przewodnienie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-24, 16:55   #1
bzykubzyk
Raczkowanie

przewodnienie?

Hej.Ostatnio zauwazylam ze nienaturalnie duzo pije-ok 3-4 litrow na dobe samych plynow(a gdzie jeszcze woda z jedzenia?).Boje sie ze moje przybranie wagi moze miec z tym duzo wspolnego poniewaz mocz oddaje wedlug mnie rzadko jak na tyle wody bo ok4 razy dziennie i raz w nocy :/ czy nie grozi mnie jakies przewodnienie?jak sie pozbyc wody z organizmu?
bzykubzyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 17:12   #2
nat92
Zadomowienie

GG do nat92
Dot.: przewodnienie?

Nadmiaru wody pozbywasz się poprzez pocenie Dlatego tak ważne jest, żeby podczas ćwiczeń ją popijać. A ilość wody oblicza się chyba ze wzoru: waga : 20 = ilość litrów. Ale na ile wiarygodny on jest to nie wiem...
nat92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 17:12   #3
tamonita
Zakorzenienie

Podpisuje się rękoma i nogami pod powyższym pytaniem.
Nasz Dzień: 04.08.2012 r. http://www.suwaczek.pl/cache/d5ce1e934e.png

Niech się stanie... !
KCP

tamonita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 17:18   #4
bzykubzyk
Raczkowanie

tylko ze ja sie nie poce prawie wogole...wiec martwi mnie to troche.ale jesli podczas ciwczen sie spoce to musze pic znowu i kolko sie zamyka
bzykubzyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 18:22   #5
bejbi19
BAN stały

GG do bejbi19

ja pije 2-3 litry wody ale caly czas latam do lazienki...i chudne...

dziwne ze tak rzadko oddajesz mocz. Moze powinnas cwiczyc?
bejbi19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-25, 08:14   #6
garden_d
Zakorzenienie

Mi się zdaża pić powyżej 5l płynów dziennie, a że te płyny to zazwyczaj herbata zielona (lekka i zapażana 3-krotnie), to chodzę do toalety bardzo często. Może spróbuj zielonej herbaty? Działa moczopędnie. A jakie płyny pijesz?
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-25, 08:25   #7
Gosiurek
Wtajemniczenie

Oglądnij sobie dokładnie okolice kostek u nóg (najlepiej pod wieczór) i okolice oczu,czy nie ma (nawet małych) obrzęków.Jeśli coś Cię zaniepokoi, idź do lekarza zbadac nerki. Jeśli wszystko będzie wygląda normalnie,to nie masz się czym martwic nadmiar wody ucieka przez parowanie
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-25, 08:31   #8
garden_d
Zakorzenienie

A ja tak się zastanawiam. Picie ilu płynów jest niezdrowe/niebezpieczne(chodzi o te górne ilości)? jeśli chodzi np. o wodę..?
Stary 2008-05-25, 13:58   #9
201705250937
Konto usunięte

A czy wypicie na raz 1,5 l wody może być szkodliwe?
201705250937 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-25, 16:59   #10
enex
Zakorzenienie

Teoretycznie to niezdrowe, zależy od nawodnienia i sylwetki a głównie bezsensowne, bo tak duża ilość w większości nie zostanie zużytkowana ciałem a czym prędzej wydalona. Istnieje możliwość "intoksykacji" wodą, ale nie wiem teraz ile dokładnie by to było naraz czystej wody i w stosunku do jakiej konstytucji ciała. Raczej wypadek ekstremalny.
enex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-25, 21:32   #11
201705250937
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez enex Pokaż wiadomość
Teoretycznie to niezdrowe, zależy od nawodnienia i sylwetki a głównie bezsensowne, bo tak duża ilość w większości nie zostanie zużytkowana ciałem a czym prędzej wydalona. Istnieje możliwość "intoksykacji" wodą, ale nie wiem teraz ile dokładnie by to było naraz czystej wody i w stosunku do jakiej konstytucji ciała. Raczej wypadek ekstremalny.

A co to jest intoksykacja? Czy może ona grozic przy wypici 1,8 l wody przy niecałych 42 kg i 168 cm?
Stary 2008-05-25, 21:46   #12
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Toffiee Pokaż wiadomość
A co to jest intoksykacja? Czy może ona grozic przy wypici 1,8 l wody przy niecałych 42 kg i 168 cm?

Chodzi o "zatrucie". Nie wiem ile na ile trzeba wypić czystej wody, żeby do tego doszło, nie param się tym, ale w skrócie dochodzi do tego, że zbyt się obniży osmotyczność krwi i woda po gradiencie idzie do komórek, bo tam "gęściej", czyli obrzęk mózgu grozi. Spowodowane to jest tym, że wystarczająco szybko jak na szybkość wypicia olbrzymiej ilości wody nie zareaguje przysadka i nie obniży ilość wydzielanego ADH.

Zapytaj jakiego fachowca jakby co ile by to było tej wody.
Stary 2008-05-25, 21:51   #13
201705250937
Konto usunięte

Cytat:
Chodzi o "zatrucie". Nie wiem ile na ile trzeba wypić czystej wody, żeby do tego doszło, nie param się tym, ale w skrócie dochodzi do tego, że zbyt się obniży osmotyczność krwi i woda po gradiencie idzie do komórek, bo tam "gęściej", czyli obrzęk mózgu grozi. Spowodowane to jest tym, że wystarczająco szybko jak na szybkość wypicia olbrzymiej ilości wody nie zareaguje przysadka i nie obniży ilość wydzielanego ADH.

Zapytaj jakiego fachowca jakby co ile by to było tej wody.

Szkoda,że nie wiesz. Ale chyba chodzi o wieksze ilości, jak myslisz?
Stary 2008-05-25, 21:59   #14
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Szkoda,że nie wiesz. Ale chyba chodzi o wieksze ilości, jak myslisz?
ja myślę (ale to ani nie potwierdzone, ani wyczytane-taki ot mój wymysł), że 4 litry/db to na pewno nie jest za dużo. Myślę, że problem zaczął by się, kiedy ktoś piłby napraaawdę dużo. Jeśli chodzi o picie naraz 1,8l to lepiej sobie popijać małymi łyczkami przez chociaż te parę minut.
Stary 2008-05-25, 22:12   #15
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość
ja myślę (ale to ani nie potwierdzone, ani wyczytane-taki ot mój wymysł), że 4 litry/db to na pewno nie jest za dużo. Myślę, że problem zaczął by się, kiedy ktoś piłby napraaawdę dużo. Jeśli chodzi o picie naraz 1,8l to lepiej sobie popijać małymi łyczkami przez chociaż te parę minut.

4litry na dobę to dość, ale pite po częściach to spoko sprawa, co innego tak bechnąć te 2-3litry za jednym zamachem - to już szarpie ciałem. Co znalazłam na i-necie to zmarła na "zatrucie" naprzykład kobieta, która wypiła 6litrów czystej wody w przeciągu 3h...
Stary 2008-05-25, 22:26   #16
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
4litry na dobę to dość, ale pite po częściach to spoko sprawa, co innego tak bechnąć te 2-3litry za jednym zamachem - to już szarpie ciałem. Co znalazłam na i-necie to zmarła na "zatrucie" naprzykład kobieta, która wypiła 6litrów czystej wody w przeciągu 3h...
O. No to mój rekord to chyba właśnie 6l ale nie w przeciągu 3h na szczęście ale w przeciągu doby No,to jasne w takim razie,że nie ma co szybko w siebie wlewać nie wiadomo jak dużej ilości płynów
Stary 2008-05-26, 22:27   #17
agatka-a
Zakorzenienie

Cytat:
przeciążasz nerki taką iloscią wody naraz
czy to w celu oszukania na wadze?
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 10:11   #18
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka-a Pokaż wiadomość
przepraszam Toffiee, ale takie było też moje pierwsze skojarzenie..
Stary 2008-05-27, 10:13   #19
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Nie wiem jak z aspektem zdrowotnym picia naraz takich ilości wody, ale wiem, że ja po wypijaniu po kryjomu 2 litrów czułam się tak jakbym miała zwymiotować na pierwszą osobę/rzecz którą zobaczę, także nie polecam.

Photoblog
Hypnotic Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-27, 10:26   #20
201705250937
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agatka-a Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość
przepraszam Toffiee, ale takie było też moje pierwsze skojarzenie..
Tak, w takim celu.

Cytat:
Napisane przez Hypnotic Eyes Pokaż wiadomość
Nie wiem jak z aspektem zdrowotnym picia naraz takich ilości wody, ale wiem, że ja po wypijaniu po kryjomu 2 litrów czułam się tak jakbym miała zwymiotować na pierwszą osobę/rzecz którą zobaczę, także nie polecam.
Ja się czuję całkiem dobrze , bo za czasów bulimi wypijałm 4 l na raz i do tego tonę jedzenia i nie czułam się jakoś bardzo przepchana. Pewnie mam do tej pory rozciągnięty zoładek.
Stary 2012-09-12, 21:49   #21
Kikunia81
Rozeznanie

Hej,
ostatnio wciąż czuję pragnienie, dzisiaj postanowiłam zapisywać na kartce i przeliczyć ile dziennie wypijam płynów. Okazało się, że jest to około 6 litrów dziennie- kawa, herbaty ziołowe, zielone, czerwone (słabe napary). Trochę się zaniepokoiłam. Kiedyś miałam problem by wypić te 2 litry zalecane dziennie, a teraz zaczynam się martwić w drugą stronę.
Macie jakiś pomysł co może być przyczyną?
Kikunia81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 23:23   #22
201705042038
Konto usunięte

Warto zbadać cukier.
Ja też do niedawna chłeptałam jak wściekła, zaczęło się od zaleceń, ze im więcej się pije, tym lepiej, że jak się czuje pragnienie, to organizm jest już odwodniony itd . Tyle, że ja się rzuciłam na kawę i herbatę. Teraz z tym zrywam, piję głównie wodę i wtedy, kiedy naprawdę potrzebuję, nie piję już "na zapas".
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 07:49   #23
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kikunia81 Pokaż wiadomość
Hej,
ostatnio wciąż czuję pragnienie, dzisiaj postanowiłam zapisywać na kartce i przeliczyć ile dziennie wypijam płynów. Okazało się, że jest to około 6 litrów dziennie- kawa, herbaty ziołowe, zielone, czerwone (słabe napary). Trochę się zaniepokoiłam. Kiedyś miałam problem by wypić te 2 litry zalecane dziennie, a teraz zaczynam się martwić w drugą stronę.
Macie jakiś pomysł co może być przyczyną?
A zatrzymujesz wode? Widzisz u siebie puchniecie lub czeste oddawanie moczu? Jak duzo soli jesz? Jaki masz poziom stresu?
Nadmierne pragnienei czesto jest zwiazane z nieprawdilowym poziomem hormonow takich jak np. aldosteron. Ponadto wystepuje przy wahaniach cukru we krwi, rowniez gdy mamy za duzo stresu. No i kwaha herbata nie sa dobre na pragnienie. Sproboj pic jakis czas wode.

klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-14, 08:31   #24
Kikunia81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez klora Pokaż wiadomość
A zatrzymujesz wode? Widzisz u siebie puchniecie lub czeste oddawanie moczu? Jak duzo soli jesz? Jaki masz poziom stresu?
Nadmierne pragnienei czesto jest zwiazane z nieprawdilowym poziomem hormonow takich jak np. aldosteron. Ponadto wystepuje przy wahaniach cukru we krwi, rowniez gdy mamy za duzo stresu. No i kwaha herbata nie sa dobre na pragnienie. Sproboj pic jakis czas wode.
Dzięki Dziewczyny za odpowiedź
Właśnie nie zauważyłam u siebie puchnięcia, często za to oddaję mocz, ale chyba przy takiej ilości płynów to dobrze? Soli nie jem wcale - tzn. tylko w produktach, gdzie ta sól jest. Nie lubię słonego smaku, dlatego nie jem słonych przekąsek, nie solę pomidora, mięsa itd. W zasadzie 1kg soli w mojej kuchni starcza na kilka lat, głównie do gotowania ziemniaków czy makaronu. Tak samo nie używam cukru.
Zamieniłam teraz kawę rozpuszczalną na kawę zbożową. Oprócz herbat piję też wodę. Herbaty jakie piję to: melisa, mięta, zielona, czerwona - czarnej nie piję wcale. Postaram się jednak pić więcej wody.
Obecnie nie przeżywam stresu, ale niedawno przez kilka tygodni żyłam w dużym stresie.
Dodatkowym objawem jest u mnie notoryczny ból głowy. Budzę się rano i od razu czuję, że mi głowę rozsadza. Nie wiem czy może to być związane właśnie z nadmiernym spożywaniem płynów.
Przejdę się do lekarza rodzinnego i tak jak radzicie zbadam poziom cukru, a jeśli to nic nie wykaże to rozumiem, że powinnam pójść do endo?
Kikunia81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-21, 21:19   #25
201705042038
Konto usunięte

Ja bym zaczęła od zbadania cukru i zredukowanie ilości tych herbat na rzecz zwykłej wody. A może masz za mało tej soli?
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości