop lubi robić zakupy? Chyba niewielu takich. A mój 25 miesięczny tymczasem... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
kobieta za ladą
|
kropka dzięki Bogu małżonek jest normalny
![]() ![]() ameble mają nowe ze 3-4 lata ale nawyk wycierania pilśni z tyłu pozostał niezmieniony ![]() zapomniałam napisać ze młoda wiesza pranie ze mną albo z tatusiem(zależy kto pranie robi ja czy on) sama wiesza swoje gatki na kaloryferze ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
To chylę czoła. Moje by tego nie przeżyły. Kilka razy przesunęłam, jak młody coś wrzucił za nie i od razu widać krzywizny drzwiczek, wszystko się rozjeżdża.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
kobieta za ladą
|
teściowa kupiła specjalne coś do przesuwania mebli bo wisz panele te sprawy
![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem pod wrażeniem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Co do tego odsuwania mebli i mycia - myślałam, że ja jestem nienormalna, ale dzięki teściowej wizażnki odzyskałam wiarę w siebie, że wszystko ze mną w porządku ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mam.
I mam wrażenie, że nie robię nic innego tylko rolkuję... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Zatrudnij do tego młodego
![]() Mojej się to bardzo podoba.
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
U córki obowiązki wprowadziłam jak miała 2 latka.Musiała po sobie posprzątać jakieś zabawki,odnieść np talerzyk do kuchni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Dopóki małe to taka "zabawa" w sam raz. Potem im przechodzi
![]() Ogólnie starsza od 1 kl podstawówki: - porządek w pokoju - wynoszenie smieci od niedawna odkurzanie Młodsza z zapalem jeszcze lata z naczyniami, praniem i innymi pierdólkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy to obowiązki, 18 m-cy i
- wyrzuca pampersa i drobne śmieci do kosza - sprzątamy zabawki razem lub ona sama, ale mniejsze raczej - wszystko co można gdzieś zanieś lub komuś dać to chętnie wykona ![]() - chce odkurzać, włącza zmywarkę itp. ale wiadomo wszystko jest jeszcze dla niej zabawą, zobaczymy jak przyjdzie czas na prawdziwe obowiązki - a i ściera kurze, ja na mokro ona na sucho ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:07.