|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Jak to z tym jest? Proszę o odpowiedzi.
Witajcie.
Już jakiś czas temu zastanawiałam się nad pewną rzeczą... mianowicie: Dziewczyna bierze tabletki antykoncepcyjne. Są to jej początki z tabletkami (drugie opakowanie, zażywane regularnie z ewentualnie 30-40 minutowym przesunięciem w połknięciu pigułki). Do końca opakowania zostały trzy tabletki, dochodzi do seksu z wytryskiem w środku. I teraz mam dwa pytania: 1. Czy tylko ja schizuję przy stosunku z wytryskiem "w środku" (bez dodatkowego zabezpieczenia jakim jest prezerwatywa) pomimo regularnego zażywania hormonów, braku wymiotów/biegunek/dziurawców i innych czynników zmniejszających skuteczność antykoncepcji? 2. Nie bardzo wiem, jak to wytłumaczyć... Dochodzi do seksu - kilka dni przed planowanym krwawieniem. Czy w przypadku ewentualnego zapłodnienia, krwawienie to już nie wystąpi w planowanym terminie? Pytania najprościej mówiąc wiążą się z moim brakiem 100% zaufania do tabletek. Mimo to, dałam się ponieść emocjom i facet doszedł we mnie, a ja teraz nie potrafię myśleć o niczym innym. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak to z tym jest? Proszę o odpowiedzi.
po prostu bierz regularnie tabletki i wyluzuj
![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tabsy chronią podczas przerwy między opakowaniami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na co Ci seks jak i tak co by nie wymyślono i tak bedziesz schizować się niechcianą ciążą ![]() Dorośnij ustabilizuj się ![]() A teraz sobie odpuść bo i tak nie masz z tego przyjemności |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Może wystąpić normalnie i raczej tak się stanie, bo do ciąży nie ma jak dojść. A nawet jakby doszło to też może być krwawienie. Żadna antykoncepcja nie jest 100% pewna i jeżeli tak się czujesz po takiej sytuacji - nie do końca dojrzałaś jeszcze do tych spraw.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
1. Nie wytrysk w pochwie nie zmniejsza w żaden sposób skuteczności antykoncepcji, jesli tabsy działają to działają w każdej sytuacji, schizujesz.
2. Może wystąpić, bo nie jest to zwykły okres, tylko krwawienie z odstawienia - naskórek macicy złuszcza się bo spada poziom hormonów w przerwie brania tabletek, natomiast nie ma to w ogóle związku z wydalaniem 'nieużytego' jajeczka.Tak wiec może być a może go nie być. Tak samo krwawienie może nie wystąpić kiedy kobieta w ciąży nie jest i to też nic niezwykłego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja dostałam od ginekologa tabletki ze względu na problemy hormonalne, a nie w celu zabezpieczenia się i przez długi czas pomimo tego, że stosowałam tabletki używaliśmy z TZ-em również prezerwatyw, ponieważ bałam się, że w związku z moimi problemami hormonalnymi tabletki mogą dawać mniejszą pewność. Gdy powiedziałam o tym swojemu ginekologowi w trakcie wizyty to mnie wyśmiał. Powiedział, że tabletki regularnie brane dają większą pewność niż prezerwatywy i nie ma się czym martwić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja przez 3 lata brałam tabletki i NIGDY nie używałam z TŻ prezerwatyw. Kilka razy zdarzyło mi się tabletkę pominąć i wziąć następnego dnia. Też miałam schiza, ale po prostu nie uprawiałam seksu przez jakiś czas po takiej sytuacji.
Jednym słowem: schizujesz, wymyślasz. Skoro bierzesz tabletki, to polecam dodatkowo dokształcić się w sprawach seksu, anatomii, fizjologii itp. Jak trzeba to dopytać ginekologa. Ja mojego lekarza kiedy zdecydowałam się na tabletki przepytałam na prawo i lewo, przesłuchanie zrobiłam, żeby dowiedzieć się jak najwięcej. Dzięki temu nie miałam takich pytań jak Ty... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Zastanawia mnie skąd ktoś wytrzasnął tekst o tym, że dziewczyna ma dorosnąć - bo co, to niby niedojrzałe jest żeby myśleć o konsekwencjach?
![]() Jest na odwrót, gdyby się seksiła bez pomyślenia nad możliwą ciążą, to by było niedojrzałe ![]() Autorko, 100% pewności nie ma nigdy, jednak przy tabletkach jest ona dość wysoka. Jeśli nie chcesz mieć obaw, to po prostu użyjcie również prezerwatywy.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Schizy
![]() ![]() Trzeba się przyzwyczaić i najważniejsze: pamiętać o regularnym zażywaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Pilnowanie godzin w przyjmowaniu, uważanie na dietę i od ponad 2 lat dzieci brak
![]() Nawyki wchodzą w krew, pamiętam kiedy mam wziąć tabletkę, odruchowo sięgam po sok inny niż grejpfrutowy itd. Wyluzuj, jeśli prawidłowo brane to tabsy naprawdę działają. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
i tu się myślisz wystarczy seksu nie uprawiac i bez niczego 100% gotowe
![]() ![]() niby nic 100% nie daje ale z tego co wiem to przy regularnym braniu tabletek nie dochodzi do jajeczkowania więc raczej nie ma opcji acz kolwiek na wizazu czytalam ze dziewczyna zaszla w ciaze tez jakos na poczatku brania tabletek ale szczegółów nie pamiętam.
Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym glosie po marzeniach w pył obróconych, sercu na pół złamanym i ramionach rozpaczliwie pustych po imionach nie nadanych i łzach w ukryciu wylanych po smutku lepiej lub gorzej skrywanym po tym wszystkim poznasz aniołkowe Mamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Chociaż trzeba też przyznać, że niektóre przypadki ciąż mimo zabezpieczeń są zmyślane przez osoby szerzące katolicką propagandę - na zasadzie: to i tak nie działa więc nie zabezpieczajcie się wcale ![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak jeśli chodzi o hormony to mają one najwyższą siłę zabezpieczenia "przy odpowiednim stosowaniu" - i to właściwie jedyna zasada przy antykoncepcji hormonalnej. A mała biała pigułka? No cóż, dawki hormonów (jak i innych substancji, neuroprzekaźników, mediatorów zapalnych, witamin, substancji mineralnych itp) w organizmie są bardzo małe. To po co robić wielką tabletkę tylko po to, żeby w niej upchać "substancje pomocnicze"? ![]() Ginekolog musi podkreślić, że tabletki trzeba stosować "prawidłowo". Nie tak dawno był wątek, że panienka miała pretensje do lekarza, bo jej powiedział, że w ciąże zajść nie można, jeśli się pominie jedną tabletkę, a ona (niby - bo potem okazało się, że ściemniała) zaszła. Lekarz nie może dać Ci gwarancji, bo tej gwarancji nie ma. Jednak "przy prawidłowym stosowaniu" odsetek niepowodzenia jest minimalny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.