Okres i basen-pomocy! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-11, 19:43   #1
roksa123
Raczkowanie

Okres i basen-pomocy!

Przed chwilą dostałam miesiączkę,a jutro bardzo chciałabym pojechać na basen na 2 godziny.Tampony stosuję przy każdej miesiączce,ale badzo boję się założyć je na basen.Czy tampon (normalny nie ten największy) nie przesiąknie?Kiedy zmieniać?
Bardzo prosze o pomoc :/
roksa123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 19:56   #2
Osleidis
Rozeznanie

Dot.: Okres i basen-pomocy!

Żałóż tampon zaraz przed wejściem do wody, nic nie powinno się stać. Już kilka razy byłam na basenie z tamponem i wszystko było ok
Osleidis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 19:59   #3
NattiTt
Wtajemniczenie

Nic się nie stanie. Opiszę mój scenariusz:
wkładam około 11 wychodząc z domu
idę na plażę, opalam się, skaczę na falach, cała w wodzie
wracam o 16 i w łazience wyjmuję
wszystko ok
będzie dobrze
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:02   #4
roksa123
Raczkowanie

Ale nie przesiąknie?Bo to w sumie dopiero 2 dzień miesiączki...:|
Stary 2010-11-11, 20:03   #5
muszynianka
Zakorzenienie

A gdy bierzesz kąpiel podczas miesiączki, cała wanna i woda robią się czerwone?
załóż tampon, nic nie będzie
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:05   #6
cebulkaa
Wtajemniczenie

wg mojego gina - załóż przed wejściem, po wyjściu z basenu i umyciu się pod prysznicem wymień na nowy niezależnie od stopnia "zużycia". czyli używasz go tylko do pływania
cebulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:17   #7
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
A gdy bierzesz kąpiel podczas miesiączki, cała wanna i woda robią się czerwone?
załóż tampon, nic nie będzie
Intensywność krwawienia jest rózna u róznych kobiet.
Jak czytam ze dziewczyna wyżej zakłada o 11 i wyjmuje o 16tej i nic nie przecieka to... zazdroszczę,Przez pierwsze 2 dni, w takim czasie zużywam 3 te największe OB i jeszcze muszę mieć wkładkę bo nie zawsze starczają

A wracając do tematu. dziewczyny tylko się nie śmiejcie ze mnie, a woda nie nasiąka do tamponu przez sznureczek. Bo ja się tego zawsze obawiałam, ze chlorowana woda zamoczy mi tampon w środku

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-11, 20:18   #8
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cebulkaa Pokaż wiadomość
wg mojego gina - załóż przed wejściem, po wyjściu z basenu i umyciu się pod prysznicem wymień na nowy niezależnie od stopnia "zużycia". czyli używasz go tylko do pływania
A jeśli nie nasiąknął to też wyjąć?? Bo to przecież ciężko takiego suchego wyjąć. Chyba, że w wodzie jakoś nasiąka (nie wiem, nigdy nie byłam na basenie w czasie okresu).

A właśnie, może tym sznurkiem wciąga wodę.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012

Edytowane przez Madia
Czas edycji: 2010-11-11 o 20:19 Powód: dopisek
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:24   #9
ola_gie
Zakorzenienie

Nasiąka Ale jak odpowiednio go włożysz to nic się nie stanie, spokojnie. Tylko wyjmij go możliwie jak najszybciej po wyjściu z wody, no i przed wejściem na basen użyj świeżego

Tak właśnie.
ola_gie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:32   #10
Gregorynka
Zakorzenienie

Cytat:
A wracając do tematu. dziewczyny tylko się nie śmiejcie ze mnie, a woda nie nasiąka do tamponu przez sznureczek. Bo ja się tego zawsze obawiałam, ze chlorowana woda zamoczy mi tampon w środku
Też się tego zawsze obawiam, dlatego nigdy nie pójdę z tamponem na basen, ani tym bardziej na plażę. Ale ja jestem lekko obsesyjna, nie przejmujcie się,tylko czytajcie wypowiedzi tych 'normalnych'

Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:32   #11
megalija
Raczkowanie

spokojnie, nie nasiąka do tego stopnia żeby brakło Ci wody w basenie do pływania
przed wejściem załóż tampon a po pływaniu i prysznicu (jak już to zosatło powiedziane) wyjmij.
bez problemu się to da zrobić nawet jak nie jest w pelni nasiąknięty bo przecież nie mamy w pochwie pustyni, tam zawsze jest troszkę wilgotno.

to że nasiąka chlorowaną wodą Ci nie zaszkodzi. jak pływasz nie mając okresu to ta woda i tak w jakims stopniu dostaje się do środka.
a i w związku z tym że woda się dostaje a nie mamy wpływy na to czy jest czyta pod wgledem bakterii i innnych tam zarazków to ja polecam za każdym razem idąc na basen zainstalować sobie tampon. to pomaga uniknąc infekcji. sama tak robię. a jak nie robiłam to mi się zdarzały infekcje bakteryjne przywleczone z basenu.
megalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-11, 20:37   #12
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez megalija Pokaż wiadomość
spokojnie, nie nasiąka do tego stopnia żeby brakło Ci wody w basenie do pływania

A do tematu - mi tampon daje poczucie bezpieczeństwa Nigdy mi nic nie przeciekło, ale każda oczywiście może mieć inne doświadczenia.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:38   #13
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
ja polecam za każdym razem idąc na basen zainstalować sobie tampon. to pomaga uniknąc infekcji. sama tak robię. a jak nie robiłam to mi się zdarzały infekcje bakteryjne przywleczone z basenu.
Ale, że jak?? Jak nie masz miesiączki to też?? A to na ulotce pisali aby nie zakładać tamponu jak nie ma się okresu. Nie wiem dlaczego w sumie. Wydedukowałam, że może chodzi o jakieś podrażnienia w związku z mniejszym "nawodnieniem" w "bezokresowe" dni.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:48   #14
Gregorynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
Ale, że jak?? Jak nie masz miesiączki to też?? A to na ulotce pisali aby nie zakładać tamponu jak nie ma się okresu. Nie wiem dlaczego w sumie. Wydedukowałam, że może chodzi o jakieś podrażnienia w związku z mniejszym "nawodnieniem" w "bezokresowe" dni.
Na pewno o to chodzi. A już nie daj Boże, jesli dziewczyna ma lekką nadżerkę, której objawów nie widzi, czy coś w tym rodzaju .

Stary 2010-11-11, 21:13   #15
megalija
Raczkowanie

tak, jak nie mam miesiączki to używam tamponów na basenie. to nie boli, spokojnie. polecił mi to lekarz jednocześnie wypisując receptę na antybiotyk żeby mnie wyleczyć z infekcji którą jak pisałam powyżej przygarnęłam na basenie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-11, 21:41   #16
roksa123
Raczkowanie

Uff...Weszłam do wanny pełnej wody na 30 min. z tamponem...Nie przeciekł więc co jakieś pół godziny bede sprawdzała na basenie :P
Stary 2010-11-11, 21:56   #17
Hortencja
Zadomowienie

Ja pływam regularnie dwa razy w tygodniu, zawsze jeśli mam okres to używam tamponów, nic się nigdy nie działo. Wkładam zawsze nowego przed wejściem do wody i od razy po wyjściu go wymieniam.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 22:05   #18
reniferek01
Zakorzenienie

mi też nigdy nic nie przesiąklo
a jeśli się obawiasz to po np. godzinie zrób małą przerwę, obmyj się pod prysznicem i wymień tampon

...
Pamiętaj: kiedy znów zdziczeję,
Odrzyj mnie z wichrów i ugłaskaj!
reniferek01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 00:36   #19
Akashka
Zadomowienie

Mi tez sie nigdy nie przesiakl. I nie biegalam co 30 minut sprawdzac
A jesli moge malego off-topa wtracic to kiedys bylam nad morzem. Mialam okres i wlasnie tampona. Fale spore wiec skakalam przez nie, szalalam itp i nagle patrze a kolo mnie tampon plywa! Az mi sie cieplo zrobilo Wylecialam z wody jak poparzona i szybko do lazienki Ale okazalo sie ze to nie moj

Akashka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-12, 01:01   #20
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:

to że nasiąka chlorowaną wodą Ci nie zaszkodzi. jak pływasz nie mając okresu to ta woda i tak w jakims stopniu dostaje się do środka.
a i w związku z tym że woda się dostaje a nie mamy wpływy na to czy jest czyta pod wgledem bakterii i innnych tam zarazków to ja polecam za każdym razem idąc na basen zainstalować sobie tampon. to pomaga uniknąc infekcji. sama tak robię. a jak nie robiłam to mi się zdarzały infekcje bakteryjne przywleczone z basenu.

Przeciez tak nie wolno robic. W dni bez okresu nie ma odpowiedniego nawilzenia i wkladanie takiego tamponu tylko podrazni. Dodatkowo wysusza i sprawia, ze wzrasta i to znacznie ryzyko TSS.
Poza tym, to co piszesz kupy sie nie trzyma. Najpierw piszesz, ze woda do srodka sie wleje. Dlatego warto wkladac tampon. Przeciez troche wody zawsze "migruje" do srodka. Tampon wiec namoknie choc troche. Woda zatem i tak sie dostanie "do srodka".

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2010-11-12 o 01:07
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 08:26   #21
megalija
Raczkowanie

masz rację, napisałam tak że wyszło nielogicznie.
tampon nasiąka ale nie jest to taki bezpośredni kontakt z ewentualnymi bakteriami. robię to dlatego że zalecił mi to lekarz, nigdy nie miałam żadnego podrażnienia spowodowanego aplikacją tamponu poda czasem miesiączki. ważne jest chyba to jak ktoś na ogólne tendencje do infekcji, wtedy lepsze lekkie podrażnienie niż ciągła infekcja i antybiotyki jak się regularnie pływa.
Stary 2010-11-12, 09:10   #22
roksa123
Raczkowanie

A czy to prawda,że po wejściu do wody ustaje krwawienie?Albo zmniejsza się...Gdzies o tym czytałam i nie jestem do końca pewna.
Stary 2010-11-12, 12:56   #23
kitkulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Akashka Pokaż wiadomość
Mi tez sie nigdy nie przesiakl. I nie biegalam co 30 minut sprawdzac
A jesli moge malego off-topa wtracic to kiedys bylam nad morzem. Mialam okres i wlasnie tampona. Fale spore wiec skakalam przez nie, szalalam itp i nagle patrze a kolo mnie tampon plywa! Az mi sie cieplo zrobilo Wylecialam z wody jak poparzona i szybko do lazienki Ale okazalo sie ze to nie moj
o matko
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 16:51   #24
Gregorynka
Zakorzenienie

Cytat:
A czy to prawda,że po wejściu do wody ustaje krwawienie?Albo zmniejsza się...Gdzies o tym czytałam i nie jestem do końca pewna.
Raczej, że ciepła woda może wzmagać krwawienie. Ale taka mocno ciepła. O zmniejszaniu krwawienia 'wodą' bynajmniej nic nie wiem.

Stary 2010-11-12, 19:20   #25
kitkulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gregorynka Pokaż wiadomość
Raczej, że ciepła woda może wzmagać krwawienie. Ale taka mocno ciepła. O zmniejszaniu krwawienia 'wodą' bynajmniej nic nie wiem.
ja też nie gdyby tak było to chyba zostałabym syreną
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 19:33   #26
Gregorynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kitkulka Pokaż wiadomość
ja też nie gdyby tak było to chyba zostałabym syreną

Ja też, syrenką Ariel

Stary 2016-10-03, 10:18   #27
koniczyna82
Rozeznanie

Odświeżę wątek, mam mały dylemat. Jak w temacie - chodzi o basen i okres. Zapisałam sie na dwumiesięczny kurs, 15 spotkań z czego na 4 będę miała okres. Niby mogę odebrać wejścia jako wolne pływanie ale szkoda mi strasznie kursu. Do przeczytania tego wątku myślałam, że musi tak być ale praktycznie wszystkie piszecie, że chodzenie na basen w tamponów to norma. Serio nie jest to jakims świństwem w stosunku do innych/ zachowaniem niehigienicznym i bez kultury typu sranie na środku szlaku w górach czy sikaniem do morza? Nie chciała bym sie zachować niepoprawnie po prostu.

Okres mam raczej mało obfity. Nie mam problemu z samym pływaniem w tamponie, wręcz przeciwnie, właśnie specjalnie pływam w nim w bezkrwawe dni ze względu na ochronę przed infekcjami. I nic sie nie dzieje złego, przy aplikacji pochwa jest wystarczajaco wilgotna aby nie było tarcia (moja przynajmniej) a przy wyjmowaniu przecież po pływaniu taki tampon nie jest suchy. Chodzi o fizyczny filtr przeciw grzybków/ bakteriom i wszystkim zanieczyszczeniom.
koniczyna82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-10-03, 11:25   #28
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Jak sobie pomyślę, że płynąc za kimś albo obok kogoś w basenie, wpływa mi do ust, nosa i uszu to, co przed chwilą obmyło jego dupę albo wypłynęło z pochwy, to nie pojmuję co fajnego ludzie znajdują w pływaniu w publicznych basenach.
Kiedyś u mnie w mieście wykryli chlamydie w jednym z basenów, a jedna moja znajoma twierdzi, że przywlokła z basenu HPV.
Fuj.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-03, 12:29   #29
koniczyna82
Rozeznanie

Dziękuję Macintosh za podzielenie sie tą opinią, ale dalej czekam na wypowiedzi bardziej na temat. Najlepiej od ozdoby mającej z publicznymi basenami coś wspólnego

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Co do HPV to wystarczyło że nawet jeden jedyny partner sexualny koleżanki miał jedną jedyną inna partnerkę poza nią i zakażenie znacznie bardziej prawdopodobne niż z basenu. A panowie bardzo rzadko mają jakiekolwiek objawy. Prezerwatywa nie zabezpieczy przed HPV dostatecznie a kilkadziesiąt % społeczeństwa jest nosicielem.
koniczyna82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-03, 12:37   #30
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez koniczyna82 Pokaż wiadomość

Co do HPV to wystarczyło że nawet jeden jedyny partner sexualny koleżanki miał jedną jedyną inna partnerkę poza nią i zakażenie znacznie bardziej prawdopodobne niż z basenu. A panowie bardzo rzadko mają jakiekolwiek objawy. Prezerwatywa nie zabezpieczy przed HPV dostatecznie a kilkadziesiąt % społeczeństwa jest nosicielem.
Dziękuję, że podzieliłaś sie ze mną tą opinią, koleżanka to wszystko doskonale wie i jednak twierdzi to co twierdzi. Tym bardziej, że była wtedy dziewicą, a kłykciny na udach jak marzenie jej wyskoczyły Także tego. No ale skoro wiesz lepiej.
EOT
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości