![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Albo badania... albo do widzenia
Mam taki dość specyficzny problem, mianowicie, przed wakacjami, dłuuugo przed czułam się kiepsko ogólnie. Często byłam przemęczona, kuło mnie serce, chudłam. Teraz wszystko wróciło do normy i czuję się dobrze.
Jednak obiecałam kiedyś tam mojemu Tż-owi, że we wakacje jednak pójdę zrobić te badania. Lekarzy nie lubię i ogólnie na samą myśl mi niedobrze. Teraz próbuję się jakoś wymigać od nich, bo nie czuje konieczności, jeżeli jest ok, uważam. Tż postawił mi ultimatum, że jeśli nie zrobię ich do końca sierpnia to nie będziemy się potem widzieć. Jestem zła, że stawia mnie w takiej sytuacji. W dodatku to nie mają być takie zwykłe badania tylko poszerzone i podyktował mi ich listę, z czego większość jak przypuszczam jest płatna... Czy ktokolwiek ma prawo stawiać takie warunki?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Albo badania... albo do widzenia
Facet, na moje oko, wybrał dość ostre ultimatum, żeby niejako zmusić Cię do tego co powinnaś zrobić bo martwi się o Twoje zdrowie. To nie jest argument że nie lubisz lekarzy i że już czujesz się ok, badania powinnaś zrobić i podświadomie pewnie dobrze o tym wiesz. Może on już był bezsilny wobec Twoich wiecznych dziecinnych wymigiwać i postawił sprawę na ostrzu noża? Nie dziwię mu się, samą by mnie szlag trafiał jakby mój facet odmawiał czegoś takiego gdy jest to potrzebne ze względu na strach przed lekarzami.
Natomiast znajdźcie kompromis: to co możesz zrób na nfz, nawet jeśli będzie kolejka, zapisz się i chyba Cię nie zostawi bo lekarz przyjmuje dopiero od września ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nikt nie ma prawa stawiać żadnych warunków, ale to już akurat kwestia indywidualna Waszego związku kto, co i jak ma prawo. Natomiast... uważam, że Twój Tż najzwyczajniej w świecie się martwi, a ponieważ po dobroci nie słuchasz, stwierdził, że zacznie grozić (fakt, sposób wybrał wyjątkowo głupi i sama nie wiem jak bym na taki 'tekst' zareagowała, bo dla mnie to nie do pomyślenia). Mimo wszystko i pomijając kwestię faceta, Autorko, uważam, że dla własnego dobra powinnaś te badania zrobić, bo to najzwyczajniej w świecie naprawdę ważne. Jasne, będziesz musiała za nie zapłacić (pewnie nie mało, sama co pół roku robię pakiet badań, w związku z tym , że biorę tabletki antykoncepcyjne i z reguły wydaję na to koło stówy), ale jeśli miałaś jakiekolwiek problemy ze zdrowiem, zwłaszcza z sercem, to naprawdę warto. Jeśli nie masz teraz możliwości wydać sporej kwoty, zrób chociaż podstawowe badania: morfologię i badanie moczu, to Cię wyniesie pewnie koło 20 zł (w zależności od laboratorium), ewentualnie idź do lekarza 'rodzinnego' , powiedz, że miałaś problemy z samopoczuciem i poproś o skierowanie na te badania, wtedy zrobisz je za darmo. Na takie badania nawet nie trzeba czekać, dostajesz skierowanie i wykonujesz je nawet na drugi dzień. Jeśli powiesz o tych bólach w okolicy serca, pewnie zrobi Ci na NFZ ekg. Sama będziesz miała pewność, że nic złego się nie dzieje, a i Tż pewnie się uspokoi, jak zobaczy, że coś w tym kierunku zaczęłaś robić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A argument ,że nie lubisz lekarza jest śmieszny, wybacz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem wybrał dobre ultimatum.
I całkowicie go rozumiem, bo czasem też proszę i proszę TŻta żeby poszedł do lekarza, bo się martwię do niego i dopiero jak już się porządnie wkurzę i on to widzi i wie, że już nie żartuję, to się zbiera i idzie. Po prostu, czasem nie da się kogoś zmusić żeby poszedł do lekarza, a to jedyny sposób. Dziwi mnie tylko, że sama nie chcesz zadbać o własne zdrowie, tym bardziej, że niekoniecznie wszystko jest w porządku, patrząc po opisywanych przez Ciebie objawach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ciesz sie, masz super faceta. Najwidoczniej z Toba juz sie inaczej nie dalo
![]() ![]() Moze zrobil to niedelikatnie, ale pamietaj ze o zdrowie trzeba dbac, zebys za 10-20 lat nie plakala, ze jednak za malo o siebie dbalas. Zrob te badania dla swietego spokoju ![]()
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() dziwisz się, że postawił sprawę w ten sposób, skoro prosił, prosił, nie mógł się doprosić, a potem jak mu obiecałaś, to obietnicę olewasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
.
|
Cytat:
pewnie jakies dziewczyny oburza sie ultimatum, jakie postawil ci facet, ale... po pierwsze - dobrze zrobil. po drugie - jak dziewczyny pisza na forum, ze chca postawic takie ultimatum (w analogicznej sytuacji) to jest poklask. bo jak inaczej zmusic kogos, kogo sie kocha, zeby zadbal o siebie?! dziwne wydaje mi sie tylko to, ze podal cala liste badan, ktore powinnas zrobic. jesli nie jest lekarzem to niech nie przesadza i zda sie na niego. lekarz bedzie juz wiedzial, co powinnas sprawdzic.
![]() |
![]() |
#11 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Po drugie, rozumiem, że Twój TŻ martwi się o Ciebie, ale moim zdaniem stawianie tego typu ultimatum jest zwyczajnie niesmaczne. Sama na takie ultimatum bym BARDZO źle zareagowała. Po trzecie, dlaczego sama nie zrobiłaś wcześniej tych badań? Chociaż tych podstawowych badań krwi i moczu? Po czwarte, jeśli chcesz robić badania (a myślę, że warto zrobić te podstawowe), to zrób te, które zaleci lekarz. Nie rzucaj się od razu na wszystkie możliwe (nie wiem jakie dokładnie Twój facet kazał Ci zrobić ![]() ![]() Po piąte, jak facet Cię zmusza do robienia badań, które są płatne, to niech sam za nie zapłaci ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Może narzekałaś przy nim na złe samopoczucie i uznał, że to jedyny sposób, żeby Cię zmotywować do badań. Nie mówiąc o tym, że na pewno się martwi o Twoje zdrowie. Różne choroby wychodzą dzięki takim właśnie przypadkowym badaniom. Lepiej wiedzieć, że wszystko jest ok. On chce dla Ciebie dobrze, nie masz się o co oburzać. Możliwe, że miałaś takie objawy po prostu ze stresu, a jak przyszły wakacje, to twój organizm sie uspokoił i medycznie wszystko jest w porządku.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ok, spokojnie dziewczyny, chyba bardziej WY mnie zmotywowałyście
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
jak się wymigujesz, to się nie dziw że facet stawie sprawę na ostrzu noża. moim zdaniem ma rację.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do książeczki, to absolutnie nie dopuszczaj do sytuacji, kiedy nie masz ważnego dokumentu ubezpieczenia. W życiu zdarzają się różne sytuacje i akurat o to naprawdę warto dbać. TSH (hormon tarczycy) bada się czasem m.in. w przypadku problemów z sercem. Ja mam czasem bóle w klatce i tachykardię i pamiętam, że jednym z pierwszych badań, jakie miałam robione było właśnie TSH. Nie pamiętam dokładnie, ale niedoczynność albo nadczynnność tarczycy bodajże, może powodować zaburzenia rytmu serca, pewnie dlatego Twój Tż wpadł na pomysł, żebyś to sprawdziła. edit: Własnie, Wizażanka wyżej pisała, ze grupę krwi podają przy okazji oddawania w punkcie krwiodawstwa. Przy tej okazji krew generalnie jest pod wieloma kątami badana, więc to zawsze jest metoda, żeby oprócz możliwości uratowania komuś zdrowia czy życia, dowiedzieć się czegoś też o swoim stanie zdrowia ![]() Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2012-08-10 o 15:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
nikt nie ma prawa Ci stawiać takich warunków, nawet Tż. Twoje zdrowie = Twoja sprawa. Niemniej po częsci go rozumiem, kocha, martwi sie i boi sie ze cos Ci sie stanie bez tych badań pewnie.. nie wie jak Cie namowic, wiec próbuje w taki głupi sposób..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja sie wcale nie dziwie Twojemu facetowi. Obiecalas, slowa nie dotrzymalas. Martwi sie o Ciebie, powinnas sie cieszyc. A skoro postawil Ci takie ultimatum, to wiedzial, ze inne sposoby nie podzialaja.
Nie chcialas po dobroci to teraz masz ![]() Zdrowia Ci zycze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
Taak, nie chciałam po dobroci ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzieciak jestes i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ja Cie rozumiem, sama jak pomysle o pojsciu do lekarza to
![]() tylko z dentysta nie mam problemu ![]() mysle jednak, ze chlopak chce dla Ciebie dobrze, inne argumenty nie dzialaly(?) to sie zdenerwowal i postawil ultimatum.
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Skoro jesteś na tyle nieodpowiedzialna, żeby mając jakieś problemy zdrowotne nie znaleźć chwili na badania, to nie dziwię się, że facet łapie się każdego sposobu, żeby Cię musić. Miał prawo i chwała mu za to co zrobił. A Ty rusz pupkę i do lekarza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A Ty autorko nie rób głupot i mów mu od razu że idziesz na badania. Facet się martwi o Ciebie, to ludzkie normalne i niemiłe dla niego, po cholerę chcesz przedłużać ten stan? Taki żart to głupi żart. Nie piszę złośliwie po prostu się zastanów ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Uważam, że facet ma absolutną rację i na jego miejscu zrobiłabym to samo. Dlaczego?
Po pierwsze: jak się coś obiecuje to potem należy się z obietnicy wywiązać. Po drugie: jesteście razem, więc pewnie chcecie razem spędzić życie. Nie wiadomo ile tego życia każde z Was będzie miało, a więc należy zrobić wszystko by te wspólne chwile trwały jak najdłużej, a więc chodzić do lekarzy i robić badania. Ja tak to widzę ![]() ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Niestety tylko teoretycznie. To najbliżsi wysłuchują utyskiwań i narzekań na złe samopoczucie. Moim zdaniem jest nie fair wobec nich wiedzieć o tym, że nie jest się zupełnie zdrowym, narzekać na to i nic z tym nie robić.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Facet się o Ciebie martwi, a Ty się zachowujesz jak dzieciak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Mam wrażenie, że ostro przemęczyłaś faceta podczas swojego kiepskiego okresu, że aż postawił takie ultimatum
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.