Projekt naukowy "W jakim czasie kultury żyją Polacy" - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-13, 15:42   #1
__Olka__
Przyczajenie

Projekt naukowy "W jakim czasie kultury żyją Polacy"

Cześć,

nazywam się Ola i jestem członkinią zespołu badawczego projektu naukowego "W jakim czasie kultury żyją Polacy" realizowanego w ramach programu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego "Obserwatorium Kultury".

Badanie prowadzone jest wspólnie przez Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Elbląskie Towarzystwo Naukowe im. Jana Myliusa. Jest to projekt niekomercyjny, poszerzający wiedzę na temat aktywności kulturalnej Polaków.

Projekt nie tylko jest badaniem niekomercyjnym i wzbogacającym naukę, ale dostarcza także praktyczną wiedzę, użyteczną w konstruowaniu ogólnopolskiej polityki kulturalnej oraz regionalnych strategii rozwoju kultury.
Badanie obejmuje między innymi przeprowadzenie netnografii (cyber etnografii) portalu Wizaz.pl oraz jego Forum. Wizaz.pl został wybrany jako jeden z sześciu portali, które mają być przebadane w latach 2013-2014.

W ramach badania chciałabym poznać Waszą społeczność skupioną wokół portalu Wizaż.pl, a także zostać jedną z uczestniczek, Wizażanką. Jako że badanie jest w pełni jawne, chciałabym w tym miejscu przywitać się i uprzedzić, że nie mam złych zamiarów Na wszystkie pytania i wątpliwości chętnie odpowiem.

Pozdrawiam,
Ola

Watek "przypięty" do dnia 14 sierpnia 2014 - za zgodą redakcji

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-07-29 o 08:49 Powód: Watek "przypięty" do dnia 14 sierpnia 2014 - za zgodą redakcji
__Olka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-13, 19:50   #2
dezire
Zakorzenienie

Dot.: Projekt naukowy "W jakim czasie kultury żyją Polacy"

no hej.

A jakieś konkrety ?

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-13, 22:22   #3
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez __Olka__ Pokaż wiadomość
Cześć,

nazywam się Ola i jestem członkinią zespołu badawczego projektu naukowego "W jakim czasie kultury żyją Polacy" realizowanego w ramach programu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego "Obserwatorium Kultury".

Badanie prowadzone jest wspólnie przez Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Elbląskie Towarzystwo Naukowe im. Jana Myliusa. Jest to projekt niekomercyjny, poszerzający wiedzę na temat aktywności kulturalnej Polaków.

Projekt nie tylko jest badaniem niekomercyjnym i wzbogacającym naukę, ale dostarcza także praktyczną wiedzę, użyteczną w konstruowaniu ogólnopolskiej polityki kulturalnej oraz regionalnych strategii rozwoju kultury.
Badanie obejmuje między innymi przeprowadzenie netnografii (cyber etnografii) portalu Wizaz.pl oraz jego Forum. Wizaz.pl został wybrany jako jeden z sześciu portali, które mają być przebadane w latach 2013-2014.

W ramach badania chciałabym poznać Waszą społeczność skupioną wokół portalu Wizaż.pl, a także zostać jedną z uczestniczek, Wizażanką. Jako że badanie jest w pełni jawne, chciałabym w tym miejscu przywitać się i uprzedzić, że nie mam złych zamiarów Na wszystkie pytania i wątpliwości chętnie odpowiem.

Pozdrawiam,
Ola
Zapraszamy.
Czytaj wątki, udzielaj się na wszystkich lub wybranych.
Materiału do badań mnóstwo.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-14, 00:35   #4
b021da5bf142259817d3b5d5900fc01cf3c7c2e4_67241a01ac6ab
Konto usunięte

Ciekawy projekt. Mam nadzieję, że za jakiś czas podzielisz się z nami swoimi obserwacjami, przemyśleniami czy statystykami.
b021da5bf142259817d3b5d5900fc01cf3c7c2e4_67241a01ac6ab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-14, 18:31   #5
bernikula
mOLDerator

A na czym konkretnie będziecie się skupiali analizując forum Wizażu? W jaki sposób będą przeprowadzane analizy?

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 23:52   #6
__Olka__
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!

Dziękuję za odpowiedzi, wiadomości i miłe powitanie

Przyznam się, że trochę obawiałam się reakcji ze strony uczestniczek Forum, z tego co wiem, dużo ludzi reaguje negatywnie na słowo "badanie, "socjolog", itd. Z drugiej jednak strony przeczuwałam, że przyjęcie będzie miłe, zauważyłam bowiem bardzo miłą i sympatyczą atmosferę panującą na Forum. Myślę, że po zakończeniu badań nie zrezygnuję z bycia Wizażanką

Odpowiadając na pytania:

Co do konkretów: chodzi o to, bym poznała, przyglądała się zarówno portalowi Wizaż.pl, profilowi Wizaz.pl na portalu Facebook, jak i samemu Forum, a nawet Forum przede wszystkim.
Właściwe najwłaściwszym słowem jest to, bym poznała Waszą społeczność. I chodzi tu o najróżniejsze rzeczy, dlaczego korzystacie z Forum, czy jest ono dla Was ważne itd.

Oprócz tego, że mam obserwować i przyglądać się Forum, by je lepiej zrozumieć i lepiej poznać - mam się zarejestrować, zostać Wizażanką i aktywnie uczestniczyć w dyskusjach. Chodzi o próbę "wejścia w Wasze buty" i poznania świata Wizaz.pl jak najlepiej. A zakłada się w badaniu, że najlepiej można poznać dane Forum/społeczność/świat stając się jego pełnoprawnym członkiem (a nie tylko przyglądając się z boku/z zewnątrz).

Analizy będą więc przeprowadzane poprzez, nazwijmy to, "obserwacje uczestniczącą jawną" - czyli przebywam na Forum, Wy o tym wiecie (jest to jawne), obserwuję i patrzę, co się dzieje, ale także aktywnie uczestniczę, by bardziej odczuć wszystko na "własnej skórze".

Podzielenie się z Wami moimi obserwacjami i przemyśleniami jest nawet jednym z założeń badania Jak tylko skończę badanie, zapiszę wszystko, co zaobserwowałam i wnioski, jakie mi się nasuwają, a potem wszystko przedstawię Wam w postaci raportu. Byłoby niezwykle fajnie, gdybyście ów raport przeczytały i się do niego odniosły. Dopiero w takiej postaci, z Waszymi komentarzami, mam go dostarczyć osobom z UMK, które kierują projektem.

Raport z całych badań (badanie uczestnictwa w kulturze Polaków, realizowane w latach 2013-2014) powinien powstać w 2015 roku, wtedy też przekaże Wam informacje o raporcie.

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania, to z chęcią odpowiem.
__Olka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 07:23   #7
Rena
Zakorzenienie

oo jestesmy kroliczkami doswiadczalnymi.

widzialas juz podforum "rzuc go" intymne czy tez niekonczace sie opisy obiadow na kulinarnym?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-30, 10:31   #8
chwast
Zakorzenienie

Brzmi ciekawie.

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości