|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Plemniki
Nie wiedziałam zbytnio w jakim dziale założyć ten temat. Mam pytanie, od pewnego czasu zastanawiam się nad tym jak długo trwa proces wytwarzania plemników. Szukałam już w googlach ale nie znalazłam :/ Może , ktoś z was będzię wiedział. Nie ukrywam, że ta informacja jest mi potrzebna.
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Plemniki
Od jego powstania do pełnej zdolności do zapłodnienia mija ok 72 dni.
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja wpisałam w google "plemniki" i proszę: "Plemniki u kręgowców powstają w jądrach w wyniku spermogenezy, po czym dojrzewają w najądrzu. Jeden cykl spermogenezy trwa około 16 dni, Do wytworzenia w całości dojrzałej spermy potrzebne jest około 5 cykli, czyli ponad 2 miesiące. Choroby przebyte podczas pierwszego cyklu w przeciągu potrzebnych pięciu, np. wysoka gorączka, infekcje, zapalenia nerek, jądra, najądrzy, prostaty, anemia, urazy jądra, nowotwór (chemioterapia), zaburzenia metaboliczne np. cukrzyca, hemochromatoza, także leki przeciwcukrzycowe, oraz przeciwnadciśnieniowe, zaburzenia hormonalne (np. niewydolność pętli gonadalnej podwzgórze-przysadka mózgowa, a co za tym idzie niedobór testosteronu) mogą wpłynąć na dojrzałą spermę i pogorszyć jej jakość, pomimo dobrego stanu zdrowia pacjenta po chorobie (w czasie badania). Dlatego zaleca się by pary planujące dzieci odłożyły we wskazanych wyżej przypadkach poczęcie na 74 dni (ok. 2,5 miesiąca), bo tyle czasu zajmuje pełna wymiana populacji plemników." źródło: Wikipedia
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Koleżanki udeliły wyczerpującej odpowiedzi która mam nadzieję Cię zadowala
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję bardzo, ja to wpisywałam "długość procesu wytwarzania plemników" i nic nie mogłam znaleźć. Jeszcze raz bardzo dziękuję
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:25.

Jestem żonką