konieczne sa znajomosci do studiow prawniczych? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-09, 16:19   #1
patus12
Raczkowanie

konieczne sa znajomosci do studiow prawniczych?

Witam wszystkich
Z gory przepraszam, jesli ten temat byl juz poruszany, ale niestety nie znalazlam zadnej satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi, otoz - czy, aby sie dostac na prawo/na aplikacje trzeba miec znajomosci? Moja kolezanka mowila mi, ze jej kuzyn dostal sie na aplikacje ze wzgledu na wujka - prawnika, a mial mala ilosc punktow, czy to mozliwe? chcialabym w przyszlosci studiowac prawo, ale niestety nie mam w rodzinie kompletnie zadnych znajomosci. Jak tak mi znajomi pisza, to 'odechciewa' mi sie prawa. Prosze, zatem, o odpowiedz.
z gory bardzo dziekuje: )
patus12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-09, 16:33   #2
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: konieczne sa znajomosci do studiow prawniczych?

Jeśli będziesz się starać i dobrze uczyła to nie będą Ci potrzebne znajomości
Stary 2012-12-09, 17:34   #3
20160901857
Konto usunięte

Nie, nie trzeba mieć znajomości. To, że komuś pomogły, nie znaczy, że są konieczne.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-09, 19:16   #4
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-09, 20:15   #5
patus12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
no tak, niektorzy o tym zapominaja, ale prawda jest taka, ze i tak taka osoba dostanie prace.. spokrewniony 'debil' chodz nie zawsze, prace dostanie, a ten, ktory pracuje ciezko, nie majac zadnego prawnika w rodzinie nie dostanie nic, oto ta sprawiedliwosc
w sumie tak, ale ponoc na studiach jest bardzo duza rewalizacja..

czyli, jesli ktos ma malo pkt. nie moze dostac sie na aplikacje ot tak o, jesli ma kogos z rodziny prawnika, tak?
Stary 2012-12-09, 20:32   #6
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-12-09 o 20:34
Stary 2012-12-09, 21:02   #7
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez patus12 Pokaż wiadomość
no tak, niektorzy o tym zapominaja, ale prawda jest taka, ze i tak taka osoba dostanie prace.. spokrewniony 'debil' chodz nie zawsze, prace dostanie, a ten, ktory pracuje ciezko, nie majac zadnego prawnika w rodzinie nie dostanie nic, oto ta sprawiedliwosc
w sumie tak, ale ponoc na studiach jest bardzo duza rewalizacja..

czyli, jesli ktos ma malo pkt. nie moze dostac sie na aplikacje ot tak o, jesli ma kogos z rodziny prawnika, tak?
Jak będziesz ciężko pracować to pewne znajomości jesteś w stanie sobie "wychodzić". Uwierz mi, że da się, sama jestem dobrym przykładem.

Osobiście nie znam nikogo kto by się chwalił, że załatwił aplikację po znajomości. Swoją drogą mnie to wcale nie dziwi, bo nie zdać tak prostego egzaminu wstępnego to trzeba być naprawdę prawniczym głąbem i niczego z tych studiów nie wynieść (ok, żeby zaraz nie było oburzenia, przyznaję, że można mieć też mniej szczęścia i gorszy dzień). Generalnie przypał trochę przyznać się, że do czegoś takiego nie potrafiło się nauczyć

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2012-12-09 o 21:03

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-09, 21:09   #8
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Jak będziesz ciężko pracować to pewne znajomości jesteś w stanie sobie "wychodzić". Uwierz mi, że da się, sama jestem dobrym przykładem.

Osobiście nie znam nikogo kto by się chwalił, że załatwił aplikację po znajomości. Swoją drogą mnie to wcale nie dziwi, bo nie zdać tak prostego egzaminu wstępnego to trzeba być naprawdę prawniczym głąbem i niczego z tych studiów nie wynieść (ok, żeby zaraz nie było oburzenia, przyznaję, że można mieć też mniej szczęścia i gorszy dzień). Generalnie przypał trochę przyznać się, że do czegoś takiego nie potrafiło się nauczyć
otóż to
co do studiów to żadne znajomości nie mają znaczenia, w kwestii dostania się na aplikację również nie mają znaczenia...

W kwestii znalezienie dobrze płatnej pracy to już mają znaczenie, ale tak jest raczej w każdej branży

Nie mam nawet pół prawnika w rodzinie, na studia się dostałam, prawo skończyłam, na aplikację się dostałam, a robiąc praktyki i pracując od II roku studiów mam również dzięki mojemu CV i umiejętnościom pracę i patrona, a więc da się

a ludzie nadal powtarzają stereotypy....

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-10, 15:28   #9
patus12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
to nie wiem, na jakiej podstawie kolezanka mi tak powiedziala z tym egzaminem, naprawde rzeczywiscie nie ma sie z czym chwalic

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

bardzo mnie pocieszylo to, co Panie napisaly rozumiem, ze jestescie po studiach i jak z praca? jesli skonczylabym studia prawnicze w Polsce + aplikacja, to mialabym szanse dostac prace zagranica? zawsze chcialam mieszkac zagranica i wykonywac swoj zawod wlasnie tam.
jesli chodzi o uczelnie, to dowiedzialam sie juz wczesniej, ze te publiczne sa bezplatne, czy to prawda? na jakiej zasadzie to polega? naprawde mnie to zaskoczylo..
Stary 2012-12-10, 15:39   #10
20160901857
Konto usunięte

Musiałabyś zdobyć uprawnienia w tym innym kraju, bo polska aplikacja chyba nie jest honorowana za granicą. W końcu prawo wszędzie jest inne.
Stary 2012-12-10, 18:35   #11
patus12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Musiałabyś zdobyć uprawnienia w tym innym kraju, bo polska aplikacja chyba nie jest honorowana za granicą. W końcu prawo wszędzie jest inne.
a sa takie aplikacje, ktore sa honorane za granica? przykladowo, jesli bylaby to francja? moge studiowac 5 lat w PL a nastepnie przeniesc sie na aplikacje za granice?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-10, 19:04   #12
20160901857
Konto usunięte

Weź pod uwagę, to co napisałam wcześniej- prawo wszędzie jest inne, poza tym każdy kraj ma swoje zasady. W Włoszech np w ogóle nie ma czegoś takiego jak aplikacja, tylko trzeba wyrobić określoną ilość praktyki w kancelarii, więc żeby tam zostać np adwokatem musiałabyś, nawet mając polską aplikację, zrobić tę praktykę. Nie wiem jak jest we Francji, ale nie sądzę żeby w jakimkolwiek kraju to było możliwe.
Stary 2012-12-11, 14:05   #13
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
a sa takie aplikacje, ktore sa honorane za granica? przykladowo, jesli bylaby to francja? moge studiowac 5 lat w PL a nastepnie przeniesc sie na aplikacje za granice?
jeżeli chcesz pracować po studiach za granicą, to idź na prawo w tym kraju, w którym chcesz potem pracować, bo inaczej nie ma to sensu

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2012-12-11, 14:50   #14
patus12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
jeżeli chcesz pracować po studiach za granicą, to idź na prawo w tym kraju, w którym chcesz potem pracować, bo inaczej nie ma to sensu
oj chcialabym bardzo! ale po 1 - studia we Francji sa strasznie, ale to strsznie drogie! a po drugie - znam jezyk, potrafie sie dogadac, ale calkowicie zapomnialam gramatyki (mieszkalam tam pare lat w podstawowce), a przeciez trzeba bedzie robic notatki, itp. nie wiem jak ludzie, POlacy, wyjezdzajac za granice daja sobie rade na studiach np. przy notatkach.. + musialabym zdawac ature z francuskiego aby sie na takowe studia dostac? kompletnie nic o tym nie wiem..
Stary 2012-12-11, 17:38   #15
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
oj chcialabym bardzo! ale po 1 - studia we Francji sa strasznie, ale to strsznie drogie! a po drugie - znam jezyk, potrafie sie dogadac, ale calkowicie zapomnialam gramatyki (mieszkalam tam pare lat w podstawowce), a przeciez trzeba bedzie robic notatki, itp. nie wiem jak ludzie, POlacy, wyjezdzajac za granice daja sobie rade na studiach np. przy notatkach.. + musialabym zdawac ature z francuskiego aby sie na takowe studia dostac? kompletnie nic o tym nie wiem..
Kończąc studia w Polsce i chcąc być prawnikiem we Francji musiałabyś się i tak nauczyć biegle języka + słownictwa prawniczego. A dodatkowo uczyć się prawa francuskiego od nowa...
skoro chcesz to zapytaj wujka google i wejdź na strony francuskich uczelni, sprawdź wymogi

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2012-12-11, 18:30   #16
patus12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Kończąc studia w Polsce i chcąc być prawnikiem we Francji musiałabyś się i tak nauczyć biegle języka + słownictwa prawniczego. A dodatkowo uczyć się prawa francuskiego od nowa...
skoro chcesz to zapytaj wujka google i wejdź na strony francuskich uczelni, sprawdź wymogi
szans raczej nie mam..
Stary 2012-12-25, 21:07   #17
kasQ
Raczkowanie

biorąc pod uwagę ilość osób przyjmowanych na aplikacje i to, że już od marca 2013 roku, a w zasadzie czerwca 2013 na rynek wejdzie pierwszy tak liczny rocznik aplikantow to pomysl - skonczysz studia co najmniej za 5 lat + 3 lata aplikacji - daje to lacznie 8 lat - za 8 lat adwokatow, radcow prawnych bedzie jak psow - co drugi lokal to bedzie kancelaria )) wiec zastanow sie czy warto...
kasQ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-26, 14:58   #18
patus12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasQ Pokaż wiadomość
biorąc pod uwagę ilość osób przyjmowanych na aplikacje i to, że już od marca 2013 roku, a w zasadzie czerwca 2013 na rynek wejdzie pierwszy tak liczny rocznik aplikantow to pomysl - skonczysz studia co najmniej za 5 lat + 3 lata aplikacji - daje to lacznie 8 lat - za 8 lat adwokatow, radcow prawnych bedzie jak psow - co drugi lokal to bedzie kancelaria )) wiec zastanow sie czy warto...
z tego co napisalas, to nie warto, ale ja nie mam zadnego pomyslu na siebie oprocz prawa..
Stary 2012-12-26, 17:28   #19
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-26, 17:35   #20
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasQ Pokaż wiadomość
biorąc pod uwagę ilość osób przyjmowanych na aplikacje i to, że już od marca 2013 roku, a w zasadzie czerwca 2013 na rynek wejdzie pierwszy tak liczny rocznik aplikantow to pomysl - skonczysz studia co najmniej za 5 lat + 3 lata aplikacji - daje to lacznie 8 lat - za 8 lat adwokatow, radcow prawnych bedzie jak psow -co drugi lokal to bedzie kancelaria)) wiec zastanow sie czy warto...

Czy ja wiem...gdyby każdy wybierał zawód wyłącznie chłodnie kalkulując czy mu się to opłaca, odsetek ludzi nie sfrustrowanych z powodu pracy wynosiłby chyba promile. Jak dziewczyna chce, uważa że będzie jej się podobało i widzi się w tym zawodzie, a nie wybrała go tylko na zasadzie "bo to ładnie brzmi i nie ma tam matmy" to niech idzie i się przekona. Obrotny człowiek zawsze sobie coś znajdzie.
Stary 2012-12-26, 17:40   #21
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Moja kolezanka mowila mi, ze jej kuzyn dostal sie na aplikacje ze wzgledu na wujka - prawnika, a mial mala ilosc punktow, czy to mozliwe?
Ta, ciekawe jak. Testy są kodowane
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-26, 20:08   #22
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;38293674]Ta, ciekawe jak. Testy są kodowane [/QUOTE]

wiesz, może to było 20 lat temu

[SIGPIC][/SIGPIC]
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości