|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Tabletka po, a luteina
Dziewczyny, mam pytanie do osób, które zażywały tabletkę po. Otóż wczoraj ok 21 pękła nam gumka. 2 godziny później pojechaliśmy do szpitala po receptę na tabletkę po. Ku mojemu zaskoczeniu lekarz dyżurujący powiedział, że mi tej tabletki nie wypisze, bo to za duża dawka hormonów itd. W zamian zaproponował mi luteinę, która miałaby wywołać okres. Z tego co wiem luteina nie jest żadnym środkiem antykoncepcji, tylko pomaga w regulacji cyklu, czy problemach z hormonami. Na moje protesty lekarz odpowiedział tylko ,, jak nie dostanie pani okresu to trudno''. Obdzwoniłam dziś mnóstwo ginekologów i udało mi się zamówić wizytę dopiero na 20, czyli ewentualną pigułkę po przyjmę jakieś 25-26 godz po stosunku. W związku z tym szanse na brak ciążę są większe. Lekarz kazał mi zażyć luteinę i nie brać już tabletki po. Jednak mnie ciągle się wydaje, że wypisanie luteiny nie jest adekwatne do mojej sytuacji. Czy któraś z Was miała tak, że lekarz zamiast tabletki po przepisał luteinę? I co zrobiłyście, bo ja już skołowana jestem i nie czy brać tę tabletkę po. Z drugiej strony wolałabym ją kupić, bo mam środek cyklu i płodny śluz, więc szanse na ciąże są spore.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletka po, a luteina
Nikt tak pewnie nie miał, bo to głupota
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Lekarz Ci ciemnotę wcisnął
![]() Luteiną wywołuję się miesiączkę, gdy kobieta ma niedobór progesteronu, natomiast jeśli byś zaszła w ciążę to ona ją pomaga utrzymać, działanie ma zupełnie inne niż tabletka PO
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=viki1988;36045934]Lekarz Ci ciemnotę wcisnął
![]() Luteiną wywołuję się miesiączkę, gdy kobieta ma niedobór progesteronu, natomiast jeśli byś zaszła w ciążę to ona ją pomaga utrzymać, działanie ma zupełnie inne niż tabletka PO[/QUOTE Szkoda moich nerwów żeby na skargę go zgłaszać. Ja właśnie kojarzyłam, że luteinę przepisuje się, gdy są jakieś problemy z okresem, hormonami, ale nie jest to środek antykoncepcji.
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli doszło do zapłodnienia to luteina pomaga w utrzymaniu ciąży więc w twoim wypadku ja napewno bym z niej zrezygnowała.
Mówcie dziewczyny co chcecie,ale jednak Polska to Ciemnogród,w pale sie nie mieści że leczą nas TACY lekarze ![]()
![]() |
#7 | |
ma zielone pojęcie
|
Jak to możliwe, że luteina pomogłaby w zajściu w ciążę, a tabletka PO przeszkodziłaby? Przecież luteina to nic innego jak progesteron. A tabletka PO też nie składa się z niczego innego jak ze sztucznego progesteronu.
Ktoś mi może wytłumaczyć o co chodzi? ![]() Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ty się zapytałaś na forum i juz wiesz ze Ci głupotę wcisnął, a jakaś nieodpowiedzialna nastka nie wpadnie na to żeby sprawdzić to co jej przepisuje lekarz i zajdzie w niechcianą ciążę... Cytat:
1) tabletka po zawiera inną formę sztucznego progesteronu 2) ciąża jest przeciwwskazaniem do zażycia tabletki po
![]() |
![]() |
#9 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Przypuszczam że odpowiednia dawka luteiny zrobiłaby to samo co tabletka po, ale pisze to tylko na chłopski rozum, więc proszę na mnie nie najeżdżać.
Escanpelle ma w składzie 1500 mg tego "progesteronu", a luteina w tabletce ma 50 mg, więc przemnóż sobie ile musiałabyś łyknąć tych tabletek jednorazowo. Cała paczka wychodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:19.