Polacy - straszni śmieciarze? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-28, 15:33   #1
_vixen_
Zakorzenienie

Angry

Polacy - straszni śmieciarze?

Spaceruję z córką w różnych miejscach, delektując się pięknem przyrody

No i wczoraj idziemy sobie ścieżką, dookoła drzewa, bardzo ładnie...i, jak to w Polsce, nawalone pełno śmieci. Przede mną idzie facet z kobietą, taszcząc w ręce reklamówkę z Biedronki. Ludzie tak koło 50-60 lat, raczej biedniejsi, z pobliskiej wioski. Facet skończył coś tam jeść i ☠☠☠s, wyrzucił foliowy woreczek po jedzeniu w krzaki... Ciśnienie mi skoczyło i postanowiłam zachować się jak przykładna obywatelka, więc mijając ich z wózkiem, powiedziałam:
- Przepraszam, mógłby pan tutaj nie śmiecić.

Dziad zaczął coś bulgotać pod nosem, nie szło tego zrozumieć, ale szybko do akcji wkroczyła baba:
- A co to panią obchodzi!? Sama pani pewnie tutaj śmieci!? Niech się pani odczepi!

I tak dalej...
Zrobiło się nieprzyjemnie, więc nie odzywając się, pospiesznie się oddaliłam.

Czemu u nas ludzie tacy są? I to z każdej warstwy społecznej, tyle że z tej bogatszej, po prostu poleci reklamówka pełna śmieci przez okno samochodu?
Wszędzie jest pełno śmieci, wyrzucane są nawet telewizory. Ostatnio widziałam wór pełen pampersów. Jak to może ludziom nie przeszkadzać, sami sobie syf w otoczeniu robią?

Już nie wspominając o tym, ze strach zwrócić uwagę, bo można po pysku dostać Bo pewnie przecież gmina ma posprzątać...i taka to logika

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2012-10-28 o 15:39
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 15:38   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Polacy - straszni śmieciarze?

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Spaceruje z córką w różnych miejscach, delektując się pięknem przyrody

No i wczoraj idziemy sobie ścieżką, dookoła drzewa, bardzo ładnie...i, jak to w Polsce, nawalone pełno śmieci. Przede mną idzie facet z kobietą, taszcząc w ręce reklamówkę z Biedronki. Ludzie tak koło 50-60 lat, raczej biedniejsi, z pobliskiej wioski. Facet skończył coś tam jeść i ☠☠☠s, wyrzucił foliowy woreczek po jedzeniu w krzaki... Ciśnienie mi skoczyło i postanowiłam zachować się jak przykładna obywatelka, więc mijając ich z wózkiem, powiedziałam:
- Przepraszam, mógłby pan tutaj nie śmiecić.

Dziad zaczął coś bulgotać pod nosem, nie szło tego zrozumieć, ale szybko do akcji wkroczyła baba:
- A co to panią obchodzi!? Sama pani pewnie tutaj śmieci!? Niech się pani odczepi!?

I tak dalej...
Zrobiło się nieprzyjemnie, więc nie odzywając się, pospiesznie się oddaliłam.

Czemu u nas ludzie tacy są? I to z każdej warstwy społecznej, tyle że z tej bogatszej, po prostu poleci reklamówka pełna śmieci przez okno samochodu?
Wszędzie jest pełno śmieci, wyrzucane są nawet telewizory. Ostatnio widziałam wór pełen pampersów. Jak to może ludziom nie przeszkadzać, sami sobie syf w otoczeniu robią?

Już nie wspominając o tym, ze strach zwrócić uwagę, bo można po pysku dostać Bo pewnie przecież gmina ma posprzątać...i taka to logika
w tym roku bodajze byla sprawa ze malzenstwo z corka zwrocilo gosciowi uwage zeby nie szczal na mur... w Krakowie chyba. Pobil ich...

Niektorzy ludzie to brudasy i nic nie poradzisz. Swoja droga koszy w Krakowku brakuje...
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 15:42   #3
_vixen_
Zakorzenienie

Ja wyszłam z założenia, że jakby takim śmieciarzom ludzie uwagę zwracali, to może by się z czasem zaczęli wstydzić swoich zachować. A u nas nawet strach zwrócić uwagę.

W niektórych lasach to aż strach chodzić, żeby się na coś nie nadziać.
Stary 2012-10-28, 15:47   #4
Wenress
Zakorzenienie

Nie rozumiem takich ludzi, ja coś skończę jeść i wkładam papier do kieszeni, jak sobie przypomnę przy koszu to opróżniam i koniec problemu. Albo jak mi spadnie jakiś papier, to podnoszę.
I tak, wszędzie jest pełno śmieci niestety.

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 15:57   #5
Katiusia
Zakorzenienie

Ja ostatnio byłam z Tżtem na wycieczce rowerowej. Wjechaliśmy w jedną ścieżkę wyjeżdżoną przez samochody i autentycznie się załamałam. Przez jakieś 500 m, wzdłuż tej ścieżki można było znaleźć wszystko.Od butelek, papierków, gruz, wełne (taką do ocieplania), po jakieś telewizory stare, fotele. Tragedia ! Okolica ogólnie śliczna, zielona, małe drzewka rosną, a przy tej drodze taki syf! Znajduje się ona na obrzeżach miasta, więc zapewne ludzie z tamtej okolicy zrobili sobie tam wysypisko.
A wielka szkoda, bo mogła by być fajna trasa spacerowo-rowerowa. I niestety u nas w Polsce to jest taki standard, w lasach, na łąkach.
Stary 2012-10-28, 16:01   #6
spritfire
Rozeznanie

Będąc w kraju arabskim Polskę uważam za najpiękiniejszy kraj na świecie
Ale wiadomo trzeba być bardziej ambitnym.
Po prostu ludzie to mają w dupie, bo sami tego nie sprzątają, nie płacą za to i nie jest to takie ścigane.
Pies nasra ok, rzuce papierek " a co tam, ktoś posprząta", i takich przykladów jest full.
Z drugiej strony : ost szłam z Tż, zjadłam hamburgera chciałam wyrzucić opakowanie a tu nigdzie śmietnika, idziemy idziemy idziemy i dopiero coś po drodze się trafiło
Ost byłam u babci zająć się jej mieszkaniem, chciałam wyrzucić jakieś pudełka a na osiedlu wszystkie kosze zamknięte na zamki i tylko takie mini śmietniczki do których pudła się nie mieściły
No i ost argument że ludzie są bezkarni, wyrzuci sobie taki X papierek i nic mu za to nie grozi bo nikt tego nie pilnuje . Straż miejska woli ganiać panie od pietruszki na ryneczku
spritfire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 16:12   #7
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-10-28 o 16:15
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-28, 16:16   #8
milka8686
Zadomowienie

fakt, mogłoby być lepiej(świadomośc społeczna bardzo niska, wywożenie gruzu i innych smieci do lasu jest nagminne!!)

ale

mogłby być też gorzej: południowe Włochy, elegancja Francja tam to jest dopiero w miastach hardkor
milka8686 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 16:19   #9
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Tylko, że nie powinniśmy szukać miejsc, gdzie jest gorzej tylko brać przykład z lepszych.
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 16:22   #10
milka8686
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BajaderkowaBaba Pokaż wiadomość

Tylko, że nie powinniśmy szukać miejsc, gdzie jest gorzej tylko brać przykład z lepszych.
Co Ty nie powiesz,a to novum
milka8686 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 16:25   #11
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 16:45   #12
_chocolate
Zakorzenienie

Wywożenie śmieci w domach jednorodzinnych jest bardzo drogie, ale oczywiście to nie jest usprawiedliwienie. Niemniej, ludzie uważają, że nie będą za to płacić więcej niż np. za prąd i "sami sobie to wywiozą" do lasu.
Gdyby te opłaty były niższe (np. w części finansowane przez gminy), to na pewno problem by się zmniejszył.
Ogólnie, miasta są brudne, ale też racja, że często jest za mało koszy na śmieci. Idziesz, idziesz i nie ma gdzie wyrzucić.
Jeszcze okropne jest jak niektórzy w blokach wystawiają sobie swoje cuchnące śmietniki przed drzwi, bo nie chce się wynieść. A podobno nawet zrzucają z balkonów.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 17:05   #13
skazana_na_bluesa
.

mieszkam obecnie we wroclawiu, w poblizu bloku mam wiekszy kawalek trawnika. dzien w dzien przybywa tam roznych smieci. od jakis materacy po stare jedzenie i tony reklamowek.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 17:22   #14
Blobby
Raczkowanie

A mnie najgorzej boli fakt,że ludzie sami sobie zaśmiecają Ziemię,niszczą ją i naturę bez żadnego sumienia.Mają w tyłku to,że ziemia daje im żreć,życie i możliwość spędzenia wolnych chwil nad rzeką,jeziorem ( gdzie w wodzie najczęściej pływają siury,śmieci i butelki po ch*j wie czym)
Blobby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 17:26   #15
DariaKom
Zakorzenienie

Sama nie śmiecę, kiedyś jak byłam dzieciakiem to mimo, że wiedziałam, że nie powinno się to wyrzucałam na ziemię papierki po cukierkach czy gumach...były tż mnie oduczył takich zapędów bo mi truł strasznie

Natomiast rozumiem ten mechanizm śmiecenia, jak pojedzie się do Niemiec, czy np. Austrii to tam jest czyściuteńko, ładne zadbane place zabaw, klombiki, parki...i jak jest tak ładnie i czysto to człowiekowi nawet przez myśl nie przeszłoby wywalić coś na ziemię, ale u nas jest ogólny syf, pełno krzaków gdzie ludzie wyrzucają butelki po alkoholu, puchy, wszelki syf, to jak się widzi taki gnój to człowiekowi nie zależy na tym, żeby samemu się nie dokładać, bo i tak jest brud i tak brud...
Doskonale wiem, że jakby każdy zaprzestał śmiecenia, to był by porządek, ale właśnie tak to chyba działa.
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 17:26   #16
Ashaai
Zakorzenienie

Ja mieszkam w dużym mieście ale na bardzo cichym i spokojnym osiedlu. Tuż obok mam kilka małych lasków. Często spacerując z psem widzę jak podjeżdża odstrzelony pan w garniaku, autem za niebotyczną kwotę i wystawia worki na skraj lasu

Osobiście znam sporo ludzi ( wcale nie biednych, wręcz przeciwnie) mieszkających w domkach, którzy otwarcie przyznają się, że śmieci wywożą do lasu bądź wywalają na osiedlowych śmietnikach blokowisk.
Moim zdaniem opłata za wywóz śmieci powinna być narzucona dla wszystkich odgórnie. W końcu każdy jakieś śmieci 'produkuje'.
Stary 2012-10-28, 17:33   #17
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:
Napisane przez _chocolate Pokaż wiadomość
Wywożenie śmieci w domach jednorodzinnych jest bardzo drogie, ale oczywiście to nie jest usprawiedliwienie. Niemniej, ludzie uważają, że nie będą za to płacić więcej niż np. za prąd i "sami sobie to wywiozą" do lasu.
Gdyby te opłaty były niższe (np. w części finansowane przez gminy), to na pewno problem by się zmniejszył.
Ogólnie, miasta są brudne, ale też racja, że często jest za mało koszy na śmieci. Idziesz, idziesz i nie ma gdzie wyrzucić.
Jeszcze okropne jest jak niektórzy w blokach wystawiają sobie swoje cuchnące śmietniki przed drzwi, bo nie chce się wynieść. A podobno nawet zrzucają z balkonów.
Czy ja wiem, takie drogie? My płacimy miesięcznie za duży pojemnik 35 zł.

Cytat:
Napisane przez milka8686 Pokaż wiadomość
Co Ty nie powiesz,a to novum
Dobrze, że się ze mną zgadzasz.
Stary 2012-10-28, 17:33   #18
An Ka
Zadomowienie

Zapewne z domu wyniesli. Nie smiecę, kruszaki tez uczę aby nie smieciły . Jakos tak serce mi ściska jak dzieciaki przed szkoła śmiecą: mleka porozwalane tzn. stają cała stopą na mleko by szczelilo, kanapki porozwalane < przynajmniej juz do kosza by dali>. Ja byłam wyvhowana aby jedzenie szanować .
An Ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 17:36   #19
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:
Napisane przez Ashaai Pokaż wiadomość
Ja mieszkam w dużym mieście ale na bardzo cichym i spokojnym osiedlu. Tuż obok mam kilka małych lasków. Często spacerując z psem widzę jak podjeżdża odstrzelony pan w garniaku, autem za niebotyczną kwotę i wystawia worki na skraj lasu

Osobiście znam sporo ludzi ( wcale nie biednych, wręcz przeciwnie) mieszkających w domkach, którzy otwarcie przyznają się, że śmieci wywożą do lasu bądź wywalają na osiedlowych śmietnikach blokowisk.
Moim zdaniem opłata za wywóz śmieci powinna być narzucona dla wszystkich odgórnie. W końcu każdy jakieś śmieci 'produkuje'.
I tak teraz podobno będzie, że każdy właściciel odgórnie będzie musiał pokryć koszty wywozu śmieci. Ciekawe, czy to wprowadzą.

Edytowane przez BajaderkowaBaba
Czas edycji: 2012-10-28 o 17:38

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-28, 17:41   #20
Annaluka
Zakorzenienie

Raz jadłam chyba jakąś drożdżówkę w woreczku i chciałam wyrzucić do kosza, ale wiatr zwinął mi ten worek praktycznie z kosza. No, ale nic biegnę i zbieram, wrzucam, uff...

A po chwili podchodzi do mnie jakiś dziadek, który widocznie musiał mnie obserwować z pochwałą, że goniłam worek, bo już myślał, że pójdę dalej...

Niby miło, a z drugiej strony głupio mi się zrobiło, że na pochwałę w tym kraju zasługuje zwykłe wyrzucenie śmieci do kosza...
Stary 2012-10-28, 17:41   #21
Katiusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Sama nie śmiecę, kiedyś jak byłam dzieciakiem to mimo, że wiedziałam, że nie powinno się to wyrzucałam na ziemię papierki po cukierkach czy gumach...były tż mnie oduczył takich zapędów bo mi truł strasznie

Natomiast rozumiem ten mechanizm śmiecenia, jak pojedzie się do Niemiec, czy np. Austrii to tam jest czyściuteńko, ładne zadbane place zabaw, klombiki, parki...i jak jest tak ładnie i czysto to człowiekowi nawet przez myśl nie przeszłoby wywalić coś na ziemię, ale u nas jest ogólny syf, pełno krzaków gdzie ludzie wyrzucają butelki po alkoholu, puchy, wszelki syf, to jak się widzi taki gnój to człowiekowi nie zależy na tym, żeby samemu się nie dokładać, bo i tak jest brud i tak brud...
Doskonale wiem, że jakby każdy zaprzestał śmiecenia, to był by porządek, ale właśnie tak to chyba działa.
A przede wszystkim jest u nas mało, naprawdę mało koszy na śmieci.
Chociaż to co ludzie robią to przechodzi ludzkie pojęcie. Spacerując z psem, pod oknami nie raz widzę, powywalane z okien butelki, jakieś resztki jedzenia, puszki. Nie raz widzę, jak ktoś w oknie pali i później wywala przez okno.
Nie wiem jak tak można.
Stary 2012-10-28, 17:43   #22
mad86
Zakorzenienie

U mnie sąsiedzi potrafili wyrzucić skoszoną trawę, choinkę na naszą pustą działkę. Nowe domy, 2 samochody, a śmieci za płot. Teraz tylko pytanie, który z sąsiadów śmiecił.

Po prostu niektórzy ludzie to świnie i już. W pracy mam masę takich przypadków-typu zrobienie kupy na klatce schodowej lub na dachu, niespuszczenie wody w kibelku, szczanie po kątach Przecież potem pracuja w tym smrodzie

Na pocieszenie- chyba najwięksi śmieciarze to Chorwaci. Najpierw wrzucą śmieci do wody, a potem idą się tam kąpać
Stary 2012-10-28, 17:46   #23
_chocolate
Zakorzenienie

Cytat:
Czy ja wiem, takie drogie? My płacimy miesięcznie za duży pojemnik 35 zł. .
Ja mieszkam w bloku i śmieci są w czynszu, ale wiem, że moi rodzice jakoś bardzo drogo płacą. A od nowego roku jeszcze podnoszą ceny. Poza tym zwykle wychodzi kilka pojemników- np. jak się robi jakiś remont, prace na ogrodzie, to zawsze dużo tego jest do wywalenia.

Edytowane przez _chocolate
Czas edycji: 2012-10-28 o 17:51
_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 18:02   #24
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Zrób fotę i wyślij Straży Miejskiej. Przynajmniej jakąś grzywnę dostanie to może się oduczy.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 18:02   #25
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Moi rodzice płacą jakoś 50 zł miesięcznie. Być może dużo...ale z drugiej strony to jakieś 4 paczki fajek, prawda?

Jeszcze co do wyrzucania śmieci z okien: moja znajoma prawie makaronem dostała, bo ktoś rzut z okna wykonał. Chleb, ziemniaki tez lecą. To niby jest dokarmianie ptaków według niektorych
Stary 2012-10-28, 18:07   #26
CruelOrchid
Wtajemniczenie

Generalnie nie jest tak źle (przynajmniej w dużych miastach w PL) wyjeżdżając do Uk to co mnie pierwsze uderzyło w oczy to syf wszędobylski syf. Brak śmietników na ulicach, masa śmieci w szczególności wielkich papierów w które owija się tam jedzenie na wynos, czy pudełek ale też bardzo często dość dziwnych elementów jak tubki po paście do zębów.
Wracając spacerem pół godziny z Tesco po drodze nie było żadnego śmietnika i jak papierki po cukierkach zaczęły już się nie mieścić we wszystkim możliwych kieszeniach trzymałam je w dłoniach, dopiero w domu mogłam wyrzucić.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3554350.jpg (34,2 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg street-rubbish01-16-04-2012.jpg (105,2 KB, 71 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Muswell.jpg (23,1 KB, 66 załadowań)
CruelOrchid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 18:21   #27
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Śmiecą Polacy, Włosi i Francuzi, na Cyprze i w Irlandii.
Nie wiem, może to wynika z braku odpowiedniej edukacji, a może ciągle z tego, że nadal niewielki procent poddawany jest recyclingowi.

Co mi się bardzo podoba, uskuteczniane jest m.in w Kanadzie. Mianowicie, ludzie - z różnych warstw społecznych oddawali do skupów zużyty przez siebie plastik i szkło. Co więcej takie opakowanie (nawet w supermarketach czy na ulicach) nie trafiało do kosza tylko na/obok, skąd szybko znikało, bo zostało zabierane przez kogoś, kto być może w niedługim czasie jechał do skupu. Tam ludzie potrafili zapytać się nieznajomego, czy przypadkiem nie jest mu potrzebna szklana/plastikowa butelka, bo on nie ma co teraz z tym zrobić itd.
Oczywiście skupy płaciły około 10centów za butelkę.
Da się zachęcić do zbierania butelek. Da się.

U nas też niejednokrotnie byłam świadkiem, jak pod "mój" śmietnik podjeżdżała wypasiona fura na "obcych" blachach, z której ktoś - nie wysiadając z samochodu wywalał wory ze śmieciami.

Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją
J. Piłsudski
Beczka Soli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-28, 18:27   #28
DariaKom
Zakorzenienie

Grecy też okropnie śmiecą, np. zaskoczeniem dla mnie było, że mimo, że w lokalach są popielniczki (zaznaczam, że niemal każdy dorosły Grek pali bardzo dużo) to i tak każdy ma to gdzieś i kiepi na podłogę...np. na dyskotekach jest ogólnie przyzwolenie popiół strzepywać na ziemię i niedopałki też na ziemię wywalać...
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 18:27   #29
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
I tak teraz podobno będzie, że każdy właściciel odgórnie będzie musiał pokryć koszty wywozu śmieci. Ciekawe, czy to wprowadzą.
Mam nadzieję. Nie rozumiem czemu na mieszkańców bloku jest to narzucone a na posiadaczy domków już nie... Nie ma możliwości prowadzenia gospodarstwa bez śmieci.

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Zrób fotę i wyślij Straży Miejskiej. Przynajmniej jakąś grzywnę dostanie to może się oduczy.
Gdybym posiadała przy sobie telefon z lepszym aparatem może bym się pokusiła o to. Aczkolwiek przyznam, że zwracać uwagę czasem strach- tym bardziej będąc w lesie sam na sam z obcym facetem z autem.
Stary 2012-10-28, 18:45   #30
titina
Zakorzenienie

Cytat:

Gdybym posiadała przy sobie telefon z lepszym aparatem może bym się pokusiła o to. Aczkolwiek przyznam, że zwracać uwagę czasem strach- tym bardziej będąc w lesie sam na sam z obcym facetem z autem.
Jeden facet się tak wkurzył że wysłał fotki do gazety - żeby wstyd był:

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/...A3-n57233.html

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości