pomocy:( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-14, 02:52   #1
201605161006
Konto usunięte

pomocy:(

Znacie jakiś dobry sposób albo b. dobry lek na ból gardla? w piątek zachorowalam, objawy przeziebienia juz mi prawie przeszly, ale zostal katar i przede szystkim cholernie bolesny jak nigdy ból gardła nie moge w ogóle spac, jak polykam sline to rycze z bolu, tak boli jakby mi gardlo ktos rozcinal nozem probowalam therraflu, aspirin c, chlorchinaldin, tymsal, plukanie wodą z solą, mięty i ciepłego soku malinowego, nic mi nie pomaga, czuje sie okropnie naprawde, tak paskudnego bolu gardla jeszcze nigdy w zyciu nie mialam co gorsza w pon mam 2 kolokwia i we wtorek tez 2 kolokwia, a raczej na 99% nie zdąże wyzdrowieć
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 06:24   #2
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4
Dot.: pomocy:(

Idź do lekarza...
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 07:37   #3
dumb
Raczkowanie

GG do dumb

septolete plus do ssania. Naprawdę pomaga!
twoja jasna twarz

WYMIANKA
dumb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 07:39   #4
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Konto usunięte

.

Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Czas edycji: 2012-11-18 o 13:30
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 08:03   #5
ARAKSJEL
Hrodebert

Z domowych : dużo soli rozpuścić w letniej wodzie i płukać gardło.
Tabliczka czekolady pół kostki masła rozpuścić i dolać setke wódki pić gorące powoli.
Z apteki : Tymsal plus tabletki do ssania .
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 08:24   #6
Dotka90
Zakorzenienie

Tymsal spray
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 08:28   #7
_ema_
Zakorzenienie

No jak dla mnie kiedy płacze się z bólu to łatwiej iść do lekarza niż samemu się leczyć. Jeśli to angina to sama nie wyleczysz, tylko zapaskudzisz, a skoro nie mija, to bardzo prawdopodobne, że to coś więcej niż zwykłe przeziębienie. Wizyta u lekarza nie równa się zwolnieniom i leżeniem w domu - weź leki, opatul szyję i idź na uczelnię. Ale na bora, w takiej sytuacji nie isć do lekarza?
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-14, 08:45   #8
JustShe
Rozeznanie

orofar w spray'u i po 30 min przestanie cie bolec
Stary 2012-10-14, 08:51   #9
marzenkafiorka
BAN stały

tylko i wyłącznie spraye
marzenkafiorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 08:54   #10
BizuteRaj
Raczkowanie

Oj ja znam- najlepszy na gardło jest cholisept! mocne przeciwbólowe i przeciwzapalne!
BizuteRaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 09:56   #11
Linaewen
Zakorzenienie

Lekarz, a zanim lekarz to pitne jogurty i zawiesina Gagarin czy coś takiego-farmaceuta będzie pewnie kojarzył.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-14, 10:38   #12
chwast
Zakorzenienie

Jak dla mnie musisz iść do lekarza, ja zachorowałam tak dwa razy i to w lato, nie mogłam jeść,pić, mówić i wyłam z bólu więc wiem co czujesz. Nie pamiętam co to było, ale lekarz zapisał mi m.in antybiotyk, dość silny bo biorę taki także przy mocnym zapaleniu ucha
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 10:55   #13
Narrhien
Zakorzenienie

IDŹ DO LEKARZA!!!

Jak widać nawet po samych wypowiedziach Wizażanek - na kazdego działa co innego. To może być u ciebie zwykły ból gardła, a może być zapalenie, może być angina, mogą być różne rzeczy.

Ja najgorszy swój ból gardła (taki właśnie jak mówisz, że ryczałam z bólu przy połykaniu śliny, nawet chwilami ją wypluwałam, bo przerażała mnie wizja połykania) miałam podczas najgorszego w życiu zapalenia migdałków.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 11:43   #14
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666

Cytat:
Napisane przez dumb Pokaż wiadomość
septolete plus do ssania. Naprawdę pomaga!
Dokładnie!
Stary 2012-10-14, 11:43   #15
Okiii
Przyczajenie

Ja byłam niedawno chora i zwłaszcza na noc brał mnie okropny kaszel, tato mi doradził zrobić inhalacje z sody. I pomogło mi więc polecam, można nawet pare łyżeczek się tego napić wtedy bardziej pomoże, ale okropnie smakuje!
Okiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 11:43   #16
bleuclair
Zakorzenienie

Moim zdaniem powinnaś iść do lekarza. Po pierwsze jednak kiedy byłam u laryngologa z ciężkim bólem gardła poradził mi żeby pić wodę z cytryną(tzn woda letnia-nie zimna-i nie goraca tak 1/4 szklanki i połowa mniejszej cytryny)daje mi to ulgę naprawdę spróbuj. Słyszałam też żeby płukać gardło włąsnie tym roztworem. Generalnie stosuję płukanki różne no i do ssania biorę Strepsils intensive. Mnie Chlorochinaldin wzmagał tylko i wyłącznie ból gardła.
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 11:44   #17
mazena111
Rozeznanie

Wygląda mi na to, że potrzebny ci antybiotyk, a nie kolejne tabletki do ssania. Wizyta u lekarza potrzebna.

tkwi w każdym z nas...

"Nie sztuka mi się oprzeć,
sztuka zaakceptować"
mazena111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 12:35   #18
sarajoanna
Raczkowanie

Ja polecam Strepsils Intensive + płukanie gardła np. Gargarinem. Jak to nie pomoże, no to już tylko lekarz.
sarajoanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 13:08   #19
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
No jak dla mnie kiedy płacze się z bólu to łatwiej iść do lekarza niż samemu się leczyć. Jeśli to angina to sama nie wyleczysz, tylko zapaskudzisz, a skoro nie mija, to bardzo prawdopodobne, że to coś więcej niż zwykłe przeziębienie. Wizyta u lekarza nie równa się zwolnieniom i leżeniem w domu - weź leki, opatul szyję i idź na uczelnię. Ale na bora, w takiej sytuacji nie isć do lekarza?
Dokładnie.

A może Tobie antybiotyk będzie potrzebny?a może to nie gardło a np krtań?
Nie kombinuj.
Bo pójdziesz do szkoły na siłę a potem okaże się,iż na tyle pogorszyłaś swój stan,że 2 x dłużej spędzisz czas w domu niż przy normalnym zachorowaniu.

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-14, 13:22   #20
Black Rainbow
Zadomowienie

Kup sobie świeży korzeń imbiru, odkrój plasterek, przeżuj i połknij. Nie jest to może super przyjemne, bo imbir troszkę piecze/pali. Ale działa na różnego rodzaju zapalenia, tak jak nic innego.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 13:48   #21
201605161006
Konto usunięte

Mama była rano w aptece, neoanginu nie było, kupiła mi uniben w spray ale po tym jeszcze bardziej boli i piecze gardło. Co do domowych sposobow probowalam roztworu z soli i nic nie daje. Jutro pójde do lekarza, na szczescie mam w domu antybiotyk bo u mnie w tym tygodniu wszyscy byli chorzy, m.in. siostra starsza na to co ja mam teraz, tez stracila głos i cholernie ją bolało gardło. Przeszło jej po tygodniu psikania tymsalem, cały wykonczyla i dla mnie nie starczyło, a w aptece nie było tego leku. Chcialabym jednak dzis juz jakos sobie ulzyc by wyspac sie, bo przez ten ból juz dwie noce z rzędu nie zmruzylam oka.
Stary 2012-10-14, 14:17   #22
bleuclair
Zakorzenienie

Spróbuj tej wody z cytryną-to nie zastąpi wizyty u lekarza bo na pewno jest konieczna ale może choć trochę Ci ulzy Co do antybiotyku to chyba nie masz zamiaru go już dziś przyjmować bez konsultacji z lekarzem,prawda?
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 14:25   #23
Panna Mia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
na szczescie mam w domu antybiotyk bo u mnie w tym tygodniu wszyscy byli chorzy, m.in. siostra starsza na to co ja mam teraz, tez stracila głos i cholernie ją bolało gardło.
antybiotyki to nie cukierki i nie możesz sobie ot tak ich przyjmować bo siostra brała a Tobie się wydaje, że chorowała na to samo
Stary 2012-10-14, 14:44   #24
TmargoT
Zakorzenienie

jeśli masz już stan zaawansowany to albo do lekarza,albo domowym sposobem.czyszczenie i ssanie miodu.

w moim domu na angine ropną stosowało się czyszczenie migdałów spirytusem .musi to jednak ktoś pomóc,bo czasem ten odruch wymiotny przeszkadza.
jak to zrobić?
kieliszek sklepowego spirytusu i 2 łyzki stołowe (może być inny sztuciec) na koniec jednej łyżki nawijasz watę,a druga bedzie potrzebna do trzymania języka jako patyczek.maczasz watę na łyżce w spirytusie i ścierasz nią ropę z migdałów
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 15:14   #25
Narrhien
Zakorzenienie

Od siebie dodam (co można, ale oczywiście nie trzeba zasugerować lekarzowi) że na moje anginy doskonale działał zawsze Bioparox w sprayu. Ulga niemal natychmiastowa, w przeciwieństwie do łykanych antybiotyków.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 15:30   #26
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Sposoby mojej mamy:
1. Płukanie wodą z wodą utlenioną (2 łyżki stołowe wu na 3/4 szklanki letniej wody)
2. Mój hit: ziemniaki, gorące, ugotowane i rozduszone, zawijasz w jakiś ręcznik lub zwykłą ścierkę i owijasz szyję - świetnie wygrzewa.
2. Ssij kawałki cytryny.

Oczywiście lekarza zalicz koniecznie!
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 15:42   #27
201605161006
Konto usunięte

Cytryna nie pomogła. Wzięłam jeszcze cholinex, neo angin i nic nie pomogły. Zaraz wypróbuje sebidin(co lek odczekuje ok. godzine) ale cos czuje, ze i to nie pomoże Chyba konieczny będzie antybiotyk i tydzien zaleglosci na uczelni mimo, że ogólnie dobrze sie czuje, to gardło mnie strasznie boli, nie mogę normalnie jeść i straciłam głos, do tego mam straszny katar zielonożółty, w związku z czym pójście na uczelnie uważam za zły pomysł...
Stary 2012-10-14, 16:02   #28
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Cytryna nie pomogła. Wzięłam jeszcze cholinex, neo angin i nic nie pomogły. Zaraz wypróbuje sebidin(co lek odczekuje ok. godzine) ale cos czuje, ze i to nie pomoże Chyba konieczny będzie antybiotyk i tydzien zaleglosci na uczelni mimo, że ogólnie dobrze sie czuje, to gardło mnie strasznie boli, nie mogę normalnie jeść i straciłam głos, do tego mam straszny katar zielonożółty, w związku z czym pójście na uczelnie uważam za zły pomysł...
Zależy co to za studia i co za kolokwia, ALE jak ja miałam zwolnienia to chodziłam np. tylko na kolokwia/laborki nie do powtórzenia-zakładając, że byłam w stanie się nauczyć.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 17:14   #29
malgos93
Rozeznanie

Cytat:
Znacie jakiś dobry sposób albo b. dobry lek na ból gardla? w piątek zachorowalam, objawy przeziebienia juz mi prawie przeszly, ale zostal katar i przede szystkim cholernie bolesny jak nigdy ból gardła nie moge w ogóle spac, jak polykam sline to rycze z bolu, tak boli jakby mi gardlo ktos rozcinal nozem probowalam therraflu, aspirin c, chlorchinaldin, tymsal, plukanie wodą z solą, mięty i ciepłego soku malinowego, nic mi nie pomaga, czuje sie okropnie naprawde, tak paskudnego bolu gardla jeszcze nigdy w zyciu nie mialam co gorsza w pon mam 2 kolokwia i we wtorek tez 2 kolokwia, a raczej na 99% nie zdąże wyzdrowieć
TO ANGINA. Koniecznie do lekarza trzeba iść..
Płukanka z wody utlenionej, z soli, z jodyny z wodą..
Do psikania najlepsze TAMTUM VERDE.
Jak się okaże że to angina, to poproś o zastrzyki działają szybciej od tabletek.

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ----------

Cytat:
Uważam że, po zastrzykach(jeśli to angina) powinnaś czuć się lepiej po 2-3 serii więc będziesz mogła iść na uczelnie.
malgos93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 17:22   #30
chwast
Zakorzenienie

przestańcie jej doradzać cholispety i te inne, to bezsensu, jej jest potrzebny antybiotyk a nie płukanie ziółkami...
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości