|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
konieczne sa znajomosci do studiow prawniczych?
Witam wszystkich
Z gory przepraszam, jesli ten temat byl juz poruszany, ale niestety nie znalazlam zadnej satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi, otoz - czy, aby sie dostac na prawo/na aplikacje trzeba miec znajomosci? Moja kolezanka mowila mi, ze jej kuzyn dostal sie na aplikacje ze wzgledu na wujka - prawnika, a mial mala ilosc punktow, czy to mozliwe? chcialabym w przyszlosci studiowac prawo, ale niestety nie mam w rodzinie kompletnie zadnych znajomosci. Jak tak mi znajomi pisza, to 'odechciewa' mi sie prawa. Prosze, zatem, o odpowiedz. z gory bardzo dziekuje: ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: konieczne sa znajomosci do studiow prawniczych?
Jeśli będziesz się starać i dobrze uczyła to nie będą Ci potrzebne znajomości
![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie, nie trzeba mieć znajomości. To, że komuś pomogły, nie znaczy, że są konieczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
no tak, niektorzy o tym zapominaja, ale prawda jest taka, ze i tak taka osoba dostanie prace.. spokrewniony 'debil' chodz nie zawsze, prace dostanie, a ten, ktory pracuje ciezko, nie majac zadnego prawnika w rodzinie nie dostanie nic, oto ta sprawiedliwosc
![]() w sumie tak, ale ponoc na studiach jest bardzo duza rewalizacja.. czyli, jesli ktos ma malo pkt. nie moze dostac sie na aplikacje ot tak o, jesli ma kogos z rodziny prawnika, tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2012-12-09 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Osobiście nie znam nikogo kto by się chwalił, że załatwił aplikację po znajomości. Swoją drogą mnie to wcale nie dziwi, bo nie zdać tak prostego egzaminu wstępnego to trzeba być naprawdę prawniczym głąbem i niczego z tych studiów nie wynieść (ok, żeby zaraz nie było oburzenia, przyznaję, że można mieć też mniej szczęścia i gorszy dzień ![]() ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2012-12-09 o 21:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do studiów to żadne znajomości nie mają znaczenia, w kwestii dostania się na aplikację również nie mają znaczenia... W kwestii znalezienie dobrze płatnej pracy to już mają znaczenie, ale tak jest raczej w każdej branży ![]() Nie mam nawet pół prawnika w rodzinie, na studia się dostałam, prawo skończyłam, na aplikację się dostałam, a robiąc praktyki i pracując od II roku studiów mam również dzięki mojemu CV i umiejętnościom pracę i patrona, a więc da się ![]() a ludzie nadal powtarzają stereotypy....
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
to nie wiem, na jakiej podstawie kolezanka mi tak powiedziala z tym egzaminem, naprawde
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- bardzo mnie pocieszylo to, co Panie napisaly ![]() jesli chodzi o uczelnie, to dowiedzialam sie juz wczesniej, ze te publiczne sa bezplatne, czy to prawda? na jakiej zasadzie to polega? naprawde mnie to zaskoczylo.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Musiałabyś zdobyć uprawnienia w tym innym kraju, bo polska aplikacja chyba nie jest honorowana za granicą. W końcu prawo wszędzie jest inne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
a sa takie aplikacje, ktore sa honorane za granica? przykladowo, jesli bylaby to francja? moge studiowac 5 lat w PL a nastepnie przeniesc sie na aplikacje za granice?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Weź pod uwagę, to co napisałam wcześniej- prawo wszędzie jest inne, poza tym każdy kraj ma swoje zasady. W Włoszech np w ogóle nie ma czegoś takiego jak aplikacja, tylko trzeba wyrobić określoną ilość praktyki w kancelarii, więc żeby tam zostać np adwokatem musiałabyś, nawet mając polską aplikację, zrobić tę praktykę. Nie wiem jak jest we Francji, ale nie sądzę żeby w jakimkolwiek kraju to było możliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
oj chcialabym bardzo! ale po 1 - studia we Francji sa strasznie, ale to strsznie drogie! a po drugie - znam jezyk, potrafie sie dogadac, ale calkowicie zapomnialam gramatyki (mieszkalam tam pare lat w podstawowce), a przeciez trzeba bedzie robic notatki, itp. nie wiem jak ludzie, POlacy, wyjezdzajac za granice daja sobie rade na studiach np. przy notatkach.. + musialabym zdawac ature z francuskiego aby sie na takowe studia dostac? kompletnie nic o tym nie wiem..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro chcesz to zapytaj wujka google i wejdź na strony francuskich uczelni, sprawdź wymogi ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
szans raczej nie mam..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
biorąc pod uwagę ilość osób przyjmowanych na aplikacje i to, że już od marca 2013 roku, a w zasadzie czerwca 2013 na rynek wejdzie pierwszy tak liczny rocznik aplikantow to pomysl - skonczysz studia co najmniej za 5 lat + 3 lata aplikacji - daje to lacznie 8 lat - za 8 lat adwokatow, radcow prawnych bedzie jak psow - co drugi lokal to bedzie kancelaria
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy ja wiem...gdyby każdy wybierał zawód wyłącznie chłodnie kalkulując czy mu się to opłaca, odsetek ludzi nie sfrustrowanych z powodu pracy wynosiłby chyba promile. Jak dziewczyna chce, uważa że będzie jej się podobało i widzi się w tym zawodzie, a nie wybrała go tylko na zasadzie "bo to ładnie brzmi i nie ma tam matmy" to niech idzie i się przekona. Obrotny człowiek zawsze sobie coś znajdzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;38293674]Ta, ciekawe jak. Testy są kodowane
![]() wiesz, może to było 20 lat temu ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.