|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
nauka czy doświadczenie?
Dziewczyny jakie są wasze opinie? Czy w trakcie studiów lepiej skupić się na nauce czy zdobywać w tym czasie doświadczenie kosztem ocen? Z mojego doświadczenia wiem, że na niektórych kierunkach obie rzeczy jest trudno pogodzić
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: nauka czy doświadczenie?
Doświadczenie.
Oceny pracy ci nie dadzą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bez poświecania czegokolwiek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Zależy na jakich kierunkach.
Jeśli ścisłe to wkuwać, załatwiać staże i dodatkowe kursy uzupełniające, przez co robisz sobie znajomości w branży. Jeśli humanistyka, to cóż... Jak się kończy studia (nawet z najwyższą notą) i nie ma możliwości podjęcia pracy po kierunku, szuka się pracy jakiejkolwiek. I zazwyczaj się słyszy, że jest się za dobrze wykształconym a za mało doświadczonym... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;36651009]Zależy na jakich kierunkach.
Jeśli ścisłe to wkuwać, załatwiać staże i dodatkowe kursy uzupełniające, przez co robisz sobie znajomości w branży. Jeśli humanistyka, to cóż... Jak się kończy studia (nawet z najwyższą notą) i nie ma możliwości podjęcia pracy po kierunku, szuka się pracy jakiejkolwiek. I zazwyczaj się słyszy, że jest się za dobrze wykształconym a za mało doświadczonym...[/QUOTE] Nie rozumiem, to niby na humanistycznych studiach nie można zdobywać doświadczenia na stażach/praktykach? Z Twojej wypowiedzi wynika, że takie rzeczy to tylko na ścisłych, a po humanie only bezrobocie. Doświadczenie, oczywiście zgodne z kierunkiem studiów, jest ważniejsze. Chociaż ja się też spotkałam z ogłoszeniami o staż/praktyki studenckie gdzie jednym z wymogów były bardzo dobre wyniki w nauce, także mimo wszystko warto zadbać o w miarę przyzwoitą średnią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
doświadczenie.
przyznam, że na uczelni szłam po najmniejszej linii oporu i uczyłam się tyle, żeby zaliczyć. zamiast zakuwać na blachę teorię robiłam praktyki i staże. podczas moich ostatnich półrocznych praktyk w dużej firmie nauczyłam się więcej niż w trakcie 5 lat studiów, a na koniec dostałam umowę o pracę na "po studiach" (którą rozpoczęłam z początkiem tego miesiąca). wyszłam na tym lepiej niż osoby ze wspaniałymi średnimi, które przez intensywną naukę nie miały czasu na zdobywanie doświadczenia i po 5 latach studiów mają puste CV. w mojej firmie był taki wymóg - nie wysłałam im wymaganego wykazu ocen, a na rozmowie powiedziałam wprost, że mam kiepskie oceny i wytłumaczyłam z czego to wynika. rekrutację przeszłam pozytywnie. zresztą potem jedna osoba z HR powiedziała, że patrzą na średnią w przypadku osób, które nie mają żadnego doświadczenia - jeśli ktoś nic nie robi całe 5 lat studiów w kierunku zdobywania doświadczenia to firmie zależy, żeby chociaż wykazywał się dobrymi wynikami na uczelni. jeśli ktoś ma doświadczenie to nie zwracają uwagi na średnią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() kiepska średnia nie przeszkodziła mi się dostać tam na praktyki i potem do pracy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Work, work, work
|
W moich okolicach ważne jest doświadczenie, a nie ukończone studia, kursy czy znajomość języków. Sama długo szukałam pracy, bo doświadczenia brak, a wykształcenie owszem, co nic mi nie dało...
![]() Zależy to od regionu i kilku innych czynników. W każdym badź razie można pogodzić naukę ze zdobywaniem doświadczenia, czasem jest ciężko. Mnie udało się obie te rzeczy pogodzić, chociaż moje oceny na tym nie ucierpiały w żaden sposób. Było cieżko, bo praca na cały etat, czasem i nadgodziny, do tego pisanie pracy mgr, nauka, kurs informatyczny, ale wychodzę z założenia, że przy dobrej organizacji czasu można wszystko pogodzić ![]()
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Doświadczenie.Możesz mieć skończone 3 kierunki, same piatki, a bez doświadczenia będzie ciężko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
[QUOTE=nouvelle90;36651679]Nie rozumiem, to niby na humanistycznych studiach nie można zdobywać doświadczenia na stażach/praktykach? Z Twojej wypowiedzi wynika, że takie rzeczy to tylko na ścisłych, a po humanie only bezrobocie.
Cóż... Jeżeli kończy się stosunki międzynarodowe, politologię, czy też inny human, który z roku na rok zostawia po sobie setki absolwentów, to choćbyś miała zaliczony wolontariat, kilka staży czy też praktyk, a brakło szczęścia/znajomości w branży, w takim zwykłym sklepie pracy nie znajdziesz ![]() I ja nie mówię, że zdobywanie doświadczenia z tych praktyk jest bez sensu. Tylko że jak się nie ma pracy w zawodzie, takie umiejętności do pracy na kasie, czy magazynie są zupełnie nie potrzebne, mogą wręcz zmniejszyć szanse na zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Też myślę, że doświadczenie jest ważniejsze. Wystarczy przejrzeć oferty pracy - większość pracodawców szuka osób z minimum 2-letnim doświadczeniem na danym stanowisku :/ Najlepiej pok koniec studiów poszukać praktyk albo stażu w jakiejś większej firmie, po zakończeniu praktyk często od razu proponują pracę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Jak myślicie, czy studiując administrację (aktualnie 2. rok studiów licencjackich) mogłabym się starać o staż/praktykę np. w marketingu? W biurze karier na mojej uczelni pojawiają się takie oferty ale nie wiem czy jest sens aplikować, bo przecież nie mam wiedzy teoretycznej w tej dziedzinie... Ale interesuje mnie ona i chciałabym zobaczyć jak wygląda praca w marketingu, chciałabym kontynuować naukę mgr właśnie na kierunku z tym związanym (o ile w ogóle tak by się dało, nie sprawdzałam jeszcze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Konto usunięte
|
[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;36664686]
Cóż... Jeżeli kończy się stosunki międzynarodowe, politologię, czy też inny human, który z roku na rok zostawia po sobie setki absolwentów, to choćbyś miała zaliczony wolontariat, kilka staży czy też praktyk, a brakło szczęścia/znajomości w branży, w takim zwykłym sklepie pracy nie znajdziesz ![]() I ja nie mówię, że zdobywanie doświadczenia z tych praktyk jest bez sensu. Tylko że jak się nie ma pracy w zawodzie, takie umiejętności do pracy na kasie, czy magazynie są zupełnie nie potrzebne, mogą wręcz zmniejszyć szanse na zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną.[/QUOTE] każdy kierunek zostawia po sobie setki absolwentów... jak się człowiek ogarnie w trakcie studiów i podejmie właściwe decyzje to nawet po studiach humanistycznych może mieć rewelacyjną pracę. mój kumpel, który studiował politologię na prywatnej uczelni zaczął wakacyjną pracę jako pomoc w małej agencji reklamowej. a, że chłopak jest pomysłowy i wygadany to szybko zaproponowali mu awans i stałą umowę. teraz (2 lata po studiach) jest już tam managerem. koleżanka po socjologii robiła praktyki w działach HR w różnych firmach - bez problemu dostała pracę po skończeniu studiów, właśnie w dziale HR dużej międzynarodowej firmy. Cytat:
![]() btw. zapomniałam dodać, że firmy proszą też o oceny, bo w przypadku, gdy student ma możliwość wyboru przedmiotów (na SGH tak jest) to patrzą jakie przedmioty w ogóle wybierał i czy faktycznie się interesuje dziedziną, z którą związane są praktyki jakie chce odbywać. Cytat:
![]() praktyki są właśnie po to, żebyś się jak najwięcej nauczyła, więc nie martw się, że nie znasz się na teorii ![]() nic nie ryzykujesz wysyłając aplikację, więc warto spróbować. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;36664686]
Cytat:
O ludzie, czyli rozumiem, że po stosunkach to tylko w sklepie można robić? ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2012-09-21 o 17:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Doświadczenie- samym papierkiem można sobie ew
![]() ![]()
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
I praca i dośwadczenie.
Praca i zdobywanie doświadczenia to w dzisiejszych czasach absolutna konieczność , ale i o nauce nie można zapomnieć. Jak już coś się robi to powinno się robić dobrze, a na wyższe wykształcenie też trzeba sobie zapracować. Jak człowiek włoży w coś serce to się potem zwróci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;36650676]to i to.
Bez poświecania czegokolwiek.[/QUOTE] Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:42.