Szampon -pomocy. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-13, 17:59   #1
Ciasteczko56
Raczkowanie

Szampon -pomocy.

Dziewczyny, proszę, pomóżcie.

Jestem początkującą włosomaniaczką, od niedawna odstawiłam silikony i szampony typu pantene, garnier itd. Używałam jak dotąd zwykłych szamponów z sls/sles np. barwa itd. Postanowiłam to zmienić, ponieważ zaczęłam olejować włosy, a podobno sls/sles zabijają całe działanie olei. Po za tym podobno wysuszają włosy, a moje są właśnie bardzo suche od dawna i chciałam zmienić szampon na jakiś delikatny bez tych detergentów, zeby ich dodatkowo nie wysuszac. Tyle że mam tak,że skalp przetłuszcza mi się dość szybko, bo muszę myć włosy co dwa dni, jedynie włosy na długości mam przesuszone, podniszczone. Ale do rzeczy. Kupiłam szampon hipp. Po umyciu były jakieś takie niedomyte, miejscami tłustawe, oklapnięte, po prostu jakieś dziwne. Zdziwiłam się, bo użyłam tej maski co wczesniej gdzie nie było po niej problemu. Stwierdzilam ze niedopłukałam włosy i dałam hipp jeszcze jedną szansę. Po kolejnym myciu było to samo. Kupiłam więc nivea baby 2w1 łagodny szampon i płyn do kąpieli, który również nie zawiera sls/sles. Po myciu było identycznie co po hipie, moze tylko trochę lepiej bo myłam włosy nim 2 razy pod rząd. Nie wiem już co robić, mycie odżywką też odpada.

Boję się używać szamponów z sls, bo nie chcę by olejowanie szło na marne, nie chcę też wysuszać i niszczyć włosów tymi detergentami. Tyle że wydaje mi się, ze szampony bez sls/sles mi nie służą. Co robić ?

P.S U mnie w mieście nie ma rossmanu, więc kosmetyki z niego odpadają ;c
Ciasteczko56 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 18:12   #2
Majka90x
Raczkowanie

Dot.: Szampon -pomocy.

Cytat:
Napisane przez Ciasteczko56 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, proszę, pomóżcie.

Jestem początkującą włosomaniaczką, od niedawna odstawiłam silikony i szampony typu pantene, garnier itd. Używałam jak dotąd zwykłych szamponów z sls/sles np. barwa itd. Postanowiłam to zmienić, ponieważ zaczęłam olejować włosy, a podobno sls/sles zabijają całe działanie olei. Po za tym podobno wysuszają włosy, a moje są właśnie bardzo suche od dawna i chciałam zmienić szampon na jakiś delikatny bez tych detergentów, zeby ich dodatkowo nie wysuszac. Tyle że mam tak,że skalp przetłuszcza mi się dość szybko, bo muszę myć włosy co dwa dni, jedynie włosy na długości mam przesuszone, podniszczone. Ale do rzeczy. Kupiłam szampon hipp. Po umyciu były jakieś takie niedomyte, miejscami tłustawe, oklapnięte, po prostu jakieś dziwne. Zdziwiłam się, bo użyłam tej maski co wczesniej gdzie nie było po niej problemu. Stwierdzilam ze niedopłukałam włosy i dałam hipp jeszcze jedną szansę. Po kolejnym myciu było to samo. Kupiłam więc nivea baby 2w1 łagodny szampon i płyn do kąpieli, który również nie zawiera sls/sles. Po myciu było identycznie co po hipie, moze tylko trochę lepiej bo myłam włosy nim 2 razy pod rząd. Nie wiem już co robić, mycie odżywką też odpada.

Boję się używać szamponów z sls, bo nie chcę by olejowanie szło na marne, nie chcę też wysuszać i niszczyć włosów tymi detergentami. Tyle że wydaje mi się, ze szampony bez sls/sles mi nie służą. Co robić ?

P.S U mnie w mieście nie ma rossmanu, więc kosmetyki z niego odpadają ;c
Może przyczyna leży w technice mycia... Ja jak mam naolejowane włosy nawet jakimś superciężkim tłustym olejem domywam je od razu, myjąc raz płynem do higieny intymnej... A robię to tak: po prostu długo spłukuję sam olej ciepłą wodą żeby usunąć jego większość za pomocą samej wody, płuczę włosy i lekko ugniatam, olej pod wpływem ciepłej wody ładnie spływa, nawet rycynowy który jest bardzo gęsty... I następnie po takim wstępnym płukaniu myję szamponem dokładnie spieniając na skórze głowy, po samych włosach przeciągam tylko kilka razy ta pianą ze skalpu i schodzi... Spróbuj wiec wieksza uwagę przykładać do spłukania oleju zanim nałożysz szampon
Majka90x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 18:38   #3
Ciasteczko56
Raczkowanie

Problem w tym, że przed myciem głowy tymi szamponami nie miałam nic nałożonego na włosy, specjalnie nie olejowałam, żeby zobaczyć jak się sprawdzą na włosach. Więc chyba nie w olejowaniu tkwi problem ;/
Ciasteczko56 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 12:07   #4
tosiajola
Rozeznanie

Hm...a może po prostu umyj włosy jakimś ziołowym mocno oczyszczającym szamponem. Może Twoje włosy są obciażone? Oczyść ich porządnie, a potem wróc do swojej pielęgnacji. Ja też czasami daje moim włosom mocniejsze oczyszczenie, bo zdarzało się, że miałam ich jakieś przekarmione.

Hermann Hesse

tosiajola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 16:35   #5
almondfairy
seriously? no.

na moje oko problem tkwi w technice mycia. dziewczyny zmywają oleje delikatnymi szamponami typu hipp czy babydream a niektóre nawet odżywką. więc najprawdopodobniej niedokładnie zmywasz olej. może spróbuj umyć 2x delikatnym szamponem

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości