Tabletka po, a luteina - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-22, 13:03   #1
very niceee
Zadomowienie

Tabletka po, a luteina

Dziewczyny, mam pytanie do osób, które zażywały tabletkę po. Otóż wczoraj ok 21 pękła nam gumka. 2 godziny później pojechaliśmy do szpitala po receptę na tabletkę po. Ku mojemu zaskoczeniu lekarz dyżurujący powiedział, że mi tej tabletki nie wypisze, bo to za duża dawka hormonów itd. W zamian zaproponował mi luteinę, która miałaby wywołać okres. Z tego co wiem luteina nie jest żadnym środkiem antykoncepcji, tylko pomaga w regulacji cyklu, czy problemach z hormonami. Na moje protesty lekarz odpowiedział tylko ,, jak nie dostanie pani okresu to trudno''. Obdzwoniłam dziś mnóstwo ginekologów i udało mi się zamówić wizytę dopiero na 20, czyli ewentualną pigułkę po przyjmę jakieś 25-26 godz po stosunku. W związku z tym szanse na brak ciążę są większe. Lekarz kazał mi zażyć luteinę i nie brać już tabletki po. Jednak mnie ciągle się wydaje, że wypisanie luteiny nie jest adekwatne do mojej sytuacji. Czy któraś z Was miała tak, że lekarz zamiast tabletki po przepisał luteinę? I co zrobiłyście, bo ja już skołowana jestem i nie czy brać tę tabletkę po. Z drugiej strony wolałabym ją kupić, bo mam środek cyklu i płodny śluz, więc szanse na ciąże są spore.
Ex Au pair De
very niceee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 13:14   #2
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Tabletka po, a luteina

Nikt tak pewnie nie miał, bo to głupota
Stary 2012-08-22, 13:18   #3
viki1988
Zakorzenienie

Lekarz Ci ciemnotę wcisnął ja bym zgłosiła skargę na niego ,bo to jest karygodne po prostu....
Luteiną wywołuję się miesiączkę, gdy kobieta ma niedobór progesteronu, natomiast jeśli byś zaszła w ciążę to ona ją pomaga utrzymać, działanie ma zupełnie inne niż tabletka PO
Stary 2012-08-22, 13:33   #4
pszczolka_maja1979
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez very niceee Pokaż wiadomość
Ku mojemu zaskoczeniu lekarz dyżurujący powiedział, że mi tej tabletki nie wypisze, bo to za duża dawka hormonów itd. W zamian zaproponował mi luteinę, która miałaby wywołać okres. Z tego co wiem luteina nie jest żadnym środkiem antykoncepcji, tylko pomaga w regulacji cyklu, czy problemach z hormonami. Na moje protesty lekarz odpowiedział tylko ,, jak nie dostanie pani okresu to trudno''.
Ups, przecież luteina może ewentualną ciążę właśnie podtrzymać. Niezły konował!
pszczolka_maja1979 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 13:39   #5
very niceee
Zadomowienie

[QUOTE=viki1988;36045934]Lekarz Ci ciemnotę wcisnął ja bym zgłosiła skargę na niego ,bo to jest karygodne po prostu....
Luteiną wywołuję się miesiączkę, gdy kobieta ma niedobór progesteronu, natomiast jeśli byś zaszła w ciążę to ona ją pomaga utrzymać, działanie ma zupełnie inne niż tabletka PO[/QUOTE

Szkoda moich nerwów żeby na skargę go zgłaszać. Ja właśnie kojarzyłam, że luteinę przepisuje się, gdy są jakieś problemy z okresem, hormonami, ale nie jest to środek antykoncepcji.
Ex Au pair De
very niceee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 13:55   #6
sloniatko007
Wtajemniczenie

GG do sloniatko007

Jeśli doszło do zapłodnienia to luteina pomaga w utrzymaniu ciąży więc w twoim wypadku ja napewno bym z niej zrezygnowała.

Mówcie dziewczyny co chcecie,ale jednak Polska to Ciemnogród,w pale sie nie mieści że leczą nas TACY lekarze

Nowy,jesienny wątek
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=667473
sloniatko007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 13:58   #7
Chatul
ma zielone pojęcie

Jak to możliwe, że luteina pomogłaby w zajściu w ciążę, a tabletka PO przeszkodziłaby? Przecież luteina to nic innego jak progesteron. A tabletka PO też nie składa się z niczego innego jak ze sztucznego progesteronu.

Ktoś mi może wytłumaczyć o co chodzi?

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
(…) natomiast jeśli byś zaszła w ciążę to ona ją pomaga utrzymać, działanie ma zupełnie inne niż tabletka PO
Gdy kobieta zajdzie już w ciążę (to znaczy, zapłodniona komórka jajowa zagnieździ się), to tabletka PO też podtrzyma ciążę
Stary 2012-08-22, 14:12   #8
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez very niceee Pokaż wiadomość
Szkoda moich nerwów żeby na skargę go zgłaszać. Ja właśnie kojarzyłam, że luteinę przepisuje się, gdy są jakieś problemy z okresem, hormonami, ale nie jest to środek antykoncepcji.
Zrobisz jak zechcesz, ale namawiam jednak do tego byś złożyła pisemną skargę do ordynatora
Ty się zapytałaś na forum i juz wiesz ze Ci głupotę wcisnął, a jakaś nieodpowiedzialna nastka nie wpadnie na to żeby sprawdzić to co jej przepisuje lekarz i zajdzie w niechcianą ciążę...
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Jak to możliwe, że luteina pomogłaby w zajściu w ciążę, a tabletka PO przeszkodziłaby? Przecież luteina to nic innego jak progesteron. A tabletka PO też nie składa się z niczego innego jak ze sztucznego progesteronu.

Ktoś mi może wytłumaczyć o co chodzi?

Gdy kobieta zajdzie już w ciążę (to znaczy, zapłodniona komórka jajowa zagnieździ się), to tabletka PO też podtrzyma ciążę
Ja nie jestem lekarzem ale to do okiem laika mogę zobaczyć :

1) tabletka po zawiera inną formę sztucznego progesteronu

2) ciąża jest przeciwwskazaniem do zażycia tabletki po
Stary 2012-08-22, 14:22   #9
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Ja nie jestem lekarzem ale to do okiem laika mogę zobaczyć :

1) tabletka po zawiera inną formę sztucznego progesteronu
Faktycznie, może chodzić o rodzaj progesteronu. O jego dawkę w sumie też…

Cytat:
2) ciąża jest przeciwwskazaniem do zażycia tabletki po
Z tego, co wiem, to Escapelle nie zaszkodzi zarodkowi.
Stary 2012-08-22, 17:11   #10
Michalina83
Zakorzenienie

Przypuszczam że odpowiednia dawka luteiny zrobiłaby to samo co tabletka po, ale pisze to tylko na chłopski rozum, więc proszę na mnie nie najeżdżać.

Escanpelle ma w składzie 1500 mg tego "progesteronu", a luteina w tabletce ma 50 mg, więc przemnóż sobie ile musiałabyś łyknąć tych tabletek jednorazowo. Cała paczka wychodzi.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 17:17   #11
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Michalina83 Pokaż wiadomość
Przypuszczam że odpowiednia dawka luteiny zrobiłaby to samo co tabletka po, ale pisze to tylko na chłopski rozum, więc proszę na mnie nie najeżdżać.

Escanpelle ma w składzie 1500 mg tego "progesteronu", a luteina w tabletce ma 50 mg, więc przemnóż sobie ile musiałabyś łyknąć tych tabletek jednorazowo. Cała paczka wychodzi.
Escapelle ma 1500 ale µg, a nie mg. 1 miligram (mg) to 0,001 mikrograma (µg), a więc Escapelle ma 1,5 mg.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-22, 17:26   #12
Michalina83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Escapelle ma 1500 ale µg, a nie mg. 1 miligram (mg) to 0,001 mikrograma (µg), a więc Escapelle ma 1,5 mg.
sorki, faktycznie mój błąd.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości