|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Szampon -pomocy.
Dziewczyny, proszę, pomóżcie.
Jestem początkującą włosomaniaczką, od niedawna odstawiłam silikony i szampony typu pantene, garnier itd. Używałam jak dotąd zwykłych szamponów z sls/sles np. barwa itd. Postanowiłam to zmienić, ponieważ zaczęłam olejować włosy, a podobno sls/sles zabijają całe działanie olei. Po za tym podobno wysuszają włosy, a moje są właśnie bardzo suche od dawna i chciałam zmienić szampon na jakiś delikatny bez tych detergentów, zeby ich dodatkowo nie wysuszac. Tyle że mam tak,że skalp przetłuszcza mi się dość szybko, bo muszę myć włosy co dwa dni, jedynie włosy na długości mam przesuszone, podniszczone. Ale do rzeczy. Kupiłam szampon hipp. Po umyciu były jakieś takie niedomyte, miejscami tłustawe, oklapnięte, po prostu jakieś dziwne. Zdziwiłam się, bo użyłam tej maski co wczesniej gdzie nie było po niej problemu. Stwierdzilam ze niedopłukałam włosy i dałam hipp jeszcze jedną szansę. Po kolejnym myciu było to samo. Kupiłam więc nivea baby 2w1 łagodny szampon i płyn do kąpieli, który również nie zawiera sls/sles. Po myciu było identycznie co po hipie, moze tylko trochę lepiej bo myłam włosy nim 2 razy pod rząd. Nie wiem już co robić, mycie odżywką też odpada. Boję się używać szamponów z sls, bo nie chcę by olejowanie szło na marne, nie chcę też wysuszać i niszczyć włosów tymi detergentami. Tyle że wydaje mi się, ze szampony bez sls/sles mi nie służą. Co robić ? P.S U mnie w mieście nie ma rossmanu, więc kosmetyki z niego odpadają ;c |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Szampon -pomocy.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Problem w tym, że przed myciem głowy tymi szamponami nie miałam nic nałożonego na włosy, specjalnie nie olejowałam, żeby zobaczyć jak się sprawdzą na włosach. Więc chyba nie w olejowaniu tkwi problem ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Hm...a może po prostu umyj włosy jakimś ziołowym mocno oczyszczającym szamponem. Może Twoje włosy są obciażone? Oczyść ich porządnie, a potem wróc do swojej pielęgnacji. Ja też czasami daje moim włosom mocniejsze oczyszczenie, bo zdarzało się, że miałam ich jakieś przekarmione.
![]() |
#5 |
seriously? no.
|
na moje oko problem tkwi w technice mycia. dziewczyny zmywają oleje delikatnymi szamponami typu hipp czy babydream a niektóre nawet odżywką. więc najprawdopodobniej niedokładnie zmywasz olej. może spróbuj umyć 2x delikatnym szamponem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:46.