|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zmiana klasy?
Hej, mam nadzieję, że chociaż trochę mi pomożecie. Kompletnie nie wiem co robić, za parę dni zaczynam już II klasę LO na profilu historia-polski. Od dawna myślałam nad zmianą klasy, sama atmosfera mi nie odpowiada, a to chyba też jest trochę ważne, nikt nie chciałby męczyć się przez parę godzin z osobami, za którymi nie przepada..
W klasie miałam jedną dziewczynę z którą naprawdę się dogaduję, kontakt mamy ciągle i mogę nawet stwierdzić, że się zaprzyjaźniłyśmy, ale jakiś czas temu powiedziała, że się przenosi do klasy o profilu mat-geo i namawia też mnie, bo wie że opinie o naszej klasie mamy taką samą. Nie wiem co robić, boję się tego, że nie dam sobie rady, że mogę się niezaaklimatyzować w nowej klasie. Zresztą nie wiem czy na taką zmianę nie jest za późno? A myśl o tym, że zostanę tak naprawdę sama w tej klasie trochę mnie przeraża. Chyba wiecie jak to jest, tworzą się grupki w klasie i nawet nie ma do kogo się odezwać. Z góry dziękuję za odpowiedź! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zmiana klasy?
Jeśli czujesz, że dobrze Ci zrobi zmiana klasy i nadrobisz stracony materiał to czemu nie. Zawsze lepiej żałować, że się coś zrobiło, niż, że sie tego nie zrobiło. Ja zmieniłam klasę będąc w 1 kl LO i uważam, że dobrze zrobiłam, bo więcej się nauczyłam niż będąc w starej klasie, której nie zależało na wiedzy a na zabawie i przeszkadzaniu dla nauczyciela. Nauczycieli są po to, aby nam pomagać, więc pewnie będą organizować jakieś doszkalania po lekcjach w szkole, więc zawsze możesz pójść na takie zajęcia i nadrobić materiał z pierwszej klasy, dla chcącego nic trudnego ;d. Tylko musisz sama chcieć, a decyzje musisz podjąć sama. Jeśli ten profil na który poszła Twoja koleżanka Ciebie nie interesuje to też nie warto zmieniać klasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Koleżankę już będziesz miała, więc pod tym względem różnicy nie odczujesz. Zastanów się przede wszystkim, czy dasz sobie radę na tak odmiennym profilu.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zastanów się, co bardziej cię interesuje i z czym byś wiązała swoją maturę i przyszłość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Szczerze mówiąc geografia o wiele bardziej mnie interesuje, niż historia, więc coraz poważniej zastanawiam się nad zmianą klasy zwłaszcza że będę miała chociaż jedną znajomą osobę, która tak jak ja będzie zaczynać wszystko od początku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Nie patrz na koleżankę. Zastanów się na jakie studia chciałabyś pójść i wtedy zdecyduj, czy zostajesz w tej klasie, czy tez lepiej się przenieść. Jeśli postanowisz, że przyszłość wiążesz z matematyką i geografią i dasz sobie radę, to śmiało. Samozaparcie i nauka i można nadrobić. Patrz pod kątem matury i przyszłych studiów, bo oglądanie się na koleżanki nigdy nie zwiastuje niczego dobrego.
---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
Przemyśl sprawę, bo szkoda, żebyś przez klasowe zgrzyty nie miała matury na wymarzone studia. Zastanów się, czy gdyby klasa była fajna to byś została na swoim profilu, czy jednak ciągnie cię do geografii.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Skoro tak, to zmieniaj. Geografie daje większe możliwości niż historia. Ale nie oglądaj się tak na koleżankę, to nie ona będzie za ciebie zdawała maturę i się uczyła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Fakt, gdyby nie to, że moja klasa jest taka a nie inna, nawet nie myślałabym o przepisaniu się z tego względu że bardziej ciągnie mnie na studia dziennikarskie, może filologia angielska, a do tego wydaje mi się bardziej jest potrzebna historia niż geografia.
Ale geografii szybciej potrafię się nauczyć.. Sama nie wiem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomyśl o przyszłej pracy, co chciałabyś robić.
Z tobą chcę oglądać rzeki, co samotnie płyną Gwiazdy nad łąkami w środku lasu i jagód czarnych... Tyranozaury Edytowane przez PaulinciaKWC Czas edycji: 2012-09-01 o 12:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Myślę że ważniejsze od tego czy lubisz swoją klasę czy nie jest to, z czego planujesz zdawać maturę. Zastanów się, czy zmiana profilu nie wpłynie negatywnie na Twoje przygotowanie. Jeżeli w przyszłości planujesz studia humanistyczne, to lepiej zostań w obecnej klasie, bo rozszerzona matematyka i geografia może Ci utrudnić zrealizowanie celu. Jeżeli jesnak decydujesz się na studia, na które dostanie się umożliwa matura z przedmiotów ścisłych, to decyzja o zmienie klasy może okazać się jak najbardziej trafna.
Na zmianę nie jest za późno, lepiej teraz niż w ostatniej klasie. Jeżeli jednak swą decyzję chcesz podjąć tylko w oparciu o sytuację w klasie, to możesz popełnić błąd.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Wiecie co? Jednak stwierdziłam, że zostanę w tej klasie w której jestem, wolę być na profilu, gdzie są przedmioty które mogą mi się bardzo przydać jeśli chodzi o studia. A koleżanki po tych 2 latach mogę nie mieć, a ważniejsza chyba jest przyszłość.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Bardzo dobry wybór, ja ze swoją klasą z liceum nie mam prawie w ogóle kontaktu, może od czasu do czasu pogadam z jedną osobą, a tak nasze drogi się rozeszły każdy wybrał coś innego i zaczęło się życie. Przyszłość jest najważniejsza. Rób to co lubisz ;d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.