|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Fałszywi ludzie
Jak sobie z nimi radzić? Mieszkam za granicą, poznałam sporo Polaków.
Mam 18 lat. Moje towarzystwo 17-24 lat. Imprezujemy razem. Chodzę z niektórymi do szkoły. Jak się widzimy to wszystko ok. Śmiejemy się, normalnie rozmawiamy itd. nie wygląda tak jakby ktoś mniał coś do siebie. A niedawno się dowiedziałam, że te osoby po prostu bezczelnie obrabiają mi dupę. Jak można być tak fałszywym? Nie chodzi tylko o mnie, bo ogólnie jest tak że się gada na siebie, a co do czego przychodzi to normalnie każdy ze soba rozmawia, imprezuje i wielcy przyjaciele. Jak mnie to wkurza... ![]() Najchętniej to bym olała ich wszystkich i z nikim się nie spotykała i nie rozmawiała, ale to wtedy sama zostanę, chociaż wolę już być sama niż mieć fałszywych znajomych... najwyżej będę zamulać w domu. Chociaż i tak mam tutaj chłopaka, na którego mogę zawsze liczyć. Ale to co, mam ograniczyć się tylko do spotkań z nim? Wkurza mnie jak wszyscy biadolą mu na mój temat, a to że bedzie zalowal ze jest ze mna, a to ze ja jestem dziwna lub się szybko denerwuje itp. a tak na prawdę nie znają prawdy i nie wiedzą jak jest na prawdę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fałszywi ludzie
Cytat:
Jeśli nie ma innych Polaków do poznania, to spróbuj się zakolegować z cudzoziemcami. Nie zniechęcaj się też na starcie, nie każdy musi cię od razu lubić, ale poznając nowe osoby zwięszasz szansę na trafienie na osobe, która cię autentycznie polubi albo przynajmniej będzie na tyle miła, żeby nie zachowywać się dwulicowo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A skąd wiesz, że obrabiają? Może ktoś po prostu chce Was skłócić i rozpuszcza takie plotki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to że, dziwna jestem, bo się szybko denerwuje niby. A to że, on będzie żałował że jest ze mną, bo mam prowokujące zachowanie i go w końcu zdradze. I dzisiaj się trochę pokłóciłam z chłopakiem i on rozmawia ze swoim przyjacielem na mój temat. To on mu powiedział, żeby mnie olał, bo nie warta jestem jego. Wiecie jak mnie to boli? Owszem, kiedyś może wszyscy widzieli taką sytuacje i to było na imprezie, wypiłam trochę, mój chłopak mnie i się pokłóciliśmy i zaczełam na niego krzyczeć i w ogóle. Wiem, że źle zrobiłam, ale przysięgam ze zdażyło mi się to tylko raz. Najgorsze jest to, że większosć mysli ze ja ciągle się go czepiam i fochy jakieś, a tak na prawdę nic o nas i o tym wszysrkim nie wiedzą... Ale gdy już imprezujemy, to wszysto dobrze jest. Każdy rozmawia ze mną i nie zachowują się jakby coś mieli do mnie.... Edytowane przez alekziz Czas edycji: 2012-11-08 o 16:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
podobno Polacy gorzej się traktują za granicą niż w Polsce,więc lepiej uważać na nich
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wampierz ma rację. Mieszkałam przez jakiś czas za granicą, być może niedługo znów na dłużej wyjadę. Nigdy, ale to nigdy nie starałam sobie dobierać towarzystwa na płaszczyźnie etnicznej - chociaż zdaję sobie sprawę, że czasami np. język może być przeszkodą. Owszem, zdarzali się w grupie znajomych Polacy, ale łączyły nas przede wszystkim wspólne zainteresowania, poglądy, sposób spędzania wolnego czasu. Rozmawialiśmy wyłącznie po angielsku, nie robiliśmy osobnych spotkań w "polskim" gronie (przynajmniej ja w nich nie uczestniczyłam). Dla mnie fałsz i obmowa automatycznie skreślają delikwenta(tkę) z listy znajomych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Prawda jest taka, że ZAWSZE znajdzie się, ktoś kto jest fałszywy. I zazwyczaj (nie zawsze, ale często) jest jedna fałszywa osoba, która jest "guru" i reszta robi i mówi to, co ta osoba karze. Miałam taką dziewczynę w gimnazjum - gdy jej nie było w klasie spokój, cisza, wszyscy ze sobą rozmawiali a gdy była w szkole to jej "świta" zaraz zaczynała wszystkich obgadywać.
Na Twoim miejscu na jakimś wspólnym spotkaniu, zapytałabym wprost o co im chodzi i dlaczego są tacy. I zapytaj przyjaciela TŻ dlaczego tak mu mówi o Tobie. Powiedz, że to Cię męczy i nie jest Ci wcale miło słuchać obelg na swój temat. Może rzeczywiście, ktoś chce Ciebie skłócić z resztą i coś wymyśla na Twój temat czy coś...ludzie potrafią być strasznie wredni i fałszywi, niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Według mnie zawsze warto chociaż być na dzień dobry z sąsiadami albo pogadać ze współpracownikami czy koloegami ze szkoły innych narodowości, chociażby po to żeby nie mieć wrażenia, że jest się uwięzionym w małej toksycznej grupce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Nie tylko na emigracji tak jest. Teraz co druga osoba jest dwulicowa i naprawdę można się nieźle naciąć.
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Oni tak obgadują wszystkich, czy tylko ciebie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Wszyscy na siebie gadają a mimo to się spotykają
![]() A to że ten to bajkopisarz, tamten zalicza tylko laski itp. od wieśniaków nawet się wyzywają. ![]() Edytowane przez alekziz Czas edycji: 2012-11-08 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Wszyscy są siebie warci na to wychodzi...
Najlepiej by było jakbyś poznała nowych, normalnych znajomych. Nie masz może w szkole/osiedlu jakiejś koleżanki? Albo może zapisz się na jakieś dodatkowe zajęcia żeby kogoś poznać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Wierz mi, że nie tylko na emigracji tak jest. Z moją najlepszą przyjaciółką odcięłyśmy się ostatnio od dwóch par znajomych, które - jak do nas zaczęło różnymi kanałami docierać - gdy tylko się spotkały, to obrabiały nam tyłki. I to nie tylko na zasadzie "uważam, że ona jest głupia", czy "wnerwia mnie jej zachowanie" (bo każdy ma prawo mieć swoje zdanie, czy zły dzień), ale po prostu zaczęło być tak, że zmyślali pewne historie (w stylu, że np. podrywam dziewczynę jednej z tych osób - to nic, że nie jestem ani bi, ani lesbijką i widywałam ją ostatnio raz na ruski rok, a nigdy nawet nie spotkałyśmy się sam na sam
![]() Olałabym takie towarzystwo (ja tamto olałam i lepiej mi się żyje; mam też nauczkę na przyszłość, aby ludziom, którzy jeszcze nie są sprawdzeni, za dużo nie pomagać i z siebie nie dawać, bo biorą palec, a potem chcą ci odgryźć rękę, niestety), a jak już musisz (?) ich od czasu do czasu spotkać, to nie mów niczego prywatnego o sobie, nie dawaj im nowych tematów do plotek, czy wymyślania historyjek na swój temat. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2012-11-08 o 18:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
być może czegoś ci zazdroszczą
![]() ja tez kiedyś się odciełam od pewnych osób, bo mnie obgadywały i tez jak powyżej to były jakies dziwne historie...w moim przypadku plotki puszczał chłopak, który kiedys chciał się ze mna spotykac a ja z nim nie, ludzie koło 30stki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Też mieszkałam za granicą...i wiem jak to wygląda.Natrafiłam na dobrą ekipę,tak mi się przynajmniej zdawało,no a potem-wyszło szydło z worka.
Kontakty zerwałam i zaczęłam własne życie. Twój chłopka nie powinien słuchać żadnych idiotyzmów zapewne wyssanych z palca.Albo on jest z tobą i za tobą albo przeciwko tobie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to dzisiaj z deka norma.Ludzie się na siebie złoszczą,mądrzą się w stosunku do siebie..
Tylko ,że tutaj oni z tego co czytam nie mówią wprost o co chodzi.. Znajdz sobie nowe osoby,bo te są dziwne.. chyba im się w życiu zanadto nudzi..
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Nikt tak nie obrobi tyłka drugiej osobie jak Polak za granicą (spotyka się sporadyczne wyjątki).
Autorka może się odciąć się od Polonii. Wampierz masz rację ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Takie same pytanie chciałam zadać, jak kalincia
Jest to towarzystwo wyłącznie od zabawy - a nie od przyjaźnienia się (czy takie, z jakim "można konie kraść"), wszyscy siebie traktują niepoważnie i jak kogoś gorszego jeśli chcesz od nich przyjaźni, lojalności - to zły adres, bo dla nich priorytety nie sięgają dalej niż ich czubek nosa ja w takich przypadkach zastanawiałam się nad tym: jak takich ludzi rozpoznać w przyszłości, aby od nich trzymać się z daleka - zamiast czuć tylko rozgoryczenie, to wyciągniesz konstruktywną naukę na przyszłość ![]() Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2012-11-09 o 00:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
OLEJ !OLEJ ! Skoro tak się zachowuja to maja problemy ze soba i czuja sie niepewnie sami w zyciu. Takich ludzi trzeba olac, omijać i nie wazne czy Polak czy nie. Najwyraxniej nie zasługuja na znajomosc z Tobą a co dopiero kolezeństwo. ty jestes z innej gliny więc zamiast cierpieć nad tym zajmij sie sobą / egoistycznie / a przyjaciół poznaje się jednych w biedzie a drugich w bogactwie. Wiecej wiary w siebie i w zycie !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dziękuje za odpowiedzi.
![]() Postanowiłam ograniczyć kontakt z nimi wszystkimi, bo to wszystko jest na nic. Staram się być miła, to i tak źle, zawsze znajdą jakiś temat do obgadywania. A jak już wygarne, to się obrażają i nie odzywają. Po co mi to wszystko? Najbardziej bym chciała totalnie się odciąć od nich, ale niestety nie mogę, bo z niektórymi chodzę do szkoły i jestem skazana na nawet najmniejszy kontakt. Najgorsze jest to, że wielu osobom pomagałam, gdy była taka potrzeba, starałam sie być miła, a oni się tak odpłacają i nawet tego nie powiedzą prosto w oczy, tylko za plecami, a jak się spotykamy to zachowują się normalnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.