![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Co z ubezpieczeniem ?
Hej.
Wybaczcie, że tutaj ale nie miałam pojęcia gdzie dać ten wątek. Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia. Mój brat w tym roku zdawał mature koniec końców jest zadowolony z wyników i dostałby się na to co chciał ale stwierdziłze robi rok przerwy i idzie do pracy. A w 2017 idzie na studia. Prace znalazł u kolegi w pizzerii. i tutaj moje pytanie odnośnie ubezpieczenia jak z tym jest ? Byłam się z mamą pytać w ZUS-ie i od września nie jest ubezpieczony ,a gdyby musiał iść do lekarza to przyszły by rachunki. Pani z okienka poradziła aby zarejestrował się na âbezrobociuâ. Czy któraś z Was wie jak to wygląda ? Czy jest się po prostu ubezpieczonym na tym bezrobociu i już, czy trzebą przyjąć którąś z ofert pracy które mogą proponować ? PS> dodam ze w tej pizzerii jest zatrudniony bez zadnej umowy czyli na czarno i nie chciałby zmieniać tej pracy (przez ten rok)... Będę wdzieczna za odpowiedzi i przepraszam ze zakładam na intymnym, ale nie wiedziałam gdzie. Pozdrawiam Edytowane przez ANKA54321 Czas edycji: 2016-10-21 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Co z ubezpieczeniem ?
Rzeczywiście zarejestrowanie w urzędzie pracy to tymczasowo najlepsze rozwiązanie. Oczywiście niesie też za sobą pewne zobowiązania - wizyty w UP, ponadto jeżeli będzie odrzucal trzy oferty pracy to zostaje wyrejestrowany.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Zastanowiłabym się czy nie lepiej się zapisać chociażby do jakiejś szkoły policealnej, chociaż teraz przy wprowadzeniu 50 procentowej obecności to nie wiem jak to wygląda w praktyce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
[1=cb3bd79b36c27402fdfd42e f386b0644a8e2d957;6663400 1]Rzeczywiście zarejestrowanie w urzędzie pracy to tymczasowo najlepsze rozwiązanie. Oczywiście niesie też za sobą pewne zobowiązania - wizyty w UP, ponadto jeżeli będzie odrzucal trzy oferty pracy to zostaje wyrejestrowany.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Zastanowiłabym się czy nie lepiej się zapisać chociażby do jakiejś szkoły policealnej, chociaż teraz przy wprowadzeniu 50 procentowej obecności to nie wiem jak to wygląda w praktyce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Czyli to obowiazuje ze jak sie odrzuci 3 oferty to wyrejestrowywuja ? A czesto proponuja bo przeciez jest bezrobocie podobno ? A on pracy nie planuje zmieniac a chce być ubezpieczony a przeciez nie powie im ze robi na czarno .... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Bezrobocie... zależy gdzie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
[1=cb3bd79b36c27402fdfd42e f386b0644a8e2d957;6663454 6]Bezrobocie... zależy gdzie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] to niedbrze. i jezeli 3 krotnie odmowi to koniec ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Może ubezpieczyć się sam 370zl miesięcznie.
A jak nie to PUP i ciągnąć ubezpieczenie ile można. Zawsze coś, najwyżej odmówi 3oferty i go skreśla. Ja byłam zarejestrowana przez 1.5roku i dostałam 2skierowania na rozmowę o pracę. Żadnego stażu,żadnego szkolenia nic. Wysłano z Huawei P9 Lite... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli chodzi o oferty zgodne z jego wykształceniem, to wystarczy, żeby raz odmówił i go wyrejestrują z karą 90 dni (nie będzie mógł się w tym czasie zarejestrować w żadnym urzędzie pracy). To jest jakaś urban legend z tymi 3 ofertami, nie wiem, skąd to się wzięło. Po gołym ogólniaku multum ofert mu raczej nie grozi, ale może dostać ofertę na staż albo propozycję szkolenia. Zapisz
Zapisz Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2016-10-21 o 15:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;66635411]Mnie jeszcze żadnej nie zaproponowali
![]() A nie może mu ten kolega dać umowy zlecenie?[/QUOTE] Nie może. ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- [1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;66635861] To jest jakaś urban legend z tymi 3 ofertami, nie wiem, skąd to się wzięło. Zapisz [/QUOTE]Zapisz Czyli to ściema ? Jak z tym wkoncu jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale skoro ta opcja odpada, to jedynie zostaje PUP. Nic nie straci,a może zyskać. Wysłano z Huawei P9 Lite... ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
Wystarczy,ze weźmie to skierowanie i podczas rozmowy z potencjalnym pracodawcą powie,ze np. Za daleko itp oni od razu wypisują "nie spelnia wymagań" oddajesz i z glowy. Ofertę przyjęłas ![]() ![]() Wysłano z Huawei P9 Lite... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Pyskatka
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Co do oferowania pracy to jest roznie. Ja bylam zarejestrowana 7 miesiecy i dostalam 6 ofert pracy, ale w koncu sama sobie prace znalazlam, taka ktora mi odpowiadala.
Najważniejsza na świecie jest rodzina. Najpierw ta, w której się urodziłeś. Później ta, którą sam stworzyłeś. Edytowane przez dorris23 Czas edycji: 2016-10-21 o 18:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam osobę która wprost powiedziała w pup ze na czarno robi i prosi żeby jej ofertami pracy nie zawracać głowy. Znam też osobę która kombinowala jak mogła żeby do pracy nie iść bo miała kilku miesięczne dziecko niekwalifikujace się do żłobka z powodu wieku i musiała na staż iść, |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Co ja czytam
![]() 1. Po pierwsze, wyłudzenie prawa do świadczeń zdrowotnych przez rejestrację jako bezrobotny to właśni wyłudzenie, czyli przestępstwo. Nie chciałbym być w skórze brata Autorki, gdyby ktoś doniósł do UP, ZUS czy NFZ. 2. Wykreślenie jest już za nieprzyjęcie jednej oferty pracy - poczytajcie sobie choćby tutaj http://www.regiopraca.pl/portal/ryne...a-oferty-pracy 3. Jeżeli jakakolwiek instytucja państwowa wykryje ludzi pracujących na czarno to powiadamia urząd kontroli skarbowej, który może zacząć drążyć, jaki dochód osiągają pracownicy pracujący na czarno. Autorko, Twój brat zapewne od pracy na czarno nie będzie odprowadzał podatku, więc kolejny raz, jakby coś wyszło na jaw, nie chciałbym być w jego skórze. Naprawdę te rady co do kombinowania są niewarte dla ich kiepskiego stosunku korzyści do potencjalnych konsekwencji. Autorko, jak Twój brat chce mieć prawo do świadczeń to po prostu niech znajdzie legalną pracę. Bezrobocie w Polsce wg GUS-u wynosi 8,4%, a wg Eurostatu 5,9%, znalezienie czegoś pokroju pizzerii legalnie nie powinno zatem nastręczać kłopotu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Ściema. wystarczy, że odmówi jeden raz bez przyczyny pracy zgodnej ze swoimi kwalifikacjami.
Pracuję w branży, widzę to codziennie. W jednej rzeczy się pomyliłam - kara to 120 dni, nie 90. Cytat:
Ustawa z 30 IV 2004r.o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy Rozdział 9 Rejestracja bezrobotnych i poszukujących pracy oraz formy udzielanego wsparcia Art. 33 4. 3) a) Dostępna na stronie sejmu. Pracodawcy może coś naściemniać. Zapisz
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zasadniczo najmniej mu grozi jak będzie pracował na czarno i sam sobie opłaci to ubezpieczenie - bo za samą pracę na czarno grozi niewiele, wtedy o wiele większe problemy ma pracodawca (bo pracownika uznaje się wtedy za pokrzywdzonego przez pracodawcę, który mu nie dał umowy) ![]() no ale jak się zarejestruje i będzie pracował na czarno to się zaczynają prawdziwe schody dla niego - w przypadku wykrycia dostanie na pewno karę finansową, pewnie mniejszą niż większą bo zasiłek mu się nie należy ale kary nie uniknie co do ofert pracy z urzędu to trzeba odróżnić "odmówienie" pracy (czyli sytuacje, że pracodawca w ramach rekrutacji wybiera Ciebie na pracownika a Ty mu odmawiasz) od sytuacji kiedy stawiasz się na rekrutacji i jej nie przechodzisz (czyli pracodawca Ci wpisze, że nie spełniasz wymogów) - ludzie często idąc na taką rozmowę bez owijania w bawełnę proszą pracodawców o wpisanie, że się nie nadają a reakcje są różne, jedni wpiszą inni nie swoją drogą geniusz zbrodni po prostu - pracować na czarno w pizzerii i wyłudzać świadczenia z urzędu pracy ![]() a ten kolega co to go chce "zatrudnić" to tak po "uprzejmości" czy to standardowy proceder z pracą na czarno? bo jak tylko po uprzejmości to niech się też lepiej zastanowi bo mu ta uprzejmość dużo bardziej wyjdzie bokiem niż koledze któremu chce pomóc
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Urząd Pracy to nie jest darmowa ubezpieczalnia dla kombinatorów i nierobów. Jeśli się tam rejestrujesz - zgłaszasz gotowość do pracy. Znam przypadek, w którym to koleżanka propozycję pracy odrzuciła tylko raz, uzasadniając dlaczego, a jednak została wyrejestrowana.
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;66637966]Ściema. wystarczy, że odmówi jeden raz bez przyczyny pracy zgodnej ze swoimi kwalifikacjami.
Pracuję w branży, widzę to codziennie. W jednej rzeczy się pomyliłam - kara to 120 dni, nie 90. Ściema. Kuzyn albo miał szczęście, albo nie powiedział ci wszystkiego - może dwie poprzednie były niezgodne z jego kwalifikacjami lub miał uzasadniony powód do odmowy. Ustawa z 30 IV 2004r.o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy Rozdział 9 Rejestracja bezrobotnych i poszukujących pracy oraz formy udzielanego wsparcia Art. 33 4. 3) a) Dostępna na stronie sejmu. Pracodawcy może coś naściemniać. Zapisz [/QUOTE]No tak, raz dostał skierowanie na staż, niezgodny z jego kierunkiem więc odmówił, drugi raz ofertę pracy ale niestety 20km od miejsca zamieszkania - co do osoby bez samochodu trochę za dużo,wiec też odmówił. Za trzecim razem odmówił,bo na dniach miał zacząć pracę która sam znalazł i go wyrejestrowali. Ale wtedy było mu jedno ![]() Wysłano z Huawei P9 Lite... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
co ja w ogóle czytam...
![]() z jakich to cudownych powodów braciszek szanowny nie chce legalnej pracy? bo więcej pieniążków do kieszeni wpadnie? strasznie mnie denerwuje kombinatorstwo tego typu.. bo za ubezpieczenie takiego właśnie kombinatora płacą m.in wszyscy wypowiadający się tutaj, którzy odprowadzają podatki. a Ci wszyscy też, podejrzewam, "pieniążkami się nie wypróżniają". prac w gastronomii wszędzie jest sporo, wiec można przy odrobinie chęci znaleźć taką, gdzie dostanie umowę i co za tym idzie bezpłatną opiekę lekarską |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Pyskatka
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;66637966]Ściema. wystarczy, że odmówi jeden raz bez przyczyny pracy zgodnej ze swoimi kwalifikacjami.
Pracuję w branży, widzę to codziennie. W jednej rzeczy się pomyliłam - kara to 120 dni, nie 90. Ściema. Kuzyn albo miał szczęście, albo nie powiedział ci wszystkiego - może dwie poprzednie były niezgodne z jego kwalifikacjami lub miał uzasadniony powód do odmowy. Ustawa z 30 IV 2004r.o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy Rozdział 9 Rejestracja bezrobotnych i poszukujących pracy oraz formy udzielanego wsparcia Art. 33 4. 3) a) Dostępna na stronie sejmu. Pracodawcy może coś naściemniać. Zapisz [/QUOTE]Pierwsza kara to 90 dni, nastepna pol roku bodajże. ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Pierwsza 120 dni, druga 180, trzecia i każda następna 270.
Ale nie rozumiem, czemu ktoś, kto pracuje na czarno nie może płacić sobie ubezpieczenia samemu. Gdyby był normalnie zatrudniony, to przecież zabieraliby mu więcej. A jeśli zarabia grosze, to chyba bardziej opłaca sie staż za te 800 zł z hakiem i ubezpieczenie na free ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;66642691]Pierwsza 120 dni, druga 180, trzecia i każda następna 270.
Ale nie rozumiem, czemu ktoś, kto pracuje na czarno nie może płacić sobie ubezpieczenia samemu. Gdyby był normalnie zatrudniony, to przecież zabieraliby mu więcej. A jeśli zarabia grosze, to chyba bardziej opłaca sie staż za te 800 zł z hakiem i ubezpieczenie na free ![]() Dokładnie.. 120,180,270... Też tego nie rozumiem,sama placilam sobie ubezpieczenie jak miałam umowę o dzieło. Na pewno wyszlo mnie to taniej,niz rachunek za gips i rtg,albo operacje usunięcia woreczka żółciowego... Wysłano z Huawei P9 Lite... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
370 zł to dużo za ubezpieczenie? Ciekawe, bo osoba, która zarabia 3500 brutto musi odprowadzać 270 zł na ubezpieczenie zdrowotne, więc wcale nie tak dużo mniej, a do tego:
- 340 zł na ubezpieczenie emerytalne, - 52 zł na ubezpieczenie rentowe - 85 zł na ubezpieczenie chorobowe - i do tego 243 zł na zaliczkę na PIT Ten kto pracuje na czarno nie ponosi żadnego z tych obciążeń, więc faktycznie, 370 zł na ubezpieczenie to jest straszna kwota w porównaniu do tego, co płacą ludzie pracujący legalnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłano z Huawei P9 Lite... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Skoro zarabia niecały 1000, to chyba byłoby mu lepiej iść gdzieś indziej?
I mógłby sobie to wpisać w cv. Przecież to jakiś wyzysk jest, mniej niż tysiak, brak umowy, brak ubezpieczenia, wszystko na czarno. Czemu twój brat zdecydował się na coś takiego ![]() Swoją drogą niezły ten kuzyn, urabiać krewnego od małego, żeby sam chciał robić na beznadziejnych zasadach. Zapisz
Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2016-10-21 o 20:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Autorko, niech się ten Twój nieszczęsny brat zarejestruje w PUP, skoro go nie stać na ubezpieczenie - mniejsze zło, bo w razie jakiejś choroby jest ugotowany. Mocno tymczasowe i nieuczciwe rozwiązanie, ale jakieś jest. Ale doradź mu szukanie jak najszybciej nowej pracy, bo w tej nie ma ubezpieczenia, nie ma nic. Pryśnie mu gorącym tłuszczem w twarz, czy złamie sobie obie nogi podczas dostarczania pizzy i jest totalnie na lodzie. Jak ktoś z siebie daje robić frajera, to potem ciężko z tego wyjść. Przyzwyczai się, że g... zarabia, nic nie ma, a szef mu jeszcze mówi jakie to go szczęście spotkało, że w ogóle pracę ma i tak mu może minąć kilka ładnych lat.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-10-21 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
i co w pizzerii bez umowy, na pewno też bez badań...? masakra.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 19:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.