|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Jak przekonać do emigracji?
Witam serdecznie.
Moja sytuacja wyglada nastepujaco, mam 17 lat rocznikowo(rocznik 1996) mieszkam z mamą oraz ojczymem. Chcialbym wyemigrowac, jednak moi opiekunowie nie sa do tego sklonni. Nie wiem, jak ich do tego sklonic. Jako kraj emigracji rozpatruje Niemcy, nie znam niemieckiego jednak oto sie nie martwie( a moze jednak powinienem, co radzicie?) poniewaz mam przyjaciela w moim wieku, ktory w 2010 wyemigrowal z rodzina do Hamburga nie znajac kompletnie jezyka a mimo to dzis radzi sobie z nim calkiem przyzwioicie, jest w stanie swobodnie sie komunikowac ze spoleczenstwem i ogolnie radzi sobie. Najbardziej na wyjazd nie zgadza sie moja mama poniewaz nie zna jezyka i boi sie, ze nic tam nie bedzie robic. Z jej perspektywy troche ja rozumiem poniewaz ma juz sporo lat (rocznik 68) jednak ma dobre wyksztalcenie (studia prawnicze i podyplomowe w zakresie obrotu nieruchomosciami)i nie sadze aby rzeczywiscie bylo tak jak mowi, jesli nauczy sie jezyka to w moim przekonaniu znajdzie calkiem dobra prace. Ojczym zna jezyk niemiecki bardzo dobrze i on chyba bylby sklonny jednak jak kiedys poruszalem ten temat to powiedzial tylko ,,tak" i to koniec. Moj problem to to, ze moi rodzice nie traktuja tego powaznie. Moim zdaniem za granica zyje sie duzo lepiej i swobodniej niz w Polsce. A jak wy myslicie? Co mam zrobic, aby ich namowic? I czy w moim wieku taki wyjazd sie oplaca? Proszę o dosc szczegolowe odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie emigrantow. Dawid P:S: Przepraszam za chaotyczna wypowiedz, nie wiedzialem, jak dokonca spiac to w slowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak przekonać do emigracji?
niestety w obecnych czasach uważam, że dobrze jest choć trochę znać dany język, bo sama wiem jak ciężko było mi bez niego, więc nie trać czasu tylko bierz się do nauki.
Na temat Niemiec niestety nie mogę się wypowiedzieć, bo nigdy nie mieszkałam tam. Co do rodziców to nie masz się co za bardzo dziwić, bo to jest jak zaczynanie życia od początku, co innego jak się jest młodym. Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2013-01-02 o 19:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
jak chcesz emigrować, by żyło się lepiej i masz obecnie 17 lat to może zaczekaj aż skończysz szkołę i wyjedź sam? akurat do tego czasu nauczysz się języka, do niemieckiego jest pełno podręczników, audio kursów, kursów w szkołach językowych itp
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ja mieszkam w niemchech...i powiem ci ze tu wcale takich kokosow nie ma jak ci sie wydaje.prawda jest taka ze jesli nie znasz jezyka nie dostaniesz porzadnej pracy....co do twojej mamy-wiesz to ze skonczyla studia itd to nie znaczy ze tutaj w niemczech bedzie to uznane...do tego do takiej pracy musialaby wladac biegle niemieckim...na pomoc z urzedu nie mielibyscie co liczyc-trzeba miec min 2 pelne lata przepracowane.no i na koniec-to ze twoj kumpel wyjechal nie umiejac jezyka a teraz po 2 latach jakos sobie rade daje nie musi oznaczac ze z toba tez tak bedzie-nie kazdy ma glowe do jezykow a niemiecki czy raczej jego gramatyka nie jest taka latwa jakby sie wydawalo.tak wiec doradzilabym ci tylko tyle-skoncz szkole w polsce zdobadz wyksztalcenie i w miedzyczasie ucz sie jezyka to dopiero wtedy mozesz pomyslec o wyjezdzie
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
nie przekonuj na sile, poczekaj do pelnoletnosci (to juz za rok), a jeszcze lepiej do zdanej matury (zeby miec z glowy i spokoj) i ruszaj w swiat. W miedzy czasie polecam jakis kurs niemieckiego, to nie jest jakis niesamowicie skomplikowany jezyk, wiec faktycznie powinienes opanowac dosc sprawnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dlaczego przekonywać kogoś na siłę do wyjazdu za granicę? Taki wyjazd dla osoby dorosłej to bardzo poważna decyzja - opuszczają swoje miasto, rodzinę, znajomych. Ty jesteś jeszcze młody - budujesz dopiero swoje łycie, oni - są juz ustatkowani i jeżeli nie są w sytuacji, która zmusza ich do opuszczenia kraju, po co mieliby wyjeżdzać?
Emigracja nie jest taka kolorowa jak się wydaje, zatęsknisz jeszcze za swoim domem itd. Ale póki nie sprobojesz, nie dowiesz się jak to jest. Także poczekaj spokojnie, aż skonczysz szkołe, naucz się języka i ruszaj gdzie chcesz, ale nie wywieraj na nikim presji ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poczekaj rok czy dwa aż skończysz szkołę i sobie sam wyemigrujesz, kto wie, może wtedy rodzina będzie chciała dołączyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3844595 2]zgadzam się z pierwszą częścią (z drugą kompletnie nie bo to zalezy od osoby, nie ma reguły). Twoi opiekunowie mają pewnie ustabilizowane życie, dorosłym ludziom bywa trudniej wszystko zerwać, znaleźć pracę itp. [/QUOTE]
Dlatego napisałam, żeby sprobować na własną rękę ![]() [1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3844595 2]Wbrew pozorom nie wszyscy chętnie zatrudniają najlepszych specjalistów bez znajomości języka obowiązującego w danym kraju, aczkolwiek zdarza się, że to jest możliwe. Poczekaj rok czy dwa aż skończysz szkołę i sobie sam wyemigrujesz, kto wie, może wtedy rodzina będzie chciała dołączyć ![]() Dokładnie. Ponadto mama autora wątku ma wykształcenie prawnicze, nie wiadomo czy nie wymagano by jakiś certyfikatów znajomości języka - a to są już dodatkowe koszta, szkolenia, egzaminy itd... Wydaje mi sie, że niektory firmy wymagają takich rzeczy, nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
ja bym ci radzila najpierw języka się poduczyć i samej spróbować jak 18skończysz.na kumpla nie patrz.jedni sobie radzą inni nie-nawet jeśli znaja język i maja wykształcenie.sama tułam się po świecie od xx lat.teraz w anglii wylądowałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Niemcy - wiem z doświadczenia - bardzo wspierają swoich kosztem obcokrajowców. Naturalnie nie powiedzą tego raczej wprost.
Weź pod uwagę, że większość emigrantów z Polski za granicą pracuje poniżej swoich kwalifikacji - przynajmniej początkowo. Nie znając języka, Mama będzie miała zdecydowanie pod górkę. Studia prawnicze i papier uprawniający do obrotu nieruchomościami zdecydowanie nie będzie miał tam dla niej znaczenia bo nie jest to wiedza niszowa, stąd zapotrzebowanie będzie bardzo ograniczone. Ty na pewno poradzisz sobie znacznie łatwiej. Raczej próbuj dostać się na studia do Niemiec. Chętnie przyjmują tam Polaków.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
to kiepski argument - zwlaszcza, ze autor watku jest w trakcie zdobywania kwalifikacji i wszyscy mu radza studia w NIemczech, ktore mu dadza tam jakis status spoleczny i ubezpieczenie na poczatek, a poza tym studenci takze w Pl paraja sie roznymi pracami by dorobic, co innego jak juz je skonczy i by nadal mial zyc z pracy dorywczej i/lub fizycznej latami. Wtedy wiadomo to nie ma sensu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
A ja bym Ci poleciła na początek wyjazd do Niemiec do pracy czy coś w wakacje
![]() ![]() Skąd przekonanie że Niemcy to idealny kraj na imigracje poza tym,że masz tam "przyjaciela" ![]()
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
miałam na myśli jego Mamę. Najprawdopodobniej męczyłaby się tam bezskutecznie poszukując satysfakcjonującej pracy.
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
hmmm zastanawiam się ,czy zdajesz sobie sprawę z tego co chcesz zrobić. Nie obraź się ale Twoje nastawienie jest trochę dziecinne albo wszystkiego nie piszesz. Chcesz jechać bo kolega pojechał za granicę i mu zazdrościsz ?
Po pierwsze dlaczego chcesz wyjechać ? Co chcesz w życiu robić ? Poza tym to jest Twoja decyzja ,więc dlaczego rodzice mają z Tobą jechać ? Moim zdaniem najrozsądniej byłoby nauczyć się języka i wyjechać na studia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:02.