|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
kompleks na punkcie przyjaciółki
Witam was drodzy forumowicze.Mam pewien problem,który jest dla mnie dosyć uciążliwy.Mam przyjaciółkę,z którą kumpluję się około 10 lat.Chodzimy razem do szkoły od podstawówki.Aktualnie jestesmy w 2 klasie liceum.Problem jest taki,że bardzo ją lubię i naprawde spędziłyśmy dużo fajnych chwil razem.. jednak męczy mnie fakt,że moja przyjaciółka ciągle imprezuje,poznaje nowych ludzi jest pewna siebie i zdominowała mnie w pewnym sensie.Ma duzo znajomych i gdzie bym sie z nią nie wybrała to ludzie poprostu mnie olewają a z nią rozmawiają.Nasze rodziny się różnią- ona moze robić co chce,ja mam zarzucony rygor bo nie mam jeszcze 18 lat i rodzice wiele mi zabraniają,poza tym mój chłopak jest zazrosny i nie mogę nawet wyjść na imprezę.Ciężko mi żyć z przeświadczeniem,że jestem tą gorszą i mniej lubianą.Nie chcę zrywać kontaktu z przyjaciółką ale źle się czuję gdy ona jest wielbiona a ja pomijana między ludźmi..
W dodatku mieszkamy od siebie jakies 200 metrów-dosłownie ulicę dalej i ciężko tak zerwać kontakty..proszę o pomoc ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kompleks na punkcie przyjaciółki
W każdym układzie ponoć musi być ładniejsza i brzydsza koleżanka, znajdź sobie trzecią brzydszą i będziesz pośrodku...
![]() No ale tak na serio, to na prawdę uważasz, że to przyjaźń? Zawsze myślałam, że w przyjaźni nie ma zazdrości, podziałów na lepszy i gorsze i dominacji i uległości... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ema : sądzę,że brzydsza nie jestem i wiele osób twierdzi,że jestem ładniejsza niż ona.. ale problem jest w tym,że ona się nade mną wywyższa przy znajomych,nie daje dojść mi do słowa.. i ciągle ona jest tą pierwszą.. jak to zmienić?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To co to za przyjaźń skoro ona się wywyższa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
no bo niestety jest tak,że kobieta z kobietą zawsze rywalizuje i to jest chyba już wpisane w naszą kobiecą naturę..
---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- sama nie wiem czy to jeszcze jest przyjaźń.. ale napewno kiedyś była.. jak jeszcze moja przyjaciółka była ze mną równorzędna.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jesteście w jednej klasie, szkole? Jeśli nie to pierwsze, to dobra twoja; łatwiej będzie rozluźnić kontakt. Co to za przyjaźń, gdzie ktoś czuje się gorszy?
Też miałam przyjaciółkę, której w decydujących sferach życia wiodło się znacznie lepiej niż mnie; przynajmniej swego czasu. Przykre było to, że zaczynałyśmy z tej samej pozycji - ona miała po prostu więcej szczęścia,a przy tym zero wyrozumiałości i elastyczności dla innych; jedyne, w czym byłam "do przodu" to przyjaźnie i znajomi, bo ona miała tak naprawdę tylko mnie... Mimo to ograniczyłam kontakt, bo przebywanie z nią było po prostu przykre. Jest mi z tym znacznie lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dla mnie i mojej przyjaciółki lekarstwem był jej wyjazd do innej szkoły, 400 km od domu. Dzięki temu że widujemy się kilkanaście razy do roku nasza przyjaźń się wzmocniła. Wiem, że może to dziwne, ale tak jest. Codzienne przebywanie razem, oraz fakt, że ona była tą 'lepszą' po 9 latach osłabiło naszą więź, zaś kolejne 3 lata osobno ją 'uleczyło'. Zacznijcie może spędzać trochę czasu osobno, z innymi znajomymi, może jak trochę od siebie odpoczniecie to to Wam pomoże...
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Da się przyjaźnić z inną kobietą zupełnie bez zazdrości i bezinteresownie.
Tylko, że obie strony muszą mieć bardzo dojrzałą osobowość, niezmącone poczucie własnej wartości i być poukładaną sama z sobą, wewnętrznie. A że to się nie zdarza często wśród kobiet, to cóż, większość przyjaźni wygląda jak wygląda ![]() ![]() Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2012-09-01 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Też byłam w takiej sytuacji. Przyjaźniłam się z laską o długich blond włosach,mega szczupłych nogach (ogólnie szczupła była),bogaci rodzice,więc stać ją było na drogie ciuchy i kosmetyki...była bardzo pewna siebie,przyciągała do siebie ludzi jak nie wiem co...
lubiła przystawiać się do facetów,którzy mi się podobali (o czym wiedziala,a potem udawala,że nie). Chciałam być taka jak ona...ale nie byłam szczupła,bogata ani pewna siebie. Była fajna gdy byłyśmy same,a w towarzystwie ...hmm popisywała się ![]() Co zrobiłam ? zerwałam kontakt i czuję się o niebo lepiej... ![]()
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie musisz sią odcinać od koleżanki, ale spróbuj poluźnić kontakt z nią na rzecz innych osób. Pewnie masz jeszcze jakieś inne koleżanki. A nawet jeśli nie to przecież zawsze możesz poznać ![]() Powiem Ci, że to naturalne, kiedy w pewnym momencie przyjaźnie "od pieluch" zamieniają się w luźniejszą znajomość. Nie wszystkie, ale często się to zdarza. Pomyśl, że niedługo pójdziesz na studia albo do pracy i tam znowu poznasz nowe osoby. Rozumiem, że jest Ci żal tylu lat przyjaźni, a jednocześnie popularność koleżanki Cię przytłacza. Dlatego moja rada jest taka: nie przejmuj się, bo to nie jedyna znajomość, Która Cię w życiu czeka. Pomyśl, że to był piękny czas, kiedy byłyście ze sobą blisko, ale teraz czas się otworzyć na świat i zapoznać się innymi możliwościami spędzania czasu itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
zmienić grono znajomych i przyjaciółkę.
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Co prawda teraz w wakacje spędzałam z nią bardzo mało czasu.. ale pisałyśmy i ona opowiadała mi jakich to akcji nie przeżyła..kogo to nie poznała,gdzie nie była. To było dla mnie przytłaczające szczególnie,że ja nie za bardzo mogę się gdzieś ruszyć bo mam przewrażliwionych rodziców- owszem do koleżanek mogę ale na imprezy niestety nie. I nie mam nawet o czym jej opowiadać bo moje życie nie obfituje w extra wydarzenia.Może jak skończę 18 lat to moje życie się zmieni i rozwinę skrzydła i nie będę w jej cieniu,chcę jednak teraz jakoś godnie przetrwać ten okres do 18-nastki by nie tkwić w kącie jak szara mysz i przyglądać się jak ona się wywyższa i podśmiechuje z tego,ze ja nic nie mogę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Mam podobnie
![]() Z tym, że jestem trochę starsza od Ciebie - kończę studia ![]() Napisałaś, że jesteś ładniejsza od Twojej przyjaciółki, więc problem nie leży w wyglądzie ( tak jak u mnie ) tylko w Twojej osobowości. Tam musisz szukać zmian. Może postaw na większą otwartość i uśmiech. Każdy lubi uśmiechniętych ludzi. Jeśli Twoja twarz wygląda surowo lub przypominasz snoba, to nawet wygląd Ci nie pomoże ![]() Jeśli masz do wyboru dwie panie na poczcie ( bez kolejki ) jedna się do Ciebie uśmiecha serdecznie, druga siedzi z kamienną twarzą, kogo wybierzesz? Przemyśl to. ![]() Uśmiech i radosne nastawienie do życia to podstawa. Edytowane przez de_wu Czas edycji: 2012-09-01 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Możliwe, że ktoś się ze mną nie zgodzi, ale moim zdaniem jesli w relacji występuje zazdrość, czy rywalizacja to nazywanie jej przyjaźnią jest dużym nadużyciem. Przyjaźń to przyjaźń, tam wszyscy są równi. A w opisywanym układzie to może być najwyżej koleżeństwo z częstymi spotkaniami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
de_wu - dziękuję,twoja odpowiedź dała mi do myślenia.Sama czuję,ze zamknęłam się w sobie a ona jest otwarta i uśmiechnięta i może dlatego ludzie lgną do niej a nie do mnie bo ją zapamiętali pozytywnie nastawioną a mnie wycofaną i smutną..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wmawiaj sobie, że taka natura.
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie to jestes straszna zazdrosnicą i tu lezy problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Twoja przyjaciółka ma inny charakter, inne możliwości, a Tobie pozostaje tylko się z tym pogodzić.
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, nie chciałabym mieć przyjaciółki, która niechętnie słucha o moich radościach/sukcesach/pozytywnych przeżyciach. Pogrubione- czy tylko ja zwróciłam na to uwagę? Autorko, na prawdę nie chodzisz na imprezy przez chłopaka? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia; impreza = zdrada. Nie daj się. Koleżanka też miała takiego faceta, zabraniał jej,a sam imprezował na boku. Brak Ci asertywności nawet przy własnym mężczyźnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym zerwala kontakt, bo jezeli ktos udowadnia ze jestes gorsza, to sory.
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Mam przykrą wiadomość- 18 urodziny praktycznie niczego nie zmieniają
![]() Przy okazji zastanów się, czy nie jest konieczna też zmiana faceta :P Edytowane przez Nightflower Czas edycji: 2012-09-02 o 00:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że poluźnienie/zerwanie kontaktu jest bolesne, bo jednak spędziliśmy z tą osobą wiele chwil, ale radziłabym to Tobie. To, że będziecie chodzić do jednej klasy, nic nie zmienia. Nie musisz być jej przyjaciółką przecież z tego tytułu. Powinnaś też popracować nad poczuciem, własnej wartości, wtedy żadna dziewczyna nie będzie wzbudzać w Tobie tak silnej zazdrości. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-09-02 o 11:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.