|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jeszcze więcej pryszczy po... żelu Babydream?
Hej dziewczyny
![]() Mam problem z trądzikiem na plecach i dekolcie. Do tej pory nic specjalnie z nim nie robiłam, używałam jakiegoś ładnie pachnącego żelu i potem nawilżającego balsamu, bo mam strasznie suchą skórę, i muszę ją kremować po każdym myciu, inaczej swędzi i piecze. Ale pomyślałam sobie że może mam ten trądzik przez SLS w żelu, więc zaczęłam używać Babydreamu.Myję się nim od jakiś 3 dni. Z jednej strony jestem zachwycona, bo nie muszę stosować balsamu! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jeszcze więcej pryszczy po... żelu Babydream?
3 rok używam i nie wychodzę z zachwytu.
Raczej pryszcze na calym ciele nie są związane z tym czym się myjesz, lecz z bakteriami lub czynnikami hormonalnymi, które absolutnie musisz skonsultować z dermatologiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
PS: nie ma czegoś takiego jak "reakcja skóry na odstawienie chemii" bo wszystko jet chemią ![]()
Szukam i wymienię Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami) ![]() Edytowane przez hey Czas edycji: 2011-10-24 o 09:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Niby trądzik w moim wieku jest normalny, bo mam naście lat. Rozumiem, na twarzy, dekolcie i plecach, ok, trudno. Ale na rękach?! I to właśnie po Babydream, dlatego ten wątek.
Pryszcze nie są ropne, wielkie, z czubkiem, tylko małe czerwone krostki. Wizytę mam w środę u dermatologa, miałam tylko sprawdzić trądzik na twarzy, ale w takim razie zapytam jeszcze o całe ciało. To będzie mój pierwszy raz u dermatologa ![]() A możesz polecić jakiś żel? Bo niestety większość łagodnych są przeznaczone dla dzieci, a w tych często jest rumianek, czy inne łagodzące ekstrakty... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
A mnie się wydaje, że po prostu ten żel nie jest dla ciebie. Też go używałam, bo wszyscy go chwalili, ale szybko wysuszył mi skórę, do tego jakoś nieciekawie podrażniał (skóra była napięta, zaczerwieniona, ściągnięta). Mam cerę tłustą, ale używam kwasów i retinolu. Żel mnie wysuszył (jestem pewna, że to on, a inne żele bez SLS mnie nie wysuszają), a wysuszona skóra zareagowała nadprodukcją łoju i wysypem krostek, błędne koło.
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wypić wapno, można wziąć leki przeciwhistaminowe bez recepty (najlepiej loratadynę) i koniecznie odstawić żel. Pęcherzyki się wysuszą, złuszczą i nie będzie śladu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi się że w żelu Hipp nie ma rumianku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Chamomilla Recutita to jest wyciąg z rumianku, właśnie zauważyłam, że przy podawaniu składu ktoś nawet literówkę zrobił.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...el.html&next=1 Skład: Aqua, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Coco Glucoside, Sodium Cocopolyglucose Tartrate, Sodium Lactate, Panthenol, Triticum Vulgare, Chamomilla Recutital, Glycerlyl Caprylate, Glyceryl Oleate, Lactic Acid, Parfum.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
no a tera jeszcze sepsa z płynu babydream i jakieś bakterie Serratia marcescens
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-10-01 o 23:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.