![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
pomocy:(
Znacie jakiś dobry sposób albo b. dobry lek na ból gardla? w piątek zachorowalam, objawy przeziebienia juz mi prawie przeszly, ale zostal katar i przede szystkim cholernie bolesny jak nigdy ból gardła
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pomocy:(
Idź do lekarza...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 Czas edycji: 2012-11-18 o 13:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Hrodebert
|
Z domowych : dużo soli rozpuścić w letniej wodzie i płukać gardło.
Tabliczka czekolady pół kostki masła rozpuścić i dolać setke wódki pić gorące powoli. Z apteki : Tymsal plus tabletki do ssania . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Tymsal spray
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
No jak dla mnie kiedy płacze się z bólu to łatwiej iść do lekarza niż samemu się leczyć. Jeśli to angina to sama nie wyleczysz, tylko zapaskudzisz, a skoro nie mija, to bardzo prawdopodobne, że to coś więcej niż zwykłe przeziębienie. Wizyta u lekarza nie równa się zwolnieniom i leżeniem w domu - weź leki, opatul szyję i idź na uczelnię. Ale na bora, w takiej sytuacji nie isć do lekarza?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
orofar w spray'u i po 30 min przestanie cie bolec
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
tylko i wyłącznie spraye
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Oj ja znam- najlepszy na gardło jest cholisept! mocne przeciwbólowe i przeciwzapalne!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Lekarz, a zanim lekarz to pitne jogurty i zawiesina Gagarin czy coś takiego-farmaceuta będzie pewnie kojarzył.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie musisz iść do lekarza, ja zachorowałam tak dwa razy i to w lato, nie mogłam jeść,pić, mówić i wyłam z bólu więc wiem co czujesz. Nie pamiętam co to było, ale lekarz zapisał mi m.in antybiotyk, dość silny bo biorę taki także przy mocnym zapaleniu ucha
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
IDŹ DO LEKARZA!!!
Jak widać nawet po samych wypowiedziach Wizażanek - na kazdego działa co innego. To może być u ciebie zwykły ból gardła, a może być zapalenie, może być angina, mogą być różne rzeczy. Ja najgorszy swój ból gardła (taki właśnie jak mówisz, że ryczałam z bólu przy połykaniu śliny, nawet chwilami ją wypluwałam, bo przerażała mnie wizja połykania) miałam podczas najgorszego w życiu zapalenia migdałków.
![]() |
![]() |
#14 |
Holy Crap!
|
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja byłam niedawno chora i zwłaszcza na noc brał mnie okropny kaszel, tato mi doradził zrobić inhalacje z sody. I pomogło mi więc polecam, można nawet pare łyżeczek się tego napić wtedy bardziej pomoże, ale okropnie smakuje!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem powinnaś iść do lekarza. Po pierwsze jednak kiedy byłam u laryngologa z ciężkim bólem gardła poradził mi żeby pić wodę z cytryną(tzn woda letnia-nie zimna-i nie goraca tak 1/4 szklanki i połowa mniejszej cytryny)daje mi to ulgę naprawdę spróbuj. Słyszałam też żeby płukać gardło włąsnie tym roztworem. Generalnie stosuję płukanki różne no i do ssania biorę Strepsils intensive. Mnie Chlorochinaldin wzmagał tylko i wyłącznie ból gardła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Wygląda mi na to, że potrzebny ci antybiotyk, a nie kolejne tabletki do ssania. Wizyta u lekarza potrzebna.
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja polecam Strepsils Intensive + płukanie gardła np. Gargarinem. Jak to nie pomoże, no to już tylko lekarz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A może Tobie antybiotyk będzie potrzebny?a może to nie gardło a np krtań? Nie kombinuj. Bo pójdziesz do szkoły na siłę a potem okaże się,iż na tyle pogorszyłaś swój stan,że 2 x dłużej spędzisz czas w domu niż przy normalnym zachorowaniu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Kup sobie świeży korzeń imbiru, odkrój plasterek, przeżuj i połknij. Nie jest to może super przyjemne, bo imbir troszkę piecze/pali. Ale działa na różnego rodzaju zapalenia, tak jak nic innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Mama była rano w aptece, neoanginu nie było, kupiła mi uniben w spray ale po tym jeszcze bardziej boli i piecze gardło. Co do domowych sposobow probowalam roztworu z soli i nic nie daje. Jutro pójde do lekarza, na szczescie mam w domu antybiotyk bo u mnie w tym tygodniu wszyscy byli chorzy, m.in. siostra starsza na to co ja mam teraz, tez stracila głos i cholernie ją bolało gardło. Przeszło jej po tygodniu psikania tymsalem, cały wykonczyla i dla mnie nie starczyło, a w aptece nie było tego leku. Chcialabym jednak dzis juz jakos sobie ulzyc by wyspac sie, bo przez ten ból juz dwie noce z rzędu nie zmruzylam oka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Spróbuj tej wody z cytryną-to nie zastąpi wizyty u lekarza bo na pewno jest konieczna ale może choć trochę Ci ulzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
jeśli masz już stan zaawansowany to albo do lekarza,albo domowym sposobem.czyszczenie i ssanie miodu.
w moim domu na angine ropną stosowało się czyszczenie migdałów spirytusem .musi to jednak ktoś pomóc,bo czasem ten odruch wymiotny przeszkadza. jak to zrobić? kieliszek sklepowego spirytusu i 2 łyzki stołowe (może być inny sztuciec) na koniec jednej łyżki nawijasz watę,a druga bedzie potrzebna do trzymania języka jako patyczek.maczasz watę na łyżce w spirytusie i ścierasz nią ropę z migdałów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Od siebie dodam (co można, ale oczywiście nie trzeba zasugerować lekarzowi) że na moje anginy doskonale działał zawsze Bioparox w sprayu. Ulga niemal natychmiastowa, w przeciwieństwie do łykanych antybiotyków.
![]() |
![]() |
#26 |
damn good coffee
|
Sposoby mojej mamy:
1. Płukanie wodą z wodą utlenioną (2 łyżki stołowe wu na 3/4 szklanki letniej wody) 2. Mój hit: ziemniaki, gorące, ugotowane i rozduszone, zawijasz w jakiś ręcznik lub zwykłą ścierkę i owijasz szyję - świetnie wygrzewa. 2. Ssij kawałki cytryny. Oczywiście lekarza zalicz koniecznie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Cytryna nie pomogła. Wzięłam jeszcze cholinex, neo angin i nic nie pomogły. Zaraz wypróbuje sebidin(co lek odczekuje ok. godzine) ale cos czuje, ze i to nie pomoże
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Płukanka z wody utlenionej, z soli, z jodyny z wodą.. Do psikania najlepsze TAMTUM VERDE. Jak się okaże że to angina, to poproś o zastrzyki działają szybciej od tabletek. ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
przestańcie jej doradzać cholispety i te inne, to bezsensu, jej jest potrzebny antybiotyk a nie płukanie ziółkami...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.