|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
dieta bento -jedzenie mi się uśmiecha;)
hej, dołącze do grona chcących zrzucić co nieco-w moim przypadku trochę tego jest, z 10kg conajmniej;(
![]() strasznie się wkręciłam w japońskie jedzenie a zwłaszcza w bento. "Bentō – rodzaj posiłku kuchni japońskiej, mający postać pojedynczej porcji na wynos, kupowanej w punktach gastronomicznych lub przygotowywanej w domu. Tradycyjne bentō składa się z ryżu, ryby lub mięsa, a także z pikli i gotowanych warzyw. Posiłek pakowany jest w odpowiednie pudełko – może to być zwykłe plastikowe, produkowane masowo opakowanie, bądź specjalne, wykonane z drewna i lakierowane. Gotowe bentō jest dostępne w wielu miejscach w Japonii, takich jak sklepy spożywcze, stacje kolejowe, stacje benzynowe, kioski, domy towarowe czy specjalne sklepy z bentō. Pomimo dużego wyboru wśród gotowych rodzajów bentō, wielu Japończyków do tej pory przygotowuje własne posiłki w domu, aby spożyć je potem podczas przerwy w szkole czy pracy." Do wglądu parę przykładów, tych bardziej standardowych jak i małych "dzieł sztuki" ![]() Więc jeśli któraś byłaby chętna to zapraszam do wspólnego bentowania;D wklejania fotek, wymieniania się pomysłami itp. więcej informacji o bento diet na: http://justbento.com/handbook/gettin...et-bento-rules :są tam też super przepisy i inne ciekawostki a to moje dzisiejsze bento ![]() na śniadanie: kanapki z serkiem, ogórkiem i pomidorkiem oraz winogrona =350 kcal a na obiad: makaron chow mein wersja z sezamem i druga z curry, marchewka, kukurydza, ogórek, pomidorki i kotlet schabowy =600 kcal pozostałe kalorie pozostają na jakąś lekką kolacyjkę do wyboru co kto tam lubi-byle nie słodycze;p ja mam limit 1200kcal ale to już jak kto woli;p zapraszam! ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dieta bento -jedzenie mi się uśmiecha;)
ogólnie to menu jest dość beznadziejne, bo dostarcza bardzo mało wartościowych składników(zawierających witaminy, minerały, enzymy) a większość to "zapychacze", czyli tzw.puste kalorie
nie rozumiem po co w diecie, szczególnie redukcyjnej, bezwartościowe produkty, jak:kanapki z serkiem, kukurydza(pewnie z puszki), kotlet schabowy(panierka!!!) surowe szklarniowe pomidory i ogórki-też są bardzo jałowe brak wartościowych warzyw chyba jedyne warte uwagi elementy, to ta marchewka i winogrona z tym, że owoce lepiej spożyć oddzielnie, na pusty żołądek, a nie jako dodatek do posiłku pomijając, że winogrona to owoc dość kaloryczny w porównaniu z rzeczywistą ich wartością, chyba że zmiksowany lub rozgryzasz pestki(bo tam głównie się znajdują cenne substancje, no i w skórce ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
nie dołączę się, bo nie mam takiej potrzeby, ale polecę bloga (również nie swojego
![]() www.bentopopolsku.blogspo t.com pozdrawiam i życzę powodzenia ![]()
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
blog, który podała Morphine-skłonił mnie do takich przemyśleń:
dania nie są złe, bo są bardzo kolorowe i dużo w nich warzyw, w tym surowych myślę, że tamto menu jest bogatsze od przykładowego podanego przez autorkę(ale po tym jednym jadłospisie też pewnie nie można sądzić o całości) dużo sałaty i innej surowizny w sałatkach-to duży plus co mi się nie podoba: -wprowadzanie nabiału-nie ma związku z kuchnią japońską, tam jest wszędobylski tofu i inne fermentowane sojowe pomysły, twarożki naprawdę nie wzbogacą tego jadłospisu -nadużywanie makaronu-w kuchni japońskiej głównym tego typu składnikiem jest ryż, jesli użyjemy ryżu pełnoziarnistego(dziki, czerwony, basmanti czy jaki tam jeszcze)-posiłki wiele zyskają, na użyciu oczyszczonego białego ryżu czy makaronu-tracą -kasza jaglana to taki w sumie staropolski akcent, ale myślę że bardzo dobry pomysł(pełne i bardzo wartościowe ziarno) -kuchnia japońska to posiłki w większości surowe/półsurowe, poddawane minimalnej lub żadnej obrobce termicznej -duży udział warzyw i wodorostów(owoce raczej znacznie rzadziej, więc są tu chyba nadużywane) -produkty fermentowane(tofu, warzywa, sos sojowy), pikle -ryby i owoce morza, zwykle surowe ![]() (ten schabowy to jakieś totalne nieporozumienie) -wszędobylski chrzan wasabi -nie rozumiem skąd pomysł dodawania pieczywa? tam się tego nie stosuje ![]() -kluseczki wszelkie to też bardziej chiński niż japoński styl odżywiania podsumowując-jeśli nada się tej diecie bardziej japońską charakterystykę-może być ona niezłym rozwiązaniem jeśli jej forma będzie tak naciągana pod zachodnie wzorce-to jest to duża niekorzyść
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zafascynowałam się nieco tym bento, głównie podoba mi się sposób podawania posiłków, ładne układanie itd.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() ![]() http://www.google.ie/search?tbm=isch...l822l0.2.2l4l0
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Właśnie o to chodzi!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Eksploatuję moje pudełko codziennie i praktycznie w ogóle tego po nim nie widać, a jeździ w torebce bez żadnych zabezpieczeń (dodatkowy WIELKI plus za szczelność). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Lady of Harley-Davidson
|
śliczne są te potrawy
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:16.