POŁOŻNICTWO 2012 Lublin - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-09, 20:50   #1
maajulkaa9
Raczkowanie

POŁOŻNICTWO 2012 Lublin

Zakładam wątek dla kandydatek na położnictwo w tym roku w Lublinie :) Łączmy się! :-)
maajulkaa9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-11, 12:09   #2
dominikaariel
Raczkowanie

Dot.: POŁOŻNICTWO 2012 Lublin

Hej właśnie dziś zarejestrowałam się na położnictwo w Lublinie co prawda jako drugi kierunek jak niedostane się na pielęgniarstwo, ale kto wie może zostanę położną
dominikaariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-11, 20:44   #3
czaryMary5620
Raczkowanie

ooo ja też chcę się przyłączyć do wątku mimo ze wybieram sie na pielęgniarstwo. Mogę mogę?
czaryMary5620 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-11, 22:23   #4
kasiakalia29
Raczkowanie

Na pielęgniarstwo ej no to witaj w klubie Już rejestrowałaś się na medycznym ?
kasiakalia29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-12, 14:06   #5
czaryMary5620
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiakalia29 Pokaż wiadomość
Na pielęgniarstwo ej no to witaj w klubie Już rejestrowałaś się na medycznym ?
hmm nie ide na żadne uniwersytety tylko na awf i panstwowa szkole wyzsza
Stary 2012-06-12, 14:38   #6
maajulkaa9
Raczkowanie

dominikaariel - na pielegniarstwo dużo łatwiej się dostać także bez obaw

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

ja własnie jako drugie na wszelki wypadek wybrałam pielegniarstwo jak Wam matura poszła? mogłyby juz byc te wyniki.. ;p
Stary 2012-06-12, 15:09   #7
czaryMary5620
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maajulkaa9 Pokaż wiadomość
dominikaariel - na pielegniarstwo dużo łatwiej się dostać także bez obaw

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

ja własnie jako drugie na wszelki wypadek wybrałam pielegniarstwo jak Wam matura poszła? mogłyby juz byc te wyniki.. ;p
matura całkiem spoko, co zdawałaś i gdzie sie wybierasZ?
dziewczyny po ile kierunków wybieracie???

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-12, 17:41   #8
dominikaariel
Raczkowanie

hm na pielęgniarstwo łatwiej się dostać ? no co Ty mi się wydaję, że na położnictwo łatwiej mniej chętnych Ja wybrałam tylko dwa kierunki nie ma kasy na składanie na więcej bo jeszcze wybrałabym fizjoterapie A matura hm przy tych wymaganiach uczelni to wydaję mi się, że spoko chociaż wszystko podstawa właśnie jak myślicie podstawa wystarczy ?
dominikaariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-12, 18:20   #9
czaryMary5620
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dominikaariel Pokaż wiadomość
hm na pielęgniarstwo łatwiej się dostać ? no co Ty mi się wydaję, że na położnictwo łatwiej mniej chętnych Ja wybrałam tylko dwa kierunki nie ma kasy na składanie na więcej bo jeszcze wybrałabym fizjoterapie A matura hm przy tych wymaganiach uczelni to wydaję mi się, że spoko chociaż wszystko podstawa właśnie jak myślicie podstawa wystarczy ?
ojj ja się boję, bo miejsc jest 60 teraz strach.... a na fizjoterapie nie opłaca sie isc mimo ze to baaardzo fajny i ciekawy kierunek ale teraz fizjoterapeutów jest full...
Stary 2012-06-12, 18:28   #10
kasiakalia29
Raczkowanie

ale składasz na położnictwo do Lublina ? to tam sprawdzałam na stronie uczelni to limit jest 80 osób a na pielęgniarstwo 150 więc chyba nie jest tak źle ? chociaż z tego co się orientuje to coraz więcej chętnych jest na ten kierunek :/
Stary 2012-06-12, 19:20   #11
czaryMary5620
Raczkowanie

Cytat:
ale składasz na położnictwo do Lublina ? to tam sprawdzałam na stronie uczelni to limit jest 80 osób a na pielęgniarstwo 150 więc chyba nie jest tak źle ? chociaż z tego co się orientuje to coraz więcej chętnych jest na ten kierunek :/
nieee, ja nie składam na żadne położnictwo, nigdyyy, u mnie na dwóch uczelniach jest 60 miejsc

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-12, 22:43   #12
nimfetkaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dominikaariel Pokaż wiadomość
Na pielęgniarstwo łatwiej jest się dostać - co prawda chętnych jest więcej niż na położnictwo, ale w parze z tym idzie odpowiednia liczba miejsc (zdecydowanie większa niż na położnictwie).

Przykładowo CMUJ - 200 miejsc na piel. i 60 miejsc na poł. Ostateczne progi na położnictwie w zeszłorocznej rekrutacji były o ok. 20 punktów wyższe niż na pielęgniarstwie
nimfetkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-13, 14:18   #13
Afrolla_113
Raczkowanie

Cytat:
Zakładam wątek dla kandydatek na położnictwo w tym roku w Lublinie Łączmy się!
Położnictwo albo Lublin, albo Kraków, ale za Lublin zapłaciłam już wczoraj, zobaczymy jak to będzie
Afrolla_113 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-13, 19:27   #14
maajulkaa9
Raczkowanie

Na pielęgniarstwo w tamtym roku ostatnia osoba na liście miała 70 parę punktów, także dużo łatwiej się dostać na pielęgniarstwo niż położnictwo ;p tym bardziej, że więcej miejsc. Ja na położnictwo do Lublina, jak się nie dostanę, to pielęgniarstwo ale i tak za rok na położnictwo będę próbowała Ale jestem dobrej myśli bo obstawiam 65-70 % i z ang rozsz i z biol rozsz, także raczej luz oby, bo już się nie mogę doczekać
Stary 2012-06-14, 11:21   #15
czaryMary5620
Raczkowanie

Cytat:
Na pielęgniarstwo w tamtym roku ostatnia osoba na liście miała 70 parę punktów, także dużo łatwiej się dostać na pielęgniarstwo niż położnictwo ;p tym bardziej, że więcej miejsc. Ja na położnictwo do Lublina, jak się nie dostanę, to pielęgniarstwo ale i tak za rok na położnictwo będę próbowała Ale jestem dobrej myśli bo obstawiam 65-70 % i z ang rozsz i z biol rozsz, także raczej luz oby, bo już się nie mogę doczekać
:O to ja sie wybieram na pielegniarstwo mimo ze zdawałam wszytsko z podstawy i biologie (ktorej chyba nie zdałam) i geografie (licze na max70%) :/ ojj, chyba bedzie ciezko
Stary 2012-06-14, 15:53   #16
maajulkaa9
Raczkowanie

Spokojnie ta ostatnia osoba podała do rekrutacji TYLKO geografię rozszerzoną, którą miała napisaną na jakieś 50% o ile się nie mylę także drugi przedmiot jeszcze jakiś dasz i luzik
Stary 2012-06-14, 16:40   #17
czaryMary5620
Raczkowanie

Cytat:
Spokojnie ta ostatnia osoba podała do rekrutacji TYLKO geografię rozszerzoną, którą miała napisaną na jakieś 50% o ile się nie mylę także drugi przedmiot jeszcze jakiś dasz i luzik
jestes z lubelskiego??? jak cos to ja tez ale osobiscie Lublin mi sie nie podoba
Stary 2012-06-14, 22:41   #18
olaa_93
Raczkowanie

Witam witam ja również na położnictwo ale składałam i na pielęgniarstwo bo "w razie czego" ale z tego co na dniach otwartych rozmawiałam z położna to mówiła że biorą wszystkich a nawet nadmiar miejsc jest O_o jeśli chodzi o mature to licze ang. podstawe na 92 a biologie rozszerzona koło 60-70 ale pewna nie jestem Mam do was małe pytanko, czy wam też odradzano położnictwo czy to tylko ja musiałam długoo tłumaczyć że to to co chce robić?

Edytowane przez olaa_93
Czas edycji: 2012-06-15 o 00:24
olaa_93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 00:56   #19
maajulkaa9
Raczkowanie

Nie jesteś sama! Mi ględzili, żebym zdawała chemię i szła na medycynę.. Oczywiście nikt nie potrafił zrozumieć, że do chemii głowy nie mam przez moja cudowna nauczycielkę, i że nie chcę przez 5 lat siedzieć tylko i wyłącznie w książkach. Poza tym, czy otwieranie dzieciom oczu na świat i uśmiech świeżo upieczonej mamy nie są piękne?
Generalnie odradza się pielęgniarstwo i położnictwo ze względu na małe zarobki. Ale tak naprawdę teraz żeby dużo zarabiać to trzeba mieć albo własną firmę, albo być po prawie, albo po medycynie i to jeszcze mieć znajomości. Także nie przejmujmy się tym co mówią inni i próbujmy uczyć się jak najlepiej i być potem jak najlepszymi położnymi

---------- Dopisano o 01:56 ---------- Poprzedni post napisano o 01:41 ----------

Cytat:
Napisane przez czaryMary5620 Pokaż wiadomość
jestes z lubelskiego??? jak cos to ja tez ale osobiscie Lublin mi sie nie podoba
Ja nie bardzo miałam wybór, bo brak kasy na jakieś wyprowadzki Ale ja lubię Lublin także poza tym, że moje najbliższe koleżanki wyjeżdżają gdzieś dalej, to nie widzę problemu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-15, 11:40   #20
czaryMary5620
Raczkowanie

a jak uważacie jaki najtrudniejszy przedmiot jest na pielęgniarstwie ??? Duzo jest fizyki i chemii?? Bo z tym u mnie słabo, ale moze jakos dam sobie rade,..
Stary 2012-06-15, 12:36   #21
olaa_93
Raczkowanie

maajulkaa9 widzę że nie tylko na mnie się tak zawzięli z tą medycyną a z chemią również miałam identycznie, dzięki "świetnej pani od chemii'... o ironio... ale teraz nie żałuje bo szykujemy sie do najpiękniejszego zawodu świata. Jestem świadoma że milionów za to nie będzie ale jaka satysfakcja! na jakimś forum położnych przeczytałam że " to bardzo ciężki kawałek chleba ale jaki smaczny" więc dobrze że są ludzie którzy dodatkowo motywują

czaryMary5620 ja również lubelskie, pozdrawiam a Co to studiowania w Lublinie( może i z miastem szału nie ma) ale naprawdę szkoda marnować kasy na mieszkanie gdzieś typu Warszawa, Wrocław bo zarobki lubelskie a ceny mieszkań i życia warszawskie. ale po studiach jak najbardziej mam zamiar gdzieś dalej pójść a i odnośnie pielęgniarstwa, koleżanki siostra jest i w sumie chyba jak wszedzie najtrudniejsza jest anatomia jak to sie przebrnie to leci ( a chemi i fizyki chyba nie ma....tak mi sie wydaje a przynajmniej mam taka cicha nadzieje bo nie umiem )
Stary 2012-06-16, 00:14   #22
maajulkaa9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olaa_93 Pokaż wiadomość
maajulkaa9 widzę że nie tylko na mnie się tak zawzięli z tą medycyną a z chemią również miałam identycznie, dzięki "świetnej pani od chemii'... o ironio... ale teraz nie żałuje bo szykujemy sie do najpiękniejszego zawodu świata. Jestem świadoma że milionów za to nie będzie ale jaka satysfakcja! na jakimś forum położnych przeczytałam że " to bardzo ciężki kawałek chleba ale jaki smaczny" więc dobrze że są ludzie którzy dodatkowo motywują

czaryMary5620 ja również lubelskie, pozdrawiam a Co to studiowania w Lublinie( może i z miastem szału nie ma) ale naprawdę szkoda marnować kasy na mieszkanie gdzieś typu Warszawa, Wrocław bo zarobki lubelskie a ceny mieszkań i życia warszawskie. ale po studiach jak najbardziej mam zamiar gdzieś dalej pójść a i odnośnie pielęgniarstwa, koleżanki siostra jest i w sumie chyba jak wszedzie najtrudniejsza jest anatomia jak to sie przebrnie to leci ( a chemi i fizyki chyba nie ma....tak mi sie wydaje a przynajmniej mam taka cicha nadzieje bo nie umiem )
Widzę, że nie tylko ja wszystkie możliwe fora i strony przeczytałam

Właśnie podobno najtrudniejsza anatomia i potem też farmakologia ciężka. Ale damy radę!
Co do chemii to jako takiej nie ma, ale jest biochemia
Stary 2012-06-16, 12:07   #23
kasiakalia29
Raczkowanie

ej to kto w końcu chce iść na pielęgniarstwo a kto na położnictwo bo lekko się pogubiłam hm a tak w ogóle to dużo osób odpada na pierwszym roku ? bo słyszałam, że właśnie biorą wszystkich zgłaszających a potem połowa i tak odpada no a ja właśnie noga jestem z chemii i fizyki więc się trochę obawiam ;/
Stary 2012-06-16, 15:43   #24
maajulkaa9
Raczkowanie

Cytat:
ej to kto w końcu chce iść na pielęgniarstwo a kto na położnictwo bo lekko się pogubiłam hm a tak w ogóle to dużo osób odpada na pierwszym roku ? bo słyszałam, że właśnie biorą wszystkich zgłaszających a potem połowa i tak odpada no a ja właśnie noga jestem z chemii i fizyki więc się trochę obawiam ;/
ja położnictwo

Tak jak powiedziałam jako takiej chemii, czy fizyki nie ma, jest biochemia, a co do przedmiotów związanych z fizyką to nie wiem. Ale nie martw się ja też z jednym i drugim sobie nie radzę
Stary 2012-06-16, 18:44   #25
olaa_93
Raczkowanie

Ja też zdecydowanie położnictwo i z tego co wyczytałam(taak chyba wszystkie możliwe fora) to albo na egzaminach albo sami rezygnuja bo niektorzy na "przezimowanie" przychodza a potem za rok na medycyne ale u nas zaduzo nauki to rezygnuja. Fizyka i chemia to złoo i ciemna magia niepojęta:confu sed: xD a orientujecie się jak ta biochemia wygląda?
Stary 2012-06-16, 19:19   #26
kasiakalia29
Raczkowanie

A ktoś wie jak tam ze zdawalnością ? dużo osób odpada po pierwszym roku ? hehehe to widzę kiepsko z nami będzie jak nikt nieogarnięty z tą fizyka i chemią hehe nie będzie od kogo brać korków :P
Stary 2012-06-17, 10:43   #27
maajulkaa9
Raczkowanie

Z tego co słyszałam to pewna ilość osób sama odchodzi, bo po prostu stwierdza, że to nie dla nich i się do tego nie nadają. Była nawet jedna gościówa, która poszła na położnictwo mimo, ze nie lubi dzieci i oczywiście zrezygnowała ;p Co do oblewania egzaminów to nie wiem, ale wychodzę z założenia, że jak komuś naprawdę zależy to da się przez wszystko przejść jak nie pierwszy termin to drugi, a jak coś to komis ;p Damy radę!

Edytowane przez maajulkaa9
Czas edycji: 2012-06-17 o 10:45
Stary 2012-06-17, 10:48   #28
olaa_93
Raczkowanie

już raz pisałam ale coś się nie pojawiło ja na położnictwo !
podobno bardzo ciężko ale damy rade xD kto jak nie my xD a właśnie biochemia to ogólnie coś w stylu cykli , reakcji pomostowych itp? czy jak? O_o

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Cytat:
Z tego co słyszałam to pewna ilość osób sama odchodzi, bo po prostu stwierdza, że to nie dla nich i się do tego nie nadają. Była nawet jedna gościówa, która poszła na położnictwo mimo, ze nie lubi dzieci i oczywiście zrezygnowała ;p Co do oblewania egzaminów to nie wiem, ale wychodzę z założenia, że jak komuś naprawdę zależy to da się przez wszystko przejść jak nie pierwszy termin to drugi, a jak coś to komis ;p Damy radę!

To może dziewczyna która na dniach otwartych była na Chodźki? Bo tamta też mówiła że nie lubi dzieci xD przynajmniej była szczera xD
Stary 2012-06-17, 11:34   #29
kasiakalia29
Raczkowanie

Racja damy radę jak będą nas wywalać drzwiami do wejdziemy oknem Kurcze ciekawe jak tam rekrutacja przejdzie mam nadzieje, że wszystkie się dostaniemy hm chociaż jak biorą nawet pod uwagę ustny język obcy to chyba kierunek taki oblegany nie jest
Stary 2012-06-18, 12:05   #30
boberka123
Przyczajenie

Witam! Także wybieram się na położnictwo do Lublina
Nie mogę doczekać się wyników ;p
trzymam kciuki za nas wszystkie ;]
boberka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości