![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Pytanie do Warszawianek - Białołęka i Tarchomin
Mam pytanie do wizażanek, które mieszkają na Białołęce i Tarchominie (Nowodwory)
Powiedzcie mi proszę szczerze - jak to jest z dojazdem? Czy rzeczywiście jest tak kłopotliwy? Ile czasu zajmuje dostanie się do centrum? Pytam zarówno o autobus, jak i o samochód. Co możecie powiedzieć o tej okolicy? Rozglądam się za mieszkaniem, stąd moje pytanie. Dotychczas wykluczałam Białołękę i Tarchomin,właśnie ze względu na (podobno) kiepski dojazd, ale teraz tak patrzę na te mieszkania - są bardzo ładne, a ceny naprawdę atrakcyjne. Będę wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie do Warszawianek - Białołęka i Tarchomin
Z tym dojazdem to różnie bywa :P ale to w sumie jak wszędzie :P
Poruszanie się komunikacją miejską jest ok (dużo autobusów, bus pas), gorzej jeżeli będziesz chciała codziennie rano dojeżdżać samochodem.. Jezeli chodzi o sam Tarchomin i Nowodwory to jest dosyć spokojnie. Jest gdzie wyjść na spacer czy na piwo ![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dojazd jest w większości tragiczny, w dodatku na Tarchominie bywają miejsca, gdzie po prostu śmierdzi z pobliskich przetwórni. Co z tego, że pobudowali ładne bloczki (np dwupiętrowe duże mieszkanie za 2500 wynajmu), jak nie można otworzyć okna, a dojazd do centrum trwa godzinę (z przesiadką do metra)? Białołęka to samo, np na Skarbka z Gór są ładne nowe mieszkania. Tyle, że to ogromne osiedle, a droga wyjazdowa jest jednopasmowa, więc rano stoi się ok 30 minut w korku, próbując wyjechać, a 527 - teoretycznie bardzo dobre połączenie, bywa zapchane od pętli.
Ja odrzucałam z miejsca Tarchomin, Białołękę, Bemowo. Już lepiej w Ursusie wynająć tanio mieszkanie w bloku z basenem i sauną dla mieszkańców i podjeżdżać koleją (na bilet miejski):P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja często jeżdżę na Białołękę i na Tarchomin, nie zauważyłam, żeby dojazd był aż tak tragiczny.
Mieszkanka ładne i niedrogie, fakt, sama tam szukałam. Mam dużo znajomych na Tarchominie i nie słyszałam nigdy, żeby narzekali na dojazd ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Pracowałam na Tarchominie. Dojazd w zależności od pory ale momentami utyka się w korku i ani zawrócić ani do przodu.
Kupujesz tam taniej mieszkanie ale niestety musisz się liczyć z utrudnieniami w komunikacji. Aktualnie mądrzejasza w doświadczenie wiem że takie utrudnienia zaczynają być problemem kiedy np musisz odebrać dziecko z przedszkola do 18 a konczysz pracę o 17. Czasami godzina to mało na dojazd..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Mieszkam na ulicy Odkrytej, na Tarchominie, od 2003 roku. Przeprowadziłam się z doskonale skomunikowanego Wilanowa, więc mam porównanie. Fakt, jeździ wiele autobusów, ale co z tego. Rano jest bus pas, więc jakoś się jedzie, choć autobusy sa przepełnione, wsiadam na pętli Nowowdwory do której dojeżdżam 516.W drodze powrotnej z centrum już nie ma bus pasa, a jest masara
![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja mieszkam przy PKiN,więc mam łatwe dojazdy, ALE mam koleżankę mieszkająca na Białołęce-istny koszmar. Dla porównania- ja za czasów licealnych wstawałam o 7,a ona o 6:40 już była w autobusie i czasem się nawet spóźniała. Kilka razy pojechałam do niej w godzinach szczytu tj. po szkole to jechało się nawet godzinę. Nie znam za bardzo autobusów tam jeżdżących,ale nieciekawie jest. Mozna jednak zawsze podjechać do metra i stamtąd już prosta droga.
A patrzyłaś np. na Bemowo/Ursus/Włochy?
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mam koleżankę z Białołęki i bardzo narzekała na dojazdy, mam wrażenie, że wiele by oddała, żeby tylko mieszkać bliżej centrum. Mieszkania są nowe i ładne, ale jednak te dojazdy to ciężka sprawa. W lepszych dzielnicach nigdy nie będą budować takich tańszych mieszkań, bo grunty są drogie i deweloperzy muszą budować bardziej apartamentowce, żeby im się opłacało...
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;32428861]
Ja odrzucałam z miejsca Tarchomin, Białołękę, Bemowo. Już lepiej w Ursusie wynająć tanio mieszkanie w bloku z basenem i sauną dla mieszkańców i podjeżdżać koleją (na bilet miejski):P[/QUOTE] jak dla mnie Ursus to tragedia. Kolejka rzeczywiscie jest szybko, ale samochodem? Sodoma i Gomora, tam mozna organizowac rajd Dakar i wiekszosc uczestnikow by go nie ukonczyla ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Z jakiegoś powodu mieszkania są tam tak tanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
o nie ja bym nie chciała mieszkać na tarchominie, to już lepiej nie wiem młociny :P
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zależy czego oczekujesz od swojej dzielnicy. Mówisz, że ładne, nowe mieszkania - fakt, powstaje dużo inwestycji, nie są to stare bloki ze szczurami i robactwem, ale nie znaczy to, że jest już idyllicznie. Dojazd na Białołękę (i z B. do centrum/innych dzielnic) jest kiepski, niby mają niedługo oddać Most Północny, ale co z tego, skoro zamkną most Grota ![]() Nie chcę obrażać nikogo, kto mieszka w tym miejscu i szczerze je kocha, ale moim zdaniem ma niewiele do zaoferowania, ot, sypialnia Warszawy (w niektórych rejonach dodatkowo nie do końca spokojna), jeżeli spodziewasz się miejsca tętniącego życiem, wydarzeń kulturalnych, ciekawych przedsięwzięć i inicjatyw to raczej nie tutaj, ale jeśli chcesz wieść spokojny i anonimowy żywot na jednym z wielu nowych osiedli to powinno być ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzeniona
|
Mieszkałam na Nowodworach i to był koszmar dojazdowy. Poza godzinami szczytu dojazd do centrum to było ok. 50 minut (w porywach do 40-stu), ale w godzinach szczytu - tragedia. Zeszłej zimy przeżyłam po prostu masakrę - ulice były zasypane, autobusy stały na Modlińskiej, na uczelnię jechałam kiedyś 2,5 godz. Jeśli dojeżdżasz autobusem, to na Modlińskiej jest buspas, ale dalej już go nie masz i stoisz w korkach, natomiast samochodem - odradzam. Widziałam sznury nieprzesuwających się kompletnie samochodów i aż współczułam tym kierowcom. Pamiętaj, że Modlińską jeżdżą osoby zarówno z Białołęki, jak i z Legionowa i okolicznych wsi. Jest naprawdę mnóstwo samochodów i pasażerów. Ja mieszkałam tam sporo, teraz mieszkam na Woli, gdzie mam tańsze mieszkanie (trafiła się świetna oferta), na uczelnię mam 8 minut tramwajem (miałam 45 min. autobusem), do centrum 13 min. (a z Białołęki jeździłam godzinę).
Naprawdę odradzam, również dlatego, że z Białołęki wszędzie masz daleko. Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2012-02-21 o 08:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;32428861]Dojazd jest w większości tragiczny, w dodatku na Tarchominie bywają miejsca, gdzie po prostu śmierdzi z pobliskich przetwórni.
![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja powiem tak: wszystko zależy gdzie pracujesz. Moim zdaniem najlepiej jest mieszkać po tej stronie Wisły, gdzie się pracuje.
Nie znam za bardzo tych okolic, ale zanim zdecydujesz się mieszkać gdziekolwiek w Warszawie (w każdej dzielnicy są miejsca lepsze i gorsze) to zwróć uwagę: - jak daleko jest do przystanku, jak często jeżdżą autobusy itp - nawet jak poruszasz się samochodem ( samochód może się czasem zepsuć, dzieci idą do liceum itp) - czy są jakieś sklepy niedaleko. Najlepiej jakby były to jakieś tanie sklepy. Mieszkałam kiedyś, gdzie był w okolicy tylko jeden sklepik w którym ceny były zabójcze (brak konkurencji) i żeby zrobić większe zakupy to trzeba było odpalać samochód ( dodatkowo benzyna i czas) lub przepłacać w tym sklepie. -jak planujesz dzieci to jak daleko jest przedszkole, czy szkoła podstawowa Oczywiście to Twoja decyzja. Jak Ci nie przeszkadza np. brak sklepu to ok - ale warto chociaż się zastanowić przed podjęciem decyzji. No i nie ma co wierzyć deweloperom, że infrastruktura wokół błyskawicznie się rozwinie. Mam znajomych, którzy kupili przepiękne mieszkanie w okazyjnej cenie, ale wszędzie daleko. O ile można się poświęcić (choć fajne to nie jest) i dojeżdżać do pracy półtorej godziny w tą i z powrotem to uwierz, że nie ma nic gorszego jak wracasz do domu z zakupami i okazuje się, że nie kupiłaś np. pieczywa, a sklep albo już zamknięty albo go nie ma w pobliżu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
|
Odkąd mieszkam na Tarchominie, to wszystkie moje prace były po drugiej stronie Wisły. Przejechanie przez most to masakra
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzeniona
|
Ja wysiadałam i wsiadałam na przystanku Uniwersytet, bo tam właśnie studiuję. Wsiąść po południu w 503 - niemalże cud.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny za opinie
![]() ![]() Chyba jednak porozglądam się za mieszkaniami w innych dzielnicach. Pozdrawiam Was serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Ostatnio często bywam na białołęce z uwagi na pracę i faceta i powiem tak... szczerze odradzam! Oczywiście to jeszcze zależy gdzie pracujesz itp. ale ja z centrum komunikacją miejską jadę minimum godzinę i to nie w godzinach szczytu. Autobusy to tam są zapchane chyba o każdej porze dnia i nocy. Czasami tak, że wsiąść się nie da i trzeba czekać na następny. Samochodem jedzie się ok. 30 minut do centrum, ale oczywiście też nie w godzinach szczytu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
A czemu nie jeździcie np. pociągiem z Białołęki ? Aż jestem w szoku, bo jeszcze dziś gadałam z koleżankami i są bardzo zadowolone z dojazdu
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzeniona
|
Ja mieszkałam na Nowodworach, stamtąd żadnych pociągów nie ma. Z Białołęki to są pociągi jak ktoś mieszka przy Żeraniu albo przy PKP Płudy, ale z Tarchomina żadne nie jeżdżą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
|
Ja też w okolicy Nowodworów.
![]() |
#26 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzeniona
|
Autorce polecam chociażby poczytać artykuły o totalnych zastojach na Modlińskiej, kiedy godzinami nic nie jeździ i wszystko po prostu stoi. Niemało było takich przypadków. Modlińska to również miejsce bardzo częstych wypadków, podczas których oczywiście zamknięty dla ruchu zostaje odcinek drogi i jedzie się jeszcze gorzej. Kiedyś godzinę jechałam samą Modlińską od Żerania do ratusza, bo był wypadek i wszystko stało.
Pierwsze z brzegu znalezione na google: http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/war...-w_218244.html http://warszawa.naszemiasto.pl/artyk...orek,id,t.html http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...dlinskiej.html No i tu cała lista artykułów: http://warszawa.naszemiasto.pl/tag/k...dlinskiej.html A inaczej niż Modlińską się z Nowodworów i Tarchomina nie wyjedzie. Ja znienawidziłam tę dzielnicę, kiedy w normalny dzień (nie była zima) wsiadając w autobus o 6:30 (specjalnie, żeby się nie spóźnić, bo o 8:00 miałam bardzo ważne zaliczenie na uczelni) na miejsce dotarłam o 8:40. W autobusie po prostu chciało mi się wyć. Po prostu zrobił się straszny korek i wszystko stało, a alternatywy nie ma żadnej - jak stoi Modlińska, to nigdzie nie pojedziesz. Wystarczy parę razy spóźnić się na zajęcia czy do pracy, żeby mieć dość mieszkania tam. Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2012-02-22 o 17:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Wszystkim dziewczynom bardzo dziękuję za wszelkie opinie
![]() Ostatecznie padło na dzielnicę z dzieciństwa, czyli Żoliborz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
|
To całkiem blisko. Latem możesz się wybrać promem na Tarchomin
![]()
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Eeee tam.. trochę chyba przesadzacie!
Ja mieszkam w okolicach Legionowa... pracuję na Żeraniu. Ostatnio przerzuciłam się na pociągi ale przez 3 lata przejeżdżałam Modlińską, autobus jedzie buspasem, co drugi przsytanek stoi drogówka... generalnie narzekac nie mogłam! Co prawda, czasem sie zdarzały małe awarie ![]() ![]() ahhh co prawda ja jeżdzilam na 7mą do pracy tak więc może to też ma znaczenie. Co kto lubi, mi się Tarchomin podoba...... Coś za coś generalnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:36.