|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
Zarejestrowany: 2004-10
Wiadomości: 413
|
przepis na mazurka
Dziewczynki! Potrzebuje jakiś sprawdzony przepis na mazurka wielkanocnego... Żeby był dobry i nie za trudny ( bo ja to kucharka nie jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-02
Wiadomości: 4 214
|
Re: przepis na mazurka
Mazurek czekoladowy
(8 porcji) Składniki · mąka, 30 dkg · margaryna, 1 kostka · cukier puder, 10 dkg · proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki · śmietana, 1 szklanka · kakao, 3 łyżki · cukier, 1 szklanka · mleko słodkie, 1,5 szklanki · masło, 3 łyżki · bakalie, 10 dkg · jajka ugotowane na twardo, 4 sztuki · Żelatyna spożywcza · żółtko, 1 sztuka Sposób przyrządzenia: CIASTO: Z mąki, tłuszczu, jajek, surowego żółtka, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek, wyłożyć do blachy i upiec. Następnie ostudzić. POLEWA: Śmietanę, szklankę mleka, kakao i cukier zagotować. Do ciepłego dodać 3 łyżki masła. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki zimnego mleka, zahartować trzepaczką i połączyć z polewą czekoladową. Wylać na upieczony placek. Udekorować bakaliami według uznania. Mazurek z lukrem cytrynowym (8 porcji) Składniki · marmolada, 20 dkg · mąka pszenna, 20 dkg · cukier kryształ, 10 dkg · cukier puder, 15 dkg · masło, 10 dkg · jajko, 2 sztuki · sok z cytryny, 1 łyżka · esencja arakowa, 1 łyżeczka · bułka tarta, 2 łyżki · konfitura z wiśni, 2 łyżki · migdały obrane, 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Przygotować ciasto: masło(10 dag), 1 jajko, żółtko i posiekaną laskę wanilii (lub cukier wanilinowy WINIARY) utrzeć z cukrem (10 dag) na pulchną masę. Następnie dodawać stopniowo mąkę i nadal ucierać, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto równą warstwą (grubość ok. 1,5 cm) i piec 20-30 min w temp. 180 st. Przygotować lukier: 1 białko utrzeć z cukrem pudrem (15 dag). Pod koniec ucierania dodać esencję i sok z cytryny. Ostudzone ciasto posmarować marmoladą i polukrować. Przybrać konfiturami i migdałami. P.S. Przepisy te mam w swoich zbiorach, ale nie próbowałam ich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Re: przepis na mazurka
Hej, tutaj znajdziesz duzo fajnych mazurków:
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/mazurki.html Ja już kilka wypróbowałam... mniam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
Zarejestrowany: 2004-10
Wiadomości: 413
|
Re: przepis na mazurka
Dziękuję Wam , a ma ktoś może sprawdzony przepis? Bo boje się, że jest jakiś lewy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: Wielkopolska
Wiadomości: 290
|
Re: przepis na mazurka
Mazurek to po prostu dobre kruche ciasto, na które wykładasz, co chcesz;
może to być polewa czekoladowa udekorowana kwiatkami z płatków migdałowych albo wzorkiem z orzechów włoskich, masa kajmakowa - najprostsza to gotować 3-4 godz. mleko skondensowane w zamkniętej puszce w granku z wodą, masa kokosowa - zagotowana tłusta śmietanka z wiórkami kokosowymi i cukrem, zwykły lukier z wzorkiem z rodzynek, wiśni i co Ci tam do głowy przyjdzie. Ciasto kruche - mój wypróbowany przepis: 220 dag mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, 3/4 szkl. cukru pudru, 3/4 kostki (200g) miękkiego masła, 2 żółtka - wszystko posiekać, zagnieść i przynajmniej pół godziny do lodówki (najlepiej na 1 godzinę). Piecze się ok. 40-50 min. w 180st. Jest pyszne i kruchutkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-11
Wiadomości: 183
|
Mazurek pomarańczowy i babka piaskowa
Pilnie poszukuję sprawdzonych przepisów. Babka ma być
"taka jak ze sklepu" to życzenie mogo męża. Pomożecie?
__________________
Żyjemy tak jak śnimy – samotnie "Jądro ciemności" Joseph Conrad |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Re: pomocy! Mazurewk pomarańczowy i babka piaskowa
"jak ze sklepu " czyli??? Bo nie jadłam nigdy takiej babki
![]() ![]()
__________________
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Re: pomocy! Mazurewk pomarańczowy i babka piaskowa
Mazurek pomarańczowy :
CIASTO :60 dag mąki ,30 dag margaryny, 1 jajko ,4 zółtka ,16 dag cukru pudru ,1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) ,sczypta soli MASA : 3-4 duże słodkie pomarańcze (bez pestek) ,1 cytryna ,40 dag cukru pudru. WYKONANIE 1. Składniki ciasta dokładnie posiekać nożem,szybko zagnieśc ciasto. Uformowac kulę,zawinąc w folię i włozyć na godzinę do lodówki. 2.Schłodzone ciasto rozwałkować na palcek grubości 1-2 cm.Ostrożnie przenieśc go do dużej prostokątnej formy wyłozonej papierem do pieczenia.Brzegi ciasta wywyiąnc do góry,tak żeby utworzył sie brzeg o wysokości ok 2 cm. 3.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C .Piec ok 25 minut. 4.Pomarńcze i cytrynę wyszorowac dokładnie ,opłukac i polać wrzącą wodą.Osuszyć,przekroić (wyjąc pestki jak trzeba). Owoce razem ze skórką rozdrobnić w malakserze albo w maszynce do miesa. 5.Masę owocową przełozyć do granka ,dodac rpzesiany cukier puder i smazyć na małym ogniu do czasu aż zacznie gęstnieć i stanie się szklista. 6.Ciepłą masę równomiernie rozłożyć na upieczonym spodzie,pzostawić do całkowitego zastygnięcia. Udekrować owocami,bakaliami. (ja uzywam cząstek pomarańczy (mandarynek),ananasa,wiśn i ze spirtyusu albo kompotu ![]() Na babkach się nie znam ,ew. moge podpytać mamę,bo jej zawsze wychodzi ![]() Pwodzenia w pieczeniu ![]() Stokrotka ....w kuchni od 7 rano ![]()
__________________
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-11
Wiadomości: 183
|
Re: pomocy! Mazurewk pomarańczowy i babka piaskowa
Stokrotka_to_ja - wielkie dzięki za przepis. Na pewno
wypróbuje. Może któraś jednak robi babkę piaskową i znajdzie czas aby mnie poratować. A ja nie umiem wstawiać takich ślicznych kulek ![]()
__________________
Żyjemy tak jak śnimy – samotnie "Jądro ciemności" Joseph Conrad |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Re: pomocy! Mazurewk pomarańczowy i babka piaskowa
Podam ci przepis na babke dwukolorowa, ktora udaje sie nawet mojej 12-letniej corce.
Skladniki: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki maki, 2 lyzeczki proczku do pieczenia, 250 g margaryny, 2 lyzki kakao. Margaryne rozpuscic w garnku na ogniu i ostudzic. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubic mikserem na puszysta mase. Do masy wsypac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszac. Nastepnie dodac ostudzona margaryne i mieszac aby skladniki sie polaczyly. Polowe ciasta wlac do formy, wysmarowanej margaryna i posypanej bulka tarta, a do reszty wsypac kakao, wymieszac i wylac na jasne ciasto. Jesli uzywasz formy prostokatnej wlewaj po srodku, wzdluz formy, jesli uzywasz okraglej, to wlewaj naokolo ok 5 cm od brzegu. Wstawic do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i piec ok 50 min. Po wyjeciu i ostudzeniu mozna posypac cukrem pudrem lub oblac polewa np.kakaowa. Pozdrawiam ![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Re: pomocy! Mazurewk pomarańczowy i babka piaskowa
hej! Zajrzyj na http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=58 ja dzisiaj zrobilam Babke grecka, przepis juz znalam wczesniej i robie ja od paru lat, bardzo smaczna. Polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 12
|
![]()
Tutaj możecie dawać przepisy na smaczne potrawy. Może ja zacznę
![]() Bananowy mazurek. Składniki: Ciasto: po szklance mąki i cukru, 1/3 szklanki kaszy manny, 2 banany, 3 łyżki miodu, 3 jaja, pół szklanki rodzynków, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki oleju. Polewa: pół kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki mleka, 2-3 łyżki kakao; połówki orzechów włoskich i skórka pomarańczowa do dekoracji. Sposób przygotowania: Banany zetrzeć na tarce o otworach średniej wielkości. Dodać cukier, miód, jaja i ucierać drewnianą pałką. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, powoli, ciągle ucierając, wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Na końcu wlać olej i włożyć sparzone wrzątkiem, osączone i obtoczone w mące rodzynki, starannie wymieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30 min. Po wystudzeniu przeciąć na dwa równe prostokąty. Z podanych składników ugotować polewę. Polać nią oba kawałki ciasta i udekorować. Dżem wieloowocowy. Składniki: Po 1 kg kwaśnych jabłek, śliwek, twardych dojrzałych gruszek, 20 dag rodzynek, 20 dag łuskanych orzechów włoskich, 1,5 kg cukru, pół laski wanilii, kilka goździków. Sposób przygotowania: Jabłka i gruszki obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, śliwki przepołowić i wydrylować. Owoce włożyć do rondla, wymieszać, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Następnie postawić na małym ogniu i gotować godzinę, często mieszając. Dodać opłukane rodzynki, posiekane orzechy, drobno pokrojoną lub startą wanilię i goździki. Gotować, aż masa owocowa się zeszkli. Gorący dżem przełożyć do wyprażonych słoików typu twist, wypełniając je po brzegi. Mocno zakręcić i odpowietrzyć, ustawiając słoiki do góry dnem. Mam nadzieję, że tyle wystarczy, choć będę na bierząco wpisywać tu różne przepisy <lol>. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
|
Dot.: Przepisy
wiesz klaudia ale całe to forum służy min.do zamieszczania przepisów na smaczne potrawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:34.