Wedding planner. Czy warto? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-24, 12:33   #1
Charlotta06
Raczkowanie

Wedding planner. Czy warto?

Hej. Ja z takim pytaniem, czy warto zatrudnić organizatora ślubów? Czy w Polsce to popularna praktyka? Chyba jeszcze nie, ale przyznam, że ja chętnie bym taką osobę zatrudniła.
Charlotta06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 12:47   #2
samiramis
Raczkowanie

Dot.: Wedding planner. Czy warto?

było już kilka wątków na ten temat.
Ja nie zatrudniałam, moja przyjaciółka również ale to dlatego, że same jestesmy bardzo dobrze zorganizowane i nie miałyśmy żadnych problemów z przygotowaniem wesela.
samiramis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 12:53   #3
madl_en
Raczkowanie

Pewnie zależy to od tego ile macie czasu na zorganizowanie wesela i na to, żeby się tym zajmować. Myślę że zajmując się szukaniem sal, fotografów itp w weekendy da się samemu zorganizować wszystko Ale jeśli jesteście bardzo zajęci i nie macie w ogóle czasu, to słyszałam, że takiemu organizatorowi mówi się jaki macie budżet i on powinien się w nim zmieścić i wszystko załatwić.
Stary 2012-09-24, 13:39   #4
Gorska_Kozica
Zakorzenienie

GG do Gorska_Kozica

Ja bym nie powierzyła organizacji takiego wydarzenia zupełnie obcej osobie. Ale to sie pewnie wiąże z tym, że ja muszę wszystko sprawdzić osobiście, po swojemu i jakby coś nie wyszło to miałabym pretensje tylko do siebie, a nie do cżłowieka, któremu zapłaciłam kasę, a on i tak spierniczył sprawę.
Poza tym organizacja ślubu i wesela to frajda
Gorska_Kozica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 14:36   #5
Jamee
Zakorzenienie

Ja sama nie powierzyłabym organizacji ślubu i wesela obcej osobie. Przygotowania do ślubu to przyjemność i nastrajanie się na ten dzień

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 15:11   #6
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141
Konto usunięte

jesli nie masz do tegoglowy yo dobry pomysl. ale musisz przygotowac sie ze kwota tej przyjemnosci nie bedzie mala
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 16:10   #7
paula54
Zakorzenienie

ja również nie oddałabym nikomu tej przyjemności jaką sprawia organizacja własnego ślubu. Tym bardziej, że ciężko jest komuś wytłumaczyć swoje oczekiwania i wizje, a sama najlepiej je znam
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-24, 19:46   #8
Blacky
Zadomowienie

Nie dla wszystkich to przyjemność.

To zależy tylko od Was: jak nie macie czasu/chęci, to jak najbardziej. ALE skonsultujcie się najpierw z rodzicami/rodzeństwem - może ktoś z nich chciałby się tym zająć i byłoby mu przykro, jakbyście wzięli kogoś obcego. Jak lubicie wszystko wiedzieć i załatwiać sami, to nie bierzcie nikogo i do dzieła.

Co do wynagrodzenia, to jest różnie z tego co się orientuje, ale prawdziwa konsultantka ślubna (nie taka, która zajmuje się tym z doskoku) może zaoszczędzić sporo kasy - mają swoje patenty na oszczędzaniu, a poza tym znają rynek, więc ciężko je naciągnąć. A wielu dostawców próbuje uszczknąć coś dodatkowego dla siebie jak się organizuje ślub albo chce się dogadywać "na gębę".

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Blacky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-25, 07:43   #9
Charlotta06
Raczkowanie

Blacky, no właśnie. Myślę podobnie. Nie mamy czasu bo pracujemy.
Rozmawialiśmy z rodziną i generalnie nastawiamy się na pomoc z zewnątrz. Tylko teraz trzeba dobrze poszukać
Stary 2012-10-07, 20:35   #10
Blacky
Zadomowienie

No i super.

Jeśli moge jeszcze coś poradzić, to według mnie lepiej iść do agencji lub konsultantki "na pełny etat", a nie jakiejś laski, która dorabia w weekendy i nawet nie miała szkolenia.

I koniecznie z usługą "koordynacji" - super sprawa (wiem po swoim weselu - sama musiałam wszystkiego pilnować, ja miałam wszystkie telefony do dostawców, itd.). Nie mówię, że było źle, mam ogromną satysfakcję po weselu. Ale nieco mniej skupiałam się na sobie, a w kościele cały czas myślałam o dekoracjach/kelnerkach/busie dla gości zamiast skupiać się na mszy.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Stary 2012-10-08, 13:15   #11
Chris_J
Przyczajenie

W dniu ślubu machina zaczyna się kręcić kręci się tak że nic jej nie może zatrzymać. Kto już "po" ten wie o co chodzi
Ślub i przyjęcie to jest już sprawdzian umiejętności organizacyjnych - to właśnie wtedy wyjdą na jaw wszelkie niedociągnięcia.

Z konsultantem:
- Dużo czasu w trakcie ceremonii, który możemy poświęcić zabawie i gościom. Co prawda przyjęcie jest dla gości, ale zawsze fajnie jest z każdym zamienić choć 2-3 zdania. Mnie się z wszystkimi nie udało.
- Można zrealizować więcej pomysłów, które planuje się na godzinę przyjęcia. Nie zawracam sobie głowy szczegółami i problemami.
- Zawsze można uciec w siną dal i niczym się nie przejmować...
- Nie jest tak że konsultant coś zepsuje - odwrotnie - to my możemy coś zepsuć wybierając złego konsultanta. Jak jest ktoś mało odpowiedzialny to trudno tutaj o szanse na powodzenie.
Generalnie jest on po to aby załatwiał wszystko to co normalnie zawracałoby nam głowę w czasie ceremonii i przyjęcia.

Bez konsultanta:
- Cała przyjemność organizacji jest po waszej stronie, ale trzeba pamiętać że to nie tylko przyjemności. Jednak to frajda, której się nie zapomina do końca życia. Bardzo dobry sprawdzian osobowości i samodyscypliny.
- Przed i po ceremonii a w szczególności w czasie przyjęcia, będziecie bombardowani pytaniami, różnymi sprawami organizacyjnymi, wynikającymi problemami. Nie da się tego uniknąć - można je jedynie ograniczyć bardziej przemyślanymi decyzjami jeszcze przez ceremonią. Jednak zawsze coś...
- Faktycznie jeżeli coś z planów nie wyjdzie to można mieć pretensje tylko do siebie, ale jak ja pamiętam to przez cały czas w głowie biegały myśli co z punktów już mogę odhaczyć i czy wszystko jest na miejscu i gotowe. Nawet prowadzić samochód chciałem sam Dzisiaj jak się nad tym zastanawiam to ...uff.
- Taniej - ale nie zawsze.
Chris_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-15, 09:21   #12
Charlotta06
Raczkowanie

Generalnie uważam, że "TEN" dzień powinien być dla mnie. Nie chcę się zamęczać dodatkowymi problemami, że coś nie dojechało, coś się popsuło, kwiaty zwiędły albo coś w tym guście. Zdaję sobie sprawę, że jest to wydatek ale skoro rodzina nam pomoże finansowo to dlaczego nie skorzystać? Przecież ludzie tak robią i jeszcze chyba nikomu korona z głowy, z tego powodu nie spadła... Tak czy siak, już zdecydowaliśmy. Teraz "polujemy" na specjalistów
Stary 2012-10-15, 10:33   #13
Blacky
Zadomowienie

I bardzo dobrze. W dniu ślubu jest tylko jedna zasada: Para Młoda i goście powinni czuć się jak najlepiej. Nie ma co robić czegoś, na co nie ma się ochoty.

Dajcie znać po jak wszystko wyszło.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Stary 2012-10-16, 07:52   #14
Charlotta06
Raczkowanie

Damy, damy! Na pewno! Jeszcze co prawda trochę zostało ale napiszę
A Wy macie jakiś wymarzony scenariusz? Jakieś miejsce?
Bo ja marzyłam o Santorini albo o Paryżu. Ale rzeczywistość zweryfikowała moje plany
Stary 2012-10-19, 07:05   #15
Viollet87
Zakorzenienie

Gdybym wymarzyła sobie jakiś nietypowy, stylizowany ślub i wesele to pewnie skorzystałabym z pomocy organizatorki, gdzie słowo pomoc jest kluczowe Za nic w świecie nie odpuściłabym sobie przyjemności organizowania własnego ślubu i wesela. Wychodzę za mąż za 10 miesięcy i sama wszystko ogarniam to nie jest wcale takie skomplikowane wystarczy pogrzebać po Necie, poczytać opinię i spotkać się z paroma osobami (np. pojeździć po salach, na próby zespołów itp.). Jeśli menadżer sali jest profesjonalny, to on sporo pomoże w ogarnięciu szczegółów przyjęcia

310813
Viollet87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-22, 08:15   #16
Charlotta06
Raczkowanie

Wszystko zależy od tego czy masz czas Moim zdaniem, jeżeli jest kogoś stać na taką pomoc, to czemu nie?
Stary 2012-10-22, 22:17   #17
Blacky
Zadomowienie

Zależy od czasu, to raz. Ale zależy też od tego czy kogoś to kręci. Na Wizażu są głównie dziewczyny samodzielnie planujące ślub i znajdujące w tym przyjemność. Ale wierzcie mi - jest mnóstwo osób, dla których nie jest to wcale, a wcale przyjemne. Nie chcą, nie wiedzą, nie umieją i już. I nikt im nie wmówi, że organizacja sporej imprezy to będzie super przeżycie i satysfakcja. I wcale niekoniecznie chodzi o stopień trudności - bo to, że można nie znaczy, że trzeba.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Stary 2012-10-23, 10:40   #18
Charlotta06
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Blacky Pokaż wiadomość
Zależy od czasu, to raz. Ale zależy też od tego czy kogoś to kręci. Na Wizażu są głównie dziewczyny samodzielnie planujące ślub i znajdujące w tym przyjemność. Ale wierzcie mi - jest mnóstwo osób, dla których nie jest to wcale, a wcale przyjemne. Nie chcą, nie wiedzą, nie umieją i już. I nikt im nie wmówi, że organizacja sporej imprezy to będzie super przeżycie i satysfakcja. I wcale niekoniecznie chodzi o stopień trudności - bo to, że można nie znaczy, że trzeba.
Ach! No zgadzam się. Zdecydowanie. Ja się bardzo cieszę, że tak uważasz Bo czasami mam wrażenie, że to, że ktoś bierze jakąś pomoc z zewnątrz to zaraz, że jest snobem, ma za dużo kasy i że ślub to wcale nie jest ważne wydarzenie... Echhh...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości