socjalne,brutto,netto... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-13, 10:06   #1
LoLcIa123
Zakorzenienie

Question

socjalne,brutto,netto...

Witam

Kochane,mam do Was ogromną prośbę o pomoc w obliczeniu dochodów do stypendium socjalnego.
Głowiliśmy sie sami z narzeczonym jakiś czas, korzystaliśmy też z kalkulatorów i ciągle wychodzi nam coś innego .
Dlatego kto kolkwiek słyszał,kto kolwiek wie,proszę o pomoc .
We wniosku o stypendium socjalne muszę podać dochód netto moich rodziców , ja sama jestem bezrobotna .
Moja mama według umowy zarabia 750zł brutto,w kalkulatorze wychodzi ,iż netto ta kwota wynosi 597,02 (mama dokładnie nie wie ile ma na "czysto" bo doliczają jej do wypłaty nadgodziny).
Zaś jeżeli chodzi o ojca,to tutaj wychodzi misz masz.
Według umowy:
"-stawka płacy zasadniczej-wynagrodzenie-uposażenie:1200,00pln brutto
-dodatek funkcyjny -ryczałt za godziny nocne,100zł brutto
-premie i dodatki na zasadach i warunkach określonych w przepisach o wynagrodzeniu,zbiorowym układzie pracy (ryczałt za godziny nadliczbowe) 100zł brutto"
Wychodzi na to,iż pensja stała to 1400 pln brutto ,tak ? według kalkulatorów dochód netto wynosi 1041,33 zaś na konto taty przychodzi 1180 z resztą (chyba 6 zł ), nie wiem skąd to się wzięło.
No i tutaj moje pytanie,co wpisać we wniosek? te 1180?.

Jeżeli chodzi o dochody z zeszłego roku,to wyniosły one na rok 17,908.67 zł w rodzinie jest nas 3 (ponieważ brat jest już "na własnym garnuszku " ) więc dochód na osobę według moich obliczeń wyniósł 497,44 tak więc mieszczę się w "wymogach" ponieważ dochód na osobę nie może przekroczyć 782 zł.
Przy okazji chciałam zapytać,czy któraś z Was orientuje się może ile przy takiej kwocie powinnam dostać stypendium miesięcznie? bo według moich informacji, przy ustalaniu kwoty pod uwagę bierze się rok poprzedni,a nie rok obecny,tak ?.

Bardzo dziękuje za wszystkie pomocne odpowiedzi

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 10:38   #2
myboyismine
Zakorzenienie

Dot.: socjalne,brutto,netto...

do wniosku o stypendium u mnie zawsze bierze się zaświadczenie z urzędu skarbowego i z tego zaświadczenia się wpisuje dane o dochodach
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 11:16   #3
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
do wniosku o stypendium u mnie zawsze bierze się zaświadczenie z urzędu skarbowego i z tego zaświadczenia się wpisuje dane o dochodach
To potrzebny jest z urzędu skarbowego dochód z rok poprzedni i obecny ?. Mój wniosek wygląda tak jak w załączniku poniżej,więc tam chyba należy wpisać dochód ,który obecnie rodzina otrzymuje?. Pierwszy raz składam taki wniosek i niestety nie jestem zorientowana zbyt dobrze
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf wniosek_stypendium_socjalne.pdf (33,3 KB, 17 załadowań)

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2012-09-13, 11:18   #4
BlueSunshine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
Dokładnie tak. Do wniosku musisz dolączyć i tak i tak załączniki z urządu skarbowego z zaswiadczeniem o dochodach, powinnaś mieć napisane jakie dokumenty musisz dołączyć, a rozlicza się za rok poprzedni czyli 2011, odejmuje się jeszcze składki ubezpieczeniowe/zdrowotne z tego co mnie pamięć nie myli, a wysokość stypendium jest zależna od uczelni, poszukaj na stronie internetowej swojej uczelni powinny być takie informacje
Stary 2012-09-13, 11:22   #5
LoLcIa123
Zakorzenienie

Tak,tak z urzędu skarbowego mam zaświadczenie o dochodach,tylko że z roku 2011? jestem w trakcie załatwiania dokumentów z ZUS i zaświadczenia z urzędu pracy.
Zastanawia mnie tylko ten wniosek,który muszę wypisać ,uczelniany. W te rubryki mam wpisać dochód z zeszłego roku,czy dochód z roku obecnego?

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2012-09-13, 11:27   #6
BlueSunshine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Tak,tak z urzędu skarbowego mam zaświadczenie o dochodach,tylko że z roku 2011? jestem w trakcie załatwiania dokumentów z ZUS i zaświadczenia z urzędu pracy.
Zastanawia mnie tylko ten wniosek,który muszę wypisać ,uczelniany. W te rubryki mam wpisać dochód z zeszłego roku,czy dochód z roku obecnego?
na jakiej uczelni się uczysz? na stronie internetowej sprawdz tam jest na pewno wszystko dokładnie napisane.

Dochód rodziny studenta ubiegającego się o przyznanie stypendium socjalnego ustala się na podstawie zaświadczeń z urzędu skarbowego, potwierdzających dochód osiągnięty w roku kalendarzowym poprzedzającym rok akademicki, w którym złożono wniosek o stypendium socjalne, oraz oświadczenia o liczbie osób w rodzinie studenta.
Stary 2012-09-13, 11:27   #7
Kasiaml91
Zakorzenienie

GG do Kasiaml91

Jeśli chodzi o stypendium socjalne, to powinna być podana na stronie wydziału lista potrzebnych dokumentów.
Ja do stypendium potrzebuję:
zaświadczenie z US o dochodach za poprzedni rok (wszystkich pełnoletnich członków rodziny)
zaświadczenie o wielkości gospodarstwa rolnego i ha przeliczniowych
zaświadczenie ze szkół od młodzszego rodzeństwa
zaświadczenie z miejsca zatrudnienia rodziców i wielkość dochodu za poprzedni miesiąc
oświadczenie o nie pobieraniu stypendium na innym kierunku

i to chyba wszystko. Ja składam te dokumenty w dziekanacie, a panie same wyliczają wielkość dochodu.
Tak jak ktoś wyżej wspomniał, dochód najlepiej obliczyć na podstawie tych zaświadczeń z US.

A to jak wielkie stypendium dostaniesz zależy od tego jakimi środkami dysponuje uczelnia i ile osób jest uprawnionych do otrzymania stypendium

24.07.2020
06.12.2020
23.07.2022
Kasiaml91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-13, 11:49   #8
LoLcIa123
Zakorzenienie

PRZEDE WSZYSTKIM DOŁĄCZ ZAŚWIADCZENIA Z URZĘDU SKARBOWEGO!
Dołącz zaświadczenia z Urzędu Skarbowego o wysokości dochodów od wszystkich pełnoletnich członków rodziny.
Jeśli osoby pełnoletnie nie osiągały dochodu, to muszą również przedstawić zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o kwocie dochodu
zero.
Jeśli osoby pełnoletnie nie mają jeszcze NIP, muszą również przedstawić zaświadczenie z Urzędu Skarbowego z informacją o braku
ewidencji podatkowej dla tej osoby.
Urząd Skarbowy posiada niezbędne informacje, by wydać właściwe zaświadczenia. Wystarczy, że udasz się do niego i poprosisz o
wydanie zaświadczeń o wysokości dochodu.
Jeśli zaznaczysz, że zaświadczenie to pobierasz na potrzeby stypendium, będziesz zwolniony z opłaty w Urzędzie.
JAKIE INNE DOKUMENTY DOŁĄCZYĆ?
Jeśli w Twojej rodzinie są osoby zarejestrowane w Urzędzie Pracy dostarcz zaświadczenie o zarejestrowaniu z tego Urzędu.
Jeśli Twoje rodzeństwo uczy się w szkole średniej lub studiuje, potrzebne jest zaświadczenie z tych szkół (uczelni) o tym, że osoby te
pobierają tam naukę.
Jeśli Twoja rodzina posiada ziemię, gospodarstwo rolne, konieczne jest zaświadczenie z Urzędu Gminy o ilości hektarów
przeliczeniowych.
Jeśli, któraś z osób w Twojej rodzinie prowadzi działalność gospodarczą opodatkowaną zryczałtowanym podatkiem dochodowym
lub kartą podatkową – dostarczyć oświadczenie o osiągniętym dochodzie (wzór na stronie internetowej lub w biurze).
Jeśli chcesz woskować o dochód utracony – dostarcz oświadczenie o dochodzie utraconym (wzór na stronie internetowej lub w
biurze).
Jeśli otrzymujesz alimenty, koniecznie dołącz wyrok sądu orzekającego wysokość alimentów.

-Tak więc mam zaświadczenie z urzędu Skarbowego za rok 2011
-Ja jestem zarejestrowana w urzędzie, zaświadczenie będzie
-nie mam młodszego rodzeństwa, ani starszego na utrzymaniu rodziców
-ziemie posiada mój tata, działkę budowlaną, nie czerpiemy z niej żadnych korzyści materialnych
-nikt nie prowadzi działalności
-nie otrzymuje alimentów
Tak więc potrzebuje tylko wniosek z urzędu skarbowego za rok poprzedni,wniosek z zusu i urzędu pracy?.
W 2 poście załączyłam jak wygląda wniosek z mojej uczelni, wypełniając go wpisuję dochody za rok 2011 tak?.
A co w sytuacji gdy w zeszłym roku mój tata pracował w 3 zakładach pracy i obecnie pracuje w zupełnie innym,a moja mama pracowała w 2 i obecnie pracuje w tym 2-gim tylko na innych warunkach,czy muszę wypełniać to co w załączniku poniżej?
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf oswiadczenie_dochod_utracony_uzyskany.pdf (35,7 KB, 1 załadowań)

Tymoteusz
23.11.2014r

Edytowane przez LoLcIa123
Czas edycji: 2012-09-13 o 11:56
Stary 2012-09-13, 11:58   #9
Kasiaml91
Zakorzenienie

GG do Kasiaml91

W takim wypadku to ja bym radziła telefon do dziekanatu i tam pani wszystko wyjaśnią co i jak gdzie wpisać.

24.07.2020
06.12.2020
23.07.2022
Kasiaml91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 12:19   #10
BlueSunshine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
W 2 poście załączyłam jak wygląda wniosek z mojej uczelni, wypełniając go wpisuję dochody za rok 2011 tak?.[/FONT][/FONT][/B]
[B][FONT=CenturyGothic][FONT=Calibri]A co w sytuacji gdy w zeszłym roku mój tata pracował w 3 zakładach pracy i obecnie pracuje w zupełnie innym,a moja mama pracowała w 2 i obecnie pracuje w tym 2-gim tylko na innych warunkach,czy muszę wypełniać to co w załączniku poniżej?
wszystko jest napisane w tekście który wkleiłaś..... po raz trzeci już Ci pisze że jest Ci potrzebne żaświadczenie urzędu skarbowego o dochodach Twoich rodziców za rok poprzedni czyli za rok 2011, niezależnie od tego czy pracowali w 20 czy 80 miejscach pracy dochód będzie podany łącznie za cały rok i to z tej kwoty wyliczasz. Nie bierze się pod uwagę bieżącego roku, ani bieżącego miejsca pracy, ani bieżącego dochodu. Teraz zrozumiałaś? weź zaświadczenia z urzędu skarbowego za poprzedni rok , wypełnij cały wniosek w polach które jesteś w stanie wypełnić i idź z tym do dziekanatu same Ci to policzą i wpiszą..

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości