|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | ||
Wtajemniczenie
|
miodowa polewa
Nie znalazłam wątku o takowej, jeśli jest, proszę o połączenie.
![]() Właśnie, miodowa polewa. Znalazłam dwa przepisy: Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: miodowa polewa
Dopiero robisz pierniczki ? Ja moje robiłam w Mikołajki, żeby na święta były mięciutkie
![]() Moim zdaniem obydwie będą się lepiły w końcu miód ma bardzo lepką konsystencję, nie lepiej ozdobić je lukrem i kolorowymi mazakami z marketu ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Nie chcę ani lukru, ani mazaków.
Pierniki już zrobione, teraz się zastanawiam, co dalej. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A może zrobisz polewę czekoladową wg. przepisu Nigelli : Stopić na małym ogniu, stale mieszając, 200g czekolady gorzkiej z 3/4 szklanki + 2 łyżki (ok. 210 ml) śmietanki kremówki. Roztrzepać trzepaczką/łyżką na gładko, smarować pierniki, zostawić do ostygnięcia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja moje pierniczki robilam juz 2 tg temu, zeby zmiekly do swiat. polalam je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. i potem posypalam kolorowymi posypkami i kawalkami czekolady, ktore sie ladnie poprzyklejaly do lukru.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
I ta polewa Nigelli zastygnie, i nie będzie zostawiała śladów na wszystkich przyległościach?
![]() A no właśnie nie wiem, skąd mi się wzięła ta polewa... Ale w sumie już mi się odwidziało. ![]() Dzięki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
nie mam pojęcia !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Odkopuję wątek.
Jak zrobicie pierniczki tak sporo wcześniej przed świętami to jak je przechowujecie żeby zmiękły? W jakimś magicznym pojemniku? Coś typu puszka z przykrywką, albo plastikowy pojemnik z przykrywką? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ja bym do pierników do polewy dodała imbir w proszku, aby lepiej smakowały i wybrałabym miodową polewę. Ja często kupuje gotową polewę do pierników.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:48.