|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Domowe zabiegi na ubraniach... i nie tylko:)
Hej, nie wiem czy istnieje podobny wątek, ale chciałam spytać o metody "wybielania" ciuchów, tzn mam parę białych bluzeczek, które straciły swą idealną bieel
![]() 1. nie wiem jak długo moczy się ubranka oraz w ciepłej czy zimnej wodzie? 2. czy to nie wpływa szkodliwie na materiał bądź na skórę(moja jest szczególnie alergiczna ![]() 3. czy można moczyć t-shirty z kolorowymi nadrukami, elementami? ![]() nie śmiejcie się, ale naprawdę nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Domowe zabiegi na ubraniach... i nie tylko:)
szukałam podobnego wątku, ale nie znalazłam, być może przeoczyłam.
moje informacje pochodzą z różnych źródeł, często "szeptanych" więc jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi, niektórych sposobów nie testowałam ![]() solą możesz wybielić np. serwetki albo obrusy. muszą moczyć się przez całą noc. jeśli chcesz wybielić bieliznę to najlepiej na całą noc wymoczyć ją w zsiadłym mleku i potem uprać, albo do prania dodać torebkę proszku do pieczenia. koszule można moczyć w plasterkach cytryny. jeśli chodzi o koszulki, to ja czasem zostawiam je namoczone w proszku i dosypuje sody oczyszczonej, ale to raczej żeby pielęgnować ich obecną biel. jeśli koszulka jest już poszarzała to wydaje mi się, że soda nie da jakiegoś spektakularnego efektu. jak zawiodą domowe sposoby zawsze możesz wypróbować wybielacze chemiczne ;p
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
właśnie dalej nie wiem co z koszulkami z kolorowymi nadrukami, czy one przypadkiem nie wyblakną?
![]() no i boję się wybielaczy chemicznych.. więc najpierw sprawdzę któryś ze sposobów na koszulce, właściwie i tak nic nie tracę, bo miałam ją wyrzucić.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Spróbuj użyć proszku do pieczenia. Najlepiej w nim wymocz koszulki, a później wsyp do pralki z proszkiem do prania i wypierz koszulki. Moje skarpetki są bielsze niż po moczeniu domestosie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.