|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Puder matujący dla cery mieszanej ze skłonnością do przetłuszczania i wyprysków
Witajcie Drogie Wizażanki!
Mam 22 lata i prowadzę aktywny tryb życia. Do tej pory nigdy nie używałam żadnych podkładów ani pudrów. Od 14 roku życia zmagałam się z moją tłustą skórą twarzy (zaksórniki, wągry, wypryski - jednakże trądziku nigdy nie miałam). Wypróbowałam żel do twarzy Loreal Pure Zone - okazał się strzałem w dziesiątkę! Doskonale poskromił moje gruczoły łojowe. Byłam mu wierna ponad 6 lat ale budząc się rano kilka miesięcy temu przeżyłam szok - moja skóra okazała się przesuszona na policzkach. Wyglądałam tragicznie - zrobiłam peeling - trochę pomogło, jednak potem doszło swędzenie i pieczenie. Zaczęłam używać na policzki kremu do cery mieszanej. Żel odstawiłam i teraz ciągle testuje inne (syzyfowa praca) Efekt: Na czole pojawiły się drobne zmarszczki (od ciągłego wysuszania), oprócz tego cera błyszczy się niemiłosiernie (oprócz policzków). Nagle z tłustej zrobiła się mieszana. Mało z tego znów zaczęły pojawiać się wągry, tłuszczaki, zaskórniki, syfy i inne paskudztwa... Puder więc nie może całkiem zatkać mi porów bo wtedy jest jeszcze gorzej. Żebyście widziały jaką mam apokalipsę na twarzy po podkładzie (np. po imprezie) - ziemniaki na placki można ucierać, takie tarło... Postanowiłam złamać moją żelazną zasadę i dokonać zakupu pudru matującego. Ma matować, działać antybakteryjnie (bo musi przesiedzieć na mojej twarzy od rana do wieczora), może lekko brązować (bo mam bladą twarz - żel Pure Zone i inne tego typu rozjaśniają), nie obciążać. No i nie może kosztować majątku... Zakładam max 40 zł... I dlatego postanowiłam zapytać Was Drogie Wizażanki - co polecacie w moim wypadku?? ![]() PS. szukajka nie znalazła podobnego posta, jeśli jednak coś poszło nie tak z góry przepraszam modernatorów. ---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ---------- A tak wogóle to z ciekawości spytam, czy któraś po Pure Zone również miała tak przesuszoną skórę? U mnie tragedia. Edytowane przez pelek Czas edycji: 2012-10-02 o 23:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Puder matujący dla cery mieszanej ze skłonnością do przetłuszczania i wyprysków
Fakt, L'Oreal do najdelikatniejszych nie należy. Sama miałam, ale nie narzekałam, bo mi całkiem odpowiadał. Jednak warto pokusić się o zakup czegoś delikatniejszego i naturalniejszego jak np. polecany na KWC krem do mycia z Alterry. Nie kosztuje majątku (ok. 10 zł) i podobno dobrze oczyszcza.
A co do pudru to polecam ze swojej puder matujący z Biochemii Urody. Ma tlenek cynku, który zapobiega i leczy różnego rodzaju wypryski, a sam bambus bardzo fajnie matuje. Zresztą moją recenzję masz w linku. A co do tego brązowienia to warto kupić osobny brązer (bronzer?), najlepiej mineralny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Puder matujący dla cery mieszanej ze skłonnością do przetłuszczania i wyprysków
Pudru Ci nie polecę, ale radzę zmienić pielęgnację na łagodniejszą. Zacznij używać kremu nawilżającego a na noc coś cięższego, bardziej odżywczego a nawet tłustego. Kremy do cery mieszanej mogą być za lekkie dla tak przesuszonej skóry. Odstaw L'Oreala i kup delikatny żel do skóry wrażliwej, Alterry nie używałam, ale ma niezłe opinie. Ja jestem fanką żeli do mycia twarzy z Biedronki.
(Sama przez lata używałam mocno wysuszających żeli i kremów matujących i do dziś moja skóra nie doszła do siebie, chociaż wygląda o wiele lepiej niż parę lat temu) Edytowane przez Inka_1 Czas edycji: 2012-10-03 o 07:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja używałam Alterry do mycia twarzy. Jeśli chodzi o działanie, rzeczywiście delikatna, nie wysusza, przyjemna konsystencja. Ale jak dla mnie zapach nie do przejścia, mimo wszystkich zalet raczej nie kupię ponownie, bo myjąc buzię starałam się nie oddychac nosem
![]() Jeśli chodzi o puder to ja też wciąż szukam ideału. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Nie używałam nigdy tego żelu... muszę wypróbować. Przeszłam już chyba przez większość żeli do twarzy. Clean&Clear, L'Oreal, Bourjois, Nivea itd... żadne oprócz Pure Zone nie działały na moje problemy z cerą... Z kremami właśnie mam ten problem, że nakładam go na skórę - pierwszy dzień jest super, cera ukojona itp - drugi ok, ale już się przetłuszcza - trzeci dzień - wysyp tłuszczaków i syfów... Tragedia.
![]() ![]() Wciąż szukam pudru dokonałego :P ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Prettysimple, czy ten puder przypadkiem nie rozjaśnia cery? Naturalnie mam bardzo bladą twarz, czy po jego użyciu nie zmieni się w trupio-bladą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Nie, o ile będzie się go stosować w rozsądnych ilościach. Ja też jestem dość blada i nie pogłębia mojej bladości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Więc muszę go wypróbować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja moge polecić puder transparenty vichy dermablend- nie jest tani bo kosztuje ok 100zł , ale ja mój kupiłam jakoś w maju i do dziś przy praktycznie codziennym używaniu mam jeszcze połowę opakowania
![]() wcześniej miałam 1 puder transapernty- essence - i moja twarz wyglądała po nim jak ''jesień średniowiecza'' natomiast ten vichy to istna rewelacja i chyba nigdy już nie użyje innego ![]()
razem 01.01.2008 ![]() zaręczyny 13.03.2011 ![]() ślub 09.06.2012 ![]() Edytowane przez jlys Czas edycji: 2012-10-05 o 12:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Witaj,
polecam puder transparentny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Mam podobny problem do autorki,jaki ten puder transporentny(marka,nazwa ,cena)?
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Sama mam mieszaną cerę i jeśli chodzi o pielęgnację buzi to mogę polecić Ci żel do mycia twarzy AA Cera Atopowa. Jest bardzo delikatny, nie wysusza suchych partii, dobrze myje i jest tani
![]() Mam z tej samej serii też krem i odkąd go używam nie pamiętam, żebym miała jakąkolwiek suchą skórkę. A co do pudru, to polecam puder bambusowy, tak jak już wcześniej pisała prettysimple. Nakładany w rozsądnych ilościach ładnie wtapia się w skórę. ![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Mam podobne problemy z cerą. Mogę polecic Dream Matt Mousse z Maybelline. Nawet po całym dniu twarz wygląda ok. Do tego uzywam sypkiego transparentnego pudru z Max Factor.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.