Nikita - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-22, 15:02   #1
Shaunee
Raczkowanie

Arrow

Nikita

Aż się zdziwiłam, ze jeszcze nie ma takiego tematu.
Z tego co się orientuję, Nikita jest najlepiej zarabiającym serialem stacji CW zaraz po The Vampire Diaries.

Nikita (Maggie Q) jest szpiegiem i zabójcą, który żyje pod przykrywką stworzoną przez organizację zwaną "Division". Tę samą, która zabrała jej prawdziwą tożsamość, nauczyła i zmusiła do mordowania na zlecenie. Nikita jest również pierwszym rekrutem, któremu udało się uciec z organizacji, jednak, zamiast rozpocząć nowe życie, ta postanawia się zemścić i ochronić innych przed rekrutacją. Jej wrogiem okaże się Michael, człowiek, któremu niegdyś ufała.

Zwiastun serialu: http://www.youtube.com/watch?v=rqE1GKzmC6M

Świetny serial, pokochałam go bardziej niż TVD i inne seriale.
Opis wydaje się średnio ciekawy, ale jak się obejrzy kilka odcinków, to się nie można oderwać (; Pierwszy odcinek jest nieco pogmatwany, ale od drugiego lub trzeciego stał się to mój ukochany serial ;p Oczywiście jest wątek miłosny, ale przez większość sezonu jest on na drugim planie. No i obsada świetna - Maggie Q jest według mnie najlepszą Nikitą (były wcześniejsze wersje Nikity, to jest wersja Nikita 2010). Shane West znany ze Szkoły Uczuć również dobrze wciela się w rolę Michaela. Tym, co nie oglądali, ogromnie polecam, a tych co oglądali zapraszam do dyskusji - już 23 września startuje sezon 2!
Mam nadzieję, że znajdą się fani serialu, bo jak mówię, w Ameryce jest on bardzo popularny.
Shaunee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 16:06   #2
Koan
Wtajemniczenie

Dot.: Nikita

Ogladalam serial, czekam na nowy sezon ale musze z bolem przyznac, ze scenarzysci moim skromnym zdaniem mogli lepiej cala akcje serialu poprowadzic.
Wielu watkow, ktore mozna bylo rozwinac i pociagnac w dobra strone w ogole nie ruszono np. watek rekrutow za malo bylo akcji w terenie typu las czy jakies opuszczone magazyny za to ciagle byly przyjecia wsrod bogaczy.
Postac Owena cudowna zakochalam sie . Powinni go pokazywac czesciej poniewaz odcinki z nim byly jednymi z najciekawszych.
Szkoda ze nie pociagnieto watku Alex i Michael. Moze nie w strone love ale takich hmmm niedopowiedzen, ze niby cos jest ale nie ma Fajny by byl taki trojkat uczuciowy Nikita-Michael-Alex. Albo gdyby Nikita byla z Owenem...
Final sezonu mnie rozczarowal ale mimo tego jestem ciekawa, co bedzie dalej?

Edytowane przez Koan
Czas edycji: 2011-08-22 o 16:08 Powód: literówki
Koan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 16:49   #3
Shaunee
Raczkowanie

Finał cię rozczarował? W jakim sensie? (; Osobiście finał mi się podobał, choć trochę szkoda, że tak się potoczyła akcja z Alex i Nikitą. W końcu cały serial był zbudowany na ich współpracy.
Sezon drugi zapowiada się świetnie, twórca twierdzi, że będzie inny niż sezon pierwszy, jeszcze więcej akcji i ujęć w terenie.
Zapowiedź drugiego sezonu kilka dni temu się ukazała: http://www.youtube.com/watch?v=aASyk...el_video_title
Podoba mi się, z niecierpliwością czekam na sezon 2.
Stary 2011-08-22, 18:47   #4
Koan
Wtajemniczenie

Wg mnie finalowe odc. byly troche naciagane ale nie dziwie sie, ze tak to rozegrali bo z tego co pamietam, to dosc dlugo nie bylo pewne czy bedzie 2 sezon? SW o tym na twitterze pisal, ze czekaja.... i czekaja... i nie wiedza co z serialem? Anyway czekam na 2 sezon

Edytowane przez Koan
Czas edycji: 2011-08-22 o 18:48 Powód: dopisek
Stary 2011-08-22, 19:12   #5
Shaunee
Raczkowanie

No, 2 sezon był niewiadomą z tego powodu, że za dużo pieniędzy jest przeznaczane na tę produkcję (co kilka odcinków jest wysadzany w powietrze jakiś samochód, w ostatnim odcinku jakieś 10 naprawdę wielkich szyb eksplodowało). Więc CW nie było pewne, czy tworzyć następny sezon, skoro tyle ich to kosztuje. Ale na szczęście, kontynuują, uff (;
Stary 2011-08-23, 11:32   #6
fossa
Zadomowienie

Ja ogladalam moze 8 odcinkow 1 sezonu.
I niby fajny, ale zbyt naciagany (jak juz ktos zauwazyl).
Te czipy z uchu czy w kregoslupie - to juz wogole jakas bajka.
Podobal mi glowny watek Niki, Alex itp - reszta jakos ujdzie.

Ogladalam stara Nikite i bardzo ja lubialam - ta hmm mam mieszane uczucia.
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-23, 13:42   #7
misi@
Rozeznanie

GG do misi@

ja wolałam "starą" Nikitę z Petą Wilson

Carlos Ruiz Zafón "Cień wiatru"

misi@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-24, 11:29   #8
Koan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość
Ja ogladalam moze 8 odcinkow 1 sezonu.
I niby fajny, ale zbyt naciagany (jak juz ktos zauwazyl).
Te czipy z uchu czy w kregoslupie - to juz wogole jakas bajka.
Podobal mi glowny watek Niki, Alex itp - reszta jakos ujdzie.

Ogladalam stara Nikite i bardzo ja lubialam - ta hmm mam mieszane uczucia.
Na poczatku mialam podobne odczucia ale pozniej odzielilam stara Nikite od nowej i ta nowa jest calkiem fajna
Stary 2011-08-24, 14:22   #9
fossa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Koan Pokaż wiadomość
Na poczatku mialam podobne odczucia ale pozniej odzielilam stara Nikite od nowej i ta nowa jest calkiem fajna
Podoba mi sie ta nowa, w zasadzie pomysl, ale niektore rzeczy po prostu mnie bawia.
Najsmieszniejsze jest to, ze Nikita (nowa) jest taka szczuplutka i mala, a rozlozy kazdego na lopatki Nikt nie ma z nia szans

A w ostatnim odcinku 1 sezonu jak pokazywali ta "rade nadzorcza" sekcji czy kobieta, ktora tam uczestniczyla, to nie byla czasem AMANDA ze starej Nikity ?
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-29, 15:26   #10
Shaunee
Raczkowanie

Sama nie oglądałam starej Nikity, więc nie mam porównania (; I teraz jakoś mnie nie ciągnie do oglądania starej wersji, w końcu nagrywana była ponad 10 lat temu. Fakt, trochę śmieszne, że Nikita taka chudziutka wszystkich rozkłada ;p A wiecie, że Maggie Q wszystkie sceny walki gra sama, nie ma żadnej dublerki? oO Oglądałam wywiad z nią, jak pokazywała siniaki, które miała przez jakąś tam walkę (; No i ja się troszkę rozreklamuję: http://worldofmikita.blogspot.com/ <- jedyny w Polsce blog z nowościami ze świata serialu i newsami o Shanie i Maggie (: Zapraszam.
Stary 2011-09-02, 20:15   #11
sosia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość
A w ostatnim odcinku 1 sezonu jak pokazywali ta "rade nadzorcza" sekcji czy kobieta, ktora tam uczestniczyla, to nie byla czasem AMANDA ze starej Nikity ?
Tak to ona Uważam, że Peta Wilson była dużo lepszą Nikitą niż ta nowa. Tamten serial ma swój klimat mimo upływu czasu Niedawno obejrzałam ponownie wszystkie odcinki 5 serii... przypomniały mi się te czasy kiedy biegło się po szkole do domu jak najszybciej, żeby obejrzeć kolejny odcinek.
sosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 12:07   #12
trawa_morska
Zadomowienie

Tez mi sie od razu rzucilo w oczy, ze to Amanda (ktora zreszta nazywala sie wtedy Madeline). Az mi sie milo zrobilo Bo rowniez uwielbialam Nikite z Peta i Royem, tamten Michael to byl Michael...... te jego oczy Ten aktualny jakos taki wizualnie i osobowosciowo w ogole mi nie lezy. Tak samo Birkhoff. Bardzo lubilam tamta kreacje. Chociaz musze stwierdzic, ze obecny Birkhoff w drugim sezonie znacznie sie poprawil

W kazdym razie tamten serial byl bardziej wiarygodny i bardziej trzymal sie kupy, bylo napiecie, watki lepiej poprowadzony. A miedzy Nikita i Michaelem iskrzylo jak diabli, teraz nie ma tego czegos miedzy nimi.

Nowa Nikita jest bardziej rozrywkowa, bardziej dopasowana do targetu, ma byc seksownie, szybko, kolorowo, bogato, itp. Ale ogladam, bo sie wciagnelam. Chociaz bardzo dlugo przekonywalam sie do Maggie Q, ze juz o aktorze grajacym Michaela nie wspomne. Wlasciwie jedyny, ktory mi od razu podpasowal to Percy. Szkoda, ze teraz mieszka w szklanym pudelku Cieszy mnie to, ze nie do konca zdublowano serial, ale oparto na innym watku, to jakby Nikita faktycznie 10 lat pozniej, juz po ucieczce z Sekcji, kiedy, aby zniszczyc ja, decyduje sie na poslanie tam Alex.

Tak czy owak widze, ze niestety watek upadl

Edytowane przez trawa_morska
Czas edycji: 2011-10-17 o 12:14
trawa_morska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 23:22   #13
Koan
Wtajemniczenie

Percy w zamknieciu swietnie sobie radzi i jak tak dalej pojdzie, to niedlugo bedzie na wolnosci
Nowy agent (zwierzchnik ?) Amandy taki miekki kapec - nie podoba mi sie
Za to zaswiecily mi sie oczy gdyz jesli nie padlo mi na nie, to w ostatnich kilku odcinkach pojawil sie Peter Lucas vel Piotr Andrzejewski (czy jakos tak)
Aha... Kocham Owena To jest prawdziwy facet!! (aktualnie widzialabym go z Alex )

Edytowane przez Koan
Czas edycji: 2011-11-27 o 23:25 Powód: dopisek
Stary 2011-11-27, 23:41   #14
Candy_lips
Zakorzenienie

Kiedyś oglądałam, ale to wiele lat temu, przez to nie pamiętam już o co chodziło w tym serialu, nie pamiętam fabuły, tlyko kojarzę tytuł .
Moja siostra nazwała psa naszego suczkę 11 lat temu Nikita, czyli Niki
Może kiedyś znów włączę ten serial, żeby sobie przypomnieć fabułę i odświeżyć dawne czasy :P
choć to wiem dziwnie brzmi, mam dopiero 20 lat.
widzę, że piszecie o starej i nowej Nikicie, to ja chyba tylko starą widziałam, ale nie wiem.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2011-11-27 o 23:42
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 01:31   #15
vouge13
Zadomowienie

Uwielbiam Nikitę! Maggie jest absolutnie cudowna.
Chociaż momentami śmieszą mnie te wybuchy i że taka drobniutka kobieta jest w stanie każdego rozłożyć na łopatki
Muszę obejrzeć starą wersję!
Stary 2011-11-28, 10:04   #16
trawa_morska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Koan Pokaż wiadomość
Za to zaswiecily mi sie oczy gdyz jesli nie padlo mi na nie, to w ostatnich kilku odcinkach pojawil sie Peter Lucas vel Piotr Andrzejewski (czy jakos tak)
No kurde, a ja sie zastanawialam skad go znam a to przeciez faktycznie on

Cytat:
Napisane przez vouge13 Pokaż wiadomość
Uwielbiam Nikitę! Maggie jest absolutnie cudowna.
Chociaż momentami śmieszą mnie te wybuchy i że taka drobniutka kobieta jest w stanie każdego rozłożyć na łopatki
Muszę obejrzeć starą wersję!
Stara wersja jest fantastyczna, aczkolwiek nie ma chyba jakos za wielu efektow specjalnych....w kazdym razie z tego co pamietam, to nie jest tak, jak w nowej Nikicie, gdzie akcja dzieje sie praktycznie tylko na przyjeciach i roznych eventach (przewaznie).
Peta w roli Nikity jest bardziej wiarygodna jak dla mnie, chociaz z Maggie juz sie oswoilam. Za to do Michaela wciaz nie moge sie przekonac.
Stara Nikita to ten okres w zyciu Nikity, gdy pracuje dla Sekcji. Fajne jest to, ze nowa wersja to nie kalka starej, tylko jakby (w duzym uproszczeniu) ciag dalszy.
Stary 2011-11-29, 01:42   #17
vouge13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez trawa_morska Pokaż wiadomość
Stara wersja jest fantastyczna, aczkolwiek nie ma chyba jakos za wielu efektow specjalnych....w kazdym razie z tego co pamietam, to nie jest tak, jak w nowej Nikicie, gdzie akcja dzieje sie praktycznie tylko na przyjeciach i roznych eventach (przewaznie).
Peta w roli Nikity jest bardziej wiarygodna jak dla mnie, chociaz z Maggie juz sie oswoilam. Za to do Michaela wciaz nie moge sie przekonac.
Stara Nikita to ten okres w zyciu Nikity, gdy pracuje dla Sekcji. Fajne jest to, ze nowa wersja to nie kalka starej, tylko jakby (w duzym uproszczeniu) ciag dalszy.
Jestem na jedenastym odcinku 1. serii i to prawda, jest fantastyczna
W roli Nikity wolę Maggie, ale Peta też jest bardzo fajna. Cała reszta obsady jest lepsza w nowej wersji. Oprócz Michaela oczywiście. Jest absolutnie cudowny. UWIELBIAM go Nie wiem jak teraz spojrzę na tego "nowego" ^^
W starej wersji genialna jest też muzyka!
Stary 2011-11-29, 07:50   #18
201803290936
Konto usunięte

Nowa Nikita bardzo mi się podoba. Fajny serial akcji.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-29, 11:51   #19
trawa_morska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vouge13 Pokaż wiadomość
Jestem na jedenastym odcinku 1. serii i to prawda, jest fantastyczna
W roli Nikity wolę Maggie, ale Peta też jest bardzo fajna. Cała reszta obsady jest lepsza w nowej wersji. Oprócz Michaela oczywiście. Jest absolutnie cudowny. UWIELBIAM go Nie wiem jak teraz spojrzę na tego "nowego" ^^
W starej wersji genialna jest też muzyka!

Co do Michaela to wystarczyloby, ze Roy by na mnie tylko spojrzal tymi swoimi oczami i nawet nie musialby nic mowic, a juz bylabym cala jego......nowy Michael, wiem ze podoba sie wielu kobietom, ale nie ma tej charyzmy moim zdaniem.

Co do obsady to kwestia przyzwyczajenia chyba Fakt, ze ja to widzialam dawno temu, wtedy, kiedy seriale ogladalo sie jeszcze w tv i nie pamietam az tak wielu szczegolow, jak np. muzyka. Wciaz mam w planach odswiezyc sobie ten serial. Ale pamietam, ze bardzo lubilam postac Birkoffa i dlugo, bardzo dlugo, nie moglam sie przyzwyczaic do nowej wersji. Ktora to zreszta tak naprawde przekonala mnie dopiero teraz, w drugim sezonie. Ale i tak wole starego
Jezeli chodzi o szefow, to podobaja mi sie obaj, sa dobrzy w swojej roli zarowno Percy jak i Paul.

Bardzo lubilam postac Waltera.

To co mi sie rzucilo w oczy, to ze w starej Nikicie byl bardziej napiety klimat, jednak czulo sie ciagle zagrozenie ze strony Sekcji, w nowej niby Sekcja jest bezwgledna, ale nie tak do konca, troche to zostalo wygladzone, nie czuc az tak bardzo tego, ze wszyscy wewnatrz sie boja.
Stary 2011-11-29, 13:30   #20
vouge13
Zadomowienie

Stary Michael jest po prostu oszałamiający. I jego charakter, sposób gry tego faceta strasznie mi się podobają. No dokładnie, nowy nie ma tej charyzmy i poza tym - to dla mnie najważniejsze - nie czuć tak tej chemii między Nikitą a Michaelem w nowej wersji [co jest śmieszne, bo Maggie i Shane są razem ]
Muzyka jest extra! Tak szczerze to byłam w szoku, że w starym jakby na to nie patrzeć serialu może być taki sountrack
Obejrzałam jeszcze ze 3 odcinki [tak, tak nie mam co robić ] i jakoś tak polubiłam Birkoffa. Ale mam jakieś rozdwojenie jaźni, bo stary Birkoff podoba mi się ze względu na charakter i takie wewnętrzne rozterki [jak np. pierwszy raz kogoś zabił], ta postać jest taka... ludzka; za to w nowym podoba mi się taka ogólna prezencja, postać "szalonego informatyka" ^^

Co do tego napięcia... Rzeczywiście w starej wersji bardziej się boją Sekcji, ale z drugiej strony te postaci są takie bardziej ludzkie. Pokazują emocje i np. pomimo, że Madeline jest tak naprawdę niezłą suką, to uśmiecha się, rozmawia z ludźmi i ma takie hm, ciepło w oczach. A w nowej wersji ludzie są mniej zastraszeni, ale są tak napuszeni i sztywni, że są momentami przerysowani. I te ich rozmowy Stara wersja, mimo, że mają takie

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

śmieszne komputerki i efekty specjalne typu wybuchy są żenujące [ale i tak super się je ogląda, można się pośmiać ] była o wiele bardziej naturalna.

I przeżyłam dzisiaj szok, bo oglądałam Nikitę i mama zobaczyła mi przez ramię. "Ooo, to ten serial o agentce?" I się okazało, że bardzo dawno temu sama to oglądała i nawet bardzo lubiła
Stary 2012-10-23, 17:31   #21
suzuranka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez misi@ Pokaż wiadomość
ja wolałam "starą" Nikitę z Petą Wilson
ja UWIELBIAŁAM ten serial, mam z nim wspaniałe wspomnienia związane... ( kolekcja okularów Nikity i jej mieszkanie... ech )

I'd rather hurt than feel nothing at all...

LC - Suzuranka
suzuranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości