![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki poczcie na Jamajkę....czyli postcrossingowe maniaczki cz. IVPołączyła nas miłość do pocztówek. Mimo, że mieszkamy na całym świecie to jednak jest coś co nas łączy – pocztówki. Uwielbiamy je wypisywać a także znajdować je w naszych skrzynkach. Najlepiej zamiast rachunków ![]() A wszystko dzięki serwisowi www.postcrossing.com !!! Na początku losujemy 5 adresów i wysyłamy w świat kartki, jednocześnie cierpliwie czatując przy własnej skrzynce pocztowej. A ileż radości sprawia nam pierwsza kartka! Im więcej wyślemy, tym więcej dostaniemy ![]() Nasze vademecum: [B]*W jaki sposób wybrać osobę do której chcę wysłać kartkę?[/B] - Cała idea serwisu polega na losowaniu adresów, w oficjalnym systemie nie ma możliwości wyboru kraju. Jednak jeśli są to Twoje pierwsze kartki, możesz być prawie pewien, że pierwsze z nich powędrują do Finlandii, USA oraz Niemiec ze względu na dużą grupę użytkowników z tych krajów. *Czy dowiem się wcześniej kto mnie wylosował ? -Nie, dopiero po otrzymaniu kartki. *Kiedy moge spodziewac sie kartek? Twoj adres trafia do systemu po zarejstrowaniu 1szej Twojej kartki i wtedy zostaje wylosowany. Rejestracja kolejnych kartek do ponowne trafienie Twojego adresu do puli z których użytkownicy losuja odbiorców. *Gdzie znajdę adresy użytkowników? W zakładce sent postacard znajdują się osoby, które wylosowałaś, klikając na ID kartki pojawia się ponownie adres, dodatkowo serwis automatycznie generuje do Ciebie maila z adresem. *Co to jest ID, gdzie go umieścić? - ID jest to kod Twojej kartki dzięki której odbiorca będzie mógł zarejestrować ją w serwisie dlatego trzeba go koniecznie napisać. Gdzie? Nie ma to większego znaczenia, najważniejsze by był napisany na kartce *Jakie kartki wysyłacie/ gdzie je kupujecie - Każda osoba umieszcza w swoim profilu kartki jakie chciałaby dostawać. W miarę możliwości staramy się spełniać życzenia użytkowników dotyczące kartek, np. ze zwierzętami etc. Jednak głównie są to widokówki z naszych miast. Największy wybór oferują zazwyczaj księgarnie w centrach miast, pocztówki tematyczne łatwo kupić w Empikach. *Cena znaczków, czas podróży http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm Odpowiednio cena znaczka ekonomicznego/ priorytetowego Europa- 2,40/3,00 Ameryka Północna, Afryka- 2,50/3,20 Ameryka Południowa, Środkowa, Azja- 2,50/3,50 Australia i Oceania- 2,50/4,50 Znaczki ekonomiczne zazwyczaj wystarczą by kartka w okresie do 2 tygodni dotrała do krajów europejskich oraz Chin. Znaczki priorytetowe polecane są szczególnie podczas wysyłania kartek do USA ze względu na to, że kartki do USA podróżują drogą morską co wiąże się z okresem podróży dochodzącym do 2 miesięcy. Priorytet, czyli znaczek lotniczy skraca ten czas do około tygodnia. Priorytet polecamy także do Rosji, Ameryki Pd., Australii, Japonii oraz pozostałych krajów azjatyckich. UWAGA: Spostrzeżenia dotyczące czasu podróże wynikają jedynie z naszych doświadczeń dlatego nie ponosimy odpowiedzialności za np.30dniową podróż do Chin *Co piszecie na kartkach. Oczywiście w pierwszek kolejności ID, żeby o nim nie zapomnieć Zazwyczaj są to pozdrowienia, opis zabytków, które można zobaczyć na kartce, kilka słów o nas (zainteresowania, co studiujemy, gdzie pracujemy etc.). Niektóre osoby proszą także o kilka słów w ojczystym języku z angielskim tłumaczeniem- są to zazwyczaj zwroty typu: pozdrowienia/ cześć/ milego dnia. Warto także zwrócić uwagę czy dana osoba prosi o kartki w kopertach czy bez- koszt znaczka dla kartki w kopercie nie zmienia się a na pewno odbiorca bardziej się ucieszy gdy spełnimy jego prośbę *Zdjęcia/ skany pocztówek. Każdy użytkownik może, ale nie musi zamieszczać zdjęcia pocztówek. Jeśli zależy Ci aby wszystkie kartki które Ty wysyłasz znajdowały się w Twoim profilu a widzisz, że odbiorca nie ma w zwyczaju umieszczania skanów otrzymanych pocztówek, możesz dodać ich zdjęcie jednak tylko przed tym jak zostaną zarejestrowane (wtedy automatycznie zdjęcie pojawi się i u Ciebie i u niego) Po rejestracji tylko odbiorca może to zrobić. *Status expired Czyli kartka zaginęła, status przyznawany po upływie 60 dni jednak ciągle jest szansa na to, że kartka zostanie zarejestrowana. Jeśli Twoja kartka zyska ten status możesz wylosować kolejną. *Direct swaps Opcja ta polega na bezpośredniej wymianie kartkami z użytkownikiem, który wyraził na to chęć poza oficjalnym systemem losowania. Przykładowo, marzysz o pocztówce z Jamajki jednak użytkownicy tego kraju stanowią małą część postcrossingowego grona. Odszukujesz aktywnego użytkownika, który w profilu zaznaczył, że jest zainteresowany opcją wymiany. Piszesz do niego prywatną wiadomość z prośbą o wymianę kartek, jeśli się zgodzi zostaje wpisanie kartki na Jamajkę i czekanie na swoją wymarzoną. *Tagi Jest to część forum postcrossingu. Wątki na forum maja określoną tematykę, np. castle tag, church tag, night view tag. W skrócie, wybierasz tematykę pocztówek, która Cię interesuje,np. zamki. „tagujesz” osobę powyżej, wysyłasz wiadomość z prośba o adres i wysylasz jej pocztówkę z zamkiem. Osoba, która „zataguje” Ciebie wysyla jakiś zamek do Ciebie. Istnieje także drugi rodzaj „tagowania”- tzw. „wishlist”. Dana osoba ma ulubiony rodzaj kartek, najczęściej jej ulubione widokówki znajdują się w podpisie zgromadzone, np. na flickr. Jeśli widzisz, że posiadasz jakąś pocztówkę z jej ulubionych- tagujesz ją i wysyłasz jedną z ulubionych. Potem Ty możesz stworzyć swoją „wishlist”, jeśli ktoś posiada Twoją ulubioną kartkę i taguje Twoją osobę- teraz możesz już tylko czekać na swoją ulubioną pocztówkę. Edytowane przez emanko Czas edycji: 2011-07-14 o 10:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzięki poczcie na Jamajkę....czyli postcrossingowe maniaczki cz. III
Pierwsza ^^
Napisz do adminów z prośbą o zmianę numerków ^^
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dzięki poczcie na Jamajkę....czyli postcrossingowe maniaczki cz. IV
udało się bez pisania
![]() ![]() przy edycji posta jest możliwość zmiany tematu ![]() a nie...no cóz...to piszemy...polecasz jakiegoś fajnego co mnie nie zabije?:P witaj ![]() ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- napisałam do Hosenki przecież mówiłam, że nie zakładałam nigdy watku ![]() no i..gapa ze mnie ![]() możecie mnie bic:P Edytowane przez emanko Czas edycji: 2011-07-14 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Witam wszystkich
![]() Na postcrossing jestem od ok. miesiąca, moich pocztówek doszło 4 (Chiny, Nowa Zelandia, Holandia, Finlandia) ale nie dostałam jeszcze żadnej ![]() ![]() ![]() Jakoś przed chwilą dostałam opcję możliwości wysłania większej ilości kartek ![]() Po jakim czasie doszła Wam pierwsza pocztówka? baardzo chciałabym już dostać ![]() http://www.postcrossing.com/user/Enji Edytowane przez Enji Czas edycji: 2011-07-14 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() po jakim czasie? to zależy - na pewno jak ktoś Twoją pocztówkę zarejestruje. A co do znaczków...to ciekawa sprawa u Ciebie - Europa = USA = NZ...też bym tak chciała ![]() btw...widziałyście "prezent" od PC?? Można wylosować dodatkowe kartki ![]() ![]() ja już swoje wylosowałam - Szwajcaria, Malezja, Litwa, Białoruś, Finlandia, Tajwan, Holandia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
NIGDY nie proś o znaczki za granicę, bo panie z okienka często "wiedzą lepiej". Kupuj znaczki o określonych nominałach, wtedy będziesz mieć pewność, że kupujesz na pewno dobre.
Gdzieś mi się o uszy obiła historia, gdy dociekliwa pani z okienka dopytywała się, dokąd ma iść kartka. Na odpowiedź, że do Australii, uparcie wciskała kupującemu znaczek do Europy. Ewidentnie Australia z Austrią jej się pomyrdała, ale przetłumaczyć sobie nei dała ![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() No ale: "The postcrossing project is having a break for some maintenance. We apologize for the inconvenience - we are trying to be brief." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja na szczęście mam panie w okienku znające się na geografii ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Witaj, Witaj ![]() Cytat:
![]() Ja ledwie zarejestrowałam Białoruś. I dostałam piękne prywatne Filipiny ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
witam w nowej części
![]() ja też nigdy nie mówie,że do Holandii itp tylko kontynentami
"If you want something you've never had,then you've got to do something you've never done " ----> *mój postcrossingowy blog* <--- "When somebody tells you "you can't" turn around and say "watch me" "Never let the fear of striking out keep you from playing the game" |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Cześć cherry
![]() U mnie to jest tak, dzielę na kupki "to Europa, to Azja, a to USA", Pani tylko rzuca okiem, wyjmuje klaser i nakleja znaczki ![]()
#11 |
Zadomowienie
|
Uff, mimo przeciążenia serwera udało mi się wszystkie dostępne kartki wylosować. Szczegóły dostaję na maila, więc dostęp do strony nie jest mi teraz potrzebny.
Ale pomysł bardzo mi się podoba ![]() No to teraz... do wysłania jedynie 18 kartek, bo jeszcze mi się dwa RR-y skompletowały w międzyczasie ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
hahaha jakie dziwne uczucie widzieć,że moge wyslać 12 kartek xD
jednak sie nie skusze ;P i tak nigdy nie losuje wszystkich 6 które moge wysłać,zazwyczaj 2,obecnie mam 1 w drodze
"If you want something you've never had,then you've got to do something you've never done " ----> *mój postcrossingowy blog* <--- "When somebody tells you "you can't" turn around and say "watch me" "Never let the fear of striking out keep you from playing the game" |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja 10 pozostałych wyślę jutro
![]() ![]() ![]()
#14 |
Zakorzenienie
|
Witajcie w nowej części
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- hej ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Hej! Jestem tu nowa
![]() ![]()
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
To jakbym czegoś nie wiedziała to zapytam
![]() ![]()
#20 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj nie ma się co dziwić - 6 urodziny pc, dodatkowe atrakcje. Jutro powinno być lepiej
![]()
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
O kurcze strasznie fajna sprawa z tym
![]() ![]()
#23 |
Zadomowienie
|
Witam w nowej części!
![]() ![]() Edit: Rosja i Stany Zjednoczone... Czyli standard :P Edytowane przez reverse Czas edycji: 2011-07-14 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
świetna kartka
![]() ![]() Ja wypisuję kartki. Jeden Pan chciał aby mu wysłać jakiś przepis na coś do jedzenia ![]() i szuuukam i szuukam ale nie wiem na co mu dać.. na ciasto to chyba za trudne, coś pokręcę ^^ ale napisał, że w moim języku też może być bo będzie miał frajdę tłumacząc sobie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Już trzecia część ?
Nieźle się rozpisałyście ![]() Strasznie się oburzyłam zachowaniem babek na poczcie ![]() Od początku... Jakieś 4 miesiące temu wylosowałam 3 adresy, szybko wypisałam kartki i pobiegłam na pocztę, bo w tym samym dniu musiałam wyjechać za granicę. Na poczcie kolejka, czekam i czekam. Kiedy wreszcie dobiłam do okienka, szybko pokazałam kartki, powiedziałam jakie chce znaczki i chciałam je przykleić. Pani w okienku powiedziała, że skoro mi się śpieszy, to ona sama przyklei i od razu ostempluje. Tak więc zostawiłam znaczki i kartki w okienku. Wracam do kraju, nie ma żadnej poczty do mnie. Patrzę, a wszystkie 3 kartki mają status expired ![]() Są dwie możliwości, albo zdarzył się cud i żadna z 3 kartek nie doszła, albo w ogóle nie zostały wysłane... A za znaczki zapłaciłam, jestem tego w 1000% pewna. Edytowane przez blackberry8 Czas edycji: 2011-07-14 o 13:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
I ja witam w nowej części
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() witaj ![]() witaj ![]() witaj ![]() witaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
aalbo babka zapomniała wysłać ich i wrzuciła później.. ale to i tak już powinny dojść ![]() ![]() właśnie wypisałam 7 kartek ![]() ![]() aż się boję ile za poczcie zapłacę ![]() a ja jeszcze kartki nie dostałam ![]() ![]() Edytowane przez Enji Czas edycji: 2011-07-14 o 13:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a jakaś Twoja kartka jest zarejestrowana? u mnie dzis listonosz był ale...ja nie byłam sprawdzić skrzynki :d niedługo z psiakiem wyjdę to sprawdze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:25.