|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Paszport, a wyjazd...
Może problem banalny, wręcz śmieszny, ale moja przyjaciółka ma problem z paszportem... Co prawda niedawno wakacje się skończyły, ale za 3-4 miesiące musimy zrobić rezerwacje w biurze podróży. Planowałyśmy wyjazd już od kilku miesięcy, niestety z pewnych okoliczności, musiałysimy go przełożyć.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
.
|
Dot.: Paszport, a wyjazd...
paszport to koszt jakis 80zl, wiec nie jest to majatek. a co do samej potrzeby posiadania - zalezy do jakiego kraju jedziecie.
![]() |
#3 |
EDUkator
|
Może zacznijmy od tego jaki to kraj?
I z tego co kojarzę, to legitymacja to marny dokument, więc jeśli to kraj do którego nie trzeba paszportu to niech chociaż ma dowód (tymczasowy, jeśli nie ma 18 lat). Ale niech poprawi mnie ktoś, kto lepiej się na tym zna ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Hmm, poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba nawet do krajów EU nie można wjechac na legitymację szkolną, trzeba i tak wyrobić co najmniej tymczasowy dowód.
edit: Majka, uprzedziłaś mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Paszport jest ważny przez 10 lat a koszt dla osoby uczącej się to 70 zł.Nie jest to byle jaki papierek więc myślę,że dacie radę namówić jej rodziców.Powiedzcie im ,że to oszczędzi Wam stresu i problemów.Niby w niektórych krajach paszport jest niepotrzebny ale jednak zaleca się go mieć w czasie podróży zagranicznej.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Znaleźć w necie informację, że nie przepuszczają przez granicę za okazaniem tylko legitymacji szkolnej, wydrukować i pokazać rodzicom. Uczniowie mają zniżkę na paszport, więc to nie jest jakiś ogromny wydatek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
EDUkator
|
Cytat:
Jakoś przejechaliśmy, chociaż było to dla mnie śmieszne, że tłumaczyli się mi, że mają legitymacje. W razie kontroli mieliby po wyjeździe.
Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014. Dbam o włosy: od III 2012. CG: od 5 VII 2012. Edytowane przez Majka1503 Czas edycji: 2012-09-01 o 16:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli już tak Ci zależy, by jechała z Tobą, to załóż za nią te 60 zł za paszport, w skali ceny za wycieczkę to i tak pewnie małe pieniądze, albo tymczasowy za 30 zł: http://www.msw.gov.pl/portal/pl/380/...portu w kraju? Zależy gdzie wyjeżdżacie, i ile macie lat, bo jeśli rodzice muszą się jeszcze tym zajmować, to wnioskuję, że jeszcze nie jesteście pełnoletnie?
CZERWCOWE NOWOŚCI KOSMETYCZNE KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK! Biżu i ciuchy M, L, XL "Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..." Edytowane przez ulicznica Czas edycji: 2012-09-01 o 16:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Lulla12 Czas edycji: 2012-09-01 o 16:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nie, po prostu rozbawiło mnie podejście rodziców. Przez 10 lat nigdzie nie pojedzie, bo nie będzie miała paszportu?
![]() Najlepiej w sumie się zapytać jeszcze przed podróżą w biurze podróży albo informacji lotniczej / autokarowej, powinni uznać legitymację szkolną - dopóki dziewczyna jest niepełnoletnia. Moi rodzice byli w mojej kwestii tak samo skąpi ("gdzie ty będziesz jeździć, blebleble"), ale paszportu akurat nigdy mi nie odmówili.
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Legitka nie wystarczy, nawet w krajach UE
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
W Hiszpanii nie trzeba paszportu, wystarczy dowód.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
http://sindbad.pl/pl/2859/FAQ - "Czy można podróżować za granicę posiadając jedynie legitymację szkolną lub akt urodzenia?
Nie. Legitymacja szkolna lub akt urodzenia nie jest dokumentem uprawniającym do podróży za granicę" - źródło wiarygodne, więc się pomyliłam, tak jak myślałam ![]()
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Lulla12 Czas edycji: 2012-09-01 o 19:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Ale dlaczego nie może sobie dowodu wyrobić. Jest chyba bezpłatne (chyba że dla osób <18 są jakieś inne zasady).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;36264873]Ale dlaczego nie może sobie dowodu wyrobić. Jest chyba bezpłatne (chyba że dla osób <18 są jakieś inne zasady).[/QUOTE]
Bo ma pewnie poniżej 18 lat i potrzebuje podpisu opiekuna prawnego na składanym papierku. Pozostaje iść do jej rodziców z wypiełnionym wnioskiem i powiedzieć że "legitkę to sobie mogą wsadzić w tylny otwór" (tylko może delikatniej) i wystarczy ich podpis i nic więcej nie muszą robić.
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Legitymacja? żartujesz prawda? Nie mieszkam w pl. i miałam już kilka paszportów U nas jest to droższe(około 50euro) niż w PL. Bez paszportu koleżanka się nigdzie nie wybierze, chyba że jest w EU, wtedy wystarczy dowód. Jak przekonać jej rodziców?- Proste. Powiedz że już zapłaciliście za koleżankę i nie da się tego wycofać. Bedą musieli się zgodzić i wyrobić paszport córce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:16.