![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Studentki chemii, byłe studentki chemii, przyszłe studentki chemii:))
Cześć dziewczyny.
Szukałam podobnego wątku, ale nie znalazłam, więc założyłam nowy, jeśli takowy jednak istnieje proszę o podpięcie. ![]() Otóż, mam 19 lat, za rok czeka mnie matura ( jestem w tech. o profilu ochrona środowiska). Marzę o studiach chemicznych, ale nie mam pojęcia, jak, gdzie i co ![]() Jako że jestem osobą wszystko bardzo przeżywającą, panikuję i martwię się maturą ( do której już się przygotowuje z resztą ![]() ![]() w przyszłości chciałabym uczyć w szkole ( o tak ![]() ![]() ![]() bądź pracować w jakimś laboratorium ( ale bardziej to pierwsze) ![]() Byłabym wdzięczna za wszelkie wskazówki, spostrzeżenia i porady. ale Także liczę na to, żę w tym wątku zbiorą się wszystkie chemikomaniaczki i będą dzieliły się swoimi przeżyciami i wątek nie umrze ![]() Zapraszam gorąco ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studentki chemii, byłe studentki chemii, przyszłe studentki chemii:))
Zgłaszam się jako chemikomaniaczka i studentka chemii w jednym
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
melduje się
setki serc, jedno bicie ASSECO RESOVIA miłość na całe życie Nie ma ideałów, ale są anioły, które spotyka się tylko raz w życiu. Bo masz w oczach niebo, moje osobiste niebo. To spojrzenie, które daje wiarę w lepsze jutro ban na zakupy kosmetyczne
40 dni czas start - koniec 25.08.2013 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Zgłasza się kolejna studentka chemii
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
to i ja się zgłoszę mimo, iż w maju piszę maturę, ale też planuję iść w kierunku chemii
![]() uroiłam sobię technologię chemiczną na Politechnice Krakowskiej ew. na AGH ![]() może znajdzie się tu jakaś studentka tego kierunku, na którejś z tych uczelni? ![]()
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Witam wszystkie;*
---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- szczerze mówiąc zastanawaiam się nad Lublinem, co myślicie o tym? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
setki serc, jedno bicie ASSECO RESOVIA miłość na całe życie Nie ma ideałów, ale są anioły, które spotyka się tylko raz w życiu. Bo masz w oczach niebo, moje osobiste niebo. To spojrzenie, które daje wiarę w lepsze jutro ban na zakupy kosmetyczne
40 dni czas start - koniec 25.08.2013 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
oł cóż za spotkanie
![]() ![]()
![]() |
#10 | |||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Droga Autorko cieszę się , że w przyszłości chciałabyś dołączyć do grona studentów chemii ![]() Ciężko mi jest udzielać Ci jakiś wskazówek czy w ogóle wypowiadać się na temat tych studiów bo patrze na nie z dwóch perspektyw ![]() Po pierwsze studia chemiczne wymagają dużego wkładu i zaangażowania w naukę. To duża ilość materiału który musisz opanować -zazwyczaj w odwrotnie proporcjonalna do czasu przeznaczonego na naukę- Studia chemiczne to kolokwia wykładowe , seminaria , laborki ( na które nie możesz wejść bez uprzedniego przygotowania ) , to ćwiczenia na których stoisz pod tablicą i czasami nie wiesz jak rozwiązać zadanie. To stres jaki przeżywasz przed zaliczeniem czy kiedy na laborce gdy nie wychodzą Ci pomiary i grozi niezaliczenie przedmiotu. Studia chemiczne to nieprzespane noce po których idziesz na 7 na zaliczenie i musisz do 18 jeszcze na zajęciach siedzieć ![]() ![]() To wszystko spotkało mnie podczas czterech lat studiów ale powiem Ci, że nie żałuje, że wybrałam akurat ten kierunek. Chemia wbrew pozorom jest bardzo przyjemną dziedziną nauki (mino ,że czasami daje w kość) Jeżeli jest Twoją pasją to bardzo polecam te studia. To jest bardzo "życiowa"dziedzina nauki. Uczę się na Politechnice. A największą frajdę sprawia mi właśnie nauka tego co można zaobserwować w życiu a doświadczalnie jest to przeze mnie potwierdzane na zajęciach ![]() Chemia daje mi też inne możliwości np. na Walentynki zrobiłam chłopakowi na zajęciach duże serce z materiału kompozytowego z czerwonym pigmentem ![]() Co do uczelni to polecam uczelnie techniczną. Kształci pod kątem przemysłu i moim zdaniem daje więcej możliwości A nawet jak chcesz później uczyć chemii możesz zrobić sobie jakiś fakultet , który Ci to umożliwi. Tak naprawdę podczas nauki chemii na studiach zadecydujesz w jakim kierunku będziesz chciała się rozwijać: czy to będzie przemysł , laboratorium czy nauka w szkole ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Ja też studiuję chemie na Politechnice we Wrocławiu, właściwie to juz kończę - Vrok. Studia są naprawdę ciekawe, tego jednego nie można im zarzucić, godziny spędzone w laboratorium i przeprowadzanie wielu ciekawych syntez to naprawdę ogromna przyjemność dla każdego chemika. Pamiętam swoją pierwszą synteze kwasu acetylosalicylowego - byłam pod wrażeniem faktu, że jestem w stanie otrzymać coś, co jest tak ważnym związkiem, ten moment uświadomił mi idee tych studiów. Oczywiście studia są naprawdę trudne, idąc na nie, przynajmniej na PWr ttrzeba liczyć się z godzinami spędzonymi w książkach i mimo to oblanych kolokwiach. Zakres materiału jest ogromny, ciekawe, ale ogromny. No i ta nasza sławna chemia fizyczna, na którą chyba każdy student stracił masę czasu i nerwów. Dzisiaj, praktycznie na finiszu, stwierdzam, że gdybym miała zrobić to ponownie to bym zrobiła ![]()
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Milo mi, że się odezwałyście;l))
też właściwie myślę o PW. Jestem na profilu ochrona środowiska, więć w siattce godzin mam laboratorium, wiadomo podstawy podstaw, chemia analityczna, uwielbiam chemie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Zanim zacznecie studiować przejrzyjcie oferty pracy...
A na studiach zgłaszajcie się masowo na praktyki, nawet bezpłatne. Powodzenia ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Ja też studiuje chemie, ( właściwie to dwie chemie), tyle że na uniwersytecie. O ile zdarza mi się narzekać ile to ja mam nauki, że nie mam na nic czasu i się nie wysypiam itp. to nie zamieniłabym chemii na żaden inny kierunek.
To nie jest tak, że matma i fizyka skończyła się na pierwszym roku. Fakt, że jako tako nie mam juz takich przedmiotów ale zamiast tego jest chemia kwantowa (gdzie niestety są same całki ![]() Teraz w ogóle mam problem bo jestem na etapie poszukiwania praktyk na wakacje a to wcale nie jest takie łatwe. ![]()
Tak jak liczba pi jestem nieobliczalna Edytowane przez dooorra Czas edycji: 2010-04-22 o 12:35 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ok, wiadomo, że liczy się praca po studiach, ale co mi po tym, że w 2010 r. przejrzę oferty pracy, będzie ich dużo, a w 2015 czy tam 2016 jak będę kończyć studia to nic nie będzie? ![]() ja nie potrafiłabym iść na studia "bo jest praca", na coś, co by mnie nie interesowało... jak już za coś się biorę, to muszę to lubić, musi mnie to interesować.. zresztą wiadomo jak to jest teraz z pracą po większości kierunków ;] na mnie ojciec naciskał, żebym poszłą np. na weterynarię, skoro zrezygnowałam z farmacji... ale mnie to zupełnie nie kręci.. co z tego, że ja mogę mieć niezłą forsę, jak nie czuję klimatu... ani trochę nie czuję pociągu w tym kierunku, a jeśli chodzi o jakiekolwiek operacje czy to na człowieku czy na zwierzęciu, to odpadam w przedbiegach ![]()
![]() |
![]() |
#17 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Cytat:
aczkolwiek np. w weterynarii bym pracować nie mogła, zamiast leczyć to bym się chyba zapłakala nad jakimś chorym zwierzątkeim, nie wspomne o tym, że uśpić bym nie potrafiła. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
U mnie są obowiązkowe 3 tygodniowe praktyki w laboratorium. Dzwoniłam już do kilku zakładów i albo nie ma już miejsc albo prosze dzwonić w maju. Bez odbytych praktych nie mam zaliczonego 2 roku.
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Masakra, to cienko;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Oooooo to i ja się melduję jako studentka chemii xD
Co do praktyk to u mnie też są obowiązkowe, tyle że robisz kiedy chcesz byle przed skończeniem 3 roku ![]()
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
a gdzie studiujesz?
w Krakowie? na Czym? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
odkąd mam kota, nie byłabym w stanie pokroić zwierzaka ;] nie zapomnę jak mój czarnuch wyglądał po kastracji.. w życiu bym nie potrafiła kotu wyciąć jajek ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Moja nauczycielka chemii opowiadała mi, że jak szła na jakieś praktyki, czy coś w tym rodzaju to w ogóle nie przyjmowano kobiet od laboratoriów
![]() ![]() serio aż taka dyskryminacja? zmieniło się coś w tym kierunku, czy dalej tak jest?
Wysyłam listy w butelkach. Tyle było dni do utraty sił Do utraty tchu tyle było chwil Gdy żałujesz tych, z których nie masz nic Jedno warto znać, jedno tylko wiedz, że Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Też chemik a w zasadzie utytułowana będę za ok 2 miesiące (do 5
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
dla lubiących chemie polecam kierunek analityka medyczna, jestem na iv roku ciekawe przedmioty, na pierwszym roku były chemia analityczna. organiczna na drugim fizyczna i instumentalna oraz biochemia, na III roku biochemia kliniczna a teraz chemia kliniczna. oprócz tego takie przedmioty jak biologia molekularna, mikrobiologia. fajne polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:07.