Umeblowanie problematycznego pokoju - jakieś koncepcje? :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-16, 01:41   #1
Cindy28
Lux Mundi

Umeblowanie problematycznego pokoju - jakieś koncepcje? :)

To i ja poproszę o poradę
Problem mam - z meblami do pokoju Wszystko byłoby ok, ale mieszkanie jest w poniemieckiej kamienicy [kto kiedyś mieszkał, tudzież posiada, ten wie z czym to się je ] i ciężko cokolwiek dopasować.
Myślę, że największą trudnością jest to, że na 4 ściany mam troje drzwi od korytarza, do następnego pokoju i balkonowe
Proszę nie sugerować się tym, co obecnie stoi w pokoju - jest on na czas obecnego remontu [z uwagi na brak strychu] przechowalnią różnych rzeczy
Prezentuję vsio na poniższych zdjęciach
Aaa - meble będą robione na wymiar mam fajnego magika w tej kwestii, który zrobi, jak będę chciała - muszę tylko wiedzieć CO.
Podstawa, to szeroko pojęty minimalizm - tak, żebym zmieściła się ze wszystkim, ale żeby też nie zagracać pokoju.
Cały czas zastanawiam się nad antresolą [mogę sobie na to pozwolić - mieszkanie ma 3,20 m] - wchodzi w grę jedynie ściana, na której jest wieszak.
Z uwagi na to, że rolety są zielone, w takim kolorze będą ewentualne dodatki. Ściany maznę albo na ciepły [tym razem - jednolity] róż, tudzież ciepły fiolet, w odcieniu bzu.
Jakieś pomysły? Będę wdzięczna za wszelkie koncepcje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zdjecia fon 057.jpg (129,6 KB, 65 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecia fon 058.jpg (125,2 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecia fon 059.jpg (91,4 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecia fon 062.jpg (104,7 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecia fon 061.jpg (86,4 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecia fon 060.jpg (93,1 KB, 41 załadowań)
Stary 2012-09-16, 09:19   #2
201704240951
Konto usunięte

Dot.: Umeblowanie problematycznego pokoju - jakieś koncepcje? :)

Nie wiem czemu, ale mnie się w ogole ten pokój nie podoba.
Po pierwsze kolor... on dla mnie jest za agresywny. Prędzej bym widziała ciepły... jasny krem/cappuccino
W ułożeniu mebli dużych zmian bym nie robiła, ponieważ widzę, ze nie ma tam zbytnio dużo do manewrowania. Dodałabym regały na ścianach ( na biurkiem ) aby książki tam postawić. Dzięki regałom pomieszczenie wyda się przestronne.
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 11:05   #3
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Cindy28 Pokaż wiadomość
To i ja poproszę o poradę
Problem mam - z meblami do pokoju Wszystko byłoby ok, ale mieszkanie jest w poniemieckiej kamienicy [kto kiedyś mieszkał, tudzież posiada, ten wie z czym to się je ] i ciężko cokolwiek dopasować.
Myślę, że największą trudnością jest to, że na 4 ściany mam troje drzwi od korytarza, do następnego pokoju i balkonowe
Proszę nie sugerować się tym, co obecnie stoi w pokoju - jest on na czas obecnego remontu [z uwagi na brak strychu] przechowalnią różnych rzeczy
Prezentuję vsio na poniższych zdjęciach
Aaa - meble będą robione na wymiar mam fajnego magika w tej kwestii, który zrobi, jak będę chciała - muszę tylko wiedzieć CO.
Podstawa, to szeroko pojęty minimalizm - tak, żebym zmieściła się ze wszystkim, ale żeby też nie zagracać pokoju.
Cały czas zastanawiam się nad antresolą [mogę sobie na to pozwolić - mieszkanie ma 3,20 m] - wchodzi w grę jedynie ściana, na której jest wieszak.
Z uwagi na to, że rolety są zielone, w takim kolorze będą ewentualne dodatki. Ściany maznę albo na ciepły [tym razem - jednolity] róż, tudzież ciepły fiolet, w odcieniu bzu.
Jakieś pomysły? Będę wdzięczna za wszelkie koncepcje
Pełno pomysłów

Ale najpierw proszę napisz mi (a najlepiej narysuj w paincie) jakie wymiary ma ten pokój. Ile na ile metrów, jaka jest odległość drzwi od narożnika ściany (wiesz te wszystkie wymiary ile jest od sciany do drzwi i dalej do nastepnej sciany). Wysokość rozumiem że 3,2 m?
Druga sprawa - co zamierzasz robić w tym pokoju?
To ułatwi określenie jakie meble potrzebujesz. Ile rzeczy i jakie musisz tam zmieścić?
Ten kolor jest do przemalowania, czy zostaje?
Stary 2012-09-16, 12:31   #4
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
Nie wiem czemu, ale mnie się w ogole ten pokój nie podoba.
Po pierwsze kolor... on dla mnie jest za agresywny. Prędzej bym widziała ciepły... jasny krem/cappuccino
W ułożeniu mebli dużych zmian bym nie robiła, ponieważ widzę, ze nie ma tam zbytnio dużo do manewrowania. Dodałabym regały na ścianach ( na biurkiem ) aby książki tam postawić. Dzięki regałom pomieszczenie wyda się przestronne.
Niestety nie ja projektowałam układ mieszkania i muszę się dostosować do tego, co mam

Jak już pisałam - kolor będzie zmieniony, na ciepły róż bądź fiolet. Cappuccino/kremy/żółcienie i ochry odpadają - w takich kolorach są inne pokoje.
Regały na ścianie [tam gdzie biurko i szafy] odpadają - ściana ocieplona, regips.

Cytat:
Napisane przez dirt Pokaż wiadomość
Pełno pomysłów

Ale najpierw proszę napisz mi (a najlepiej narysuj w paincie) jakie wymiary ma ten pokój. Ile na ile metrów, jaka jest odległość drzwi od narożnika ściany (wiesz te wszystkie wymiary ile jest od sciany do drzwi i dalej do nastepnej sciany). Wysokość rozumiem że 3,2 m?
Druga sprawa - co zamierzasz robić w tym pokoju?
To ułatwi określenie jakie meble potrzebujesz. Ile rzeczy i jakie musisz tam zmieścić?
Ten kolor jest do przemalowania, czy zostaje?

Dobra Kobieto
Znajdę miarkę w tym chaosie to narysuję 'projekt'
W pokoju zamierzam robić wszystko spać, pracować, przyjmować gości mam dużo ciuchów [nie zmieszczę wszystkich w garderobie], jeszcze więcej książek. Minusem tego pokoju jest [jak dla mnie] przede wszystkim ilość drzwi - nie mam jak się w spokoju przebrać myślałam zatem o parawanie.
Kolor zostaje - w sensie różu, ma być jednak jednolity i ciepły, ewentualnie również ciepły - fiolet
Stary 2012-09-16, 15:18   #5
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety nie ja projektowałam układ mieszkania i muszę się dostosować do tego, co mam

Jak już pisałam - kolor będzie zmieniony, na ciepły róż bądź fiolet. Cappuccino/kremy/żółcienie i ochry odpadają - w takich kolorach są inne pokoje.
Regały na ścianie [tam gdzie biurko i szafy] odpadają - ściana ocieplona, regips.

Dobra Kobieto
Znajdę miarkę w tym chaosie to narysuję 'projekt'
W pokoju zamierzam robić wszystko spać, pracować, przyjmować gości mam dużo ciuchów [nie zmieszczę wszystkich w garderobie], jeszcze więcej książek. Minusem tego pokoju jest [jak dla mnie] przede wszystkim ilość drzwi - nie mam jak się w spokoju przebrać myślałam zatem o parawanie.
Kolor zostaje - w sensie różu, ma być jednak jednolity i ciepły, ewentualnie również ciepły - fiolet

nie musi być co do milimetra, tyle że musze mniej więcej wiedzieć że np. ściana od drzwi ma 60 cm a nie 20 do okna
czyli potrzebne będzie dużo szaf na ciuchy, regałów na książki + jakieś spanie + stolik dla gości... ok.. to już mniej więcej wiem co można zrobić.

coś tam na to wymyślimy
Stary 2012-09-20, 17:54   #6
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Cappuccino/kremy/żółcienie i ochry odpadają - w takich kolorach są inne pokoje.

Wybacz, nie wiedziałam, bo nie napisałaś tego wcześniej.

Pozdrawiam
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-21, 00:46   #7
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
Napisane przez dirt Pokaż wiadomość

nie musi być co do milimetra, tyle że musze mniej więcej wiedzieć że np. ściana od drzwi ma 60 cm a nie 20 do okna
czyli potrzebne będzie dużo szaf na ciuchy, regałów na książki + jakieś spanie + stolik dla gości... ok.. to już mniej więcej wiem co można zrobić.

coś tam na to wymyślimy
Fajnie
Aktualnie mam pożar w burdelu - łazienka się robi, uczelniane hieny szaleją mam nadzieję, że przez weekend zdołam ogarnąć pomiary

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
Wybacz, nie wiedziałam, bo nie napisałaś tego wcześniej.

Pozdrawiam
Szpoko ogólnie ta moja wypowiedź chaotyczna na maxa - był to spontan i tak się dziwię, że coś z tego wyłapałyście

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-29, 22:23   #8
Elfir
Zakorzenienie

Minimalizm mi troche kłóci się z kolorystyką pokoju. Stawiałabym na szary lub biały kolor.
Ale skoro podoba ci się różowy to skomponowałabym z białym i szarym lakierem na meblach. Do tego poduszki w intensywnym różu na łóżku i ewentualnie jakaś naklejka na białym froncie mebli.

Pokój jest przechodni? Bo może jedne z drzwi nie są wcale potrzebne?

Bardzo ładne drzwi - jeśli są w dobrym stanie można je tylko zaolejować i zostawić w naturalnym kolorze. Pod kolor drzwi dobierąc meble (lub zrobić białe).
Nad kaloryferem koło drzwi zdecydowanie musi być przynajmniej półka, bo będą smugi kurzu na ścianie od konwekcji ciepłego powietrza, więc równie dobrze może być tam zespół płytkich szafek (niektore otwarte, niektóre zamykane) na ksiązki, papiery, dokumenty, duperele.

pod oknem najlepiej dać blat wsparty na szafce. Pod blat wsunąc łóżko (tam będą nogi spiacego). Łóżko nie otwierane do góry (tapczan), tylko z wysuwanymi szufladami na pościel)
Nad łóżkiem powiesić zamykane szafki (w stylu Besta z IKEA) i półki. Na ścianie między oknem a drzwiami balkonowymi zawiesić szafeczki z szufladkami i szynę z pojemniczkami na długopisy, ołówki (takie jak z ikea).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zdjecia fon 057.jpg (143,5 KB, 22 załadowań)

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2012-09-29 o 22:52
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości