![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wkurza mnie szwagierka
Witam,
Mam problem. Wkurza mnie szwagierka a musimy mieszkać pod jednym dachem. Generalnie nie było by problemu, bo mamy jeden dom ale osobne mieszkania. Gdyby nie fakt, że mój szwagier ciągle do mnie przyłazi (mimo wyraźnego powiedzenia, że sobie nie życzę by przyłaził i zawracał mi d...). Mam wrażenie, że ona stoi za wszystkim i go ciągle do mnie wysyła. Wymyśla ciągle problemy "wspólne" czyli tzw. części wspólnych domu. Zawsze są to jakieś totalne absurdy. Właścicielką domu jest teściowa, która stawia się za moim szwagrem. Ja powiedziałam wyraźnie, że nic od nikogo nie chcę tylko chcę prywatności i spokoju. A tak to przyjmuję ciągłe pielgrzymki (i to zawsze przychodzi do mnie szwagier jak męża nie ma w domu). Od czasu jak poznał swoją żonę, to strasznie się zmienił na minus. Jeśli oficjalne prośby o nie przyłażenie nie pomagają i moja szwagierka ciągle wymyśla nowe problemy domu, w które chce nas siłą angażować to co mogę w takiej sytuacji? Może Wy dziewczyny macie jakiś pomysł? Już dla żartów chciałam na drzwiach zawiesić napis " zakaz zawracania d...". Ręce mi opadają. Boję się, że wymyśli jakieś naprawy części wspólnych domu moim kosztem a ja nie będę miała z czego zapłacić. ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Dodam, że wyraźnie zależy jej na tym bym się wyprowadziła z tego domu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Dot.: Wkurza mnie szwagierka
a czemu zależy jej na Twojej wyprowadzce ? Chce dostać wasze mieszkanie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ona jest siostrą Twojego męża?
Co na tę sytuację mąż w ogóle? Bo z tego co rozumiem to jego rodzinny dom, wiec powinien się jasno wypowiedzieć w tej sprawie. No i niestety pozostaje Wam technika zdartej płyty: nie dziekuje nie życze sobie, nie dziekuje nie zycze sobie... Tudziez zamykanie drzwi do mieszkania na klucz czy zamek i uprzedzanie, ze nie macie ochoty na wizytę, bo akurat nie wiem przyjmujecie gosci, wychodzicie, kłócicie sie, jestescie w łóżku... Wasz kontakt zawsze taki był? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Nie możesz udawać, że nie ma Ciebie w domu? ;-) Bo chyba puka a nie ładuje się od razu do mieszkania? Zawsze możesz powiedzieć, że miałaś słuchawki na uszach lub głośno słuchałaś muzyki i nie słyszałaś jak puka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Po drugie to w końcu przychodzący szwagier jest problemem czy rzekomo nasyłająca go szwagierka? ![]() Po trzecie szwagier do Ciebie ciągle "przyłazi", bo widocznie sobie na to pozwalasz! Co na to Twój mąż? Poza tym Ty cały dzień siedzisz w domu, że ciągle Cię odwiedza? ![]() Po czwarte to moim zdaniem największy masz problem z tym, że teściowa jest za szwagrem a on wg Ciebie się zmienił pod wpływem żony ![]() I na koniec: tak to jest jak się mieszka "na kupie", zgody nigdy nie będzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
DOMator
|
Cytat:
Doczytałam, że mieszkania są jednak odrębne, czyli da się ignorować czasem pukanie do drzwi ![]() Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2013-01-07 o 19:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Niestety nie puka i ładuje się do mieszkania. Szwagier to brat mojego męża. Założyłam już zamek i zamykam drzwi na klucz (ostatnio próbował wejść razem z drzwiami). Dom należy do rodziców męża i teściowa podzieliła go na pół - my zajmujemy dół, oni górę. Oczywiście, że fajnie by było mojej szwagierce jakby dom był cały ich, zwłaszcza że wyremontowaliśmy swoją część. Ja mam generalnie w pompie co ona robi u siebie i życzyłabym sobie, żeby ona się nie wtryniała do nas. Niestety na naszym poziomie znajduje się kilka rzeczy wspólnych np. piecyk gazowy, zawory. Zawsze ma do nich dostęp, co szanuje ale szwagier nadużywa gościnność (zazwyczaj zamiast załatwić co trzeba to stoi i krytykuje jak żyjemy). Oczywiście, że możemy mieszkać osobno. Ale wydaje mi się, że nie powinnam się wyprowadzać tylko dlatego, że ktoś jest nachalny i właśnie na to liczy. No i wydaje mi się, że mamy takie samo prawo mieszkać tu tak samo jak i oni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Czasami wydaje mi się, że szwagier zachowuje się, jak taka teściowa z dowcipów. Ciągle wytyka mojemu mężowi, że ten niby nic nie potrafi. Niestety szwagra znałam dosyć długo zanim on poznał swoją żonę i wiem jak ona się zachowuje stąd też wiem, że to on daje sobą manipulować, co dodatkowo jest dla mnie przykre bo praktycznie razem się wychowywaliśmy (ze szwagrem) i taktujemy się jak rodzeństwo... a przynajmniej do tej pory tak było. Wiem, że sam nigdy by pewnych przykrych rzeczy nie powiedział swojemu bratu. Jednak od jakiegoś czasu ma do niego jakieś głupie docinki.
---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Nie bardzo mamy gdzie. Edytowane przez Trauma Czas edycji: 2013-01-07 o 19:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
My wprowadziliśmy się pierwsi. Nie wiedziałam jeszcze, że szwagier z żoną nie będzie chciał uszanować naszego spokoju. Wydawało mi się, że skoro ja od nikogo niczego nie chcę i szanuję cudzą prywatność, to to działa w obie strony.
Przez takie zachowanie, mam wrażenie że szwagierka czuje się panią na włościach a my nie mamy nic do gadania ![]() ![]() Edytowane przez Trauma Czas edycji: 2013-01-07 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Autorko, z Twojego opisu wynika, że to szwagier jest problemem, nie jego małżonka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
A co Twój mąż robi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jak się kłócą przy Was, to zwróccie im za kazdym razem uwage i wyproście z Waszego mieszkania, macie do tego prawo. Poza tym zawsze mozecie usiasc wszyscy razem i wyłożysz jasno kawe na ławe, określisz granice której przekraczania sobie nie życzysz. Byc moze oni sobie po prostu nie zdają sprawy że drażni Cie ich przebywanie u was, skoro mieszkacie razem, to moze wszedzie czują się jak u siebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja już widzę jak wszystkie wizażanki, które dostały mieszkanie od teściów i je sobie wyremontowały, wyprowadzają się z powodu konfliktu ze szwagierką
![]() Zadziwia mnie jedno, twierdzisz,że to szwagierka Cię wkurza, a to chyba jednak szwagier przychodzi. Czy naprawy na które nalegają nie są na pewno potrzebne? Pogadaj z mężem, a on może dogada się z bratem.
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Wyglada to tak, jakby robili to specjalnie i mieli z tego ubaw....
Pozostaje chyba zmiana nastawienia do tych ludzi i znalezienie sposobu na akceptacje rodziny, bo inaczej sie wykonczysz, a oni beda jeszcze bardziej zlosliwi! Na dodatek bedziesz ta najgorsza w rodzinie. Tlumaczenie im, ze zalezy Ci na prywatnosci i rozmowy nie przyniosa skutku, bo to tacy ludzie. Nie piszesz o mezu, pewnie mu to nie przeszkadza albo jest za rodzinny, wiec tym bardziej nic nie wskurasz. Przechodzilam przez cos podobnego.
![]() |
#18 |
BAN stały
|
No ja dalej nie rozumiem
Zamknac drzwi i nie reagowac na pukanie jak 3 razy klamke caluśnie to 4 raz nie przyjdzie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() 1. Proponowałabym ![]() ![]() ![]() 2. ale jakby nic nie trafiało to proponowalabym powiedzieć szwagierce że masz tego dość i po swojej częsci chodzisz w stringach i najfrywolniejszej bieliźnie jaką masz ![]() ![]() ![]() Ale już tak bardziej na serio: masz zamek w drzwiach, kup sobie zatyczki do uszu, słuchaj czegoś na słuchawkach. Nie denerwuj się w najmniejszym stopniu im bardziej nachalni tym większą wykaż cierpliwość. Jak naprawdę się nie uspokoją to parę razy przy mężu (chodzi o to, aby nie być samej) przyjąć faceta w naprawdę w seksownych peniuarach, niech tamta będzie zazdrosna, a co. ![]() ---------- Dopisano o 01:36 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-01-08 o 01:19 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
No badzmy powazni jak mu drzwi nie otworzy to on jej je wyrwie?? jasne juz to widze.. Zamknac sie na klucz i nie otwierac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Mój mąż uczestniczy w każdej rozmowie z teściami i nie podoba mu się fakt, że wszystkie głupie uwagi zawsze lecą do mnie (jak go nie ma w domu), ma wrażenie że jest to robione specjalnie, żeby zrobić ze mną jakąś wariatkę. Rozmawiał na ten temat z rodzicami. Teść uważa, że mamy rację, jednak zawsze boi się powiedzieć coś przy teściowej (albo jest zakrzyczany przez nią). Rozmowa z bratem była jedna, skończyła się tak, że brat o mało co a rzucił by się na męża z jakimiś bzdurnymi pretensjami w ogóle nie związanymi z tematem rozmowy (jakby miał żal do męża, że ktoś go wpakował w głupią sytuację a szwagierka stała z boku i się śmiała). Mam wrażenie, że teściowa czuje obowiązek stawiania się za bratem mojego męża, ponieważ ten notorycznie się przychodzi żalić jaką to nie ma paskudną żonę...
---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- A propo stringów... już raz szwagierka wyleciała na mojego męża w samych majtkach. Edytowane przez Trauma Czas edycji: 2013-01-08 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Na szczęście oboje z mężem mamy 9 letni staż mieszkania razem. Od 4 lat mieszkamy tutaj i nigdy nie narzekaliśmy na warunki a jak nam się coś nie podobało to remontowaliśmy to i już. Szwagier wprowadził się niedawno.... Wcześniej jak mieszkali osobno (od nas) to przez 1,5 roku się do nas nie odzywali. Szwagierka się obraziła jak mój mąż powiedział, że nie będzie robił za taksówkę bo doszło do absurdu, że np. dzwoniła do niego z marketu żeby ją odebrał bo ma ciężkie zakupy (a autobus pod sam dom).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Jezeli nie przesadzasz w swoich opisach to troche wyglada jakby chcieli was wykurzyc z domu :P
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Jeśli tak jest, no to mam problem ponieważ "upierdliwe" działania nie ustaną
![]() Edytowane przez Trauma Czas edycji: 2013-01-08 o 11:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zadziwia mnie że brat bratu takie głupoty wykręca, jak dziecko dosłownie. Tak jakby tamci nie mieli swojego życia i na siłę chcieli żyć cudzym. Może pomoże, ale ja na waszym miejscu bym wraz z mężem powiedziała do nich obydwu teściach: 'macie swoje życie to sobie nim żyjcie a nam dajcie święty spokój, nie życzymy sobie zawracania naszej dupy przez was, wasze problemy nas nie dotyczą.' Pewnie naiwne i pewnie to już przerabialiście ale kurczę nic innego mi nie przychodzi do głowy by to w miarę łagodnie załatwić.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja tylko podpowiem, że co to spraw związanych z mieszkaniem, ja zrzuciłabym to na męża :P w końcu to jego rodzinny dom. Czyli jak przychodzi szwagier ze sprawą jakiejś naprawy mówisz "Ja się tym nie zajmuję, rozmawiaj na ten temat z TŻ". Skoro mieliscie takie dobre kontakty w dzieciństwie moze on rzeczywiście nie ma się komu wygadać, a Tobie ufa? Niech sobie gada, a Ty rób swoje, informuj tylko, że akurat jesteś zajęta. Kiedy wyjątkowo nie masz ochoty nikogo gościć-po prostu nie otwieraj, masz do tego prawo. No i częściej wychodź z domu
![]() Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Powiedz ze wezwiesz policje z powodu nachodzenia i naruszenia miru domowego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.