Pomoc w przeprowadzeniu ciekawego szkolenia - podzielcie się doświadczeniami;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-16, 23:11   #1
morelka1987
Zadomowienie

Pomoc w przeprowadzeniu ciekawego szkolenia - podzielcie się doświadczeniami;)

Jako przyszły szkoleniowiec, juz teraz uczę się jak przeprowadzac szkolenia tak aby ludzie nie spali ( są to szkolenia BHP więc same rozumiecie ), prowadząca zajęcia udowodniła nam, że nawet szkolenie bhp może być ciekawe ;-) jedna z metod jest wprowadzenie w trakcie szkoleń różnych przerywników np. na początku każdy musi powiedziec cos o sobie, żeby rozluźnić atmosferę, albo w trakcie zrobic przerwę i każdy ma powiedziec co ostatnio zrobił miłego, albo jak wyobraża swoje życie za kilka lat. Na kolejnych zajęciach każdy musi zrobić swoje szkolenie i właśnie trzeba cos takiego wymyslić. Nigdy na żadnych kursach z niczym podobnym się nie spotkałam i ciężko mi coś oryginalnego wymyślić. Dlatego zwracam sie z prośbą, może ktoś byl na kursie/ szkoleniu gdzie prowadzący rozbił takie przerywniki? Albo macie jakiś pomysł? Z góry dziękuję
morelka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 00:50   #2
havana
Zadomowienie

Dot.: Pomoc w przeprowadzeniu ciekawego szkolenia - podzielcie się doświadczeniami;)

Z góry przepraszam, bo nie chcę Cię zniechęcać, ale nie wiem czy to jest dobry pomysł żeby uczestnicy szkolenia BHP opowiadali w jego trakcie o sobie. Ja na przykład jestem raczej introwertyczką i strasznie nie lubię, kiedy zmusza się mnie do opowiadania o osobistych sprawach wśród ludzi których nie znam, albo co gorsza - znam z nienajlepszej strony i nie mam ochoty się przy nich uzewnętrzniać. A są tacy co nawet najbardziej niewinne informacje zbierają, kodują i tylko czekają żeby w odpowiednim momencie odpowiednio je przedstawić lub chociażby dla samej przyjemności wbić szpilę
Ja tam szkolenia BHP lubię i nie zasypiam w trakcie może trafiałam na szkoleniowców którzy potrafią po prostu skupiać uwagę. Z tego co kojarzę ostatni starał się nawiązać kontakt poprzez zadawanie pytań, ale w temacie szkolenia - jak nam się wydaje że powinno być, co myślimy o tym czy tamtym. Grunt to nie recytować z kartki, miałam na studiach wykładowcę który właściwie czytał nam po prostu swoją książkę, wtrącając od czasu do czasu nieśmieszne żarty. Wtedy faktycznie zasypiałam
havana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 08:34   #3
zupa_grochowa
Rozeznanie

Dot.: Pomoc w przeprowadzeniu ciekawego szkolenia - podzielcie się doświadczeniami;)

Nie znoszę tego typu gier i zabaw wśród obcych ludzi. Powyżej podstawówki to już jest żenujące.
Stary 2011-03-17, 09:29   #4
morelka1987
Zadomowienie

Hmmm, może faktycznie. U nas pani takie coś zrobiła na zajęciach w grupie 10 osób, które dobrze znam i faktycznie każdemu raczej sie podobało. Ale właśnie nie wiem czy tak chętnie bym opowiadało cos o sobe w grupie 20 obcych osób. Może macie racje. No ale na zajęcia i tak musze zrobić coś takiego. Więc jesli ktoś ma propozycje to proszę o napisanie.
morelka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 09:31   #5
effcia82
Zakorzenienie

Też nie podoba mi się ten pomysł - to ingerencja w prywatność uczestników.
Mnie szkolenia BHP kojarzą sie z ciekawymi anegdotami opowiadanymi przez prowadzącego. Np. jak to komuś wciagneło krawat do niszczarki i z twarzy zrobiło mu tatara (takie danie z surowego mięska)
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 10:04   #6
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Szkolenia są ciekawe jeżeli ktoś je ciekawie przedstawia, ważna jest tonacja głosu, lubię też jak osoba wtrąca jakieś anegdoty czy historie związane z tematem szkolenia.
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 14:16   #7
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Też nie lubię, gdy na szkoleniach prowadzący zadaje pytania osobiste i każe o sobie opowiadać. Jeszcze może gdyby to było na temat, ale na szkolenie BHP ludzie przychodzą dowiedzieć się o BHP, a nie integrować i bawić jak przedszkolaki. Myślę, że wielu uczestników w takim momencie wkurza się, że marnuje się jego czas.

Sama miałam fantastyczne szkolenie BHP, facet wszystkie sprawy teoretyczne zaraz obrazował przykładami bezpośrednio związanymi z moim zawodem, opowiadał o wypadkach jakie się zdarzały, mówił o naszych prawach, obowiązkach, ale i o przykrych skutkach nieuwagi itd. Same rzeczy, które przydadzą się w przyszłości.
Jeśli nie chcesz, żeby ludzie zasnęli, to nie klep teorii, tylko wprowadzaj przykłady, opowiadaj o tym, co się zdarza. Zadawaj grupie pytania- jak oni sądzą i daj im czas na zadawanie własnych pytań- każdy na pewno nie raz znalazł się w sytuacji, gdy nie był pewny, czy jego zachowanie jest zgodne z BHP i jakby mógł się w danej sytuacji zachować.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-24, 12:09   #8
SambaMamba
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Sama szukam szkolenia BHP, teraz dla nowoprzyjetych pracowników w firmie, kiedyś sama miałam okazję przejść klika szkoleń, niektóre z nich były wyjatkowo koszmarne - nudne - własciwie to można było ogłosić konkurs na najdłuższe ziewnięcie. Ale byłam tez i na takich szkoleniach, gdzie szkoleniowiec opowiadał ciekawe rzeczy nie tylko teorię, nawet gasiliśmy mały pożar . I takich własnie szkoleń poszukuję, to nie mają być zmarnowene ani godziny, ani pieniadze, mam na razie namiar na jedną firmę, która organizuje kursy BHP, jednak oni są z innego województwa, więc pewnie policzą drożej, bo muszą do nas dojechać. Ja potrzebuję kogoś ze Śląska, będę wdzięczna za kogoś poleconego.
SambaMamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 08:50   #9
Colorowa_
Raczkowanie

Witam, nie wiem czy wypowiadam sie w odpowiednim watku, ale jakos nie moglam znalezc, a ze tematyka jest bhp to zapytam, mam nadzieje ze mnie nie poszczujecie
Otoz sprawa wyglada tak, ze 3 lata temu na pierwszym roku na uczelni mialam szkolenie bhp i mam wpis w indeksie. Teraz zapisalam sie na kolejne studia, zaocznie i dzisiaj wlasnie mam tam miedzy innymi szkolenie bhp, ale ze jestem chora to nie dam rady isc do szkoly. I dowiedzialam sie, ze nastepnego terminu nie bedzie. Myslicie, ze tamten wpis z przed 3 lat jest jeszcze wazny? Bo jak nie to chyba bede miala problem
Colorowa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 16:18   #10
qrysiak
BAN stały

Jak otworzyć własny biznes i wyjść z kryzysu finansowego?
Długo byłam bezrobotna i po zarejestrowaniu się w urzędzie pracy znalazłam ogłoszenie w internecie o szkoleniach bezpłatnych.
Urząd opłacił szkolenie.
Teraz zarabiam jako fryzjerka, ale specjalizuję się głównie w przedłużaniu włosów.
Szkolenia zrobiłam w Beauty for You w Krakowie.
Trwało szybko, wszystko dobrze wytłumaczone i na brak klientek teraz nie narzekam Można u nich dostać potem rabat na włosy. Warto zajrzeć na ich stronę.
A jeśli chcecie się dowiedzieć więcej to chętnie podpowiem
Pozdrawiam
qrysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości