|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Problem anoreksji/bulimii w literaturze
Witajcie! Możecie polecić jakieś tytuły, które zawierają właśnie taką tematykę? Nie potrzebuję traktatów doktorskich, bardziej chodzi o książkę, w której są poruszane takie problemy, tak aby historia (najlepiej jak najbardziej młodzieżowa) pozwoliła się oswoić/dowiedzieć o tym temacie.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Meravigliosa creatura
|
Dot.: Problem anoreksji/bulimii w literaturze
Na tej stronie znajdziesz kilka tytułów. Od powieści młodzieżowych do poważniejszych pozycji. Sama kilka z nich czytałam.
http://lubimyczytac.pl/ksiazki/polka...ulimia-otylosc Do tej listy dodałabym jeszcze tytuł "Karla M." Ewy Barańskiej |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Kilka dni temu skończyłam czytać "Motylki" Laurie Halse Anderson - narratorka zmaga się z problemem anoreksji, książka genialnie napisana, wciągająca. Przyznam, że były momenty, w których chciało mi się płakać. Polecam.
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
"Biografia głodu" Amelii Nothomb. Choć to jest raczej ogólna biografia autorki, ale pojawia się też wątek jej anoreksji.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Chuda Judith Fathallah - polecam
![]() |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Czytałam kiedyś taka książkę
"Przeklinam cie ciało". Albo nowość: "KochAna" Marty Motyl Edytowane przez fossa Czas edycji: 2012-10-01 o 18:15 |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Dieta (nie)życia.
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze dodam:
"Dziennik bulimiczki" "Powietrze na śniadanie" "W sidłach anoreksji"
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Ktoś już pisał, ale ja też znam Dziennik Bulimiczki właśnie. Jakoś przerażają mnie te tematy, ale warto przeczytać.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
w "Kruchej jak lód" Jodie Picoult jedna z bohaterek ma bulimię.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
wow! dziękuję za taki odzew
sama sięgnę po niektóre, ale szukam właśnie czegoś młodzieżowego w miarę dla kuzynki.... ten "Krąg" to jakiego typu książka?
|
|
|
|
|
#12 |
|
Carpe Diem!
|
Swego czasu, kiedy sama walczyłam z zaburzeniami odżywiania, przeczytałam jednym tchem "Dziennik bulimiczki" Brigitte Kolloch i Elisabeth Zoeller.
Warto ją przeczytać. |
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Myślę, że dziewczyny w nastoletnim wieku mają już całkiem dużą świadomość takich spraw, które się wokół nich dzieją. Jednakże przyznam rację - nie dawałabym od razu 14-latce ciężkiej literatury, która, co prawda, wciąga, ale może na początek coś bardziej lekkiego będzie odpowiedniego. Nastolatki lubią się "rozwodzić" i zastanawiać nad wszystkim, co się wokół nich dzieje.
Może nie chodzi nawet o samą bulimię, ale rozterki dotykające młodzież.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Ludzie i tak będą oglądali zdjęcia chudych aktorek i modelek. Będą starali się tak wyglądać więc moim zdaniem nie mamy wyboru. Trzeba pisać o anoreksji i bulimii, nie tylko w ksiażkach medycznych ale też przemycać ten wątek do książek młodzieżowych. Wiedza o chorobie nie powoduje choroby za to może sprawić, że ktoś będzie zdawał sprawę z tego, że to co się z nim dzieje to np. początek anoreksji i będzie mógł się z tym zgłosić.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiście, i ja się z Wami zgadzam. Jeśli książka w sposób delikatny wprowadza temat sprawia że młode dziewczyny się zaczynają zastanawiać. Głowy w piasek nie ma co chować, to nigdy nie przynosi nic dobrego. Nie można udawać, że czegoś nie ma.
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie chcę jej od razu na "głęboką wodę". Raczej oswoić z tematem a nie częstwać ją książką o anoreksji 1 do 1 kawa na ławę... Sama przeczyatałam połowę tego "Kręgu" - mocne, młodzieżowe i jest właśnie jedna bohaterka z tym problemem. Dosadnie i przystępnie pokazane konsekwencje ukrywania się z chorobą. Podarowałam jej już książkę, okazało się, że to trylogia więc trzeba będzie kupić i kolejne części jak się pojawią
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
K.Scholes "Bożyszcze tłumów"
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
Uczta o północy - Martina Evans.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:54.

sama sięgnę po niektóre, ale szukam właśnie czegoś młodzieżowego w miarę dla kuzynki.... ten "Krąg" to jakiego typu książka?

nie chcę jej od razu na "głęboką wodę". Raczej oswoić z tematem a nie częstwać ją książką o anoreksji 1 do 1 kawa na ławę... Sama przeczyatałam połowę tego "Kręgu" - mocne, młodzieżowe i jest właśnie jedna bohaterka z tym problemem. Dosadnie i przystępnie pokazane konsekwencje ukrywania się z chorobą. Podarowałam jej już książkę, okazało się, że to trylogia więc trzeba będzie kupić i kolejne części jak się pojawią