|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Mleko Nan 1 a witaminy D i K
Mam pytanie, moja córeczka wczoraj skończyła 2 tygodnie, w książeczce zdrowia zalecano mi dawac jej witaminę d i k codziennie, ale to przy karmieniu piersią. Skończyłam karmi ze względu na brak pokarmu oraz na to, że ulewało jej się po moim mleku
Mleko, którego teraz używam do karmienia jej to mleko początkowe Nan active 1, toleruje je bardzo dobrze, ale tu moje pytanie. Czy powinnam jej dawac witaminę d i k, skoro w składzie tego mleka są te witaminy? Jeśli tak, to jak często?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mleko Nan 1 a witaminy D i K
a nie mozesz zadzwonic do pediatry?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
K nie musisz dawac bo tak jak piszesz jest w mleczku, a D ja bym dawala tak jak mialas zalecone...
ja dawalam 1 kapsulke Vita D, ale jest duzo tanszy zamiennik Devikap lub vigantol, ale te juz sa na recepte ale kosztuje 5 zl a starcza na 4 m-ce moj synek ma prawie 16 m-ce i dalej je D
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Moja pediatra (czyli moja ciocia
) kazała przy karmieniu mlekiem modyfikowanym podawać tylko D. K nie podawać ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- D do 3 roku życia jest zalecane. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Witaminy K nie musisz dawac jesli pije mleko modyfikowane, natomiast witamine D musisz dawac codziennie po 1 kropelce, witamine D daje sie codziennie do czasu kiedy dziecko konczy 1 rok a dokladnie jesli 1 rok konczy zima to daje sie do wiosny/lata (kiedy juz jest ladne slonce) natomiast jesli konczy rok wiosna czy latem to wystarczy do 1 roku....a potem to zalezy od lekarza czy kaze jeszcze dawac dalej czy juz nie...nam kazal dawac do pelnej wiosny/lata bo moj maly urodzil sie w styczniu, ma obecnie 15,5 m-ca i wit D jeszcze dostaje, bede dawac do skonczenia buteleczki a potem zadecyduje lekarz czy koniec czy recepta na nastepna buteleczke bo Vigantol jest na recepte
Moj maly tez byl od prawie samego poczatku na Nanie i dawalam tylko Vigantol czyli wit D i Cebionmulti (zestaw witamin) Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-05-08 o 22:05 |
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
nie podawaj K ja też karmię nan 1 i podaje tylko witaminę D po jedej kropelce dziennej a K wcale bo mleko ma dużą zawartość witaminy K
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
mi nie kazali podawać żadnej witaminy przy sztucznym mleku
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Ja też daję mojemu synkowi Mleko Nan (u nas już 3), podaję tylko witaminę D3 - do roku podawałam 2 krople, po skończeniu 12 miesiecy - 1 kropla dziennie (ja zawsze rano - zeby nie zapomnieć).
Latem też podaję. Zgodnie z zaleceniem lekarza - do 3 roku zycia. Ja mam Devikap - na receptę, cena około 5 zł. |
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Z racji tego iż jestem matka karmiącą piersia, dziecku muszę podawać bobik dk, czyli nie musze dwoch środkow podawac tylko jeden.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
K nie podajesz, a D3 tak
ja dawałam krople dziennie, ale są pediatrzy, którzy mówią żeby przeliczyć ilość wypijanej w mm witaminy i tylko uzupełniać
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
A czemu K niby sie nie podaje? Wszedzie co widze zalecaja podawanie witaminy K. Tak zalecil pediatra.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
A wszędzie gdzie ja widzę to piszą, że nie wymaga się dalszej profilaktyki wit K
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_str...k_13072010.pdf
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
A pediatra zalecił podawanie witaminy k do 3 miesiaca. wszedzie to pisza w internecie.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą zauważyłyście, że nagle 3 osoby pytają o to samo wymieniając konkretny preparat? Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2013-04-24 o 14:37 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
faktycznie
![]() Bobik DK trafia na moja czarną listę hahha ![]() Sprawdziłam w necie i strasznie to jest drogie
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:09.

Mleko, którego teraz używam do karmienia jej to mleko początkowe Nan active 1, toleruje je bardzo dobrze, ale tu moje pytanie. Czy powinnam jej dawac witaminę d i k, skoro w składzie tego mleka są te witaminy? Jeśli tak, to jak często?

) kazała przy karmieniu mlekiem modyfikowanym podawać tylko D. 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)