|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Mleko Nan 1 a witaminy D i K
Mam pytanie, moja córeczka wczoraj skończyła 2 tygodnie, w książeczce zdrowia zalecano mi dawac jej witaminę d i k codziennie, ale to przy karmieniu piersią. Skończyłam karmi ze względu na brak pokarmu oraz na to, że ulewało jej się po moim mleku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mleko Nan 1 a witaminy D i K
a nie mozesz zadzwonic do pediatry?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
K nie musisz dawac bo tak jak piszesz jest w mleczku, a D ja bym dawala tak jak mialas zalecone...
ja dawalam 1 kapsulke Vita D, ale jest duzo tanszy zamiennik Devikap lub vigantol, ale te juz sa na recepte ale kosztuje 5 zl a starcza na 4 m-ce moj synek ma prawie 16 m-ce i dalej je D
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Moja pediatra (czyli moja ciocia
![]() K nie podawać ![]() ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- D do 3 roku życia jest zalecane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Witaminy K nie musisz dawac jesli pije mleko modyfikowane, natomiast witamine D musisz dawac codziennie po 1 kropelce, witamine D daje sie codziennie do czasu kiedy dziecko konczy 1 rok a dokladnie jesli 1 rok konczy zima to daje sie do wiosny/lata (kiedy juz jest ladne slonce) natomiast jesli konczy rok wiosna czy latem to wystarczy do 1 roku....a potem to zalezy od lekarza czy kaze jeszcze dawac dalej czy juz nie...nam kazal dawac do pelnej wiosny/lata bo moj maly urodzil sie w styczniu, ma obecnie 15,5 m-ca i wit D jeszcze dostaje, bede dawac do skonczenia buteleczki a potem zadecyduje lekarz czy koniec czy recepta na nastepna buteleczke bo Vigantol jest na recepte
Moj maly tez byl od prawie samego poczatku na Nanie i dawalam tylko Vigantol czyli wit D i Cebionmulti (zestaw witamin) Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-05-08 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
nie podawaj K ja też karmię nan 1 i podaje tylko witaminę D po jedej kropelce dziennej a K wcale bo mleko ma dużą zawartość witaminy K
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
mi nie kazali podawać żadnej witaminy przy sztucznym mleku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ja też daję mojemu synkowi Mleko Nan (u nas już 3), podaję tylko witaminę D3 - do roku podawałam 2 krople, po skończeniu 12 miesiecy - 1 kropla dziennie (ja zawsze rano - zeby nie zapomnieć).
Latem też podaję. Zgodnie z zaleceniem lekarza - do 3 roku zycia. Ja mam Devikap - na receptę, cena około 5 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Z racji tego iż jestem matka karmiącą piersia, dziecku muszę podawać bobik dk, czyli nie musze dwoch środkow podawac tylko jeden.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
K nie podajesz, a D3 tak
ja dawałam krople dziennie, ale są pediatrzy, którzy mówią żeby przeliczyć ilość wypijanej w mm witaminy i tylko uzupełniać
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
A czemu K niby sie nie podaje? Wszedzie co widze zalecaja podawanie witaminy K. Tak zalecil pediatra.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A wszędzie gdzie ja widzę to piszą, że nie wymaga się dalszej profilaktyki wit K
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_str...k_13072010.pdf
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
A pediatra zalecił podawanie witaminy k do 3 miesiaca. wszedzie to pisza w internecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą zauważyłyście, że nagle 3 osoby pytają o to samo wymieniając konkretny preparat? Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2013-04-24 o 13:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
faktycznie
![]() Bobik DK trafia na moja czarną listę hahha ![]() Sprawdziłam w necie i strasznie to jest drogie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:06.