co sądzicie o oazach? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-27, 20:10   #1
domin_o
Raczkowanie

co sądzicie o oazach?

witam, mam pytanie, co sądzicie o ludziach z oazy? Mam 17 lat, jestem osobą wierzącą, ale nie osobą która biega każdego dnia do kościoła. Chciałabym dołączyć do oazy po to, by poznać nowych ludzi, zawrzeć jakieś przyjaźnie, ale z drugiej strony obawiam się zaszufladkowania jako "świętoszek". uważacie, że do takich organizacji należą młode mochery czy to po prostu grupa ludzi, którzy spotykają się i przy okazji robią coś dla swojej duszy?
Stary 2012-09-27, 20:12   #2
201604181004
Konto usunięte

Dot.: co sądzicie o oazach?

Mam złe zdanie o oazach. Bardzo, takie lekkie prania mózgu jak na pokazach pościeli
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 20:21   #3
kleo1991
Raczkowanie

Ty się ciesz życiem w wieku 17 lat Oo. Ja osobiście zamiast tracić czas w oazie wolalabym isc do harcerstwa(poznasz mnóstwo fajnych ludzi) albo udzielała się w jakimś wolontariacie.Btw. bardzo pozytywny podpis, życze powodzenia
Stary 2012-09-27, 20:23   #4
Oliwiabb
Wtajemniczenie

Co prawda jestem niewierząca a ludzie z oazy kojarzą mi się właśnie ze "swietoszkami", jedak na pewno to jest sposob na poznanie nowych osob. Po prostu idz, przekonaj się, może Ci się spodoba a jak będą same młode "mohery" to zrezygnujesz

Edytowane przez Oliwiabb
Czas edycji: 2012-09-27 o 20:24
Oliwiabb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 20:24   #5
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domin_o Pokaż wiadomość
witam, mam pytanie, co sądzicie o ludziach z oazy? Mam 17 lat, jestem osobą wierzącą, ale nie osobą która biega każdego dnia do kościoła. Chciałabym dołączyć do oazy po to, by poznać nowych ludzi, zawrzeć jakieś przyjaźnie, ale z drugiej strony obawiam się zaszufladkowania jako "świętoszek". uważacie, że do takich organizacji należą młode mochery czy to po prostu grupa ludzi, którzy spotykają się i przy okazji robią coś dla swojej duszy?

no cóż, ja dobrego zdania o tego typu wspólnotach nie mam, choć sama należałam (nie do oazy); nigdy nie zostałam zaszufladkowana jako moher, ale ta wspólnota zrobiła mi bardzo dużo złego.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 20:29   #6
201605161006
Konto usunięte

Ja znam pare osob z Oazy i w ogole szkoda gadac. Tzn nie poznalam ich na Oazie nie chodze na takie cos, jestem agnostyczka, tylko po prostu znalam osoby co chodza na takie cos i ogolnie sa mocno katolickie, strasznie zniechecające.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 20:29   #7
chwast
Zakorzenienie

Znałam dziewczynę, nie wiem czy ona była w jakiejś oazie czy czymś innym, kompletnie się na tym nie znam, ale... Zrobiła się z niej całkowicie inna osoba. Taka, z którą aż bałam się rozmawiać i jej unikałam. (nie tylko ja).
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-27, 20:33   #8
Nuk_Nulla
Raczkowanie

GG do Nuk_Nulla

Wszystkie osoby, które znam i które w czymś takim siedziały są... nudne i świętoszkowate. I nie dlatego, że nie imprezują, ale trzymają się tylko w swoim oazowym gronie i bronią dostępu do swojego kółeczka pazurami. Ale też nie znam wszystkich osób z oaz na pewno są tam też normalniejsi, jak i ci, co tylko chcą pojechać na tani wyjazd wakacyjny, a z religią nie mają nic wspólnego
Stary 2012-09-27, 20:54   #9
esfira
Zakorzenienie

byłam w gimnazjum na kilku spotkaniach oazy i większość tam chodzacych ludzi była w miarę normalna, kilka osób miało wygląd trochę "oazowy" (mam na myśli dziewczynę ubraną jak swoja matka ) ale nie było nikogo o zacięciu moherowym, jeśli tego się obawiasz. Mi akurat nie spodobały się te klimaty, ale myślę, że jak najbardziej powinnaś pójść i sama się przekonać, można tam spotkać fajnych młodych ludzi, na pewno mądrzejszych niż ci, co siedzą pod blokiem na ławeczce

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 20:57   #10
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Mimo że jestem osobą wierzącą, to mam o oazach bardzo złe zdanie. Byłam na jednym oazowym spotkaniu - tragedia Koleżanka aktywnie działała, nie wyszło jej to na zdrowie delikatnie mówiąc.
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 21:01   #11
domin_o
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

no cóż, ja dobrego zdania o tego typu wspólnotach nie mam, choć sama należałam (nie do oazy); nigdy nie zostałam zaszufladkowana jako moher, ale ta wspólnota zrobiła mi bardzo dużo złego.
A co dokładnie ta wspólnota ci zrobiła? Nie powiem, trochę się zniechęciłam, ale chyba najłatwiej będzie spróbować. Trochę "wybadałam" jacy ludzie są na oazie, na którą chcę chodzić i powiem szczerze, że są to całkiem fajni ludzie, nawet jedna której bliżej do świra niż świętego Ale z drugiej strony w oazie z mojej miejscowości są takie osoby, z jakimi wolałabym się nie zadawać... Fanatyzm
Stary 2012-09-27, 21:19   #12
KamilaAnna1990
Raczkowanie

Ja mam dwie kolezanki z oazy. Jedna nawiedzona, druga super dziewczyna i wcale nie obnoszaca sie ze swoja wiara. Wiec to chyba zalezy od tego kto jaka jest osoba na codzien...

5.10.2013 - nasz ŚLUB!!!
KamilaAnna1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 21:21   #13
parva
Rozeznanie

GG do parva

Ja co prawda jestem niewierząca, ale znałam kilka osób, które chodziły na coś takiego i były w porządku Jeśli Cię tam ciągnie, to idź i sama się przekonaj jak wyglądają spotkania tej organizacji Nie sugeruj się tym co mówią inni, to Twoje życie
Rozumie mowę kwiatów i niemych przedmiotów!"

Charles Baudelaire
LC
parva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 21:26   #14
Bananalama
jestę wieszczę

Dwa lata chodziłam na oazę. Ludzie różni. Byli nawiedzeni, byli świętobliwi jak zawsze dziewice, a było i trochę "pokazówek" i skurczybyków. Jak wszędzie. Pośpiewaliśmy, pogadaliśmy, dwa razy występowałam w jasełkach. W sumie nic ciekawego

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 21:34   #15
Tallan
Zadomowienie

Też kiedyś należałam. Ludzie jak wszędzie- różni. I tacy, którzy wkurzali o tacy, z którymi można było konie kraść. Tych drugich zdecydowanie więcej. Ale my nie byliśmy "świętobliwi" z założenia tylko wątpiący, dyskutujący, spędzający razem czas.
Tallan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 21:35   #16
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Ja spotkalam dwa typy "oazowych ludzi". Jeden to "swietoszki" a drugi to "Sodoma i Gomora" . Jak sluchalam kiedys opowiesci o wyjezdzie do Lednicy to sama bylam przerazona a nadmienie, ze w najslynniejszym akademiku UWr mieszkalam, wiec moje oczy wiele widzialy .
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 21:39   #17
Mileva_
Zakorzenienie

Znam dwie osoby "oazowe", a swego czasu miałam sporą grupkę znajomych z bardzo zbliżonego środowiska / organizacji / klubu.

Znajoma oazowa 1 ma ze sobą sporo problemów, bulimia, borderline, nieco bajkopisarka i mitomanka. Bardzo lubi się podlizać, by potem obrobić tyłek. Znajoma oazowa 2 - bardzo fałszywa osoba, udaje świętą, po to, by... przystawiać się do zajętych facetów ;/ szkoda słów. Również lizus jakich mało.

Co do dziewczyn z przykościelnej grupki - opisać można ten typ bardzo krótko: do kościółka co tydzień, chórek, pierwsze piątki - non stop. Do intrygowania, podśmiechujek, obsmarowywania - pierwsze. Chrześcijanki się znalazły

Raczej z rezerwą bym podchodziła do takich środowisk.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 21:42   #18
Visez
Zakorzenienie

Jestem wierząca ale nie do przesady. Znam kilka świętoszek, biorą udział w oazach i uważam że każda z nich ma nierówno pod sufitem... Jakby w jakiej sekcie były..
Stary 2012-09-27, 21:48   #19
201604181004
Konto usunięte

No to się wypowiem. Jeśli chodzi o mój kontakt z oazą to jak byłam mała poszłam dwa razy ale jak dla mnie flaki z olejem i zapisałam się do kółka plastycznego w szkole. Niektóre koleżanki jakie tam poznałam czy osoby które uczestniczyły w oazie to właśnie jak z sekty wyjęte. Niektórym się to ostro odbiło. Po innych to spłynęło. Niektórzy wyglądali własnie jak własne oazowe matki w skarpetach i sandałach inni normalnie. Nie wiem od czego to zależy ale generalnie po moich doświadczeniach wiem że to kiepski pomysł. Wolontariat, albo harcerstwo to dużo lepszy pomysł.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-27, 21:59   #20
Clemence
Zakorzenienie

Fajni są ludzie ja mialam przyjaciela,ktory naprawdę był mądrym i fajnym człowiekiem co prawda-nasze drogi się rozeszły,ale wiem ,że taki pozostał.Zawsze chętnie każdemu pomógł..ze świecą szukać.
Ale też słyszałam,że niektóre oazy są takie sobie.

Jakby nie było - ja bym spróbowała!
a nóż ktoś się fajny utrafi

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 22:01   #21
angellek89
Raczkowanie

Chodziłam na oazę gdy miałam 15-16 lat Na początku byłam sceptycznie nastawiona, ale namówiła mnie ówczesna przyjaciółka, która też chciała iść, żeby poznać nowych ludzi. Pierwszego dnia zobaczyłam pewnego chłopaka i zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia - dziś jest moim narzeczonym, jesteśmy razem ponad 7 lat, a za pół roku bierzemy ślub Oprócz niego poznałam na oazie naprawdę mnóstwo wspaniałych osób, z częścią z nich do dziś utrzymujemy mniejszy lub większy kontakt. I nie są to jakieś "mohery" czy świętoszki, tylko po prostu młodzi ludzie, którzy są lub wówczas byli wierzący i chcą/chcieli przeżywać swoją wiarę na inny sposób niż nudne niedzielne msze. A poza tym to całkiem normalni ludzie, zarówno wtedy, jak i teraz po latach, gdy wszyscy już są dorośli. Oaza to nie tylko modlitwa, choć to oczywista jej część. Ale oaz to też dużo śpiewu, gitary, ogniska, wyjazdy, dyskoteki i różne fajne inicjatywy

Chodziłam na oazę przez półtora roku. Po roku zmienił się ksiądz prowadzący, moderatorka zaczęła się bardziej panoszyć. część ludzi odeszła, część przyszła nowa. Z fajnej, roześmianej, lubiącej się bawić, bardzo licznej, zgranej grupy powoli zmienialiśmy się w sztywne i mało liczne "kółko modlitewne". Wytrwaliśmy tak pół roku, licząc na zmiany na lepsze, ale nie wytrzymaliśmy i odeszliśmy, ja i mój TŻ. Teraz jest mi raczej nie po drodze tą religią, bliżej mi do innych wierzeń, ale nie żałuję tego czasu spędzonego na oazie, bo to był dobry czas, fajne wspomnienie i wiele znajomości, które przetrwały - w tym ta najważniejsza z TŻ. Ale nie żałuję też, że odeszłam właśnie w tym momencie.

Podsumowując - oazy nie są ani dobre ani złe. Wszystko zależy od konkretnej grupy, konkretnych ludzi, księdza opiekuna, więzi które się tworzą i kreatywności grupy. Może być tak, że oaza przy jednej parafii będzie totalną porażką, podczas gdy przy innej będzie świetną paczką przyjaciół, jak moja w czasach świetności. Zresztą z tego powodu nie chodziłam na oazę w mojej parafii. Jeśli jesteś osobą - mniej lub bardziej - wierzącą i czujesz, że oaza może być fajną przygodą - spróbuj To nie sekta, jak nie spełni Twoich oczekiwań zawsze możesz zrezygnować.
angellek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 22:07   #22
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Jestem wierząca ale nie do przesady. Znam kilka świętoszek, biorą udział w oazach i uważam że każda z nich ma nierówno pod sufitem... Jakby w jakiej sekcie były..
Ale też sorry co to znaczy w sekcie?
Jezeli babka chce sobie wyznawać buddyzm czy coś innego to co nam do tego?

<3
Stary 2012-09-27, 22:10   #23
laisla
Zakorzenienie

Lata temu byłam w oazie, wyjazdy na rekolekcje, spotkania, msze..nieciekawe wspomnienia w sumie, w ogóle nie odnajdowałam się tam bo zawsze niespokojny duch był ze mnie. Najgorsze dla mnie było uzewnętrznianie się grupowe na siłę. Ludzie, którzy stanowili trzon tej całej organizacji obecnie w dużym procencie żyją wyjątkowo nieświątobliwie Ci, którzy podpisywali "krucjaty" do końca życia, że nie będą pili alko (ciekawy pomysł swoją drogą wyciągać od 15-16 latków takie deklaracje) oczywiście już dawno nie pamiętają co tam podpisywali. No i te normy ciuchowe..długie suknie, zakryte ramiona itd..

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2012-09-27 o 22:14
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 22:11   #24
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez domin_o Pokaż wiadomość
Jestem wierząca, żeby nie było,ale trafiłam na naukach przedmałżeńskich na wiele osób z oaz (par) i byli,z lekka, nawiedzeni

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 22:15   #25
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Clemence Pokaż wiadomość
Ale też sorry co to znaczy w sekcie?
Jezeli babka chce sobie wyznawać buddyzm czy coś innego to co nam do tego?
Jeśli babka chce sobie wyznawać buddyzm to niech wyznaje. Osoby które znam i które biorą udział w oazch są mega dziwne (jedna jest katechetką wali z buta na jasną górę 400km a w wolnym czasie smaruje na wszystkich i chodzi do psychiatry bo ma problemy z którymi sobie nie radzi) druga się ze mną uczyła, zawsze zero makijażu, dziewica warkocz do pasa i dziwne poglądy, jak spytała co słychać i powiedziałam że mieszkam z narzeczonym to miała trudną do opisania minę :P Aż się jej bałam.
Stary 2012-09-27, 22:16   #26
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Jestem wierząca, żeby nie było,ale trafiłam na naukach przedmałżeńskich na wiele osób z oaz (par) i byli,z lekka, nawiedzeni
Znałam kilka takich nawiedzonych par, obecnie wszyscy po rozwodach z powodu zdrady. Nie, sorki, jedni się uchowali, mają czworo dzieci
Stary 2012-09-27, 22:19   #27
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Lata temu byłam w oazie, wyjazdy na rekolekcje, spotkania, msze..nieciekawe wspomnienia w sumie, w ogóle nie odnajdowałam się tam bo zawsze niespokojny duch był ze mnie. Najgorsze dla mnie było uzewnętrznianie się grupowe na siłę. Ludzie, którzy stanowili trzon tej całej organizacji obecnie w dużym procencie żyją wyjątkowo nieświątobliwie Ci, którzy podpisywali "krucjaty" do końca życia, że nie będą pili alko (ciekawy pomysł swoją drogą wyciągać od 15-16 latków takie deklaracje) oczywiście już dawno nie pamiętają co tam podpisywali. No i te normy ciuchowe..długie suknie, zakryte ramiona itd..
Moim zdaniem nie powinno się tak oceniać innych ,bo nie zawsze do końca się zna daną osobę i jej sytuację.. chyba nie o to tutaj chodzi,żeby teraz zjechać albo wielce wychwalać tę instytucję a dziewczynie doradzić..

ps:U mnie w oazie nie było żadnego takiego wymogu co do ubrań.

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Cytat:
Jeśli babka chce sobie wyznawać buddyzm to niech wyznaje. Osoby które znam i które biorą udział w oazch są mega dziwne (jedna jest katechetką wali z buta na jasną górę 400km a w wolnym czasie smaruje na wszystkich i chodzi do psychiatry bo ma problemy z którymi sobie nie radzi) druga się ze mną uczyła, zawsze zero makijażu, dziewica warkocz do pasa i dziwne poglądy, jak spytała co słychać i powiedziałam że mieszkam z narzeczonym to miała trudną do opisania minę :P Aż się jej bałam.
No wiesz.Miała inne zasady. Dla niej jest to dziwne ze mieszkasz z narzeczonym a z kolei dla Ciebie jest to dziwne,ze ona nie chciałaby z Nim mieszkać.
Jak dla mnie to nic w tym dziwnego
Co do tej od 400 km .. Są sytuacje które naprawdę mnie wkurzają,ale jak dla mnie pozostaje babce współczuć. Bo chodzi na pielgrzymki a sobie ze sobą nie radzi.. Może ktoś jej nastąpił na odcisk ,dlatego opowiada innym co o kimś usłyszała.
Ja jestem ciekawa jej zdania.
Bo o kimś się opowiada tak banalnie,łatwo. A większość widzi siebie całkowicie inaczej niż opowiadają o nich inni..

<3
Stary 2012-09-27, 22:22   #28
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem nie powinno się tak oceniać innych ,bo nie zawsze do końca się zna daną osobę i jej sytuację.. chyba nie o to tutaj chodzi,żeby teraz zjechać albo wielce wychwalać tę instytucję a dziewczynie doradzić..
.
Oceniłam znajome mi towarzystwo, nie wszystkich "innych" z oazy. Znałam te osoby, znam nadal, określenie że żyją "nieświątobliwie" nie było wyjątkowo pejoratywne, raczej żartobliwe, że odeszli dość daleko od swoich przekonań oazowych
Stary 2012-09-27, 22:23   #29
Visez
Zakorzenienie

Cytat:

ps:U mnie w oazie nie było żadnego takiego wymogu co do ubrań.

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

No wiesz.Miała inne zasady. Dla niej jest to dziwne ze mieszkasz z narzeczonym a z kolei dla Ciebie jest to dziwne,ze ona nie chciałaby z Nim mieszkać.
Jak dla mnie to nic w tym dziwnego
Co do tej od 400 km .. Są sytuacje które naprawdę mnie wkurzają,ale jak dla mnie pozostaje babce współczuć. Bo chodzi na pielgrzymki a sobie ze sobą nie radzi.. Może ktoś jej nastąpił na odcisk ,dlatego opowiada innym co o kimś usłyszała.
Ja jestem ciekawa jej zdania.
Bo o kimś się opowiada tak banalnie,łatwo. A większość widzi siebie całkowicie inaczej niż opowiadają o nich inni..
Sorry nie obraź się ale po twoich postach widać że na oazy chodziłaś jakiś czas A co do tych pielgrzymek widzisz lata do kościoła codziennie i w ogóle i jakoś nic jej to nie daje, mąż zostawił, syn niezle ziółko i ogólnie w głowie jej się poprzestawiało. Zresztą panuje błedne przekonanie że ten kto chodzi do kościoła jest dobry, a ten kto nie chodzi - zły. Często w życiu jest odwrotnie.
Stary 2012-09-27, 22:36   #30
Pijana truskawkami
Zakorzenienie

Znam kilka osób z oazy i złego słowa nie mogę o nich powiedzieć. Tak samo nie myślę o nich w kategorii świętoszki.

---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ----------

Cytat:
Przesadzasz.

"[...] dotrzesz do takiej granicy, że gdy jej nie przekroczysz - będziesz nieszczęśliwa, a gdy przekroczysz - może jeszcze nieszczęśliwsza..."

F.Dostojewski

Pijana truskawkami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości