Jestem wizażanką - na studia nie poszłam, ale kiedyś powiem "w życiu daleko doszłam" - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-14, 09:42   #1
kolorowatecza
Zakorzenienie

Jestem wizażanką - na studia nie poszłam, ale kiedyś powiem "w życiu daleko doszłam"

Tak sobie pomyślałam, że taki założę
Na wizażu na każdym kroku studentki - od psychologii, przez prawo po medycynę.
Rozmowy o zajęciach, kolokwiach, zaliczeniach, sesji..
Może jest tu ktoś, kto tak jak ja jest bez studiów? Czy to ze względu na gap year, czy inne plany życiowe, czy p prostu nie chciał
Ja mam rok przerwy - pracuje, ale ciągle jest nie tak jakbym chciała. Wybrałam zupełnie inną drogę niż moi znajomi i czasem wydaje mi się, że oni w ogóle mnie nie rozumieją.
Ja praca, martwienie się o pieniądze, a oni zajęcia - impreza - sen - zajęcia - impreza - sen i tak w kółko...
Może jest tu ktoś taki jak ja i zechciałby pogadać ?

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 10:01   #2
201802131425
Konto usunięte

Dot.: Jestem wizażanką - na studia nie poszłam, ale kiedyś powiem "w życiu daleko dos

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Tak sobie pomyślałam, że taki założę
Na wizażu na każdym kroku studentki - od psychologii, przez prawo po medycynę.
Rozmowy o zajęciach, kolokwiach, zaliczeniach, sesji..
Może jest tu ktoś, kto tak jak ja jest bez studiów? Czy to ze względu na gap year, czy inne plany życiowe, czy p prostu nie chciał
Ja mam rok przerwy - pracuje, ale ciągle jest nie tak jakbym chciała. Wybrałam zupełnie inną drogę niż moi znajomi i czasem wydaje mi się, że oni w ogóle mnie nie rozumieją.
Ja praca, martwienie się o pieniądze, a oni zajęcia - impreza - sen - zajęcia - impreza - sen i tak w kółko...
Może jest tu ktoś taki jak ja i zechciałby pogadać ?
Cześć Rozumiem Cię doskonale, ja nie idę na studia z własnego wyboru. Po co mi wykształcenie wyższe jeżeli moi znajomi nie mogą znaleźć i tak pracy z wyższym. Obecnie kończę szkołę średnią i mam zamiar iść do pracy, obojętne jakiej byle jakiś grosz wpadał do portfela, a w tym czasie będę szukać lepszej. Nie raz usłyszalam, że jestem malo ambitna bo nie idę na studia... ale czy wykształcenie to wyznacznik mądrości? Ja myślę że nie pozdrawiam
201802131425 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 10:07   #3
isabelka00
Wtajemniczenie

Dot.: Jestem wizażanką - na studia nie poszłam, ale kiedyś powiem "w życiu daleko dos

ja również po zdanej maturze nie poszłam na studia od razu. Poszłam do pracy , potem na studia zaoczne i nie żałuje. A tak zazdrościłam moim równieśnikom, a dzisiaj oni szukają pracy bez żadnego doświadczenia zawodowego a ja mam i studia i pracę.
W moim przypadku to był bardzo dobry wybór.

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez anytka19 Pokaż wiadomość
Cześć Rozumiem Cię doskonale, ja nie idę na studia z własnego wyboru. Po co mi wykształcenie wyższe jeżeli moi znajomi nie mogą znaleźć i tak pracy z wyższym. Obecnie kończę szkołę średnią i mam zamiar iść do pracy, obojętne jakiej byle jakiś grosz wpadał do portfela, a w tym czasie będę szukać lepszej. Nie raz usłyszalam, że jestem malo ambitna bo nie idę na studia... ale czy wykształcenie to wyznacznik mądrości? Ja myślę że nie pozdrawiam
ja nie raz słyszałam "studia zaoczne to nie są studia" , "lepiej dzienne", i co ja bym miała po tych dziennych studiach? figę z makiem !
Stary 2013-03-14, 10:12   #4
badymka
Wtajemniczenie

Hej!
Ja osobiście jestem po studiach, ale postanowiłam, że zajrzę i machnę co myślę

Podziwiam Cię, bo poszłaś dobrą drogą. Gdybym 15 lat temu miała tą wiedzę co dziś nie poszłabym na studia. Zrobiłabym policealne jakieś zaoczne, 2letnie studium i poszła do pracy, o którą wtedy było dużo łatwiej niż dziś. A tak jestem w ręką w nocniku. Zrobiłam studia, robię kursy, poszłam do studium nauczyć się podstaw innych zawodów, jednym słowem, nie mogę przestać się uczyć, a pracy nie mam.
Dziś kiedy rozmawiam z dużo młodszymi znajomymi lub dziećmi znajomych, którzy nie wiedzą co chcą w życiu robić odradzam im studia. Jeśli będzie taka potrzeba to zrobią je zaocznie. Teraz niech idą do dobrego technikum lub zawodówki zdobędą zawód, praktykę, pracę, a na nic nie znaczące mgr przed nazwiskiem będzie jeszcze czas jak zaistnieje potrzeba.
Coś czuję, że uda Ci się w życiu. Znajomymi się nie martw, znajdź takich, którzy Cię zrozumieją bo z różnych względów podjęli podobną decyzje. Ci, którzy teraz używają życia i po cichu Tobie współczują za kilka lat będą płakać i Ci zazdrościć. Z całego serducha życzę Ci powodzenia, nie łam się, w tym całym chaosie jest ktoś kto Cię nie zna a w Ciebie wierzy.
Stary 2013-03-14, 10:39   #5
nails16
Raczkowanie

Cześć, ja jestem na razie w 2 klasie ogolniaka i wiem już na pewno, ze nie chce iść na studia, planuje wyjechać po szkole do anglii i tam zarabiać pieniądze. Nie widzę siebie jako studentki, bo już teraz nie chce mi się nic robić do szkoły i idę tam tylko posiedzieć. A nie wiem co mnie pokusiło iść do najlepszego liceum w mieście, gdzie chodzą same przychlasty i mało jest ludzi , którzy są naprawde ok i nie spinaja sięo naukę ja wolę iść do pracy, zrobić swoje, zarobić, zamieszkać z chłopakiem i być po prostu szczęśliwa
Stary 2013-03-14, 10:43   #6
201604181004
Konto usunięte

Daję sobie uciąć prawą łapkę że ten wątek to będzie egzaltacja pełną gębą (właczając w to: studenci to sieroty, studia to przedłużenie młodości, teraz ja mam doświadczenie oni nie i będą sortować śmieci - tak jakby nie dało się studiować i pracować).
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 11:10   #7
kolorowatecza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Daję sobie uciąć prawą łapkę że ten wątek to będzie egzaltacja pełną gębą (właczając w to: studenci to sieroty, studia to przedłużenie młodości, teraz ja mam doświadczenie oni nie i będą sortować śmieci - tak jakby nie dało się studiować i pracować).
Absolutnie tego nie powiedziałam.
Idę na studia od nowego roku akademickiego, po tym, co przeszłam i gdzie pracuje wiem, że chce pracować mając jakąś wiedzę i na jakimś konkretnym stanowisku.
Po prostu założyłam go, bo w chwili obecnej, gdzie osobie jako bez wykształcenia zostaje praca w supermarketach, w klepach i w call center ciężko jest rozmawiać ze znajomymi, który mają zupełnie inny tryb życia niż ja. To wszystko...
Nie doszukuj się egzaltacji tam, gdzie jej nie ma
Bo idąc na studia będę pracować - w fast foodzie, ale jednak - i wiem, że będę musiała to pogodzić.

edit. śmieci też sortowałam... Ale nie mogę powiedzieć, że nie pracowali ze mną ludzie po studiach z mgr przed nazwiskiem za takie same śmieszne i marne pieniądze..

Edytowane przez kolorowatecza
Czas edycji: 2013-03-14 o 11:11

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-14, 11:16   #8
201604181004
Konto usunięte

Nie mówię o tobie i twoich postach, mówię o tym co tutaj się rozpęta czytaj uważniej pls.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 11:33   #9
kolorowatecza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Nie mówię o tobie i twoich postach, mówię o tym co tutaj się rozpęta czytaj uważniej pls.
Po prostu nie taki był mój cel

Stary 2013-03-14, 11:44   #10
nails16
Raczkowanie

Wiadomo nikt nie chciał tutaj nikogo obrazić według mnie ciekawie jest mieć doświadczenia z praca. I ta lepszą i gorszą, poznaje się wtedy wartość pieniądza i docenia się to, ile wysiłku trzebabylo włożyć, żeby go zarobić może to głupi przykład, ale w tym roku jeździłam na truskawki żeby sobie zarobić. 8 godzin zbierania na kucaka , na drugi dzień zakwasy niesamowite ,ale byłam z siebie dumna, bo sama swoim wysiłkiem zarobiłam te 40 zł, az szkoda było mi je cokolwiek wydać
Stary 2013-03-14, 11:54   #11
kolorowatecza
Zakorzenienie

Ja mam ten problem, że mimo tego, że mimo młodego wieku mam duży staż pracy w różnych miejscach to jakoś wartości pieniądza nie umiem docenić
No i suma sumarum rozwalam na fajki i jakieś bzdety..

Stary 2013-03-14, 11:58   #12
nails16
Raczkowanie

Ja na szczęście nie nawidze papierosów, u mnie w domu palą i śmierdzi jak nie powiem gdzie , pomijam oczywiście 10zł dziennie , co dla mnie jest na prawdę dużą sumka ja też wydaje na bzdety , głównie kosmetyki i jedzenie jak np kfc

A znam osoby , które na 1 dniową wycieczkę potrafiły wziąć 400 zł i je wydać, albo na skompletowanie piornika wydały 1000 zł bo wszystko było z deedla i sheapworld , to jest przecięcie paly .

Edytowane przez nails16
Czas edycji: 2013-03-14 o 12:13
nails16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 12:35   #13
Blobby
Raczkowanie

Ja jestem prawie 4 lata po technikum,w kwietniu dokładnie stuknie 4,nie poszłam od razu do szkoły. Wolałam wyjechać i zarobić-na potrzeby,ubrania,prawo jazdy. Postanowiłam,że idę do szkoły od września-mianowicie technik farmacji,potem w trakcie stażu już wiem,że pójdę na fizjoterapię zaocznie. Mam tyle łatwiej,że moja chrzestna pracuje już 20 lat w aptece i z pracą nie będzie problemu,ciągle mają niedobór techników i magistrów.
Blobby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 12:55   #14
kolorowatecza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nails16 Pokaż wiadomość
Ja na szczęście nie nawidze papierosów, u mnie w domu palą i śmierdzi jak nie powiem gdzie , pomijam oczywiście 10zł dziennie , co dla mnie jest na prawdę dużą sumka ja też wydaje na bzdety , głównie kosmetyki i jedzenie jak np kfc

A znam osoby , które na 1 dniową wycieczkę potrafiły wziąć 400 zł i je wydać, albo na skompletowanie piornika wydały 1000 zł bo wszystko było z deedla i sheapworld , to jest przecięcie paly .
My ostatnio z TŻ wydałyśmy 500 zł na trzydniowy wyjazd, więc w sumie rozrzutnie ;p
Ale warto było, bo na codzień nie mamy gdzie się sobą nacieszyć

Stary 2013-03-14, 13:04   #15
nails16
Raczkowanie

Rozumiem na 3 dniowy wyjazd i z ukochaną osoba, wiadomo, ale na raz? Samemu ? a gdzie bylyscie ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-14, 13:21   #16
kolorowatecza
Zakorzenienie

Zwiedzamy sobie miasta Polski różne
Teraz zawitałyśmy do Wrocławia

Stary 2013-03-14, 13:23   #17
nails16
Raczkowanie

O jak fajnie ja mam plany na wakacje z tz pod namiot pojechać nad morze , mam nadzieję, ze wypali. Ale sami, bo w zeszłym roku byliśmy w chorwacji z rodzina
Stary 2013-03-14, 13:26   #18
aguniaaaaa041986
Zakorzenienie

Ja studiowałam zaocznie i pracowałam, wydałam kupe kasy na studia i co z tego ? znam języki i co z tego ?
Jak w polsce sytuacja jest jaka jest ... pracy nie ma a jak juz jest to za grosze

Think happy - be happy

M

aguniaaaaa041986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 13:27   #19
kolorowatecza
Zakorzenienie

Języki.. Ja nawet angielskiego biegle nie znam
Tyle o ile... Mam nadzieje, że na studiach je ogarnę...

agunia a jaki kierunek ukończyłaś?

Stary 2013-03-14, 13:36   #20
bentkuff
Zadomowienie

moim zdaniem gap year- rok w bok, jest bardzo dobrym pomysłem. Daje czas by zastanowić sieco nas pociąga, interesuje, ako kto chcemy pracować, do czego dość. A nie ukrywajmy, wiele osob idzie na studia, byle jakie, ale aby tylko pójść. Jak ktoś idzie na socjologie, marketing, kulturoznawstwo bo nie mial pomysłu, albo się nie dostał to się nie dziwię, że bezrobocie i praca za marną kaskę. Ale ak ktoś sie tym interesuje- powiedzmy marketingiem, ma do tego smykałkę, to szybko znajdzie dla siebie miejsce i studia wykorzysta tj. powinien- na dokształcanie się, łapanie kontaktów, wyjazdy zagraniczne, b. dobrze płatne staże (np. w Japonii), wymiany studenckie, stypendia itp. Pomijam już jakies koła zainteresowań, pisanie artykułów go portali o takiej czy innej tematyce, wyjazdy na sympozja, konferencje naukowe...

Nie wzystkie szkoły są równe i studencie także- jeden po 5 latach studiów pomimo, że nie pracował ma kilka wymian zagranicznych na dobrych uczelniach, kilka summer school, sporo seminariów, konferencji, ciekawe staże czy chociażby praktyki w poważnej firmie, do tego dochodzi znajomosc języków, paru programów, jakiś wolontaria zagraniczny- cv takiej osoby inaczej sie prezentuje niż kolesia, którzy 5 lat na studiach przesiedział,a raczej przewegetował, albo spędził na pracy w Multikinie/Bershce jako kasjer.
Niestety, osób, które powaznie traktują swoje studia, czy przedłużenie swoich pasji jest garstka. Większość to przypadek bądź ładnie brzmiąca nazwa, albo bo ktoś tam poszedł i teraz dużo zarabia....
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 13:39   #21
kolorowatecza
Zakorzenienie

bentkuff na te wszystkie wyjazdy, wymiany, summer school i w ogóle potrzebne są pieniądze. Mniejsze bądź większe, ale są.
I czasem praca jako kasjer, sprzątasz, pomoc kuchni jest niezbędna...
Zresztą.. Niezbędna, aby się utrzymać tu, studiując, a nie aby wyjeżdżać.. Niestety, na chęciach się nie kończy :/

Stary 2013-03-14, 13:48   #22
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Cytat:
Napisane przez badymka Pokaż wiadomość
Hej!
Ja osobiście jestem po studiach, ale postanowiłam, że zajrzę i machnę co myślę

Podziwiam Cię, bo poszłaś dobrą drogą. Gdybym 15 lat temu miała tą wiedzę co dziś nie poszłabym na studia. Zrobiłabym policealne jakieś zaoczne, 2letnie studium i poszła do pracy, o którą wtedy było dużo łatwiej niż dziś. A tak jestem w ręką w nocniku. Zrobiłam studia, robię kursy, poszłam do studium nauczyć się podstaw innych zawodów, jednym słowem, nie mogę przestać się uczyć, a pracy nie mam.
Dziś kiedy rozmawiam z dużo młodszymi znajomymi lub dziećmi znajomych, którzy nie wiedzą co chcą w życiu robić odradzam im studia. Jeśli będzie taka potrzeba to zrobią je zaocznie. Teraz niech idą do dobrego technikum lub zawodówki zdobędą zawód, praktykę, pracę, a na nic nie znaczące mgr przed nazwiskiem będzie jeszcze czas jak zaistnieje potrzeba.
Coś czuję, że uda Ci się w życiu. Znajomymi się nie martw, znajdź takich, którzy Cię zrozumieją bo z różnych względów podjęli podobną decyzje. Ci, którzy teraz używają życia i po cichu Tobie współczują za kilka lat będą płakać i Ci zazdrościć. Z całego serducha życzę Ci powodzenia, nie łam się, w tym całym chaosie jest ktoś kto Cię nie zna a w Ciebie wierzy.
podpisuję się wszystkimi kończynami

kolorowatecza - jak Wam się Wrocław podobał ?
Stary 2013-03-14, 13:57   #23
kudlik_kk
Zakorzenienie

To i ja dopiszę swoje kilka słów. Też nie jestem ani nie byłam studentką. Zaraz po maturze chciałam iść na studia, ale zwyczajnie mnie na nie nie stać. Poszłam więc do szkoły policealnej. Później wyszłam za mąż, urodziłam synka, a kiedy ten miał 2,5 roku poszłam do kolejnej szkoły policealnej. W tej chwili mam 3 zawody i nic mi po tym, nie mam pracy tak czy siak. Wszędzie gdzie nie czytam to albo wykształcenie wyższe to 10 lat doświadczenia w zawodzie... Nie mogę nawet się dostać nigdzie na staż. Nie powiem - marzę o studiach, takich swoich, na których będę się spełniać, ale na chwilę obecną mogę sobie o nich dalej tylko marzyć

21. 10. 2015 - teoria: podejście pierwsze i ostatnie: 74 / 74
03. 12. 2015 - praktyka: podejście pierwsze i ostatnie

kudlik_kk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 14:01   #24
kolorowatecza
Zakorzenienie

marchewkowe pole - ojj podobał Wyprowadzamy się tam w te wakacje
Ja tam chcę iść na studia, a TŻ bardzo to popiera

Stary 2013-03-14, 14:12   #25
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
bentkuff na te wszystkie wyjazdy, wymiany, summer school i w ogóle potrzebne są pieniądze. Mniejsze bądź większe, ale są.
I czasem praca jako kasjer, sprzątasz, pomoc kuchni jest niezbędna...
Zresztą.. Niezbędna, aby się utrzymać tu, studiując, a nie aby wyjeżdżać.. Niestety, na chęciach się nie kończy :/
Jeżeli ktoś jest inteligentny, pnie się do przodu to uwierz- ale pieniądze nie są potrzebne- na wymianach otrzymuje sie te 300-500e (na erasmusie mozesz otrzymać 1000e jak jedziesz np. do Serbii, ale przcież tych wymian jest mnóstwo), ale przecież mozna zdobyć prywatne stypendia, ale ludzie o tym nei myślą. Tak samo są różne dofinansowania, scholarship itp., ze stażu zagranicznego można przywieźć spora kasę (załatwiłam kontrat-pracę na rok dla mojego faceta w Mozambiku- b. wysokie zarobki, do tego koszt lotów pokrywa firma- więc co max. 2 tygodnie się widzimy).

Na wymiany kasę potzrebują przeciętniaki, którzy nie umieją napisac dobrzego listu motywacyjnego- dlaczego potrzebują stypendium, jest mnóstwo róznorakich stypendiów, ale ludzie są leniwi!
Dlatego mówię gap year żeby zdobyć jakieś pieniądze, które można potem rozdysponować na jedzenie/ mieszkanie. Do tego stypendium motywacyjne i raczej głodem nie będzie sie przymierać.
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 14:14   #26
mushroomhunter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kudlik_kk Pokaż wiadomość
To i ja dopiszę swoje kilka słów. Też nie jestem ani nie byłam studentką. Zaraz po maturze chciałam iść na studia, ale zwyczajnie mnie na nie nie stać. Poszłam więc do szkoły policealnej. Później wyszłam za mąż, urodziłam synka, a kiedy ten miał 2,5 roku poszłam do kolejnej szkoły policealnej. W tej chwili mam 3 zawody i nic mi po tym, nie mam pracy tak czy siak. Wszędzie gdzie nie czytam to albo wykształcenie wyższe to 10 lat doświadczenia w zawodzie... Nie mogę nawet się dostać nigdzie na staż. Nie powiem - marzę o studiach, takich swoich, na których będę się spełniać, ale na chwilę obecną mogę sobie o nich dalej tylko marzyć
Głowa o góry! Ludziom się przeróżnie w życiu układa - raz jest z górki, raz pod górkę, ale grunt to nie dawać za wygraną . Masz synka, jest dla kogo o siebie walczyć .

Co do studiów - mój TŻ nie ma i żyje, ja zaczęłam w wieku 25 lat i to bardziej żeby nie zkapcieć niż dla papierka.
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 14:34   #27
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Cytat:
marchewkowe pole - ojj podobał Wyprowadzamy się tam w te wakacje
o to super
lubię to miasto, jest gdzie wyjść, co robić, tylko czasem mam wrażenie że u nas jakby więcej niż w innych dużych miastach wszelkiej maści narodowców
Stary 2013-03-14, 14:41   #28
kolorowatecza
Zakorzenienie

bentfuff- mieszkasz w Polsce?

marchewkowe pole - a jak jest z tolerancją?

Stary 2013-03-14, 14:59   #29
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Cytat:
marchewkowe pole - a jak jest z tolerancją?
ciężko powiedzieć bo jestem biała i heteroseksualna a zatem w miarę bezpieczna , więc nie wiem jak odczuwanie tego na co dzień. natomiast pamiętam jedną sytuację jak mój przyjaciel z chłopakiem przyjechali do mnie w odwiedziny pierwszy raz, był akurat 11 listopada i ledwo wyszliśmy na miasto a już ktoś wrzeszczał "pedały", myślałam, że się zapadnę pod ziemię ze wstydu a środowisko lgbt też nie jest (chyba) szczególnie aktywne, latem mieliśmy couchsurferkę która zrobiła wcześniej mały risercz w necie i chciała pójść w parę miejsc to się okazało że albo fundacja już nie działa, albo klub splajtował więc niewiele zobaczyła.
Stary 2013-03-14, 15:02   #30
kolorowatecza
Zakorzenienie

Mam nadzieję, że jednak się uda

Mam dzisiaj tak leniwy dzień.. Caluutki w łóżku przed komputerem i telewizorem

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości